Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 57
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

modliszka84 napisał(a):
podnoscie chociaz, prosze... moze akurat ktos zobaczy

Na razie nic innego zrobić nie mogę, ale będę podrzucać wątek.

Ona jest mała, więc niekłopotliwa. Niech szybko znajdzie domek.

--------------------

BABULINKA - 12 letnie maleństwo poszukuje nowego właściciela, swojego miejsca w czyimś sercu .

Posted

Ciotki! Skoro to sunia,to może napiszcie do Gallegro? Chciał dać DT tej,ale okazało się,że to pies,a on ma staruszka Juranda i z psem nie dogadali by się! To miała być Mania,a przy bliższym poznaniu wyszło,że ManiuS:

Posted

epe napisał(a):
Ciotki! Skoro to sunia,to może napiszcie do Gallegro? Chciał dać DT tej,ale okazało się,że to pies,a on ma staruszka Juranda i z psem nie dogadali by się! To miała być Mania,a przy bliższym poznaniu wyszło,że ManiuS:

To juz jest dobra wiadomość, bo zawsze jest jakaś szansa.
Lepsze DT niż dogorywanie przez Babulinę w schronie.

Posted

modliszka84 napisał(a):
najgorsze jest to ze wszedzie pelno takich staruszkow :placz:

To prawda, ale ona jest malutka, więc ma większe szanse. My w naszym podpoznańskim przytulisku mamy matkę (11 lat) z córką, które tam prawie całe zycie spędziły i zero zainteresowania. Oczywiście są to tzw mix, niewiadomo po czym, wielkość powyzej kolana. Kochane są, ale co z tego skoro nikomu serducha nie skradły. A teraz mają prawie zerowe szanse na adopcje.
Małe psy mają więcej szczęścia i bardziej ich zal. Dlatego wierzę, że Babulinie się uda, bo dni coraz bardziej jesienne i zimno jej w doopkę.

Posted

U nas tez niestety jest kilka psów, które całe zycie są w schronisku, właściwie od szczeniaka, są po 5,6 lat tutaj. Ja sie pocieszam, że jednak większe psy z reguły wychowane w budzie jakos lepiej to znoszą \od tych malych kanapowców, ktore nagle z ciepłego mieszkania, dywanu są wrzucone do betonowego boksu z budą...

Posted

O.K. Zanim podejmiemy ostateczną decyzję, potrzebuję kilku informacji.
Jak sunia zachowuje się w stosunku do innych psiaków i suczek. Nie podejrzewam, żeby szukała zaczepki, ale jak może na nie reagować?
Niestety, moja Dolores jest mało delikatna, i choć nie ma złych zamiarów, jej "namawianie" do zabawy przypomina nieco agresję. Bonus wie o co chodzi, więc nie ma problemu, ale nowy psiak, który błędnie to zinterpretuje, może poczuć "dyskomfort". Jest jeszcze Kama (przewlekły tymczas), która jest izolowana od Dolores. Ostatnio Kamie odbiło i przestała tolerować konkurentki.
Czy sunia miała sterylkę, a jeśli nie, to kiedy spodziewana jest cieczka (o ile schron prowadzi taką ewidencję)?
Bonus jest wykastrowany, ale Jurand choć w podeszłym wieku, ślini się na widok każdej "spódniczki" :razz:
Na podstawie uzyskanych informacji, jutro podejmiemy decyzję.

P.S. W kwestii potencjalnego transportu... Czy jest możliwość dowiezienia suni do Warszawy, od poniedziałku do czwartku ok. 15 - 16-tej ?

