Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam. Mam pytanie. Niedlugo bede posiadaczka szczeniaka ON. Hodowca polecil mi karme, ktora sam teraz karmi szczeniaki Solid Gold Wolfcub Large Breed Puppy. Jest malo na jej temat na internecie, ale moze ktos mial juz doswiadczenie z ta karma i mi doradzi. Prosze pomozcie:placz:

Posted

Acros napisał(a):
Witam. Mam pytanie. Niedlugo bede posiadaczka szczeniaka ON. Hodowca polecil mi karme, ktora sam teraz karmi szczeniaki Solid Gold Wolfcub Large Breed Puppy. Jest malo na jej temat na internecie, ale moze ktos mial juz doswiadczenie z ta karma i mi doradzi. Prosze pomozcie:placz:

Ja tam doświadczenia z nią nie mam ale na amerykańskich forach ją polecają ludziki z dużymi psami (malamuty, dogi) Solid Gold to górna półka wg. mnie, choć jest wiele dobrych karm w zapewne niższej cenie... Ale, jeśli Cię stać, to jasne. Hodowca pewnie wie, co poleca. No, chyba, że nie...

Posted

nie moge za bardzo znalezc informacji na temat tej karmy na polskich str internetu. mieszkam za granica a tu jest ona dostepna w sklepach i nawet tansza od np. purina czy eukanuba. wlasciwie to chce zasiegnac informacji czy jest porownywalna jakosciowo do wyzej wymienionych?

Posted

Za rada jednej z osob z forum poszukalam informacji na stronach anglojezycznych i znalazlam troche informacji na temat tej karmy.
Solid Gold

WolfCub Puppy Large Breed Puppy Food (bison) - New Formula!
Wysokiej wartości energetycznej diety, podobnie jak większość puppy żywności, mogą promować szybki wzrost w dużych szczenięta rasy, które mogą odgrywać rolę w rozwoju choroby ortopedycznej. WolfCub Puppy Large Breed Formuła zawiera niższe ilości białka, tłuszczu, kalorii i wapnia aby pomóc kontrolować proces wzrostu. Badania wykazują, że stężenia wapnia na poziomie 1,5% lub mniej jest najbardziej odpowiedni dla szczeniat dużych ras.
Nasze produkty są naturalne, holistyczne, a nie zawierają żadnych chemicznych środków konserwujących.
Analizy Gwarantowana

skladniki:

Bison
Mączka z łososia
Ryż brązowy
Proso
Krakingu perełkowanego jęczmienia
Otręby ryżowe
Canola Oil
Pomidorowe wytłoków
Lniany
Natural Flavor
Olej z łososia (źródło DHA)
Chlorek choliny
Tauryna
Suszony korzeń cykorii
Pietruszka Flakes
Dynia Mączka
Olej migdałowy
Olej sezamowy
Ekstrakt Yucca Schidigera
Tymianek
Borówki
Żurawina
Marchew
Brokuły

Witaminy:

Witamina E Uzupełnienie
Iron Proteinate
Cynk Proteinate
Miedź Proteinate
Siarczan żelazawy
Zinc Sulfate
Siarczan miedzi
Jodku potasu
Monoazotan tiaminy
Mangan Proteinate
Tlenku manganu
Kwas askorbinowy
Witamina A Uzupełnienie
Biotyna
Wapnia Panthothenate
Siarczan manganu
Selenian sodu
Chlorowodorek pirydoksyny
Witamina B12 Uzupełnienie
Ryboflawina Uzupełnienie
Witamina D Uzupełnienie
Kwas foliowy

Białka, Min. 26%
Tłuszczu, Min. 12%
Fiber, maks. 4%
Wilgoci, Max 10%
Wapnia, maks. 1,5%
Fosforu, maks. 1,2%
Kalorii na kubek, 375

Posted

troche przeraza mnie ta dluga lista... no ale coz wlasciwie to sie nie znam :oops:. W kazdym razie hodowca polecil mi ta karme , bo sam ja podaje szczenietom ON. Gdy bylam u tego hodowcy, aby wybrac szczeniaczka to wszystkie psiaki mialy sliczna blyszczaca i gesta siersc, no i kupki byly ok :lol:. Bede podawac ja szczeniaczkowi jak tylko dolaczy do mojej rodziny , a bedzie to dopiero 10tego pazdziernika AZ. Wtedy opisze moje spostrzerzenia. A moze mial juz ktos z nia jakie doswiadczenia? czekam na wiecej opinii. Oby byl to moj dobry wybor.... takze piszcie

Posted

Solid Gold ma ogólnie bardzo dobrą renomę wśród hodowców w USA, ale poszczególne jej wersje... niestety nie całościowo.... Szczerze powiem, że w tej konkretnej karmie nie podoba mi się zbyt duża ilośc "paszy" :
Ryż brązowy
Proso
Otręby ryżowe

Fakt można docenić, że nie najtansza kukurydza, ale uwazam że i tak za dużo... moim zdaniem dużo lepszy składowo jest choćby TOTW....

Posted

Szczerze powiem, że w tej konkretnej karmie nie podoba mi się zbyt duża ilośc "paszy" :
Ryż brązowy
Proso
Otręby ryżowe

A dlaczego to zle jesli jest duza ilosc paszy ? Poprostu nie wiem nigdy wczesniej sie tym nie interesowalam:oops: ? Czy to ma jakis ujemny wplyw na organizm psiaka, na jego funkcjonowanie?

Posted

Czy ujemny hmmm, bezposrednio zapewne nie, ale jednak zbyt duża ilość węglowodanów - czyli to co ja nazywam paszą bądź śrutą czyli: kukurydza, proso, kasze, ryze itd, nie są psu do szczęscia potrzebne. Stanowią one głownie dużą częsć karmy gdyż są tanim wypełniaczem/balastem.
Należy więc szukac karm które mają w składzie na pierwszych miejscach składniki mięsne-mączki mięsne itd, a jak najmniej składników zbożowych....1 góra 2 są optymalne!
A jak juz zobaczysz na składzie karmy prawie same zbożowe składniki a gdzieś tam mięsny... to uciekaj jak najdalej ;)