Jump to content
Dogomania

12.10.2008, KWPR Legionowo (CWC)

Recommended Posts

Posted

[quote name='Taishi']klasa championów
703 Anata Yamamoto - oc.doskonała, lokata I, CWC
( ach ten niefortunny piątkowy spacer...szkoda)
http://i454.photobucket.com/albums/qq262/tulitula/DSC_0769.jpg
http://i454.photobucket.com/albums/qq262/tulitula/DSC_0771.jpg
nawet na tych zdjęciach widać, ze Anata nie trzyma prawidłowo lewej tylniej łapy, że ją boli..:shake:

jak nie przejdzie za kilka dni to do weta trzeba będzie sie przejść do weta:shake:

• Replies 279
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Co do wrażeń, kompletnie subiektywnych ;)...było strasznie sympatycznie i jakoś tak sprawnie poszło :), niestety pomysł z czekaniem na wejście na ring na czarnej bieżni- idiotyczny-ciekawa jestem jak się miały samojedy...bo nasze kity były "lekko" przybrudzone. Chociaż z całej wystawy najmilej wspominam obiad nad zalewem :)

Posted

ohisama napisał(a):
Nie rozumiesz sędziowania Agappe? Nic dziwnego, posiadasz tylko jedną jedyną akitę...a jak wiadomo uczymy się całe życie...:p

Ja też jakoś sędziowania nie rozumiem...
Ale cóż, w końcu mam tylko jedną akitę. :p Chociaż nie bardzo wiem co to ma do rzeczy. ;)

Posted

[quote name='Taishi']klasa pośrednia
694 ISHI WARU KORI Co Ty na To - oc.doskonała, lokata I, CWC, NDPwR
695 Kushi Migoto Inu - oc.doskonała, lokata II
"(patrzylismy przy ringu z oczami szeroko otwartymi.. Ishi nie był w kondycji wystawowej:roll:)"
na potwierdzenie słów Darii, hm...faktycznie to było dziwne, ale oceńcie sami
http://i454.photobucket.com/albums/qq262/tulitula/DSC_0707.jpg
http://i454.photobucket.com/albums/qq262/tulitula/DSC_0712.jpg
Rzeczywiście, kondycja wystawowa to to nie jest. :roll:

Posted

ohisama napisał(a):
Nie rozumiesz sędziowania Agappe? Nic dziwnego, posiadasz tylko jedną jedyną akitę...a jak wiadomo uczymy się całe życie...:p

z całym szacunkiem, ale co to ma do rzeczy że mam jedną akitę? :roll: w ciągu oststnich 5 lat byłam na prawie 50 wystawach w polsce i za granicą.. jako właściciel, wystawca czy tylko obserwator.. oglądałam sędziowanie akit i innych ras.. na codzień widuje nie tylko Anatę, ale i inne znajome akitki, więc to, że mam tylko 1 psa o niczym nie świadczy..

Ishi mi się podobał jak był jeszcze szczeniaczkiem, jeszcze zanim mu się zrobiły tak intensywne naloty na bieli.. teraz jak sama powiedziałaś, nie może obrosnąć na nowo w futro.. nie był wczoraj w kondycji wystawowej i nadal twierdze, że nie rozumiem sędziowania w tej klasie, w szczególności, że czytałam opis jego konkurenta i był to ładny opis.. :roll:

Posted

[quote name='Agappe']sędziowanie momentami na prawde dziwne (co będzie widać jak bety i Taishowie wstawią zdjęcia)

klasa pośrednia
694 ISHI WARU KORI Co Ty na To - oc.doskonała, lokata I, CWC, NDPwR
695 Kushi Migoto Inu - oc.doskonała, lokata II
(patrzylismy przy ringu z oczami szeroko otwartymi.. Ishi nie był w kondycji wystawowej:roll:)

klasa młodzieży
698 Akita u Izis Emiko - oc.doskonała, lokata II
699 Neko Co Ty Na To - oc.doskonała, lokata I, Zw.Mł.
(tu po raz kolejny oczy otworzylismy ze zdumienia.. uzasadnienie 1 lokaty - Emiko ma krótszą szyję od Neko.. co jak co ale taki argument nie powinien przeważyć o wygranej.. w szczególnosci, że suczka była zdecydowanie w starszym typie)

