Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

gops napisał(a):
ja mam wyregulowane tak ze normalnie ma luzu troche a ja ciagnie to sie zaciska ale nie do takiego stanu ze pies sie dusi tylko akurat tyle ze mogla spokojnie isc dalej.

Ja tak samo ;) Tzn nie mam wyregulowane, bo mam bez regulacji, z podszyciem,ale tak dobrałam rozmiar że na zaciśniętej sucz normalnie idzie, nie dusi sie. Poza tym ktoś pisał wcześniej, że zacisk ciężko chodzi. Myślę, że z czasem troche sie rozluzuje, narazie taśma jest sztywna.

• Replies 12k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

[quote name='Temidium']a ja chciałam wyrazić swoja frustrację manmatem!

Przyszła obróżka elka, półzacisk - wszystko super fajnie, tylko jest fatalna pod jednym względem a to ją dyskwalifikuje!
Jak pies mi ciągnie, to obroża owszem się zaciska, ale jak pies przestaje ciągnąć, to obroża nie wraca do początkowego stanu. :angryy: Więc bogu ducha winny pies idzie i ciężko dyszy, bo go coś w szyje ciśnie! Za każdym razem muszę rozciągać zacisk. Jakaś porażka! 40 zeta w błoto!
Bo półzaciski są różne - ten krój manmata ma inne działanie!
Ja zacytuję opis z hifiki - ten sam rodzaj obroży:

Wyrażenie „półzaciskowa” znaczy, iż obroża zaciska się na zasadzie pętli, ale jedynie do ustalonego wymiaru tak, by nie mogła się zsunąć i też tak, by nie dusiła. Rozmiar ustala się więc przy obroży zaciśniętej, zaś rozwarcie jest w zakresie 10-15cm w zależności od rozmiaru. Kiedy piesek ciągnie, obroża się zaciska, kiedy przestaje - luzuje, ale nie rozwiera. Czyli podczas zdejmowania jak i zakładania rozszerzamy obrożę ręcznie, zaś podczas pracy pozostaje zaciśnięta nawet, kiedy jest poluzowana. Sumując - obroża działa tak jak standardowa, ale nie musimy jej zapinać.

Dlatego u nas manmaty (+ generalnie obroże w tym stylu - chciałam z 3rd pole) odpadły stosunkowo szybko :roll:

Posted

Lucky super na niej wygladają:loveu: :loveu:

A co do ManMata to juz pisalam wczesniej tez o tym problemie, to sie wogole prawie samo nie luzuje, mam tak samo wyregulowane jak dziewczyny, ze nawet jak sie zaciśnie to jest troszke luzu żeby nie dusić psa, chociaz ja za nia nie przepadam, bo Mayka wyciaga łep z obrozy, i jednak ona musi sie mocniej zaciskac, zeby nia dała rady:roll:

Posted

A w czym wam to przeszkadza że się nie luzuje? Chyba tylko wtym ze nie fajnie wygląda. Wystarczy wyregulować tak by po zacisnieciu nie dusila psa i łba nie wyjmie.
Ja z tego problemu nie dyskwalifikowalam bym manmata bo jest on super wykonany, mocna tasma, żadnego plastiku - dla mnie lepszy od Rogza czy innych firm.

Posted

ja mam problem. Mam pieska rasy Alaskan Malamute (wabi się Stella) nie wiem jaką wybrać dla niej obroże i smycz szukam cały czas ale naprawde mam dylemat bo stara obroża już robi się za mała i smycz tez zła. Dodam że obwód szyi to 50cm ale chciałabym rozszeżalną myślę że do 70cm. Proszę pomóżnie mi znależć coś odpowiediego.

Posted

drzalka napisał(a):
A w czym wam to przeszkadza że się nie luzuje? Chyba tylko wtym ze nie fajnie wygląda. Wystarczy wyregulować tak by po zacisnieciu nie dusila psa i łba nie wyjmie.
Jedyne co mi przychodzi do głowy, to to, że brak luzowania wyklucza użycie obroży jak "dławika" - na zasadzie że pies ciągnie to się dusi, jak zwalnia to nie ma tego elementu karcącego ;)

U mnie z kolei odpada dlatego, że potrzebuję obroży generalnie luźnej - pies w niej chodzi praktycznie non stop i każda inna wyciera sierść...

