Jump to content
Dogomania

12.10.2008, KWPR Legionowo (CWC)

Recommended Posts

Posted

Aga i KINGYO napisał(a):
Zrozumiałem z twojej wypowiedzi, że Pani Ania kryje swoją sukę (rozmnaża) wykastrowanym psem. Krycia owszem były ale Szogunem Halne Wzgórze. Myślę, że zbieżność imion psów wprowadziła Cię w błąd.

Pozdrawiam
Paweł

Rzeczywiście, mój błąd...

• Replies 279
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

To moze ty Kacedy powiesz coś wreszcie sensownego.Byłby to w tym temacie prawdziwy rarytas.
Jak wiesz dostęp do forum może mieć każdy, a najczęściej sa to jacyś nie całkiem normalni ludzie, którzy nie mają pojęcia otym w jakiej sprawie zabierają glos.
W swojej wypowiedzi o cherbatce ( a raczej powinno być herbatce), chciałam zaznaczyć do jakich idiotyzmów może dojść, gdy ktoś za wszelką cenę chce zwrócić na siebie uwagę nawet kosztem niewinnych ludzi.
Pozdrawiam.
mam noworodki, szczeniaczki chihuahua, muszę się nimi zająć.
Bawcie się dalej sami :loveu:

Posted

ohisama napisał(a):
To moze ty Kacedy powiesz coś wreszcie sensownego.Byłby to w tym temacie prawdziwy rarytas.

Jeśli nie zrozumiała Pani moich wcześniejszych wypowiedzi- trudno- nie moja wina.
ohisama napisał(a):
Jak wiesz dostęp do forum może mieć każdy, a najczęściej sa to jacyś nie całkiem normalni ludzie, którzy nie mają pojęcia otym w jakiej sprawie zabierają glos.

Zgadzam się, polecam zerknąć do lustra.

ohisama napisał(a):
W swojej wypowiedzi o cherbatce ( a raczej powinno być herbatce), chciałam zaznaczyć do jakich idiotyzmów może dojść, gdy ktoś za wszelką cenę chce zwrócić na siebie uwagę nawet kosztem niewinnych ludzi.

Niewinne to są psy u Pani na łańcuchu....

ohisama napisał(a):
mam noworodki, szczeniaczki chihuahua, muszę się nimi zająć.

....znowu maluszki.........cóż za urodzaj. A jaka modna rasa.

Posted

Miałem się już nie udzielać, ale na prośbę hodowczyni Ani (Z Doliny Wiązów), chciałem zrobić małe sprostowanie.

Pisałem, że Haniko była odebrana jako dorosła, ze strasznych warunków. Tu historię pomyliłem z Shogunem. Jednak sunia i tak nie była kryta.

Druga sprawa, to to, że ktos pisał o ostatnim kryciu Shogunem. I tu jest błąd. Ostatni miot był po Akuma AKAIRO z hodowli PA-LIS.

Taishi - ja zajmuje się adopcjami głównie ONków, i Krakowskich bid. Przy adopcjach Akit nie miałem przyjemności uczestniczyć. Ale niestety, na prawie każdą rasę przychodzi moda. Martwicie się o ilość akit. A ja Wam powiem, że ONków mamy zgłoszonych grubo ponad 1000! Tak, tysiąc. A codziennie dostajemy prośby o pomoc kolejnym. I jak tu wybierać jakiemu pomóc? każdemu nei damy rady :-(

I bezdomności się nie ograniczy, póki każdy będzie mógł brać psa. Powinna być obowiązkowa rejestracja dla każdego przyszłego opiekuna, najlepiej z testami psychologicznymi czy się nadaje. Prócz tego zakaz rozmnażania piesków nierasowych (przy obowiązku sterylizacji) z surową karą, aby ludzi oduczyć. weci powinni być bardziej wyedukowani a oni dalej mówią, że suczka przynajmneij raz w roku powinna mieć małe. I tak można wymieniać :(

[quote name='Akegata']Anashar Dolina Wiazow nigdy nie bedzie dla mnie konkurencja i jak narazie to ty oceniles moja osobe piszac o "....inteligencji, chamstwie itp" wiec nie zarzucaj tego innym.
Odnośnie zdjęc zażartowałem. A odnośnie chamstwa odpowiedziałem ogólnie, na ataki w moim kierunku. Przepraszam, jeżeli Ciebie osobiście tym uraziłem, bo nie mam tego w zwyczaju. Ale ku ścisłości mnie również uraziły Twoje słowa.

