Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

alqua napisał(a):
A może ktoś słyszał lub wie coś o Pani Krystynie Szulc ??

Ja co prawda u niej nie wystawiałam,ale widziałam jak sędziuje Cavaliery i ogólnie ozdóbki na wystawie w Bydgoszczy.Razem z mamą śmiałyśmy się,że ona chyba przed wystawą była na jakimś polu z burakami czy czymś innym :lol: Nie wyglądała jak sędzina tylko jak "baba ze wsi" oczywiście z ubioru.
Wiem,że p.Szulc ma hodowlę owczarków szetlandzkich w Warszawie.
Co do sędziowania to od różnych osób wiem,że bardzo patrzy na zęby i zgryz i jeśli miałaby wybierać pomiędzy dwoma idealnymi psami, z których jeden ma ładniejsze zęby-to tego postawiała by na 1 lokacie.
Z własnych obserwacji wywnioskowałam,że strasznie krótko ocenia,decyzje podejmowała wręcz natychmiastowo.
No to chyba tyle,co do opisów jakie daje i reszty to nie wiem,bo u niej nie wystawiałam.

Posted

[quote name='alqua']A może ktoś słyszał lub wie coś o Pani Krystynie Szulc ?? Sedziowala nas jak wystrawialam sheltika i aussie w szczenietach. Nie wiem niestety, na ile byla to jej ocena, bo akurat byl egzamin. Mimo wszystko wydaje mi sie, ze wazny jest dla niej ruch, wzrost i szata. U nas bardzo sei zdziwila, ze szczenie (sheltie) takie duze juz, i bylo to podkreslone w opisie, jak rowniez 'nerwowy ruch' (debiut suczki, do tego na hali, wiec byl osie do czego przyczepic;)). Zeby byly ogladane dokladnie. A suka bardzo malo owlosiona zeszla z ocena db.
Jezeli chodzi o aussika, to tez podkreslila jej idealny wzrost i bardzo dobry ruch, oraz to, ze suczka bardzo ladnie sie prezentuje (ale nie w opisie, tylko 'prywatnie'). Opis "Suka z doskonałym wyrazem, już dobrych rozmiarów, dobrze osadzone i noszone uszy, doskonała górna linia, dobre kątowanie, dobra kość równoległych kończyn, zaznaczona partia lędźwi, doskonały ruch":p

• 4 weeks later...
Posted

alqua napisał(a):
BeataG czytaj uwaznie ,że pisałam tylko o Szulc.

Noelani ja nazywam rzeczy po imieniu, a to jak była ubrana... to nie mój wymysł tylko prawda. Sukienka ala fartuch w pstre kwiaty - sędzia... super. A mądry sędzia tak sie nie zachowuję, więc nie wiem o co ci chodzi.

nie bardzo rozumiem co ma ubiór sędziego do oceny psa :roll:

alqua napisał(a):
Ja wyraziłam tylko swój pogląd na temat Krystyny Łukasiewicz.

ja czytam uwaznie i raz widze ze o Pani Szulc raz ze o Pani Łukasiewicz

Posted

Do oceniania ubiór nic nie ma ale chodziło mi o hmm... wyrazenie troszkę szacunku dla wystawców,a tak było,że przed oceną staliśmy koło ringu to każdy się zastanawiał,która kobita jest sędzią i czemu np.jedni moga się elegancko ubrać a inni podchodzą do tego nieco zbyt olewatorsko.

No tak z tymi kółkami, pewnie i bym biegała te 40 heh jakby kazała... ;) ale kwiatek jest w opisie i to znaczny... błąd sedziego.
Ale babka starała się byc miła to fakt :ylsuper:

Karolayna mój błąd ,cały czas chodziło mi o Krystyne Szulc...

Posted

alqua napisał(a):
stwierdzenie postawa tylnych nóg francuska! nawet takiego czegoś nie ma!

Jak najbardziej jest. :evil_lol:

alqua napisał(a):
No i byla 1 suka w championach bobtail jeszcze osobno wystawiana, zwyciężyła, a potem powinno byc porownanie miedzy nia a nami, ale Krystyna Szulc powiedziala ,ze nie zrobi porownania i tamtej suce przyznaje zwyciezce rasy od ręki.

Nigdy nie staje do porównania pies, który nie zdobył w swojej klasie wszystkiego, co było do zdobycia. Skoro Twój pies nie uzyskał tytułu Zwycięzca Młodzieży, to nie miał prawa stawać do porównania o rasę. Polecam zapoznanie się z regulaminem wystaw. :cool3:

Posted

Alqua,

Sama więc nie wiesz, czy Twoja suczka ma poprawną postawę tylnych kończyn, a masz pretensje do sędziny za to, że jej zdaniem są wadliwe.
BTW, jak nie widać dobrze, to na pewno da się wymacać. ;)

Zapewniam Cię również, że p. Szulc pewnie nie po raz drugi widziała bobtaila.;)

Posted

alqua napisał(a):
A to ,ze widziala 2 raz w życiu to sama mi to powiedziała jak się do suki schylała. Więc sorry... Widzę tylko ,że wy chcecie jak najbardziej się do mnie przyczepić i obronić ,,biedną'' sędzinę, która się na rasie nie zna...:shake: .

