Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

jakies 2 miesiace temu wzialem szczeniaka ze schroniska, mial ok 3 miesiecy, caly czas sikal w domu mimo iz byl wyprowadzany dosc czesto, w sumie norma, nie moj pierwszy pies takze nie bylem zaskoczony ale minelo juz sporo czasu, piesek ma ponad 5 miesiecy i nadal jest to samo, probowalem wszystkich metod nauki podanych na forum i nic:/
jest wypuszczany co najmniej raz na 2h, oprocz tego po kazdym spaniu, piciu i jedzeniu, co wiecej jak sie czegos napije to praktycznie max za 5 minut jest kaluza.
Robi sie to uciazliwe, jak tak dalej pojdzie bede musial go oddac do schroniska bo reszta domownikow tego nie zniesie. Jakies rady?

ps. od ok dwoch tygodni pic dostaje w okreslonych godzinach, cierpi wprawdzie na tym drugi pies ale jakos musza to przezyc, problem w tym ze nic to nie daje:/

Posted

Ja mam ten sam problem z jedną z moich suczek.tez wzielam ją ze schroniska jak miala 2 miesiące.na początku mieszkała w domu ale juz nie wytrzymywalam tego jej załatwiania się w domu i zamieszkała na dworze z resztą psów choć jest mała i mogłabym ją trzymac w domu.myślałam o zrobieniu jej badań bo to wygląda jak jakaś choroba:placz:

Posted

Nie ma co płakać. Jesli wygląda jak choroba,to na co czekasz? Idz do lekarza i zrób badania.

Pies ,który ma 2 miesiące,ma prawo załatwiać sie w domu zwłaszcza ,jesli nikt go wcześniej nie przyuczał do innych zachowań. Myśle ,ze takie zachowanie-sporadyczne-mozna też wybaczyc psu 5-miesięcznemu. Potrzeba cierpliwości.

Posted

mela2 gdyby to bylo sporadycznie to nie byloby problemu, jednak sprawa ktora przedstawilem nie wyglada na sporadyczna. Rozmawialem dzisiaj ze znajomym weterynarzem, w sobote po wizycie bede wiedzial wiecej:)

Posted

n0rek napisał(a):
piesek ma ponad 5 miesiecy i nadal jest to samo, probowalem wszystkich metod nauki podanych na forum i nic:/

To znaczy jakich metod próbowałeś, napisz dokładniej. A na spacerze pies się załatwia czy nic nie robi i dopiero jak przyjdzie do domu to sie zalatwia ?

Posted

na poczatku to bagatelizowalem, pozniej dawalem mu w tylek jak przylapalem go na goracym uczynku ze tak powiem, pare razy probowalem metody nos<->siuski, a ostatnio jak dobrze zrobi siku na zewnatrz to dostawal nagrode w postaci takich paskow pedigre. Na zewnatrz robi i w domu takze, tak jak pisalem.

Posted

n0rek napisał(a):
na poczatku to bagatelizowalem, pozniej dawalem mu w tylek jak przylapalem go na goracym uczynku ze tak powiem, pare razy probowalem metody nos<->siuski, a ostatnio jak dobrze zrobi siku na zewnatrz to dostawal nagrode w postaci takich paskow pedigre. Na zewnatrz robi i w domu takze, tak jak pisalem.

:crazyeye::mad:Myślę że sam powinieneś wsadzić nos w te siuśki,ale swój,a później :mad:się w ł.. .Ostatnia metoda jest najlepsza,nagradzanie działa cuda.

Posted

No właśnie dlatego zapytalem jakich metod bo komuś komu niechce się pracować z psem to wszystkie metody to nos w siki i zlac psa, co ty myslisz ze pies sie urodzi i bedzie wszystko umial dogadaj się z nim. Co do metod jezeli szukasz prostego sposobu na szkolenie i dobry kontat tzn dobry sposob porozumiewania sie z psem zainteresuj sie klikerem. A taka szybka metoda na juz to na spacerze odrazu po siku i kupie daj nagrode (sa duzo lepsze i tansze rzeczy niz pedigree-nie kupuj niczego co widzisz w tv tzn pedigree chappi itp) a jak nasika w domu wytrzyj i nic nie rob nie odzywaj sie do psa jakby nie istal nie bij, nie mow zly pies, jak podejdzie jak bedziesz wycieral, zero glaskania, bicia gadania itp poporstu tak jakby nie istnial.

