Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

dni tematyczne byłyby ciekawe, jeden wyjazd związany z jakimś zagadnieniem, również tropieniem i różnymi sportami w miarę możliwości. Przy konkretnym zagadnieniu, albo ich mniejszej liczbie danego dnia, każdy mógłby się przygotować, poczytać, zastanowić się i też wiedziałby czego się spodziewać. mógłby się też jednak znaleźć czas na bardziej ogólne sprawy w czasie wyjazdy

• Replies 300
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

zerduszko napisał(a):
Ja od razu piszę, że nie oczekuję porad na temat problemów mojego psa ;) Sama możliwość poćwiczenia w obecności innych psów i ludzi mi wystarczy, ale wszelkie sugestie mile widziane oczywiście ;) Ale pytam o formę - jeśli psy będą mogły podbiegać do siebie podczas zajęć, to ja na coś takiego na pewno się nie piszę.

Dziewczyny, nie dramatyzujcie, proszę ;). Szkolenie na którym psy moga podbiegać do siebie podczas ćwiczeń, nie powinno nazywać się szkoleniem. :roll:

Ale jeżeli zjazdy mają polegać tylko na możliwości poćwiczenia w obecności innych psów, bez późniejszych rozmów, wykładów, porównań, itp. to nie ma sensu w ogóle tego organizować. Żeby poćwiczyć sobie przy innych, to mogę iść od pierwszej lepszej psiej szkółki i ćwiczyć obok psów, wcale nie słuchając szkoleniowca i nie patrząc na innych. Też tak można, tylko, że nie zyskuje się nic oprócz dodatkowych rozproszeń.
Nie wiem jak Wam, ale mi chodzi o coś więcej... :roll:

Posted

Nie no Agnisia - jasne, że tak :) Takie pogadanki, później jakaś integracja przy ognisku może... to byłoby naprawdę fajnie. I również popieram spotkania tematyczne. Choć dobrze by było, aby dane części takich spotkań powtarzały się niezmiennie - np.podstawowe komendy w grupie - tak na rozgrzewkę, a potem przejście do głównego celu danego spotkania :)

Posted

Agnisia =) napisał(a):
Dziewczyny, nie dramatyzujcie, proszę ;). Szkolenie na którym psy moga podbiegać do siebie podczas ćwiczeń, nie powinno nazywać się szkoleniem. :roll:

Właśnie takich inf. mi potrzeba ;) Ja Was nie znam, nie napisałyście nic konkretnego, więc wolę zapytać.

Myślę, że o taką formę mi chodziło, więc jeśli moja diablica Was nie przeraża, to my chętnie się pojawimy (w zależności od terminu oczywiście).

Posted

Witam :) też bym się wstępnie chciała zapisać, ale nie obiecuję nic pewnego. Czekam na więcej szczegółów, takich jak konkretne miejsce, bo u mnie w grę wchodzi tylko pociąg (no, może za jakiś czas samochód). Dlatego zależałoby mi, żeby nie było to dalej na południe niż Żywiec. I u mnie raczej wchodzi w grę jeden dzień, chyba, że nocleg byłby bardzo tani (ok 20 - 25zł).

Jeśli chodzi o moje oczekiwania to chcę mieć psa pracującego dobrze w rozproszeniach, chętnie weźmiemy udział w zajęciach frisbee i tropienia. Może jakieś agility by dało radę? Tylko od razu powiem, że jesteśmy początkujące w szkoleniu (dopiero teraz od października idziemy na kurs), a ćwiczymy metodą klikerową.

Posted

Tina, Atena i Dobcia, Wandalka - zapisywać Was, czy narazie tylko śledzicie wątek? ;)

Szukałam domków i znalazłam coś takiego:
http://www.wbeskidach.pl/noclegi-miedzybrodzie-bialskie-domki-letniskowe/14-komfortowe-domki-nad-jeziorem.html#tabcennik

http://www.wbeskidach.pl/noclegi-miedzybrodzie-bialskie-domki/69-domki-nad-jeziorem.html#tabcennik

http://www.turystyka.beskidy.pl/groniczek/

http://www.turystyka.beskidy.pl/u_juraszkow/

http://www.turystyka.beskidy.pl/cwajna/

Ten ostatni podoba mi się najbardziej. Ma opcję weekendową za 25zł.
Nie wszędzie jest napisane o psach, a tam gdzie podana jest cena, myślę, że dałoby się wynegocjować niższą. Trzeba do nich jeszcze napisać i pojechać obejrzeć.

zależałoby mi, żeby nie było to dalej na południe niż Żywiec

Raczej nie będzie :)

u mnie raczej wchodzi w grę jeden dzień, chyba, że nocleg byłby bardzo tani (ok 20 - 25zł).

Staram się znaleźć jak najtańszą opcję.

