Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[B][I]Ale zacznijmy od tego, że Brutus będzie miał to halti raptem może ze 3 razy w tyg zakładane...tylko moją mama będzie go używać żeby jej nie ciągnął...mnie nie ciągnie więc mi halti nie jest potrzebne...[/I][/B]
[B][I]Nie oceniam bo nie dotykałam, nawet jak będzie lekko niewygodne to 15 min wytrzyma w nim...wolę żeby jemu było niewygodnie niż żeby ciągał moją mamę...[/I][/B]
[B][I]Chyba, że będzie to dla niego stres i nie będzie się przez to załatwiał no to będę musiała zrezygnować.[/I][/B]

• Replies 12k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

[quote name='Justa']Nie musi ciągnąć non stop.
Wystarczy, że raz szarpnie i może być to ostatnie w jego życiu szarpnięcie.[/quote]

znasz takie przypadki? ja nigdy nie słyszałam dlatego nie wiedziałam

Posted

[quote name='puzzle']Ja mialam sztywne halti, prawdopodobnie jeszce twardsze od tgeo i bylam w 100% zadowolona, co prawda stosowalam na psie o zarosnietej mordzie i jemu nie sprawialo to zadnego dyskomfortu, ale dla mnie zdecydowanie sztywniejsza (oczywiscie zachowajmy umiar, haltera z lupine bym w zyciu nie uzyla) tasma jest lepsza od delikatnych, waskich tasiemek (np karlie), ale wydaje mi sie, ze to zalezy przedewszystkim od rodzaju siersci i gabarytow psa. Ludziom tez w roznym rzeczach jest wygodnie. Natomiast nie rozumiem dlaczego mialoby ono nie spelniac funkcji haltera? Mozesz rozwinac?[/quote]
Kantarek to nie obroża( pies nie powinien chodzić w samym kantarku,gdyż baardzo łatwo z psiej głowy schodzi,nawet z tych sztywnych! przyczepia się też do kółeczka pod smycz)kwięc może być z wąskiej i ciękiej taśmy. Co do sztywnych to przecierają się na pysku wiem bo widziałam takiego psa z paseczkiem na kufie spowodowanym złym kantarem który dość mocno przy próbach ciągnięcia wbijał się aż zrobiłą się rana. Ja mam psa silnego i kantar Karlie od roku i żyje, psu sierść się nie przeciera, pies nie czuje wielkiego dyskomfortu bo praktycznie jak nie ciągnie to nie czuje go na pysku. Znaczy spełnia to funkcje haltera lecz tnie się taśma w kółeczku wiem bo próbowałam tej firmy, i efekt jest bardzo kiepski. Raczej on ładnie wygląda i robi za niby kaganiec jak dla mnie.

Posted

KaRa_ ja wiem w jaki sposob uzywa sie haltera i pracowalam na nim z kilkoma psami. Jak przy wszystkim szkoly i metody sa rozne. Ja uzywam rownolegle z halterem obrozy i smyczy na dwa karabinki.
Uzywalam zawsze halterow sztywnych i faktycznie zacisniecie nie bylo plynne i lekkie, ale za halter karlie dziekuje bardzo i nigdy wiecej.Uzywalam przy bernenczyku, zasuwal sie leciutko, ale tez nie zawsze wtedy kiedy trzeba, tasiemka (byla miekka, lekka i waska) okrecala sie tworzac cos a'la sznurek i dopiero wtedy sie to psu wrzynalo, ciagle poprawianie to byla istna katorga i zamiast korygowac, sprawial bol, doprowadzajac zarowno mnie jak i psa do frustracji. Mozliwe, ze trafil mi sie jakis wadliwy, ale szcerze watpie i nie kupie takiego nigdy wiecej.

Zawsze uzywalam takich:

[IMG]http://www.karusek.com.pl/img_prod/b/b_1377.jpg[/IMG]

I teraz nie wiem, czy zostac przy starym nie ryzykujac, czy zaryzykowac Ami Play'a i przekonac sie jak on dziala. Jezeli preferujesz karlie to ten napewno by sie Tobie nie spodobal bo nie dziala leciutko, ale spelnia swoja funkcje i ja jestem zadowolona, czy tez faktycznie AmiPlay chodzi duzo ciezej i nie da sie go uzywac...

Posted

Co sadzicie o tych smyczach [url=http://www.pelna-miska.pl/sklep/index.php?products=product&prod_id=1538]EzyDog - smycz Cujo 40 Purple[/url] ?

