anka&autystyk Posted September 14, 2008 Posted September 14, 2008 Kochani Dogomaniacy! Popularność działów szkoleniowych świadczy o dużym zainteresowaniu szkoleniem psów. Myślicie o PT, frisbee, obedience lub po prostu chcecie mieć niekłopotliwego towarzysza. Niestety, nie każdy w swoim regionie ma bogatą ofertę szkoleniową, a wiele szkół zwyczajnie nie spełnia naszych wymagań. Każdy z nas wie, jak cenny jest kontakt z ludźmi, którzy posiadają wiedzę i doświadczenie w zakresie szkolenia psów. Mamy w planach stworzenie możliwości własnego rozwoju poprzez m.in. wymianę poglądów, podpatrywanie sposobów pracy z psami oraz wyciąganie wniosków z wzajemnej obserwacji. Pragniemy stworzyć stałą grupę samokształcenia, spotykającą się w formie weekendowych zjazdów. Z doświadczenia wynika, że dłuższe spotkania są bardziej owocne niż 1-2 godzinne lekcje. Najwięcej pomysłów, pytań i odpowiedzi rodzi się podczas wspólnych, trwających nieraz nawet do świtu dyskusji :). Jednocześnie taki tryb zajęć daje nam nieograniczoną ilość czasu na praktyczne ćwiczenia z psami. Jest to również wspaniała okazja do miłego spędzenia czasu razem z innymi miłośnikami psów. Zapraszamy każdego bez względu na wiek, posiadane doświadczenie i typ psa. Jak wskazuje tytuł wątku, nasze zjazdy będą się odbywać w rejonie południowej Polski. Miałyśmy okazje uczestniczyć juz w tego typu spotkaniach i zawsze wszyscy swietnie się bawili. Jak podoba Wam się taka idea? Kto jest chętny ?? ;) Anka i Agnieszka Pierwszy zjzad już za nami!!! :multi: Sprawozdanie można przeczytać tutaj: http://www.dogomania.pl/forum/f30/szkolenie-w-samo-poludnie-120575/index26.html Natomiest zdjęcia znajdują się w albumie: Zjazd szkoleniowy Rycerka G�rna 8/9 listopada 2008 - Zwierz�ta > Psy - Fotosik.pl Szczegóły dotyczące pierwszego zjazdu: Pierwsze oficjalne spotkanie odbędzie się w weekend 8/9 listopada w malowniczej (zwłaszcza o tej porze roku ) miejscowości - Rycerce Górnej (za Żywcem). Można tam bez problemu dojechać autobusem lub pociągiem bezpośrednio z Bielska oraz z Żywca. Wokół jest ogromna ilość terenów spacerowych, lasów, łąk i polan, więc miejsca na zajęcia z tropienia, posłuszeństwa, frisbee itp. nie zabraknie. ;) strona ośrodka: http://www.infobeskidy.pl/index.php?s=4&OBID=3155 Koszt jednego zjazdu to 35 zł od osoby. Rezerwacji można dokonać wpłacając należną kwotę w terminie do 28 października na konto: 35 1240 4881 1111 0000 5338 4586 Agnieszka Bura ul. Śliżowy Potok 17 34-300 Żywiec W tytule przelewu podajcie koniecznie swój nick! Wpłacona kwota będzie podlegać zwrotowi tylko w przypadku odwołania spotkania lub przeniesienia go na inny termin. Uwaga! Lista uczestników pierwszego soptkania jest już zamknięta. Na pierwszym spotkaniu planowane są: - zajęcia z tropienia użytkowego (Eriu), - zajęcia z posłuszeństwa sportowego i użytkowego, - zajęcia z frisbee (Ala) - warsztaty z kształtowania, - wykład wprowadzający w tematykę tropienia (Eriu), - wykład na temat klikera oraz sposobów uzyskiwania zachowań (Agnisia), - dyskusja na temat rodzajów agresji u psów, ich przyczyn, symptomów oraz sposobów rozwiązywania (Anka i Agnisia). Lista rzeczy, jakie należy ze sobą zabrać: - dużo jedzenia dla psa w postaci małych kawałeczków, które można będzie wydawać w charakterze nagród. - saszetke na smakołyki lub coś w czym można umieścić nagródki i mieć je zawsze pod ręką - psią zabawkę, najlepiej taką, żeby mógł ją trzymać jednocześnie przewodnik i pies (sznur do przeciągania, piłka na lince, itp.) - miskę na wodę - woreczki do sprzątania nieczystości po naszych milusińskich ;) - kaganiec dla psów agresywnych - linkę lub długą smycz do tropienia - książeczkę zdrowia psa Ponadto (czyli jeśli się ma, to warto zabrać): - kliker - szelki - uspokajacz, czyli coś do obgryzania lub wylizywania dla psa (kong, wędzoną kość, itp.) - zeszyt i długopis Żeby psiaki chciały współpracować muszą mieć motywację. Nagrody muszą być tak dobrane, by pies chciał jej jeść i chciał za nie pracować, a