Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 213
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dziewczyny, słuchajcie.
Bo ja się tak przymierzałam, przymierzałam.
Cholernie mi się chce, ale nie wiem czy mogę.

Największy problem Desi to wypadające rzepki :(
Ona nie ma większych problemów z bieganiem, tylko raz na jakiś czas jej wyskoczy i nie wskoczy - wtedy trzeba pomagać.
Ma predyspozycje do agility. Na prawde duże... Szybko łapie co się do niej mówi, czego się od niej oczekuje, potrafi przeskakiwać, wskakiwać - ogólnie rzecz biorąc - bardzo posłuszny z niej pies. Ale... Na własnym podwórku :( Wśród innych psów, lub na obcym terenie Desi się wstydzi, nie chce wykonywać komend. Ona tak miała od zawsze, mimo socjalizacji z innymi psami. W kontaktach z psiakami jest powściągliwa, ale potrafi się bawić. W pełni odważna i zabawowa jest tylko w towarzystwie drugiej suczki, której niestety nie mogłabym zabierać na szkolenia, bo jest prawdopodobnie w ciąży (jeszcze czekamy na potwierdzenie) więc w trakcie kursu wychowywałaby szczeniaczki.
Zastanawiam się czy zacząć od razu agility (jeśli jest taka możliwość) czy lepiej podstawy podstawowe (których większość - jak siadanie, warowanie, zostawanie po prostu zna).
Bardziej pasowałyby mi podstawy, bo z tego co tam pisze to jest raz w tygodniu, a będę się uczyć w liceum teraz, więc będzie baardzo ciężko z dojazdem jeszcze dodatkowo w weekendy. Sobota - jak najbardziej, chyba że trafi się jakaś wystawa raz na miesiąc.
I jeszcze jedno - jaka jest cena za taki kurs, jeśli to tajemnica to prosiłabym wysłać na pw :)

Szkoliłabym sama, bo jakieśtam pozytywne książki czytałam i znam ogólne zasady szkolenia. Chodziłam na takowe do alpi przecież. Ale chodzi mi bardziej o to, aby tą niesmialość w Desi choć troszkę wyeliminować. Ja wiem, że to taki charakter, ale może coś uda się zrobić no ;(

Posted

Ale wstydzi sie po prostu jak psy siedza? Bo u nas to psy w przerwie miedzy swoim treningiem to w klatce siedzą ^^ Na początku to moze i lepiej na ten podstawowy kurs, bo na agi to pies musi niby wszystko umiec z posluszenstwa takiego ^^
No i tak, nasz klub ma inną nazwe, Aga- możesz zmienić tytuł wątku i podać w 1 poście numer do którejś z dziewczyn, jesli chodzi o kontakt kursowy?
Dodam, ze nasz klub będzie można zobaczyć w sobotę na wystawie psów białostockiej ; ]

Posted

W sobotę wystawiam doga, ale postaram się wpaść.
Wpadnę na spotkanie 4 września.

Ona wstydzi się wykonywać komendy przy innych psach, ludziach itp.
Jest nieśmiała.

Posted

Też chciałabym wpaść na dzień otwarty, dowiedzieć się co i jak i czy kurs frisbee ma sens jeśli pies jest z posłuszeństwem na bakier ;p I mam pytanie czy powinnam przyjść z psem czy jednak lepiej bez?

Posted

Lotos napisał(a):
Też chciałabym wpaść na dzień otwarty, dowiedzieć się co i jak i czy kurs frisbee ma sens jeśli pies jest z posłuszeństwem na bakier ;p I mam pytanie czy powinnam przyjść z psem czy jednak lepiej bez?

Oczywiście, że z psem.
Pierwszy kurs to kurs podstawowy - posłuszeństwo. Żeby przejść do agility trzeba ten kurs ukończyć

Posted

Hmm mieści sie na terenie działek, ale nie tam gdzie zawsze był. Jeśli dobrze tłumacze (dziewczyny poprawiać!), trzeba iść ulicą Myśliwską i skręcić w uliczkę w lewo w działki. I będzie sie widziało plac ;) My będziemy, bo mamy trening. Ew. moge po kogoś gdzieś podejść, jak zabłądzi. Jbc. to dzwonić. (794375409)

• 3 months later...
Posted

Ale od kiedy zaczynają się kursy wiosenne?
Ja mam szkołę i i tak dojeżdżam codziennie. Doliczyć jeszcze soboty i niedziele...
Własnie mi najbardziej pasowałby koniec wiosny, początek lata. Wtedy jest cieplej, da sie pracować na podwórku.
A jak ja z kruszyną w kwietniu na podwórku (bo jak dobrze pamiętam to jakoś tak się zaczyna nie?;))... Nie będzie chciała pracować, bo zimno, często marzec-kwiecień to jeszcze śnieg.
Szkoda, że nie ma takiej szkoły jak Wasza, tylko czynnej również latem (np. na halach).
To znaczy jest - alpi - ale tam nie pójdę. Wtajemniczeni wiedzą ;)