Może jakieś agility by dało radę?

Z agility jest ten problem, że trzeba mieć przeszkody. :(

Jeszcze trudniej byłoby z owcami, więc lepiej żeby nikt nie wpadł na pomysł nauki pasienia :) :) :).

chętnie weźmiemy udział w zajęciach frisbee i tropienia.

To zorganizowac jest dużo łatwiej. ;)

Widze, że tropienie cieszy się sporym zainteresowaniem. O ile wiem coś o szkoleniu ogólnym i w tym zakresie mogłabym pomóc, to na temat tropienia mam wiedzę tylko książkową. Mamy kogoś, kto uczył się tropić w praktyce?
Jak nie to tez nie tragedia. Mając taką ilość psów możemy sami uczyć się tropić. To może być nawet ciekawsze niż otrzymanie gotowej recepty. Takie dochodzenie do czegoś metodą prób i błędów, ucząc się od własnego psa.

ja chetna bym byla jakby gdzies blisko mnie bo ja z 4 psami jak cos :lol:jestem z okolic lublina

Najprawdopodobniej zajęcia będą w okolichach Żywca i Bielska-Białej. Zapisywać Cię?

Posted

Agnisia =) napisał(a):

Widze, że tropienie cieszy się sporym zainteresowaniem. O ile wiem coś o szkoleniu ogólnym i w tym zakresie mogłabym pomóc, to na temat tropienia mam wiedzę tylko książkową. Mamy kogoś, kto uczył się tropić w praktyce?
Jak nie to tez nie tragedia. Mając taką ilość psów możemy sami uczyć się tropić. To może być nawet ciekawsze niż otrzymanie gotowej recepty. Takie dochodzenie do czegoś metodą prób i błędów, ucząc się od własnego psa.

Ja miałam zajęcia z tropienia na obozie klikerowym, więc w miarę wiem, jak ułożyć ślad dla psów początkujących. Ale co do zaawansowanych śladów to nie bardzo. Książeczką Górnego też dysponuję, więc na pewno razem jakoś damy radę :).

Posted

Ta ostatnia oferta faktycznie bardzo ciekawa. Trzeba by tylko dowiedzieć się jak by zareagowali na taką ilość psów. I w ogóle na psy. Ale zapowiada się naprawdę ciekawie :)

Angelika, przecież było jasno powiedziane, że póki nie zbierze się odpowiednia grupa - nie możemy ustalić terminu.

Posted

ostatnia oferta wydaje sie ok, z psami podobno przyjmuja.. ale latem byl problem z terminami.. wtedy keidy ja chcialam jechac.. a na temat psow zadnych zakazow mi nie przekazano.. bo to, ze z psami bym byla bylo podczas pierwszej rozmowy..

Posted

ale czy z taką ilością psów też nie będzie problemów? I czy będzie jak sprawdzić wcześniej czy byłby odpowiedni teren w okolicy?

Agnisia =) co do konkretnej oferty, a zwłaszcza tej ostatniej to w agroturystyce mają zwierzęta, czy wszystkie psy mogłbyby mieszkać i przebywać w pobliżu? Np mój bardzo szczeka przy większych np. krowach (maja tam jedną).

W moim przypadku wszystko zależy też od miejsca (problem z dojazdem) i terminu więc na razie nie mogę powiedzieć nic pewnego, poza tym, że bym chciała. w który weekend byłby pierwszy taki wyjazd?

Co do tropienia, to próbowałam według różnych opisów, ale zawsze miałam kłopoty ze znalezieniem kogoś do ułożenia śladu. W takiej grupie chyba nie byłoby problemu:)

Posted

Agnisia =) napisał(a):
Tina, Atena i Dobcia, Wandalka - zapisywać Was, czy narazie tylko śledzicie wątek? ;)

o mnie chodzi? bo ja jestem Aten@, a jest jeszcze Atena :lol:

ja się wciąż zastanawiam, możesz mnie wrzucić na listę rezerwową, o ile takowa istnieje :razz:

gnębi mnie jeszcze jedna myśl - mam dwa psy, mogę wziąć obie? bo nie mam z kim zostawić :( ewentualnie wymyśliłam jeszcze jedną rzecz - mogę nocowac u rodziców i w jeden dzień jedna suka, w drugi druga :razz:

Posted

Ja układałam tylko ślady IPOwskie :lol:. Jeśli chodzi o frisbee, jakby ktoś był zainteresowany i jeśli jechałabym to mogłabym pokazać kilka tricków :).

Posted

Marmara, myślę, że poza sezonem nie powinno być problemów z wynajmem.

Ja znam fajne miejsce, tyle, że 30zł za nocleg, miejscowość nazywa się Sól Kiczora(koło Rajczy, Zwardonia), pociąg dojeżdża bezpośrednio do tej miejscowości. Tyle, że nie ma tam domków - jedynie pokoje do wynajęcia. Ale tereny są.