będziemy wymagać od naszych czworonożnych skupienia w trudnych dla nich warunkach (sporo psów, nowe miejsce, nowi ludzie). Na pewno nie karmcie psów w sobotę rano. Temat karmienia w piątek pozostawiam Waszej decyzji :p. Planowany rozkład zajęć: sobota 10.00-11.00 przyjazd 11.00 przedstawienie uczestników, sprawy organizacyjne 12.30-13.30 wykład na temat klikera i sposobów uzyskiwania zachowań 13.30-15.30 przerwa obiadowa 15.30-16.30 ćwiczenia na placu 17.00-18.00 wykład wprowadzający w tematykę tropienia 18.00-... kliker games i wszystko inne niedziela 7.00-8.30 tropienie 8.30-9.30 śniadanie 9.30-10.30 cwiczenia na placu 11.00-12.30 dyskusja na temat agresji 12.30-14.30 przerwa obiadowa 14.30-15.30 warsztaty z kształtowania 16.00-... frisbee do 18.00 opuszczamy ośrodek W spotkaniach będą uczestniczyć także osoby spoza forum. lista uczesników Dogomaniaków: basia bonnie pinczerka_i_Gizmo Agnisia anka&autystyk Zerduszko Eriu BBeta Dobcia Natula bonsai 88 *** Quote
olekg89 Posted September 14, 2008 Posted September 14, 2008 Olali was olali:P Nie no joke:) Myśle ,że całkiem dobry pomysł jak już wspominałem:) Quote
basia bonnie Posted September 14, 2008 Posted September 14, 2008 Kto byłby chętny ?? ;-) Ja się pisze! :cool3: :multi: Pomysł super:) a treningów z psem nigdy dość heheh :cool3: Quote
pinczerka_i_Gizmo Posted September 15, 2008 Posted September 15, 2008 Przyznam, że bardzo ciekawy pomysł - ale poczekam jeszcze na rozwój idei... ;) Quote
Iss Posted September 15, 2008 Posted September 15, 2008 świetny pomysł :) czekamy co będzie dalej Quote
anka&autystyk Posted September 15, 2008 Author Posted September 15, 2008 żeby coś zaczęło się dziać dalej musimy mieć chętnych ludzi :P mam rozumieć że możemy na was liczyć? (czyt. dopisać do listy ;) ) Quote
pinczerka_i_Gizmo Posted September 15, 2008 Posted September 15, 2008 Mam psa typowego dominanta, który czasem lubi pokrzyczeć na inne psy, a awantury nie są mu obce. Ciągle ćwiczymy, ale szukamy kogoś, kto nie będzie uciekał na nasz widok, udzieli nam pomocnych wskazówek i samą obecnością swojego psa w pobliżu sprawi, że będziemy mogli wykorzystać nasze ćwiczenia w pełnej praktyce :) Jeśli nikogo to nie zrazi, a takie spotkania na prawdę będą wyglądać jak tresura, pogłębianie więzi z psem i wzajemna pomoc w gronie psiarzy, nie natomiast pretekst do wybiegania psów tarmoszących się wzajemnie bez kontroli właścicieli to piszemy się na to :) Quote
basia bonnie Posted September 15, 2008 Posted September 15, 2008 anka&autystyk napisał(a): mam rozumieć że możemy na was liczyć? (czyt. dopisać do listy ;) ) A Ciebie i Agnisi nie dopisałaś!:evil_lol::evil_lol: Quote
Iss Posted September 15, 2008 Posted September 15, 2008 a jest już jakieś przewidywane miejsce na takie akcje? Quote
Agnisia =) Posted September 15, 2008 Posted September 15, 2008 [quote name='pinczerka_i_Gizmo']Mam psa typowego dominanta, który czasem lubi pokrzyczeć na inne psy, a awantury nie są mu obce. Ciągle ćwiczymy, ale szukamy kogoś, kto nie będzie uciekał na nasz widok, udzieli nam pomocnych wskazówek i samą obecnością swojego psa w pobliżu sprawi, że będziemy mogli wykorzystać nasze ćwiczenia w pełnej praktyce :) Jeśli nikogo to nie zrazi, a takie spotkania na prawdę będą wyglądać jak tresura, pogłębianie więzi z psem i wzajemna pomoc w gronie psiarzy, nie natomiast pretekst do wybiegania psów tarmoszących się wzajemnie bez kontroli właścicieli to piszemy się na to :) Na pewno nie będą to spotkania typu "właściciele rozmawiają o wszystkim tylko nie o psach, a ich pupile maja ich głęboko i bawią się w najlepsze". Chcemy zrorganizować szkolenie psów, gdzie będziemy realizować nie tylko częśc praktyczną ćwiczeń z psami, ale też omówienie od strony teoretycznej, tego co dziać będzie się na placu treningowym. Nie ma psów idealnych. Nie możemy przekreślać psów ze skłonnościami do agresji, jednak warunkiem uczestniczenia w spotkaniach razem z takim psem, jest to, że właściciel umie nad nim zapanować (co przede wszystkim sprowadza się do utrzymania smyczy). ;) To jak? Zapisać Was? a jest już jakieś przewidywane miejsce na takie akcje? Zobaczymy z jakich regionów zgłoszą się inni chętni i spróbujemy to jakoś wypośrodkować. Quote