Posted

Narazie fundusze nie pozwalają na hale ;) Dopiero co przeprowadziłyśmy sie na nowy teren, jeszcze tam czeka nas wiele prac. Na hale mozemy liczyc za pare lat dopiero .. My zaczynamy kursy jak już sniegu nie ma i da sie normalnie siedzieć, nie jest strasznie zimno. Wiesz, wakacje, to większość z nas wyjeżdża, wtedy są straszne upały i nawet my zaprzestajemy treningów, albo bardziej siedzimy na placu niż trenujemy, bo my i psy wysiadamy .
Zobacz, ja mam yoreczke, nieco ponad 2 kg, a na tą wiosne juz drugi rok będziemy w klubie i żyjemy :) Po prostu np. jesienią przyjeżdżałyśmy w dresie ubrane, sucza miała grubo klatke wyścieloną, porządna rozgrzewka, ja termos z herbatą i biegamy ^

Posted

Moja Desi jest hmm... dziwna i niestety ona na śniegu nie wytrzyma.
Właściwy my bardziej z tą jej dziwnością mamy problem...
Mam z nią coraz większe problemy, jest nieznośna, wszystko robi na opak, mimo, że była szkolona, socjalizowana i w ogóle.
dlatego szukamy dobrego behawiorysty, najlepiej od zaraz, bo jeszcze trochę i z nią zwariuję :P

Posted

Więc mowie, że u nas treningi jak jest snieg, to nie odbywają sie :) Czekamy aż snieg sie stopi i temperatura jest na plusie. Tak, że da sie 2 godziny na placu wysiedzieć :) A ile Desi ma? Może taki okres po prostu. Co do dojazdów, ja jeżdze godzine w jedną strone z przesiadką i żyje :P I tak 2 razy w tygodniu, wiec wiesz ;P

Posted

Niee, to niestety nie jest sprawa okresowa.
Ona w dniu 2gich urodzin zgłupiała do reszty :(
Nie mam siły, na prawdę... Może behawiorysta by pomógł... Poszukamy...

Posted

Ustaliłyśmy, że na wiosnę 2011 NIE organizujemy kursu Posłuszny Przyjaciel! Takowy rozpocznie się dopiero jesienią 2011. Jeśli ktoś chciałby trenować od razu agility, będzie musiał na wstepie zaliczyć taki egzamin jak na koniec ww. kursu.

Posted

No to ładnie...
A ja się chciałam zapisać ;(
Właśnie dziś gadałam z mamą...
Nie mam do kogo pójść, do alpi nie pójdę (z wiadomych względów...)

Posted

Nie wiem, dziwna jest.
Ma jakąś depresję chyba ;/
Wysterylizuję ją jakoś za 1,5 miesiąca (myślimy, że to podłoże hormonalne - ostatnio miała cieczkę przez miesiąc...), ale tak zapobiegawczo to chciałabym ją jakoś zająć. Ona jest wbrew pozorom bardzo inteligentnym psem i bardzo chętnie się uczy, ale ostatnio coś jest z nią nie tak, nie da sie do niej dotrzeć. Ciągle tylko siedzi z kotem, jest jakaś osowiała. Może szkolenie jakoś pomoże... Sama nie wiem.

A może da się coś wymyślić - np. ćwiczyć kiedy Wy ćwiczycie agility np.
Indywidualnie, ale żeby po prostu miała kontakt z różnymi psami i nauczyła się wykonywać komendy przy nich. Ona zawsze miała kłopot ze strachliwością - może w ten sposób się trochę przełamie.

Posted

To zadzwoń do dziewczyn i sie spytaj ;) Jak chcesz, to możemy umawiać sie na spacerki. Magda Axelowa byłaby jeszcze chętna pewnie. Wiesz, mała przebywałaby wśród psów i może by pomogło. Dla mojej to też byłoby dobre, bo właśnie jest strachliwa. A wiesz, Ty masz cziłkę, ja yorka, Magda maltana i grzywka, to raczej małe psy ^
Co do depresji, to faktycznie może tak być. Moja też tak miała po cieczkach. A gdzie sie sterylizujecie? Wybrałaś chyba najlepszy moment na sterylke ;) My też tak ciachałyśmy, w styczniu. W zime jest chyba najlepiej, bo wiesz, częściej sie w domu przebywa itp. ;)

Posted

My będziemy u p. Rudobielskiej.
Ale tak właśnie za dwa miesiące, bo dopiero skończyła się jej cieczka.
Ja na te spacery się umawiam umawiam i zawsze coś wypada... :P Ale na feriach to możnaby było nawet u mnie na wiosce się zgadać.
Zobaczymy, może przejdzie jej trochę po sterylce. Bo nieznośna jest...