Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Kochani Dogomaniacy!

Popularność działów szkoleniowych świadczy o dużym zainteresowaniu szkoleniem psów. Myślicie o PT, frisbee, obedience lub po prostu chcecie mieć niekłopotliwego towarzysza. Niestety, nie każdy w swoim regionie ma bogatą ofertę szkoleniową, a wiele szkół zwyczajnie nie spełnia naszych wymagań. Każdy z nas wie, jak cenny jest kontakt z ludźmi, którzy posiadają wiedzę i doświadczenie w zakresie szkolenia psów. Mamy w planach stworzenie możliwości własnego rozwoju poprzez m.in. wymianę poglądów, podpatrywanie sposobów pracy z psami oraz wyciąganie wniosków z wzajemnej obserwacji.

Pragniemy stworzyć stałą grupę samokształcenia, spotykającą się w formie weekendowych zjazdów. Z doświadczenia wynika, że dłuższe spotkania są bardziej owocne niż 1-2 godzinne lekcje. Najwięcej pomysłów, pytań i odpowiedzi rodzi się podczas wspólnych, trwających nieraz nawet do świtu dyskusji :). Jednocześnie taki tryb zajęć daje nam nieograniczoną ilość czasu na praktyczne ćwiczenia z psami. Jest to również wspaniała okazja do miłego spędzenia czasu razem z innymi miłośnikami psów. Zapraszamy każdego bez względu na wiek, posiadane doświadczenie i typ psa. Jak wskazuje tytuł wątku, nasze zjazdy będą się odbywać w rejonie południowej Polski.
Miałyśmy okazje uczestniczyć juz w tego typu spotkaniach i zawsze wszyscy swietnie się bawili.

Jak podoba Wam się taka idea?

Kto jest chętny ?? ;)

Anka i Agnieszka

Pierwszy zjzad już za nami!!! :multi:

Sprawozdanie można przeczytać tutaj:
http://www.dogomania.pl/forum/f30/szkolenie-w-samo-poludnie-120575/index26.html

Natomiest zdjęcia znajdują się w albumie:
Zjazd szkoleniowy Rycerka G�rna 8/9 listopada 2008 - Zwierz�ta > Psy - Fotosik.pl

Szczegóły dotyczące pierwszego zjazdu:

Pierwsze oficjalne spotkanie odbędzie się w weekend 8/9 listopada w malowniczej (zwłaszcza o tej porze roku ) miejscowości - Rycerce Górnej (za Żywcem). Można tam bez problemu dojechać autobusem lub pociągiem bezpośrednio z Bielska oraz z Żywca. Wokół jest ogromna ilość terenów spacerowych, lasów, łąk i polan, więc miejsca na zajęcia z tropienia, posłuszeństwa, frisbee itp. nie zabraknie. ;)

strona ośrodka:
http://www.infobeskidy.pl/index.php?s=4&OBID=3155

Koszt jednego zjazdu to 35 zł od osoby.
Rezerwacji można dokonać wpłacając należną kwotę w terminie do 28 października na konto:

35 1240 4881 1111 0000 5338 4586
Agnieszka Bura
ul. Śliżowy Potok 17
34-300 Żywiec

W tytule przelewu podajcie koniecznie swój nick!

Wpłacona kwota będzie podlegać zwrotowi tylko w przypadku odwołania
spotkania lub przeniesienia go na inny termin.

Uwaga! Lista uczestników pierwszego soptkania jest już zamknięta.

Na pierwszym spotkaniu planowane :

- zajęcia z tropienia użytkowego (Eriu),
- zajęcia z posłuszeństwa sportowego i użytkowego,
- zajęcia z frisbee (Ala)
- warsztaty z kształtowania,
- wykład wprowadzający w tematykę tropienia (Eriu),
- wykład na temat klikera oraz sposobów uzyskiwania zachowań (Agnisia),
- dyskusja na temat rodzajów agresji u psów, ich przyczyn, symptomów oraz sposobów rozwiązywania (Anka i Agnisia).