Podobnie jak Inu, Agappe i reszta nie rozumiem chyba sedziowania ;)
Jednakze wyniki trzeba zaakceptowac i skoncentrowac sie na kolejnych wystawach.
Chcialabym jeszcze raz mocno pogratulowac Noryoku i Corze - BRAWO :lol:

Posted

Ja tez nie rozumiem tego sedziowania, moze mnie Pani oswieci swoim puktem widzenia.........?

Agappe: Anata czy kulawa czy bez nog nadal jest godna reprezentantka swojej rasy: Ty to wiesz i inni tez to wiedza!

Nierozumiem tez jaki ma wplyw kondycja wystawowa Ishi Waru czy ma siersc czy nie to duzo mu pozostaje do zyczenia. I dziwi mnie fakt ze hodowca z wieloletnim doswiadczeniem reprezentuje tego psa jako swojego wychowanka......jak widac co niektorych zycie wcale niczego nie uczy?! Ma Pani ogromne szczescie ze wogle ten pies znalazl sie na lokacie i to tylko dlatego ze mamy sedziow jakich mamy.

Zastanawia mnie czy milosc do naszych ( nie zawsze idealnych)psow upowaznia nas do ich rozmnazania czy to tylko zadza pieniadza.....?
Ciekawi mnie czy Pani wogole potrafi krytycznie spojrzec na swojego psa...ogladala Pani zdjecia z Budapesztu wstawione przez abigail? Widzi Pani jakies podobienstwo swojego psa do tych zagranicznych...?

Wstyd mi za nasze Polskie hodowle (oczywiscie nie wszystkie) i chyle czola przed hodowla Yamamoto, bo naprwade maja sie czym poszczycic w przeciwienstwie do (....innych)

A i jeszcze jedno: Niech mi Pani wytlumaczy co oznacza, ze Pani Akity sa i tu cytuje: "...w typie francuzkim...? bo nie rozumiem??? Czy Pani widziala francuzkie Akity? Z calym szacunkiem ale chyba Pani obraza Francuzow!

Taishi Anata i Emiko napewno beda mialy jeszcze nie raz ta CUDOWNA okazje pokazac ze sa AKITAMI!

Posted

Dziabna w zadek:)

P.S. Ale fajnie, ze to nie ja musze sie teraz klocic;)

P.S.2

Akegata napisał(a):

Taishi Anata i Emiko napewno beda mialy jeszcze nie raz ta CUDOWNA okazje pokazac ze sa AKITAMI!

Nie chcialem tego publicznie mowic, szczegolnie w obecnosci Kacedy, ale Emiko juz pokazala, ze jest akita i ma charakterek. Kilka tygodni temu upolowala zajac i go zjadla...:Dog_run:Kacedy - zwracam honor - malo przyjemne uczucie slyszec piski zagryzanego zajaczka. Z drugiej strony barf pierwsza klasa.

Posted

nie...zaliżą na śmierć :)
Noryoku i Cora jeszcze raz gratulacje, Noryoku wyglada juz jak fajny młody pies- Taishi jest na etapie wychodzenia ze szczenięcia (i mam wrażenie, że w przeciwieństwie do niektórych znam wady i zalety swojego psa). Co do Cory super, że jednak zdecydowaliście się ją zabrać. Nie dziwię się, że jesteście dumni :).

Natomiast szczerze mówiąc Noryoku w jest 100% ładniejszy od swojej siostry i dziwi mnie to, że ta suczka wygrała z Emiko ( i to nie dlatego, że znam Marka i Ewelinę).
Cóż Ishi Waru hm...jak na białą akitę jest trochę czerwony.
A tak poza tym wszystkim serdecznie gratuluję.