Posted

Agrafka2- napisał(a):
ja mam problem. Mam pieska rasy Alaskan Malamute (wabi się Stella) nie wiem jaką wybrać dla niej obroże i smycz szukam cały czas ale naprawde mam dylemat bo stara obroża już robi się za mała i smycz tez zła. Dodam że obwód szyi to 50cm ale chciałabym rozszeżalną myślę że do 70cm. Proszę pomóżnie mi znależć coś odpowiediego.

Może Manmat. Mi się na malamutach i husky bardzo podoba.

Posted

Czyli generalnie, półzaciskowe ManMaty odpadają. Szkoda, bo bardzo lubię ich obroże.
W takim razie - jakie inne półzaciskowe obroże samoluzujące się?

Posted

Suciune napisał(a):
Czyli generalnie, półzaciskowe ManMaty odpadają. Szkoda, bo bardzo lubię ich obroże.
W takim razie - jakie inne półzaciskowe obroże samoluzujące się?

rogzy łańcuszkowe się same luzują ;) ale nie polecam, mi na psie łańsuszek zostawia szary ślad, no i raczej używane niż nowe bo z nowymi nigdy nic nie wiadomo(chodzi o nową produkcję)

Posted

Tinka:) napisał(a):
rogzy łańcuszkowe się same luzują ;) ale nie polecam, mi na psie łańsuszek zostawia szary ślad, no i raczej używane niż nowe bo z nowymi nigdy nic nie wiadomo(chodzi o nową produkcję)

rogza lancuszkowego miala moja znajoma - i ten sam problem co ty.
obroze zamowie w koncu chyba u marty_aresa, tak wiec problem rozwiazany ;)

Posted

Marta mi sie wydaje, ze one i tak sa za male, bo jak ma przesuniete do tylu to znowu z przodu laduja za blisko;). Te szelki nie powinny psa obcierac, obrecze sa ok, ale pasek laczacy zdecydowanie zbyt krotki.

Tu masz schemat jak to powinno mniej, wiecej wygladac, one maja lezec praktycznie tak jak guardy (wtedy spelniaja funkcje szelek), jezeli cos bedzie nie tak predzej, czy pozniej zobaczysz wytarta siersc pod pachami;).

W sumie nie wiem dlaczego tyle osob ma z nimi problemy, bo to guardy sa trudniejsze w regulacji;).

Posted

[quote name='psiulka']Lucky. - super te szelki! A te poduchy to mają na całym tym pasku?

Mam nowy, ciekawy opis :siara:
to jest polar zlożony na kilka części, jest podszyty na całej długości przedniego paska;)

Komplet dla Sauatki:

Puzzle, dziekuje za odp, zamowilam juz tasme pod kolor i poprostu zostanie przedłużony dolny pasek;)

Posted

Ma ktoś może tą obroże klik ? Zależy mi na zdjęciach jak jej kolor wygląda w rzeczywistości, bo jedni mówią że jest granatowa, drudzy że niebieska...:mad::diabloti:

Posted

[quote name='hocca.']Ma ktoś może tą obroże klik ? Zależy mi na zdjęciach jak jej kolor wygląda w rzeczywistości, bo jedni mówią że jest granatowa, drudzy że niebieska...:mad::diabloti:

mialam bardzo dluga ja ale juz poszla na bazarek , w kazdym razie kolor to najprawdziwszy granatowy ;)

Posted

Kurcze Marta masz moze ta tasme szara w czarne lapki? Moglabys mi na PW wyslac cene takich szelek jak zrobilas te teczowe, z podszyciem polarowym i szerokosc tasmy? Tylko zastanawiam sie czy takie teczowe te szelki, czy wlasnie szare w czarne lapki...

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...