Posted

[quote name='Ardzio']Co sadzicie o tych smyczach [url=http://www.pelna-miska.pl/sklep/index.php?products=product&prod_id=1538]EzyDog - smycz Cujo 40 Purple[/url] ?[/QUOTE]

Chyba nikt z udzielajacych sie tutaj ich nie ma, ale wydaje mi sie, ze powinna byc wygodna i za ta cene dosyc wytrzymala, ale glowy nie dam bo nie posiadam i nigdy nawet na zywo nie widzialam;).

Posted

Mi podoba sie ta raczka.Chcialam kupic te smycz 30 cm lub 60 cm i obroze zaciskowa rogz.Moj pies zachowuje sie jak ciagnik na spacerze myslisz,ze to ulatwi mi spacerki ?

Posted

[quote name='Ardzio']Co sadzicie o tych smyczach [URL="http://www.pelna-miska.pl/sklep/index.php?products=product&prod_id=1538"]EzyDog - smycz Cujo 40 Purple[/URL] ?[/quote]
[B][I] Dotykałam ją na wystawie w Poznaniu...w dotyku dosyć dziwna...rozciąga się minimalnie...ja osobiście bym jej nie kupiła...nie sprawia wrażenia wytrzymałej.Ale to moje zdanie :)[/I][/B]

Posted

[B][I]Puzzle jak zobaczę jak działa ten kantarek z Ami playa to Ci napiszę :) co prawda to będzie mój pierwszy kantar i nie mam porównania ale pewnie zdanie kogoś kto ma ten kantar będzie się nieco liczyło :)[/I][/B]

Posted

Rinus ok:loveu:, a kiedy zamawialas?

Ardzio do smyczy z amortyzatorem wylacznie zwykla obroza. Mysle, ze amortyzator nie jest zbyt mocny i funkcjonalny (to takii pic na wode), raczej na pokaz, jezeli chcesz amortyzator to lepsze jest cos takiego:
[url=http://www.allegro.pl/item474162992_amortyzator_progress_2_do_smyczy_automat_hifikia.html]AMORTYZATOR PROGRESS-2 DO SMYCZY AUTOMAT - HIFIKIA (474162992) - Aukcje internetowe Allegro[/url]
Jednak amortyzator, niczego nie ulatwi, pies bedzie nadal ciagnal, a Ty nie bedziesz miala mozliwosci korygowania go. Jezeli chcesz oduczyc psa ciagniecia to radze zainwestowac w szelki i duza cierpliwosc przy ciaglych treningach, albo w halter, ale musisz troche o nim poczytac i nabrac wprawy. Jest to narzedzie szkoleniowe, ktorym trzeba umiec sie poslugiwac w innym wypadku mozna psu zrobic krzywde;).

Posted

[B][I]Puzzle zamówiłam w piątek, ale przelew zrobiłam dzisiaj więc pewnie po środzie jakoś dostanę paczkę :)[/I][/B]
[B][I]Właśnie ja się boję czy zdołam nauczyć moją m amę uzywania halti...[/I][/B]

Posted

[quote name='tina_p']znasz takie przypadki? ja nigdy nie słyszałam dlatego nie wiedziałam[/QUOTE]

Znam.
Ale chyba nie cięzko sobie wyobrazić - pies szarpie, obroża pęka, a pies wprost pod koła samochodu..

[B]puzzle[/B] betty_labrador ma fajny kantar dla Tosi. Zapytaj jej jakiej firmy, ale sama używałam i działa bez zarzutu :)

Posted

[QUOTE]Ale chyba nie cięzko sobie wyobrazić - pies szarpie, obroża pęka, a pies wprost pod koła samochodu..[/QUOTE]

taki przypadek to może się przy każdej obroży zdarzyć bez względu na rozmiar :razz:

Posted

Dzieki dziewczyny za rady i opinie doszlam do wniosku,ze zakupimy obrozke i smycz rogz tylko ciagle sie zastanawiam ktory wzorek wybrac...

Posted

[quote name='smallpati']taki przypadek to może się przy każdej obroży zdarzyć bez względu na rozmiar :razz:[/QUOTE]

Jasne, ale większe prawdopodobieństwo istnieje, jeśli rozmiar był źle dobrany.
Tak czy siak, ja bym psa nie narażała, L-ka rogza moim zdaniem może nie wytrzymać szarpnięcia labradora.
Na na dramo przy rozmiarze XL jest napisane, że nadaje sie dla labradora - ale nie słuchajcie producenta - pewnie sie myli :diabloti:

Posted

[quote name='Rinuś'][B][I] Justa nie mamy wpływu na to co kto kupi dla swojego psa...[/I][/B]
[B][I]Nie wiem czy to wychodzi z oszczędności czy jak...i ładniej wygląda ta większa obroża na psie i jednak jest mocniejsza...[/I][/B]
[B][I]Ale jak kto woli...Ja osobiście bym się bała założyć mojemu psu L-kę bo wiem jak czasem potrafi pociągnąć jak ktoś z mojej rodziny go zawoła...[/I][/B][/QUOTE]