[quote name='Akegata']Hodowcy pilnuja tylko wlasnej koncowki ogona, nie wypowiadaja sie na temat innych (bo nie przystoi) a przeciez to wlasnie oni powinni na tym forum wymieniac sie swoim pogladami- moze wtedy bylo by lepiej...?!
Święte słowa. Nie będe nikomu niczego wypominał, ale wsród hodowców, każdej rasy, panuje zmowa milczenia i kilka neipisanych zasad. Jeden drugiego nie wyda, choć ktoś wcale dobrze nie robi.

[quote name='Akegata']Jesli ktos nie zrozumial moich intencji to szkoda!
Dla mnie najwazniejsze jest szczescie psa, ale i rozsadek hodowcy! Szanujmy istoty ktore sa od NAS zalezne!
A widzisz, dla mnie też ;)

Chcialbym tylko od siebie dodać, że szczeniaki które widziałem z ostatniego miotu, wg. mnie (ale znawcą nie jestem) nie różnią się zbytnio od akit które nazywasz nowymi. No i niezłe wyniki na wystawach mają.

Poza tym Cama miała do tej pory 3 mioty. Czy tym nazwiecie krycie suki przez całe życie?

[quote name='ineczka']Aby nie pisać następnych epistoł...
Panie Anashar to ku wyjaśnieniu nie jestem żadnym hodowcą, skąd te daleko idące wnioski hm...?
W zasadzie nie wiem ;) Zasugerowałem się chyba tym, że uczęszczacie na wystawy i tym, że większość osób tu wypowiadajacych się to hodowcy lub przyszli hodowcy.

[quote name='ineczka']A i tu choć wiem, że i tak pewnie to jak grochem o ścianę, ale zapraszam do zajrzenia na stronę Dari&Anaty, gdzie utworzony jest ranking wystaw akit z 3 ostatnich lat... może te wyniki czarno na białym otworzą Tobie Panie Anashar oczy, jakie to wspaniałe osiągnięcia są co poniektórych hodowli...
Ja zawsze jestem otwarty na argumenty innych, jeżeli są konstruktywne. Tylko beton nie potrafi zmienić zdania, człowiek jest elastyczny i normalnie lubi trzymać się faktów ;)

Ale zmartwię Cię. Na wystawach się nei znam, więc te dane i tak mi nic nie powiedzą.

[quote name='ineczka']może czas na refleksję, że hodowanie to nie sposób na życie.. to nie źródło utrzymania...bo w przeciwnym razie całą praca prawdziwych hodowców, zniknie zanim się obejrzymy.
No i to bardzo by się niektórym uświadomić przydało. W szczególności hodowlom kojcowym lub tym trzymającym po kilka ras po kilkanaście psów. Bo nie da się roztroić aby każdemu z kilkunastu/kilkudziesięciu psów codziennie zapewnić odpowiednio miłość, wybieganie się, ćwiczenia. To już podchodzi pod fabrykę, a nie hodowlę psów.

Posted

Anashar...coś o onkach niestety wiem...zajmując się ich adopcjami tym bardziej masz pewnie styczność z hodowcami...tam to dopiero jest piekiełko...i masówka, mam nadzieję, że z kitami nigdy aż tak nie będzie

Posted

Chyba troszke odbieglismy od poczatkowego problemu:roll:
Sluchajcie, no i co z Co ty na to? Ineczko, da sie cos zrobic?
Robimy cos?
Pomijajac powazniejsze zarzuty, o ktorych tu wspominano,
dla mnie Akita na lancuchu jest tragedia.
Czy hodowca moze oddawac swoje swoje psy na lancuch?:p
(kiedy nie robi tego zadna szanujaca sie fundacja).

Nie napisze wiecej, bo mam tu dziwna klawiature.:p
Sorry, ze bez polskich ogonkow.

