Acros Posted September 21, 2008 Posted September 21, 2008 Witam. Mam pytanie. Niedlugo bede posiadaczka szczeniaka ON. Hodowca polecil mi karme, ktora sam teraz karmi szczeniaki Solid Gold Wolfcub Large Breed Puppy. Jest malo na jej temat na internecie, ale moze ktos mial juz doswiadczenie z ta karma i mi doradzi. Prosze pomozcie:placz: Quote
Bura Posted September 21, 2008 Posted September 21, 2008 Acros napisał(a):Witam. Mam pytanie. Niedlugo bede posiadaczka szczeniaka ON. Hodowca polecil mi karme, ktora sam teraz karmi szczeniaki Solid Gold Wolfcub Large Breed Puppy. Jest malo na jej temat na internecie, ale moze ktos mial juz doswiadczenie z ta karma i mi doradzi. Prosze pomozcie:placz: Ja tam doświadczenia z nią nie mam ale na amerykańskich forach ją polecają ludziki z dużymi psami (malamuty, dogi) Solid Gold to górna półka wg. mnie, choć jest wiele dobrych karm w zapewne niższej cenie... Ale, jeśli Cię stać, to jasne. Hodowca pewnie wie, co poleca. No, chyba, że nie... Quote
Acros Posted September 21, 2008 Author Posted September 21, 2008 nie moge za bardzo znalezc informacji na temat tej karmy na polskich str internetu. mieszkam za granica a tu jest ona dostepna w sklepach i nawet tansza od np. purina czy eukanuba. wlasciwie to chce zasiegnac informacji czy jest porownywalna jakosciowo do wyzej wymienionych? Quote
Bura Posted September 22, 2008 Posted September 22, 2008 Jest o wiele lepsza. Poczytaj na stronach anglojęzycznych. Quote
Acros Posted September 22, 2008 Author Posted September 22, 2008 dziekuje za odpowiedz :multi: juz myslalam ze nikt nie odpisze. zalezalo mi na szybkiej odpowiedzi. pozdrawiam serdecznie Quote
Acros Posted September 23, 2008 Author Posted September 23, 2008 Za rada jednej z osob z forum poszukalam informacji na stronach anglojezycznych i znalazlam troche informacji na temat tej karmy. Solid Gold WolfCub Puppy Large Breed Puppy Food (bison) - New Formula! Wysokiej wartości energetycznej diety, podobnie jak większość puppy żywności, mogą promować szybki wzrost w dużych szczenięta rasy, które mogą odgrywać rolę w rozwoju choroby ortopedycznej. WolfCub Puppy Large Breed Formuła zawiera niższe ilości białka, tłuszczu, kalorii i wapnia aby pomóc kontrolować proces wzrostu. Badania wykazują, że stężenia wapnia na poziomie 1,5% lub mniej jest najbardziej odpowiedni dla szczeniat dużych ras. Nasze produkty są naturalne, holistyczne, a nie zawierają żadnych chemicznych środków konserwujących. Analizy Gwarantowana skladniki: Bison Mączka z łososia Ryż brązowy Proso Krakingu perełkowanego jęczmienia Otręby ryżowe Canola Oil Pomidorowe wytłoków Lniany Natural Flavor Olej z łososia (źródło DHA) Chlorek choliny Tauryna Suszony korzeń cykorii Pietruszka Flakes Dynia Mączka Olej migdałowy Olej sezamowy Ekstrakt Yucca Schidigera Tymianek Borówki Żurawina Marchew Brokuły Witaminy: Witamina E Uzupełnienie Iron Proteinate Cynk Proteinate Miedź Proteinate Siarczan żelazawy Zinc Sulfate Siarczan miedzi Jodku potasu Monoazotan tiaminy Mangan Proteinate Tlenku manganu Kwas askorbinowy Witamina A Uzupełnienie Biotyna Wapnia Panthothenate Siarczan manganu Selenian sodu Chlorowodorek pirydoksyny Witamina B12 Uzupełnienie Ryboflawina Uzupełnienie Witamina D Uzupełnienie Kwas foliowy Białka, Min. 26% Tłuszczu, Min. 12% Fiber, maks. 4% Wilgoci, Max 10% Wapnia, maks. 1,5% Fosforu, maks. 1,2% Kalorii na kubek, 375 Quote
Acros Posted September 23, 2008 Author Posted September 23, 2008 troche przeraza mnie ta dluga lista... no ale coz wlasciwie to sie nie znam :oops:. W kazdym razie hodowca polecil mi ta karme , bo sam ja podaje szczenietom ON. Gdy bylam u tego hodowcy, aby wybrac szczeniaczka to wszystkie psiaki mialy sliczna blyszczaca i gesta siersc, no i kupki byly ok :lol:. Bede podawac ja szczeniaczkowi jak tylko dolaczy do mojej rodziny , a bedzie to dopiero 10tego pazdziernika AZ. Wtedy opisze moje spostrzerzenia. A moze mial juz ktos z nia jakie doswiadczenia? czekam na wiecej opinii. Oby byl to moj dobry wybor.... takze piszcie Quote
karjo2 Posted September 23, 2008 Posted September 23, 2008 Wyglada na sklad bardzo fajnie. Im wiecej roznosci w jedzeniu, tym lepiej. A i tak sie przyda urozmaicac psu posilki jogurtami, serami, swiezym miesem itp. Quote
Katica Posted September 23, 2008 Posted September 23, 2008 Solid Gold ma ogólnie bardzo dobrą renomę wśród hodowców w USA, ale poszczególne jej wersje... niestety nie całościowo.... Szczerze powiem, że w tej konkretnej karmie nie podoba mi się zbyt duża ilośc "paszy" : Ryż brązowy Proso Krakingu perełkowanego jęczmienia Otręby ryżowe Fakt można docenić, że nie najtansza kukurydza, ale uwazam że i tak za dużo... moim zdaniem dużo lepszy składowo jest choćby TOTW.... Quote
Acros Posted September 23, 2008 Author Posted September 23, 2008 Szczerze powiem, że w tej konkretnej karmie nie podoba mi się zbyt duża ilośc "paszy" : Ryż brązowy Proso Krakingu perełkowanego jęczmienia Otręby ryżowe A dlaczego to zle jesli jest duza ilosc paszy ? Poprostu nie wiem nigdy wczesniej sie tym nie interesowalam:oops: ? Czy to ma jakis ujemny wplyw na organizm psiaka, na jego funkcjonowanie? Quote
Katica Posted September 24, 2008 Posted September 24, 2008 Czy ujemny hmmm, bezposrednio zapewne nie, ale jednak zbyt duża ilość węglowodanów - czyli to co ja nazywam paszą bądź śrutą czyli: kukurydza, proso, kasze, ryze itd, nie są psu do szczęscia potrzebne. Stanowią one głownie dużą częsć karmy gdyż są tanim wypełniaczem/balastem. Należy więc szukac karm które mają w składzie na pierwszych miejscach składniki mięsne-mączki mięsne itd, a jak najmniej składników zbożowych....1 góra 2 są optymalne! A jak juz zobaczysz na składzie karmy prawie same zbożowe składniki a gdzieś tam mięsny... to uciekaj jak najdalej ;) Quote
Recommended Posts