Lista rzeczy, jakie należy ze sobą zabrać:

- dużo jedzenia dla psa w postaci małych kawałeczków, które można będzie wydawać w charakterze nagród.
- saszetke na smakołyki lub coś w czym można umieścić nagródki i mieć je zawsze pod ręką
- psią zabawkę, najlepiej taką, żeby mógł ją trzymać jednocześnie przewodnik i pies (sznur do przeciągania, piłka na lince, itp.)
- miskę na wodę
- woreczki do sprzątania nieczystości po naszych milusińskich ;)
- kaganiec dla psów agresywnych
- linkę lub długą smycz do tropienia
- książeczkę zdrowia psa

Ponadto (czyli jeśli się ma, to warto zabrać):
- kliker
- szelki
- uspokajacz, czyli coś do obgryzania lub wylizywania dla psa (kong, wędzoną kość, itp.)
- zeszyt i długopis

Żeby psiaki chciały współpracować muszą mieć motywację. Nagrody muszą być tak dobrane, by pies chciał jej jeść i chciał za nie pracować, a będziemy wymagać od naszych czworonożnych skupienia w trudnych dla nich warunkach (sporo psów, nowe miejsce, nowi ludzie).
Na pewno nie karmcie psów w sobotę rano. Temat karmienia w piątek pozostawiam Waszej decyzji :p.

Planowany rozkład zajęć:

sobota
10.00-11.00 przyjazd
11.00 przedstawienie uczestników, sprawy organizacyjne
12.30-13.30 wykład na temat klikera i sposobów uzyskiwania zachowań
13.30-15.30 przerwa obiadowa
15.30-16.30 ćwiczenia na placu
17.00-18.00 wykład wprowadzający w tematykę tropienia
18.00-... kliker games i wszystko inne

niedziela
7.00-8.30 tropienie
8.30-9.30 śniadanie
9.30-10.30 cwiczenia na placu
11.00-12.30 dyskusja na temat agresji
12.30-14.30 przerwa obiadowa
14.30-15.30 warsztaty z kształtowania
16.00-... frisbee
do 18.00 opuszczamy ośrodek

W spotkaniach będą uczestniczyć także osoby spoza forum.

lista uczesników Dogomaniaków:

basia bonnie
pinczerka_i_Gizmo
Agnisia
anka&autystyk
Zerduszko
Eriu
BBeta
Dobcia
Natula
bonsai 88

• Replies 300
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Mam psa typowego dominanta, który czasem lubi pokrzyczeć na inne psy, a awantury nie są mu obce. Ciągle ćwiczymy, ale szukamy kogoś, kto nie będzie uciekał na nasz widok, udzieli nam pomocnych wskazówek i samą obecnością swojego psa w pobliżu sprawi, że będziemy mogli wykorzystać nasze ćwiczenia w pełnej praktyce :)

Jeśli nikogo to nie zrazi, a takie spotkania na prawdę będą wyglądać jak tresura, pogłębianie więzi z psem i wzajemna pomoc w gronie psiarzy, nie natomiast pretekst do wybiegania psów tarmoszących się wzajemnie bez kontroli właścicieli to piszemy się na to :)

Posted

[quote name='pinczerka_i_Gizmo']Mam psa typowego dominanta, który czasem lubi pokrzyczeć na inne psy, a awantury nie są mu obce. Ciągle ćwiczymy, ale szukamy kogoś, kto nie będzie uciekał na nasz widok, udzieli nam pomocnych wskazówek i samą obecnością swojego psa w pobliżu sprawi, że będziemy mogli wykorzystać nasze ćwiczenia w pełnej praktyce :)

Jeśli nikogo to nie zrazi, a takie spotkania na prawdę będą wyglądać jak tresura, pogłębianie więzi z psem i wzajemna pomoc w gronie psiarzy, nie natomiast pretekst do wybiegania psów tarmoszących się wzajemnie bez kontroli właścicieli to piszemy się na to :)

Na pewno nie będą to spotkania typu "właściciele rozmawiają o wszystkim tylko nie o psach, a ich pupile maja ich głęboko i bawią się w najlepsze".
Chcemy zrorganizować szkolenie psów, gdzie będziemy realizować nie tylko częśc praktyczną ćwiczeń z psami, ale też omówienie od strony teoretycznej, tego co dziać będzie się na placu treningowym.