Posted

Na dodatek facet wciska ludziom totalne banialuki na temat rodowodu, możliwości jego wyrobienia (a to o ile się nie mylę koszt 30-40 zł) i obowiązku udziału w wystawach....ale właśnie taki jest pogląd w społeczeństwie na papierek zwany rodowodem.
Zastanawiam się czy nie można by było tej aukcji zgłosić jako naruszenie zasad (pisze nieprawdę) i żeby mu ją zablokowali. Tylko co to da? Wystawi następną, bo tak jak mówisz Anashar- nie ma przepisów prawnych zabraniających krycia psem bez uprawnień hodowlanych.

Posted

ciekawa jestem, kto srzedał psy ze swoich hodowli do Milanówka

z allegro

SPRZEDAM

Śliczne, rozkoszne szczeniaczki rasy AKITA (ubarwienie sierści: białe i czerwone) - suczki i pieski

- bez rodowodu (tylko dlatego, że rodzice nie biorą czynnie udziału w wystawach psów),

- po rodowodowych rodzicach, pochodzących z bardzo znanych rodów, plasujących się na szczycie w hierarchii kynologicznej (rodowody do wglądu),

- urodzone 21 sierpnia 2008 r.

Szczenięta mogą trafić do nowej rodziny już od zaraz

Koszt: 650 zł za każdego malucha

Odbiór: wyłącznie osobisty Szczeniaki AKITA - okazja !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (461774789) - Aukcje internetowe Allegro

Posted

dodzwoniłam się i ojciec jest biały z Yamamoto,na pewno po Goku, a mama to czerwona suczka ze Szczecina, Pan nie pamięta nazw z rodowodu i ma do jutra do wieczora mi to sprawdzić.
Szczeniaki są skutkiem ganiania psów razem po ogródku, jak to zgrabnie wytłumaczył. :shake:

Posted

mnie osobiście najbardziej przerażają takie ogłoszenia

SZCZENIAKI AKITA INU.....Akita to symbol psiej wierności- na dobre i na złe, są inteligentne,silne, czujne i dumne, potrzebują jednak bliskiego kontaktu z ludżmi. Rodzice Arashi i Akiro są z rodowodem, z osiągnięciami na wystawach, jest to trzeci miot tej pary. Szczeniaki są zawsze zdrowe i śliczne, mamy też kilkunastu zadowolonych właścicieli akit, z którymi do tej pory mamy kontakt. Szczeniaczki urodziły się 29.07.2008 są już do odbioru, są odrobaczone,szczepione z książęczką zdrowia. Zostały dwa pieski. Zainteresowanych proszę o tel. 695 928 418.

SZCZENIAKI AKITA INU

GORĄCO POLECAM PAŃSTWU SZCZENIAKI AKITA INU.
RODZICE RODOWODOWI:
OJCIEC- AKIRO, MATKA -RITA.
JEST TO TRZECI MIOT TEJ PARY.
SZCZENIAKI BĘDĄ DO ODBIORU PO 28 PAŹDZIERNIKA
BĘDĄ POSIADAŁY WSZYSTKIE SZCZEPIENIA, ODROBACZENIA ORAZ KSIĄŻECZKI ZDROWIA

REZERERWACJA I KONTAKT POD NR TEL 0 667 342 558

SERDECZNIE WITAM NA MOJEJ AUKCJI .DZISIAJ MAM PRZYJEMNOŚĆ ZAOFEROWAĆ PAŃSTWU MOJE SZCZENIACZKI .URODZONE 04-05 -2008 R. DO ZAOFEROWANIA MAM 4 SUCZKI ORAZ 3 SAMCZYKI .SZCZĘŚLIWYMI RODZICAMI ZOSTALI OBI RILAF--MAMA Z RODOWODEM ORAZ TOBAN RILAF TATA Z METRYKĄ RODZICE NIE SPOKREWNIENI....O RASIE NIE BĘDĘ SIĘ ROZPISYWAŁA PONIEWAŻ WIELBICIELE TEJ RASY WIEDZĄ ŻE NIE MA PSÓW WIERNIEJSZYCH I MĄDRZEJSZYCH OD AKITY. POPRZEDNI MIOT 6 SZCZENIACZKÓW PRZYNIÓSŁ DUŻO RADOŚCI NOWYM WŁAŚCICIELOM.PONIEWAŻ PO DZIŚ DZIEŃ MAMY Z WIĘKSZOŚCIĄ KONTAKT .BARDZO ZALEŻY NAM ABY SZCZENIACZKI ZNALAZŁY NOWE DOBRE DOMY,WIĘC BARDZO PROSIMY O KONTAKT TELEFONICZNY PRZED ZAKUPEM,W PRZECIWNYM RAZIE OFERTY BĘDĄ USUWANE .PIESKI BĘDĄ DO ODBIORU PO 10.07 JUŻ MOŻNA REZERWOWAĆ SZCZENIACZKI. WSZYSTKIE INFORACJĘ POD NUMEREM 606-17-15-17 POZOSTAŁA JESZCZE JEDNA SUCZKA