Posted

no wiec tak:
- nie jest sterylizowana
- nie wiadomo kiedy będzie cieczka, schronisko nie prowadzi ewidencji, sunia jest u nas os 27 lipca
- poprzednio była w boksie z psem/staruszkiem Łatkiem i grzecznie siedziały razem
- teraz w boksie z suczkami jej rozmiarów - nie zadaje sie z nimi, one cały czas skaczą przy kratach, Babcia całe dnie schowana w budzie, nie zaczepia ich, jest łagodna i spokojna. Ale nie jest tez zaczepiania, no przynajmniej nie widziałam tego. No ale zadnych awantur ani kłótni w boksie nie ma.
- do Warszawy dałoby rade ją dowieźć

Posted

Fakt,że nie jest sterylizowana,chyba mocno utrudni jej pobyt u Gallegro!:-(
Pisał przecież,że choć stary ten jego Jurand,ale babeczki działają na niego odmładzająco:evil_lol:

Posted

Okazało sie dzisiaj w schronisku, że równiez fundacja Hundehilfe Polen znalazła dla niej dom (nie wiem czy tymczasowy czy stały) w Niemczech...
Miałaby pojechać w połowie października razem z innymi psami.

Tak więc co robimy...?

Posted

Nie będę ukrywać, że niesterylizowana sunia, to w dalszej perspektywie spory problem dla mnie.
Oczywiście, gdyby założyć adopcję np. po miesiącu, to wszystko O.K., ale nie sposób tego przewidzieć.
Szczerze mówiąc, miałem napisać, że gdyby była możliwość sterylki w schronie już teraz (pod warunkiem, że pozwoliłby na to stan zdrowia suni), zdecydowałbym się na DT.
W przeciwnym wypadku, musiałbym się jeszcze "przespać" z tematem.
W obliczu propozycji domu w Niemczech, trzeba spojrzeć na to z innej perspektywy...
Zastanawiam się, czy nie wziąć jej choć na te kilka tygodni, zanim miałaby pojechać "na saksy" ;)
Jesteście bliżej suni, dlatego będzie Wam łatwiej podjąć właściwą decyzję...

Posted

gallegro napisał(a):
Szczerze mówiąc, miałem napisać, że gdyby była możliwość sterylki w schronie już teraz (pod warunkiem, że pozwoliłby na to stan zdrowia suni

Robienie zabiegu kastracji(jakiegokolwie zreszta zabiegu, operacji) psiaka w takim wieku, jest obciazone duzym ryzykiem.

Nie oszukujmy sie, schronisko nie zrobi ani badan krwi a przede wszystkim ekg seruszka i nie ma do dyspozycji narkozy wziewnej, co u bardzo starszych psow jest wlasciwie wskazaniem:shake:

Posted

Pisząc o zabraniu jej na "tymczasowy tymczas" (jeśli zapadnie decyzja o wyjeździe suni do Niemiec), sterylka nie jest oczywiście konieczna.
Wszyscy dobrze wiemy, że w jej wieku zabieg ten jest raczej niewskazany.
Z tego też powodu, mój Jurand nie był kastrowany...

Posted

Jesli lekarze zdecydowanie, po badaniach, powiedzą,ze nie no to wiadom NIE. Ale jesli nie ma przeciwwskazan to warto podjac to ryzyko gdyz: pies moze miec przerost prostaty(wiadmo szczegolnie starszy pies) i bedzie konieczne robienie zabiegu kastracji, dla ratowania zycia a u suki ropomacicze moze nagle wyskoczyc. A jak suka ma juz guzy(operowanie) tez kastracja jest wskazana aby proces rozwijania sie wszelkich guzow(zlosliwe czy nie) powstrzymac.

Posted

Co tu taka cisza?

Dostałam w odpowiedzi na allegro Babulinki takiego maila:

"Treść wiadomości:
witam serdecznie, czy moglaby pani podac numer konta bo chcialabym wplacic dla babulki pieniadze ? ppozdrawiam :)
"

przyznam że zaskoczona tez jestem bo Babulinka ma 5 obserwujących. W tym 3 przybyło od wczoraj. Poza tym za 3 godziny aukcja sie kończy - jakie decyzje?

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=438891495

.