Posted

Mam identyczny problem z moim psem, ma troche ponad 4 miesiace i ciagle mu sie zdarza sikanie w domu, mimo ze jest wyprowadzany czesto. Co najsmiesniejsze jak jest sam to potrafi wytrzymac nawet 8 godzin bez bolu no i oczywiscie cala noc. Probowalismy juz wszystkiego, przede wszystkim nagradzania jak pisaliscie, za kazdym razem jak zrobi siusiu lub kupe to jest glaskany, lub dostaje smakolyk. Nie mam juz pomyslu jak z nim postepowac :(

Posted

mój pies siusiał w domu o 7 miesiąca. Byłam z nim u weta by wykluczyć jakąś chorobę, nic mu nie było, gdy załatwił się na polu dostawał pyszne, psie ciasteczko

przyznaję, że trudno go było nauczyć siusiania poza domem, ale udało się. Potrzeba troche cierpliwości

Posted

coz, metoda z wsadzaniem nosa w siuski moze sie nie podobac wielu ale jest skuteczna, tak oduczylem mojego poprzedniego psa sikania juz po 3 dniach, teraz nie ma takiej opcji zeby sie zsikala, nawet po 8-10h potrafi trzymac jezeli sytuacja tego wymaga.

Posted

Poprostu daj mu trochę czasu,jedne szybciej dojrzewają do siusiania tylko na spacerkach,innym zajmuje to więcej czasu.Moja sunia bardzo szybko nauczyła się tego,a psiulowi zajeło to dużo więcej czasu.Myślę że zależy to też trochę od temperamentu pieska ,tym żywszym zajmuje to więcej czasu.Gdy śpicie lub was nie ma,jest spokój i łatwiej mu nad ty panować ,wracacie,radość, ekscytacja,zabawa i psiakowi trudniej jest zapanować nad ciałem.Głowka zajęta zabawą i wami,a ciałko robi swoje :).

Posted

sami sobie wsadzajcie nos do sików głupki!! Wystarczy wziąć pierwsza lepszą książkę, np "szkoła szczeniąt" i tam jest wszystko opisane. Chwalić, czesto wyprowadzać i cierpliwie czekać, bo niektóre pieski potrzebują trochę więcej czasu na naukę czystość

Posted

:mad:

n0rek napisał(a):
coz, metoda z wsadzaniem nosa w siuski moze sie nie podobac wielu ale jest skuteczna, tak oduczylem mojego poprzedniego psa sikania juz po 3 dniach, teraz nie ma takiej opcji zeby sie zsikala, nawet po 8-10h potrafi trzymac jezeli sytuacja tego wymaga.

Gdyby zaszla potrzeba to moje i więcej wytrzymają.Myślisz że pies rozumie o co Ci chodzi jak wsadzisz nos w jego siki.Czy jako dziecko zrozumiałbyś że nie sika się w pieluchy tylko do nocnika,gdyby wsadzano ci nos w siuśki.

Posted

A swoją drogą jeżeli taka rewelacyjna to czemu piszesz że od dwóch miesięcy nie potrafisz nauczyc pieska siusiania tylko na spacerkach,powinno zająć Ci to góra trzy dni.

Posted

n0rek nie masz racji to jest znecanie sie nad zwierzeciem, sam fakt, ze chcesz go oddac do schroniska z tak blachego powodu swiadczy o tym, ze nie powienienes miec zadnego psa!! Ze schroniska sie bierze psy, a nie je tam oddaje. Tak robia tylko bezduszni ludzie. Moj pies tez sika, wszedzie i tez jest to upierdliwe, ale to sa szczeniaki i nawet przez mysl mi nie przeszlo zeby nocha w siki mu wsadzac badz oddac go do schroniska. Szacunku i posluszenstwa nie zyskuje sie zastraszeniem... Biedne sa te twoje psy z tego co widze.

Posted

Hej, hej spokojnie..............:diabloti: pomagac a nie wydzierac sie:cool3:

Ludzie nie kazdy zna sie na psach tak dobrze jak wy kazdy ma inne metody i nie zawsze sa one dobre, a ze czasami sie sprawdzają no to juz na to nic nikt nie poradzi.

N0rek sprobuj metody z gazeta, jak piesek zacznie siusiac podstaw mu gazete, kilka razy z czasem pies sie nauczy ze ma siuskac na gazete potem przesuwaj gazete w strone drzwi az na dwór to powinno dac efekty, nie krzycz na psa i go nie bij bo on nie rozumie ze robi cos zle, przy poprzednim psie miałam tak ze nawet jak był starszy i miał kilka lat potrafił załatwic sie w domu na dodatek robił to manifestacyjnie, był to pies o silnym charakterze;)

Mam nadzieje ze nie zobaczę tego małego biszkoptowego pyszczka w schronisku:mad:

Posted

Jest podejrzenie o zapalenie drog moczowych, ma temp 39,4(nie wiem czy to duzo czy nie) i dostal pierwsza dawke antybiotyku, jutro i pojutrze nastepne