Posted

" Tych zagranicznych psów" zdjęcia widziałam.W każdym kraju w obrębie tej samej rasy są nieraz duże róznice.Akity japońskie, francuskie, hiszpańskie....można zauważyć dość duże róznice w typie.
Ja nie mam kompleksów z tego powodu że mam polską hodowlę.Moje psy są wynikiem pracy wielu polskich hodowców.zawsze siegam po najlepszy polski materiał hodowlany i uważam że niesie on wiele wartosciowych cech jakich brakuje nie raz w innych krajach, bo zostały w ten czy inny sposób utracone.
Przydatnośc moich psów oceniaja sędziowie z polski i z zagranicy, wiec to oni decydują czy moje psy powinnam rozmnazać.

Posted

Veene2 napisał(a):

P.S.2

Nie chcialem tego publicznie mowic, szczegolnie w obecnosci Kacedy, ale Emiko juz pokazala, ze jest akita i ma charakterek. Kilka tygodni temu upolowala zajac i go zjadla...:Dog_run:Kacedy - zwracam honor - malo przyjemne uczucie slyszec piski zagryzanego zajaczka. Z drugiej strony barf pierwsza klasa.

Mój honor nie ma tu nic do rzeczy..........

Posted

Dziękuje wszystkim za gratulacje i miłe słowa. My jeszcze żyjemy wystawa i bardzo się cieszymy. Chodź Corka nie była w najleprzej formie to jestem z niej dumna. Mam nadzieje, że do poznania już się podpasie i będzie wszystko dobrze z jej zdrowiem.
Gratuluje również ringowym konkurentom.:multi::multi::multi:
Norkowi niestety nie udało się w finałach, chodź wychodził 2 razy. Był bardzo zestresowany halą i może to w pewnym sensie zaważyło, ale nie twierdze,że napewno.

Posted

Ogromne gratulacje dla Cory i Noryoku!! :multi::multi::multi: BRAWO!! :BIG:

[SIZE=2]Corusia to najpiękniejsza sezamowa sunia jaką do tej pory widziałam :loveu::loveu::loveu: Bardzo się cieszę, że niebawem zobaczę ją w końcu "na żywo" :lol:

Posted

[quote name='Agappe']BŁĘDY DYSKWALIFIKUJĄCE:
- nie stojące ucho,
- zwisający ogon
- długi włos (kosmaty),
- czarna maska,
- kolorowe znaczenia na bieli.

Że tak pozwolę sobie zacytować Agappe z innego tematu. ;)

" Tych zagranicznych psów" zdjęcia widziałam.W każdym kraju w obrębie tej samej rasy są nieraz duże róznice.Akity japońskie, francuskie, hiszpańskie....można zauważyć dość duże róznice w typie.
Ja nie mam kompleksów z tego powodu że mam polską hodowlę.
Oczywiście, są różne typy, ale wszystkie te psy to AKITY i tego moim zdaniem należy się trzymać. ;)
A wszystkich hodowców zrzeszonych w FCI, obowiązuje ten sam wzorzec. :roll:

A i jeszcze jedno: Niech mi Pani wytlumaczy co oznacza, ze Pani Akity sa i tu cytuje: "...w typie francuzkim...? bo nie rozumiem??? Czy Pani widziala francuzkie Akity? Z calym szacunkiem ale chyba Pani obraza Francuzow!
Cóż, ja tego też nie rozumiem, ale w końcu PARYS Puchate Kreple jest wnukiem (o ile dobrze pamiętam, bo mogę się mylić!), francuskiej J'SHINJU D'Obakosow. I to jest chyba jedyne, co on ma wspólnego z akitami z Francji...
Chociaż gdyby patrzeć na to od tej strony, to mój Fushi byłby w typie np. japońskim, bo ma dziadka Japończyka (i to w dodatku bardzo uznanego Japończyka). :p

I ja również uważam, że trzeba umieć dostrzec wady i zalety swojego psa - ja potrafię, chociaż dla mnie i tak będzie najpiękniejszy i najcudowniejszy, ale... znam również jego wady i nie mam najmniejszego zamiaru robić z niego akity w typie japońskim, włoskim, hiszpańskim czy francuskim (bo w końcu m. in. z tych krajów pochodzą jego przodkowie). :evil_lol:

Mimo wszystko gratulacje dla wygranych. ;)