Kurcze, wielka mi oszczędność - proponuje kupić S-kę - 19zł, a nawet dwie w takim wypadku :loveu:

Posted

[quote name='Justa']Jasne, ale większe prawdopodobieństwo istnieje, jeśli rozmiar był źle dobrany.
Tak czy siak, ja bym psa nie narażała, L-ka rogza moim zdaniem może nie wytrzymać szarpnięcia labradora.
Na na dramo przy rozmiarze XL jest napisane, że nadaje sie dla labradora - ale nie słuchajcie producenta - pewnie sie myli :diabloti:[/quote]
[B][I] Justa nie mamy wpływu na to co kto kupi dla swojego psa...[/I][/B]
[B][I]Nie wiem czy to wychodzi z oszczędności czy jak...i ładniej wygląda ta większa obroża na psie i jednak jest mocniejsza...[/I][/B]
[B][I]Ale jak kto woli...Ja osobiście bym się bała założyć mojemu psu L-kę bo wiem jak czasem potrafi pociągnąć jak ktoś z mojej rodziny go zawoła...[/I][/B]

Posted

[quote name='Justa']Kurcze, wielka mi oszczędność - proponuje kupić S-kę - 19zł, a nawet dwie w takim wypadku :loveu:[/quote]
[B][I] Nie wiesz co siedzi w głowach innych ludzi :diabloti:[/I][/B]
[B][I]Mi kiedyś klips z RD puścił...jak Brutus został uwiązany do płotka na flexi a ja poszłam się kąpać...teraz już ten klips się wiecznie odpina...:cool1:[/I][/B]

Posted

A klipsy w rogz sa wytrzymale? bo mojego ciagnika musi utrzymac :razz:...a te w rozmiarze XXL sa szerokosci 4 cm jak by wygladala taka obroza na goldenie? czy to przesada? dodam,ze dla ciagnacego psa.Dylemat mam jeszcze zaciskowa czy zwykla dla ciagnika?

Posted

[quote name='Rinuś'][B][I] Nie wiesz co siedzi w głowach innych ludzi :diabloti:[/I][/B]
[B][I]Mi kiedyś klips z RD puścił...jak Brutus został uwiązany do płotka na flexi a ja poszłam się kąpać...teraz już ten klips się wiecznie odpina...:cool1:[/I][/B][/QUOTE]

Zawsze wiedziałam, że RD klipsy ma podejrzane :diabloti:

Posted

A L jest dla dobka ,a moim zdaniem samiec dobka jest silniejszy niż suka laba.A więc L dla laba będzie ok.
I nie słabcie mnie tekstami ,ze jak pies szarpnie na 2cm obroży to kopnie w kalendarz bo się posikam zaraz ze śmiechu :lol: Mój pies spokojnie szarżował na samochód w dławiku i to dość porządnie szarpnął i żyje nadal ,ba nawet się nie zakrztusił.

Posted

[quote name='Ardzio']A klipsy w rogz sa wytrzymale? bo mojego ciagnika musi utrzymac :razz:...a te w rozmiarze XXL sa szerokosci 4 cm jak by wygladala taka obroza na goldenie? czy to przesada? dodam,ze dla ciagnacego psa.Dylemat mam jeszcze zaciskowa czy zwykla dla ciagnika?[/quote]
[B][I]Wzięłabym półzacisk z Rogza :)[/I][/B]

Posted

dokladnie jak go boli to nie bedzie ciagnal

ja swojego prowadzalam na dlawiku lub kolczatce jak na treningach na wszytskie psy sie rzucal. Na dlawik wogole nie reagowal mogl go dusic on nadal sie rzucal.

Wystarczylo ze kilka razy uzylam kolczatki, pies odrazu zrozumial o co chodzi. Teraz bez probelmu moze byc na normalnej obrozy i nie rzuci sie na innego psa

czasami mu przypomne kolczatka jak sie zapomni.

ale to sredniak (14kg, 39cm wzrostu) i dla niego oboroze mam 2cm a dla suki w typie husky tylko i wylacznie 2,5, lub nawet wiecej nie wyobrazam sobie jej w wezszych obrozach

Posted

[quote name='olekg89']A L jest dla dobka ,a moim zdaniem samiec dobka jest silniejszy niż suka laba.A więc L dla laba będzie ok.[/QUOTE]

Jak również eLka jest dla boksera :razz:

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...