Nie ma psów idealnych. Nie możemy przekreślać psów ze skłonnościami do agresji, jednak warunkiem uczestniczenia w spotkaniach razem z takim psem, jest to, że właściciel umie nad nim zapanować (co przede wszystkim sprowadza się do utrzymania smyczy). ;)

To jak? Zapisać Was?

a jest już jakieś przewidywane miejsce na takie akcje?

Zobaczymy z jakich regionów zgłoszą się inni chętni i spróbujemy to jakoś wypośrodkować.

Posted

Nie wyobrażam sobie w sytuacji, gdzie w pobliżu jest jakiś pies (samiec) a ja puszczam mojego psa ze smyczy. Zawsze możemy posłużyć się linką, gdy zapragniemy wolności ;) Ja po prostu chcę osiągnąć taki cel, aby mój pies ignorował te biegające dookoła, skupiony na mnie.

Teoria też jest bardzo przydatna i w zupełności popieram ten pomysł.

Zapisz mnie, choć to też jest zależne od tego, gdzie takie zajęcia miałyby się odbywać. Bielsko, Żywiec - nie ma problemu. Z dojazdem do np.Gliwic już byłoby gorzej.

Posted

[quote name='pinczerka_i_Gizmo']Ja po prostu chcę osiągnąć taki cel, aby mój pies ignorował te biegające dookoła, skupiony na mnie.

to nie jest takie fajne :eviltong: (patrz mój nick :evil_lol: )

Basia => bo my vipy - łorganizatory :diabloti:

a tak serio to już dopisuję, i czekamy na rozwój wydarzeń ;)

Posted

być może skusiłabym się gdyby odbywało się to w rejonie Bielska - Białej. Jak na razie poczekam na rozwój sytuacji i dalsze informacje.

Posted

Alez nie ma za co, po prostu ja skacze ze szczescia jak moj pies sie choc troche uspolecznia :p

Mamy nadzieje ze nie umrze, juz my sie o to postaramy. Akcja propagandowa w przygotowaniu.

Cimi - na razie zapisujemy, zebys nam tak latwo nie uciekla ;)

Posted

Jest nas narazie pięcioro. Możeby tak wrzucić link do wątku w podpisy, żeby uzbierało sie jeszcze trochę ludu? :cool3:

Anka, jak nawiązujesz do jakiejś wiadomości to czytelniej będzie jak ją zacytujesz. Wrzucasz [ quote ]tutaj tekst[ /quote ] tylko bez odstępów w nawiasach.

Posted

Agnisia =) napisał(a):
Jest nas narazie pięcioro. Możeby tak wrzucić link do wątku w podpisy, żeby uzbierało sie jeszcze trochę ludu? :cool3:

ja juz wrzucilam :)
A może by tak jeszcze Dziewczyny od Soul do nas dołączyły? bo na zlocie przecież szkoliły Solówę :) :cool3: i z naszych okolic są,hihi;)

Posted

Bardzo fajny pomysł muszę przyznać. :cool3:
Szkoda, że tak daleko mieszkacie... :placz:

Agnisia =) napisał(a):

Dziewczyny zajrzyjcie do działu "Spotkania" poszukajcie tematów o spotkaniach na śląsku i powklejajcie tam linki. :cool3:
O, widzę, że Agnisia już to zrobiła. ;)