3 właścicieli - 6 psów - jak na razie 8 miotów - czyli ok 48 nierodowodowych akit:shake:

i jeszcze cała prawda o rasie z innego ogłoszenia :shake:
Pieski tej rasy są o bardzo łagodnym usposobieniu, sprawdzą się jako doskonały stróż ogniska domowego, a także jako idealny przyjaciel dla dziecka.

Posted

zdrowe dorodne szczenięta Akita-inu z domowej hodowli po zrównoważonych psychicznie rodzicach . szczenięta bez dysplazji i chorób oczów.Miot-3 suczki a biała, biszkoptowa i czarnopregowana, i jeden piesek czarnopregowany.Szczenięta urodzone 22 września biezacego roku.odbiór koło 10 listopada.pieski będą zaszczepione i odrobaczone z książeczka zdrowia.pieski z mojej hodowli są niezawodne w pilnowaniu oraz są towarzyskie do swoich właścicieli.

A tutaj nawet i znalazło się miejsce na chwyt marketingowy....

Posted

[quote name='Kacedy']niestety Taishi, obawiam się, że w przypadku akit to tylko kwestia czasu.
akita inu krycie (462858421) - Aukcje internetowe Allegro

Witam wszystkich serdecznie,nowa czynnie, "stara" biernie:razz: akitomaniaczka

Napisałam do tego Pana nastepujacego maila:Bardzo proszę o nie pisaniu w ogłoszenie,że, cytuję "pies nie posiada tylko dlatego rodowodu bo nie kupowałem go jako psa z którym miałem zamiar jeździć po wystawach a jak ktoś się interesuje to wie żeby pies miał rodowód musi brać udział w wystawach ",rodowód może Pan wykupić w zwiazku po uprzedniej rejestracji psa w Związku Kynologicznym co jednocześnie nie zmusza Pana i Pana psa do uczestnictwa w wystawach.A wystawy z oc.doskonałą dają uprawnienia reproduktora.Jeżeli jest to mozliwe to bardzo proszę aby Pan nie pisał rzeczy nie prawdziwych.
Dziękuję za przeczytanie maila Sylwia Gabryś
Ciekawe co odpowie?jeśli wogóle.

Posted

Ha, to facet chyba przeżył wczoraj bombardowanie, bo ja też napisałam coś takiego:
"Witam,
Tak się składa, że mam pojęcie o hodowli oraz akitach. Proszę opisem swojej aukcji nie wprowadzać ludzi w błąd. RODOWÓD nie jest papierkiem uzyskiwanym "za udział w wystawach". Jego wyrobienie to zapewne jak się Pan doskonale orientuje to koszt 30-40 zł (pod warunkiem, że rodzice psa mieli rodowody). Jeśli Pana pies nie ma uprawnień hodowlanych (a do tego rzeczywiście są wymagane wyniki z wystaw) to proszę to wprost napisać, lub nie pisać nic, a nie opowiadać jakieś brednie na temat warunków uzyskiwania rodowodu i wprowadzać ludzi w błąd.
Proszę o zmianę opisu aukcji- w przeciwnym wypadku zgłoszę ją jako naruszenie zasad regulaminu allegro.
Pozdrawiam"

Póki co- odpowiedzi brak, a aukcja nadal ma tą samą treść.