Aten@ moim zdaniem to wszystko zależy od Ciebie :) Jeśli wiesz, że poradzisz sobie z dwoma sukami naraz, poświęcając im uwagę - to czemu nie, bierz obie ;)

Posted

tina_p napisał(a):

Co do tropienia, to próbowałam według różnych opisów, ale zawsze miałam kłopoty ze znalezieniem kogoś do ułożenia śladu. W takiej grupie chyba nie byłoby problemu:)

Ja właśnie pracowałam w ten sposób, że układałam ślad, chowałam się, a ktoś z psem dochodził do mnie. Wtedy pies ma większą motywację do znalezienia, tak przynajmniej to rozumiem.
Choć niedawno układałam Bezie sama ślad, a na końcu kładłam zabawkę, którą potem się bawiłyśmy.

Cimi, jak wygląda ślad IPOwski? Bo wiem, że jakoś inaczej, niż użytkowy, ale nie wiem dokładnie :).
I na frisbowe porady na pewno się piszę :)

Też mi się wydaje, że poza sezonem nie ma problemu z miejscami, problem tylko może być, gdy usłyszą, że przyjeżdża grupa psów, bo to też nie wszystkim się podoba.

Posted

Książeczką Górnego też dysponuję, więc na pewno razem jakoś damy radę :smile:

Ja również :D.
ale czy z taką ilością psów też nie będzie problemów? I czy będzie jak sprawdzić wcześniej czy byłby odpowiedni teren w okolicy?
O psy trzeba sie spytac osobiście. Sprawdzic teran pojadę, jak zdecydujemy się na cos konkretnego.
Jak cos macie to wklejajcie linki!

o mnie chodzi? bo ja jestem Aten@, a jest jeszcze Atena :lol:
ja się wciąż zastanawiam, możesz mnie wrzucić na listę rezerwową, o ile takowa istnieje :razz:
O Ciebie, o Ciebie. :)
Listy rezerwowej nie będziemy narazie tworzyć. byłoby za duże zamieszanie.

Marmara, myślę, że poza sezonem nie powinno być problemów z wynajmem.
Aten@ moim zdaniem to wszystko zależy od Ciebie :smile: Jeśli wiesz, że poradzisz sobie z dwoma sukami naraz, poświęcając im uwagę - to czemu nie, bierz obie ;-)
Podpisuję się pod tym :).

Agnisia =) co do konkretnej oferty, a zwłaszcza tej ostatniej to w agroturystyce mają zwierzęta, czy wszystkie psy mogłbyby mieszkać i przebywać w pobliżu? Np mój bardzo szczeka przy większych np. krowach (maja tam jedną).
Myślę, że raczej nie znajdziemy oferty bez zadnych zwierząt w pobliżu, a psy i tak nie bedą ganiać luzem po terenie ośrodka, w związku z czym nie powinno dojść do spotkania zwierząt gospodarskich z psami. ;)
Poza tym to sa tylko propozycje miejsc.

Posted

Jeśli spotkania będą gdzieś niedaleko Gliwic to mogła bym przyjeżdżać [co prawda nie na 2 dni, a tylko na jeden :shake:]. Niestety tak jak Cimi studiuję zaocznie. Jeśli chodzi o mój "wkład" to odbywam właśnie staż w Wesołej Łapce więc mogę tłumaczyć metodę klikerową [chociaż sama z niej nie korzystam, zawsze zapominam klikera na spacery, a w domu dziecko nim budzę :diabloti:].

Ps. Cimi, Aten@ pamiętacie mnie jeszcze :cool3:. Jak będę miała troche czasu to będę musiała do was przyjechać - ćwiczę z Birmą frisbee i przydała by sie pomoc specjalistów ;)

Posted

Witam!
Przyznam pomysl bardzo fajny nawet chetna bym byla tylko tak dojazdy u mnie tylko pociag i mam niesfornego szczeniora 2 miesiecznego wiec nie wiem czy sie nadajemy...
Dwa ja znam jedno miejsce w okolicach zywca jest to bardziej w typie schroniska na rogaczu tam co prawda problem jest ze na wysokosci ale jak bylam tam 2 lata temu to nie robili problemow ze z psem nawet w sezonie i jak to schronisko tanio i mozna sie potargowac;)

Posted

pinczerka_i_Gizmo napisał(a):
Jadziu, tylko to są pensjonaty - tam gorzej z psami, w domkach byłoby o wiele lepiej.

Zdecydowanie, przynajmniej mojemu psu ;) Ważne też, żeby pokoje nie były wyłącznie wieloosobowe, bo jak mi przyjdzie zapłacić za cały pokój, to umrę w butach ;)