Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zgłosiła się do nas pani, która zaopiekowała się potrąconym psem. Regis (ok. 4 lata ma) przebywa obecnie "nielegalnie" na działkach kolo Olkusza...

Fundacja Pro Animals – Na Pomoc Zwierzętom: Regis

"Nie ma, na szczęście, żadnych wewnętrznych obrażeń, jedynie poranione łapy. Jest zabiedzony, ale po odkarmieniu i wyczyszczeniu będzie z niego ładny piesek.
Do ludzi nie wykazuje agresji (trzymałam go u weterynarza i nie pokazał ani jednego ząbka).

Był na początku kłopot z chodzeniem na smyczy. Gdy mu się ją przypinało zatrzymywał się i nie chciał się ruszyć. Z biegiem czasu zaczął chodzić, ale tylko w kierunku, który mu się akurat podobał. Teraz chodzi ładnie, nie ciągnie. Są tylko problemy z powrotem do domu. Bo Regis ma niestety ciągoty do włóczęgi. Na spacerkach w lesie biega, wyraźnie zadowolony, reaguje na wołanie i ładnie wraca. Trzeba tylko uważać pod koniec spaceru, żeby nie dał nogi na wieś.

Jako, że nie dogaduje się z moim psem (z początku Jazz, mój pies, próbował się pozbyć intruza, teraz mam wrażenie, że Regis poczuł się pewniej i ustawia Jazzika) w mieszkaniu w bloku trudno by było ich rozdzielić. Więc moja mama siedzi z nimi na działce (niestety sezonowej). Regis śpi w zaimprowizowanej budzie na dworze (działka niestety nie jest tylko nasza, a współwłaściciel nie zgadza się, żeby pies spał w domu), więc nie mogę nic powiedzieć o jego zachowaniu w tym względzie. W nocy piszczy i próbuje się podkopywać pod bramą, ze dwa razy mu się udało. Ale sam wraca.

Trudno jest wszystko napisać, zwłaszcze, że jego zachowanie jest dziwne. Podkopuje się i ucieka, jak pies przyzwyczajony do biegania samopas, a z drugiej strony wpycha się na kolana i próbuje zrzucać z łóżka jak rozpieszczony piesek domowy.

Bardzo proszę o pomoc, nie jestem sama w stanie znaleźć mu domu, a olkuskie schronisko ma taką sławę, że nawet nie chcę o tym myśleć. Zostawić go nie mogę, bo mieszkam z rodzicami a oni się nie zgadzają."

Posted

Czyli dom z ogrodem ale dobrze zabezpieczona posesja, czy do bloku tez sie nadaje, a jaki stosunek ma do dzieci czy obecny DT to sprwdzil, a moze p. z Karniowic wybrala by go przeciez chyba troche Onka przypomina, oczywiscie z klapnietymi uszkami. :evil_lol:

Posted

Z tym zachowaniem to faktycznie niezbyt ciekawie. Kastracja w pierwszej kolejności, a w drugiej by się przydało jakieś budowanie więzi, bo widać, że to taki czyj-niczyj... Od meneli psy często tak mają. Jak menel trzeźwy, to psiaka kocha. Jak pijany, to parę dni biedak sobie musi sam radzić...

Regiska wysłałam do Przełomu i napisałam, że nadaje się do bloku oraz że o mało nie umarł z głodu w lesie, gdzie został porzucony... Hanek mam nadzieję, że wybaczysz mi takie może na wyrost wybujałe historie :oops: i nie zdziwisz się jak ktoś do Ciebie zadzwoni żeby się więcej dowiedzieć...

To wspaniałe, że ci ludzie się tak poświęcają dla niego, koniecznie trzeba im pomóc!

Posted

Pani z Karniowic chyba odpada, bo ona chciała młodszego. Do bloku się nadaje. Do dzieci nie ma jak sprawdzić.
Zagłodzony był i porzucony też, a koło Olkusza dużo lasów, więc wszystko się zgadza;)

Posted

No zawsze możemy go jej pokazać, a czy tam jest dobrze zabezpieczone ogrodzenie przed ucieczkami? Chociaż może on ucieka tylko jak zostaje sam...

Weterynarz ocenił Regiska na 6-7 lat, ja mu i tak już zaniżyłam