Posted

ja też napisałam.. tylko "troche inaczej".. powiedzmy sobie pod włos co by jakieś informacje wyciągnąć.. i mam odpowiedź... chociaż informacji o które mi chodziło nie dostałam :shake:

"Witam,
Mam młodą suczką rasy akita. niby ma metrykę, ale nie chciało mi się wyrabiać rodowodu i nie wiem czy będę uczestniczyła w wystawach. nie bardzo mam na to czas.
Zastanawiam się jednak powoli nad szczeniakami i szukam odpowiedniego partnera dla niej. Napisał pan, że pies "posiada metrykę urodzenia po rodowodowych rodzicach pies nie posiada tylko dlatego rodowodu bo nie kupowałem go jako psa z którym miałem zamiar jeździć po wystawach a jak ktoś się interesuje to wie żeby pies miał rodowód musi brać udział w wystawach a mi ten papier jest zbędny i nie potrzebny".. czy ma pan na myśli, że pies ma swoją metrykę urodzenia tak jak mój?? czy to, że jego rodzice mieli?? skoro rodzice mają papiery to jak się nazywają i jakich są kolorów?
Pozdrawiam
AP"

i odpowiedź
" Witam na początku powiem pani tak aukcja została wycofana z powodu tego ze napisałem w niej ze w rozliczeniu chciał bym szczeniaka a to jest złamanie regulaminu ponieważ allegro nie miało by z tego prowizji wiec musze zmienić opis i wystawić jeszcze raz no i dostałem chyba z piec wiadomość i od ludzi żebym nie wprowadzał ludzi w błąd z tym ze żeby pies miał rodowód trzeb jeździć na wystawy a powiem pani ze kiedyś mi tak powiedziano i tak sądziłem a dostałem parę wiadomości ze wystarczy metryka urodzenia 40 zł i można wyrobić w związku kynologicznym rodowód a mi kiedyś powiedziano ze pies musi zaliczyć ileś tam wystaw i takie tam więc jak naprawdę to takie proste to aż się dowiem zadzwonię i wyrobie mu ten papier chyba ale powiem pani ze mi jest ona naprawdę zbędny ponieważ psa kupowałem jako przyjaciela rodziny i domu a nie jako pasa dla rodowodu i nigdy się za bardzo nie interesowałem jak to jest a co do tego co pisałem o metryce to prawda pies posiada metrykę urodzenia jest po rodzicach z rodowodem kupowałem go w hodowli Akita inu ojciec pasa jest pręgowany jak mój pies a matka jest ruda a jak jest pani zainteresowana to proszę o numer telefonu do pani to zadzwonię i porozmawiamy i wyślę pani zdjęcia jego rodziców"

więc teraz drogich państwa proszę o pomoc w wymyśleniu co ładnego mu napisać, żeby przemówiło do rozsądku.. jako, że niejaka AP skonsultowała się z jakimiś specjalistami/znajomymi czy innymi ludźmi, którzy wiedzą coś o kynologii:roll: mam jeszcze numer telefonu do pana, wiec jak ktoś ma czas i ochote robić panu lekcje edukacyjne zapraszam na pw.. a ja chwilowo ide do nauki :shake:

Posted

Agappe napisał(a):
......... ale powiem pani ze mi jest ona naprawdę zbędny ponieważ psa kupowałem jako przyjaciela rodziny i domu a nie jako pasa dla rodowodu i nigdy się za bardzo nie interesowałem jak to jest a co do tego co pisałem o metryce to prawda pies posiada metrykę urodzenia jest po rodzicach z rodowodem kupowałem go w hodowli Akita inu ojciec pasa jest pręgowany jak mój pies a matka jest ruda a jak jest pani zainteresowana to proszę o numer telefonu do pani to zadzwonię i porozmawiamy i wyślę pani zdjęcia jego rodziców"

Pan kupował pieska do kochania i nie zna się na "papierkach" bo się nie interesował....ale pieniążki to wie jak zarobić na piesku.......trelemorele.......

Posted

Cóż kolejny przykład na to, ze głupota ludzka nie ma granic.:p
I jednocześnie kolejny dowód na to, że konieczne są zmiany
- KAŻDY pies, generalnie zwierz,
który nie jest przeznaczony do hodowli powinien był kastrowany.
Bo nie ma innego lekarstwa na ignorancję i totalny brak odpowiedzialności.

I tu znów ukłon w stronę odpowiedzialności hodowli
- jak wybieraja i czy w ogóle wybierają przyszłych właścicieli swoich Akit
(komu i na jakich zasadach sprzedają swoje szczeniaki).

Na dogo sa wątki dot. rozmnażaczy na allegro, np. TU i TU i TU.
I ciekawy watek p. Grzegorza - nie mam czasu teraz przejrzeć.