MickeyM Posted August 30, 2008 Posted August 30, 2008 Przepraszam, że robię malego offa, ale jestem w kropce. Wracam do Polski z Irlandii i chciałabym kupić rodowodowe szczenię maltańczyka z hodowli. Problem polega na tym, że za 2-3 miesiące znów będę wyjeżdżała z Polski do IRL, a wyrobienie paszportu dla psiaka trwa pół roku. Czy istnieje możliwość kupienia szczeniaka już z gotowym paszportem? Proszę o oświetlenie mej ciemnoty, gdyż błądzę w ciemności. :shake::shake: Quote
Cockerek Posted August 30, 2008 Posted August 30, 2008 Ja swoim psom paszport wyrobiłam w 15 minut. Może wyspy mają inne przepisy, jak zwykle zresztą. Quote
D&J Posted September 7, 2008 Posted September 7, 2008 Ja paszport dla swojego psiaka zrobiłam również w kilka minut, ale weterynarz się mnie pytał gdzie chcę jechać bo do rożnych krajów różne procedury obowiązują. Myślę, że warto by było podpytać weterynarza jakie procedury obowiązują przy wyjazdach do danego kraju. Oprócz tego wydaje mi się, że jak porozmawiasz z hodowcą to on oczywiście zrobi dla Ciebie paszport dla szczeniaka, bo to chyba nie jest duży problem, a jak będzie dobry hodowca to i w Twoim imieniu może się dowiedzieć jakie procedury obowiązują. Wydaje mi się, że mimo wszystko jednak przy wywozie szczeniaka to nie będzie trwało pół roku, no ale mogę się mylić. Quote
meta Posted September 15, 2008 Posted September 15, 2008 Irlandia W pierwszej kolejności muszą zostać zidentyfikowane za pomocą mikroczipu zgodnego z wymaganiami normy ISO 1784 lub Aneksu A do normy ISO 11785 (w przypadku gdy mikroczip nie spełnia wymagań ww. normy, właściciel zwierzęcia lub osoba za nie odpowiedzialna w imieniu właściciela, musi zapewnić możliwość odczytania numeru mikroczipu podczas jakiejkolwiek kontroli, tzn. musi dysponować odpowiednim czytnikiem. Jeśli zwierzę zostało najpierw zaszczepione a potem zaczipowane, szczepienie powinno być powtórzone po zaczipowaniu zwierzęcia, jednak ze względów zdrowotnych nie wcześniej niż 21 dni po ostatnim szczepieniu. Następnie muszą zostać zaszczepione przeciwko wściekliźnie. Po upływie co najmniej miesiąca po szczepieniu przeciwko wściekliźnie należy pobrać krew od zwierzęcia i wysłać do badania w kierunku efektywności ww. szczepienia do zatwierdzonego przez Unię Europejską laboratorium (na terenie Polski zatwierdzonym laboratorium jest Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach). Zwierzę może wjechać na terytorium republiki Irlandii nie wcześniej niż po upływie 6 m-cy od uzyskania pozytywnego wyniku ww. badania ( tzn. miano przeciwciał powinno wynosić co najmniej 0,5 IU/ml). Jednocześnie, podczas tego półrocznego okresu zwierzę nie może opuszczać terenów państw członkowskich. Po uzyskaniu wyniku badania należy udać się do upoważnionego do wystawiania paszportów lekarza weterynarii w celu wydania paszportu dla zwierzęcia i wprowadzenia do niego informacji na temat wszystkich ww. czynności. Dodatkowo na 24- 48 godzin przed wyjazdem, zwierzę musi zostać odrobaczone i poddane profilaktyce przeciwkleszczowej - informacje te również muszą być poświadczone w paszporcie przez upoważnionego lekarza weterynarii. Zwierzęciu podczas podróży musi towarzyszyć właściciel lub inna osoba odpowiedzialna za zwierzę. Zwierzę możemy wwieźć na terytorium Republiki Irlandii jedynie zatwierdzona trasą i korzystając z usług zatwierdzonego przewoźnika. Aby zwierzę zostało wpuszczone na terytorium Republiki Irlandii musi być bezwzględnie zachowana kolejność powyższych działań. Quote
Nessti Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 MickeyM napisał(a): Czy istnieje możliwość kupienia szczeniaka już z gotowym paszportem? Proszę o oświetlenie mej ciemnoty, gdyż błądzę w ciemności. :shake::shake: Kupienie od razu pewnie nie, ale gdybyś zdecydowała się na szczeniaka to myślę, że nie byłoby problemu żeby szczeniakowi hodowca wyrobił taki paszport i badania. Na Twój koszt naturalnie. Szczeniak musiałby pewnie pozostać na ten czas w hodowli. Musisz podzwonić po hodowlach, popytać ;) Salsa (meta) jak zwykle super przygotowana :multi: Quote
meta Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 :oops::oops::oops: z tym paszportem to zalezy od umowy i od hodowli, jesli kupujesz psa w zlotowkach i jako polski nabywca to raczej musisz doplacic za paszport i chipy. jesli natomiast kupujesz jako zagraniczny nabywca to paszport i chip powinien byc w cenie. dla mnie to oczywiste bo cena zagraniczna zazwyczaj jest wyzsza i hodowca sam decyduje sie na sprzedaz szczeniaka do innego kraju a musi mu zapewnic mozliwosc wyjazdu. jedynie ze skandynawia jest roznie, niektorzy biora dodatkowo na koszty badan serologicznych, jednak ja nie mimo ze badanie kosztuje ok 400 zl, bo to moja decyzja czy sprzedac tam psa czy nie wiec i konsekwencje tej decyzji ponosze sama i na przyszlosc radze wczesniej dowiadywac sie o warunkach wyjazdu zwierzecia za granice a nie dopiero po kupnie, bo w tym wypadku to raczej troche za pozno Quote
MickeyM Posted October 16, 2008 Author Posted October 16, 2008 Już zapomniałam nawet o tym, że pisałam na tym wątku. ;/ Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Paszport wyrobiłam w 5 minut. Było czipowanie, później weterynarz wpisał tylko dane psiaka do dokumentu i gotowe. Powiedział, że aby go wywieźć na wyspy powinnam przyjść za miesiąc, on wtedy pobierze krew psiaka do analizy, wyśle ją do Niemiec i po pół roku, jeśli wszystko będzie ok dostanę możliwość zabrania psiaka na wyspy. Cała przyjemność będzie kosztowała 500 zł... Kosmiczne pieniądze. Słyszałam, że jest to koszt 200 zł,a teraz coś takiego.. Będę musiała dowiedzieć się gdzie indziej, popytać... Quote
meta Posted October 19, 2008 Posted October 19, 2008 ja w lipcu placilam 460,a w tamtym roku cos ok 360 Quote
Cockerek Posted October 22, 2008 Posted October 22, 2008 MickeyM napisał(a):Powiedział, że aby go wywieźć na wyspy powinnam przyjść za miesiąc. A dlaczego dopiero po miesiącu? Czy to było uzależnione od daty wyjazdu? Bo te badania to też mają chyba jakiś okres ważności, no nie? Quote
MickeyM Posted November 1, 2008 Author Posted November 1, 2008 Po miesiącu, ponieważ byłam z moim Mańkiem u tego weterynarza z zapytaniem o paszport, a więc weterynarz wyrobił mu paszport, zaczipował go, zaszczepił...i powiedział, żeby przyjść za miesiąc. Pewnie dlatego, że go szczepił i musi minąć pewien okres czasu od szczepienia do czasu, kiedy zostanie pobrana krew do badania. A może się mylę...? ... Quote
Recommended Posts