Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dlaczego mój pies nie chce już jeść suchej karmy. do tej pory rzucał się na jedzenie a teraz miska stoi pół dnia - widze ze psiak jest głodny - zje karme tylko w ostateczności. Podaję mu ta samą karme co zawsze, myślałam że trzeba zmienić mu jej smak i skład kupilam inne ale ich tez nie chce jeść. dzieki za pomoc

Posted

O jej przyczyn może być wiele...
np.
1/ ma kłopoty z gryzieniem ( zęby, gardło do sprawdzenia czy coś się nie dzieje)
2/stracił apetyt ( jakieś choróbsko, pasożyty...)
3/ zasmakował w czymś innym i próbuje "pertraktować" ( dajesz mu gotowane? ktoś w domu "dokarmia"?)
Nie pisałaś w jakim wieku pies , w jakiej kondycji, jaka karma, jak się ogólnie zachowuje, czy odmawia tylko "suchego" czy gotowanego pokarmu też, jak długo trwa ten post- bez tych inf. trudno będzie Ci coś doradzić:roll:

Posted

bazyli1 napisał(a):
Dlaczego mój pies nie chce już jeść suchej karmy. do tej pory rzucał się na jedzenie a teraz miska stoi pół dnia - widze ze psiak jest głodny - zje karme tylko w ostateczności. Podaję mu ta samą karme co zawsze, myślałam że trzeba zmienić mu jej smak i skład kupilam inne ale ich tez nie chce jeść. dzieki za pomoc

zalezy tez jaka karma chcesz go karmic ;)
jesli do tej pory dawalas mu chapi to sprobuj zmienic mu karme na troche lepsza np.royal canin ( tansze tez sa ,napewno 100 razy lepsze niz chapi itp.)i moze akurat psu zasmakuje ;)
albo sprobuj zalac ta karme ktora masz teraz "bulionem" z kostki rosolowej ;)

przestal jesc pewnie dlatego bo zasmakowal czegos o wiele lepszego i mysli ze to dostanie :razz:np.mieso z obiadu

Posted

Pies we wrześniu skończył roczek (sznaucer miniatura) do tej pory karmiłam i karmię go Puriną Pro Plan Lamb & rice puppy (z powpdu alergii i chorej wątroby), teraz będę go przestawiała na karmę dla dorosłych pieskówzęby wydają sie ok, pojutrze idę do weta to sprawdzi dokładniej. Jak mu nasypię karmy to nie je ale jak powiem ze zabiore jedzenie to zaslania michę całym ciałkiem i wtedy zje, ludzkie pochłaniałby bez umiaru - ale mu nie dajemy ;D

PS pies jest w dobrej formie, sierść błyszcząca, nie jest gruby, ostatnie 5 miesięcy nawet nie chorował. trwa to ok 2 tyg. Może poprostu ograniczył sobie jedzonko;)