Alqua, najwyraźniej nie łapiesz pewnych żartów. Pani Krystyna Szulc z całą pewnością widziała bobtaile więcej niż 2 razy, bo co najmniej kilkadziesiąt razy je sędziowała. :evil_lol:

Posted

alqua napisał(a):
BeataG mogę cię zapewnić ,że nie był to zart.. Akurat mi to powiedziała poważnie. Mniej więcej tak ,że z tymi niebieskimi oczami wyskoczyła, że widziała tylko raz w sumie bobtaila ale tamten miał niebieskie oczy.A z brązowymi nie widziała... i takie tam...( no ja oczywiście grzecznie odpowiedzialam,że niebieskie oczy rzadko się zdażają i że miała szczęście takowego zobaczyć na żywo)....

Alqua, sorry, umiesz czytać? Napisałam wyraźnie, że pani Szulc sędziowała bobtaile co najmniej kilkadziesiąt razy, więc naprawdę nie mogła tego mówić poważnie. Nie zmuszaj mnie do grzebania w katalogach i podawania wystaw, na których je sędziowała. Ja też mam psa z I grupy i akurat tak się składa, że wiem, kto i jak często rasy z tej grupy sędziuje. :cool3:

Posted

hehe algua, ja tam sie wcale nie dziwie, ze z Ciebie zartowala, skoro weszlas na ring z postawa znawcy rasy ;)
ja co do p. Szulc moze tez nie bede do konca obiektywna, bo po 1 sedziowala mnei raz w nieszczesnym NDM w trakcie egzaminu wiec, tak naprawde nei wiem od kogo mam opis ;) czy od p. Szulc, czy od p. ktory zdawal, czy od p. Redlickiego ;)
Niemniej ogolnie do posedziwoania calej stawki czepiac sie nie moge ;)
po 2 - jakby nie patrzec byla moim nauczycielem akademickim i cprawda teraz w tylek wlazic juz nie musze, ale mimo wszytsko mam troche inne spojzenie na cala sprawe ;)

ja akurat od polskich sedziow jestem przyzwyczajona do dawania opisow, hmm jakby to powiedziec, slabych ;) przynajmneij w mojej rasie. nie wiem jak jest w innych,
jak na razie pozytywnie zaskoczyl mnei jedynie p. Andzrej Tyburczyk, ktory, jako jedyny napisal mojemu psu o waskiej klatce i stromym katowaniu przodu (zgodnie z reszta z prawda :> ).
Pozniej wystawialam drugi raz u tego samego pana suke znajomych - i tez jako jeden z niewielu w Polsce ocenial belga glownie w ruchu (jak to sie mowi, dobry sedzia od belgow, niekoniecznie musi psa dotknac, zeby widziec ;)) - nie pasowala mu gorna linia, to tak dlugo mnei meczyl ze prawie wyplulam pluca ;) W koncu sam przyznal mi sie, ze on do konnca nie jest pewien, czy suka ma prawidlowa gorna liniem czy ma przebudowany zad, bo co stanie, co pomaca to inaczej. Grunt, ze byl szczery :)

Tak, ze na przyszlosc, jakby ktos mial zapytanie, to ja pana polecam, jest mily, komentuje pozniej ocene, komentuje co mu sie w psie podoba a co nie.

• 4 months later...
Posted

karolayna napisał(a):
był ktoś u Pani Krystymy Szulc? na co zwraca uwage?

Dawno u niej nie byłam ale bardzo miło wspominam. Dokładnie oglada i opisuje. Zwraca uwagę na ruch i prezentację oraz ogólną kondycje psa(u długowłosych na jakos włosa). Sędzia o wysokiej kulturze osobistej i bardzo miły. Ogólnie in + jak dla mnie mimo, ze u niej byłyśmy drugie;)

• 10 months later...
Posted

[quote name='Frytela']PONAWIAM PYTANIE!!:
Krystyna Szulc
i
Bożena Czempas

znalazłam o K.Szulc[zrobiłam zlepek z róznych postów na temat tej sędziny]
"Dawno u niej nie byłam ale bardzo miło wspominam. Dokładnie oglada i opisuje. Zwraca uwagę na ruch i prezentację oraz ogólną kondycje psa(u długowłosych na jakos włosa).
Sędzia o wysokiej kulturze osobistej i bardzo miły. Ogólnie in + jak dla mnie mimo, ze u niej byłyśmy drugie"

• 1 year later...
  • 2 months later...
  • 1 year later...
Posted

A tak p. Szulc traktuje debiutujące szczenię link. Czy komuś pasuje takie potraktowanie własnego pupila przez sędziego (bo pierw szczeniak był podniesiony za uszy i ogon przez samą sędzinę, potem nastąpiło przekazanie właścicielowi by móc obmacać psa) niech każdy sam oceni.