pinczerka_i_Gizmo Posted September 15, 2008 Posted September 15, 2008 Nie wyobrażam sobie w sytuacji, gdzie w pobliżu jest jakiś pies (samiec) a ja puszczam mojego psa ze smyczy. Zawsze możemy posłużyć się linką, gdy zapragniemy wolności ;) Ja po prostu chcę osiągnąć taki cel, aby mój pies ignorował te biegające dookoła, skupiony na mnie. Teoria też jest bardzo przydatna i w zupełności popieram ten pomysł. Zapisz mnie, choć to też jest zależne od tego, gdzie takie zajęcia miałyby się odbywać. Bielsko, Żywiec - nie ma problemu. Z dojazdem do np.Gliwic już byłoby gorzej. Quote
anka&autystyk Posted September 16, 2008 Author Posted September 16, 2008 [quote name='pinczerka_i_Gizmo']Ja po prostu chcę osiągnąć taki cel, aby mój pies ignorował te biegające dookoła, skupiony na mnie. to nie jest takie fajne :eviltong: (patrz mój nick :evil_lol: ) Basia => bo my vipy - łorganizatory :diabloti: a tak serio to już dopisuję, i czekamy na rozwój wydarzeń ;) Quote
Iss Posted September 16, 2008 Posted September 16, 2008 być może skusiłabym się gdyby odbywało się to w rejonie Bielska - Białej. Jak na razie poczekam na rozwój sytuacji i dalsze informacje. Quote
BBeta Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 Oby ten pomysł nie zginął śmiercią naturalną :diabloti: Quote
pinczerka_i_Gizmo Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 anka&autystyk napisał(a):to nie jest takie fajne :eviltong: (patrz mój nick :evil_lol: ) Najmocniej przepraszam :oops: :oops: :cool3: Quote
Cimi Posted September 17, 2008 Posted September 17, 2008 Ja mogę wstępnie, zależy gdzie i jak z terminami, bo w weekendy mam zjazdy na uczelni :). Quote
anka&autystyk Posted September 17, 2008 Author Posted September 17, 2008 Alez nie ma za co, po prostu ja skacze ze szczescia jak moj pies sie choc troche uspolecznia :p Mamy nadzieje ze nie umrze, juz my sie o to postaramy. Akcja propagandowa w przygotowaniu. Cimi - na razie zapisujemy, zebys nam tak latwo nie uciekla ;) Quote
Agnisia =) Posted September 18, 2008 Posted September 18, 2008 Jest nas narazie pięcioro. Możeby tak wrzucić link do wątku w podpisy, żeby uzbierało sie jeszcze trochę ludu? :cool3: Anka, jak nawiązujesz do jakiejś wiadomości to czytelniej będzie jak ją zacytujesz. Wrzucasz [ quote ]tutaj tekst[ /quote ] tylko bez odstępów w nawiasach. Quote
BBeta Posted September 18, 2008 Posted September 18, 2008 A kiedy (mniej więcej) planujecie zorganizować pierwsze spotkanie? ;) Quote
Agnisia =) Posted September 18, 2008 Posted September 18, 2008 Jak zbierze sie odpowiednio dużo ludzi. Żeby się spotkać trzeba mieć z kim. ;) Quote
basia bonnie Posted September 18, 2008 Posted September 18, 2008 Agnisia =) napisał(a):Jest nas narazie pięcioro. Możeby tak wrzucić link do wątku w podpisy, żeby uzbierało sie jeszcze trochę ludu? :cool3: ja juz wrzucilam :) A może by tak jeszcze Dziewczyny od Soul do nas dołączyły? bo na zlocie przecież szkoliły Solówę :) :cool3: i z naszych okolic są,hihi;) Quote
Asia & Ginger Posted September 18, 2008 Posted September 18, 2008 Bardzo fajny pomysł muszę przyznać. :cool3: Szkoda, że tak daleko mieszkacie... :placz: Agnisia =) napisał(a):Jest nas narazie pięcioro. Możeby tak wrzucić link do wątku w podpisy, żeby uzbierało sie jeszcze trochę ludu? :cool3: Dziewczyny zajrzyjcie do działu "Spotkania" poszukajcie tematów o spotkaniach na śląsku i powklejajcie tam linki. :cool3: O, widzę, że Agnisia już to zrobiła. ;) Quote
*** Posted September 19, 2008 Posted September 19, 2008 Wstępnie mnie tez możecie zapisać - chociaż jak reszta - zależy gdzie. Quote
zerduszko Posted September 19, 2008 Posted September 19, 2008 Czemu nie chcecie zdradzić kilku szczegółów :razz: Żaby się pisać, to trzeba wiedzieć na co :eviltong: Quote
Recommended Posts