Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ja mam sznaucera z całym ogonem! i nigdy nie żałowałam tego, ze go ma... przynahjmniej ma czym pomerdać i nie musi kręcić całą sobą...

LUDZIE NIE OBCINAJCIE PSOM OGONÓW!!!!!!!!!!!!!!!!

Just@ & ogoniasta GALA:)

• 2 years later...
  • Replies 67
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

no ale prawda jest taka ... więkoszosc dobków ma kopiowane uszy i obcinane ogonki...i to wygalda pięknie.
Szczerze to moze z 2 razy w zyciu widzialem doba z ogonem...
Uwazam ze lepiej wygladają bez ...
To wlasnie oddaje ten charakterystyczny wyglad tej wspanialej rasy...
Napewno wiekszosc ludzi gdy zapytamy ich o dobermana odrazu mysla o tych bez ogonów ze stojacymi uszkami...
sama prawda.

Posted

oczywiscie zeby kochac....
ale kazdy wie ze dobki o wile lepiej wygladaja z obcietym ogonem i kopiowanymi uszkami...i na to nic nie poradzisz....
to wlasnie nadaje ten "rasowy" i specyficzny wyglad...
pozdro ;)

Posted

Filemon. napisał(a):

ale kazdy wie ze dobki o wile lepiej wygladaja z obcietym ogonem i kopiowanymi uszkami...i na to nic nie poradzisz....

Ja tam osobiście wole psy z długimi ogonami i uszami, bez względu na rasę.

Posted

[quote name='Filemon.']no to moze porownaj sobie fotki dobków
i powiedz szczerze ktore Ci sie bardziej podobaja...
te z dlugimi ogonami..
czy uciete i kopiowane uszka.
pozdro ;)

Nie musze oglądać.
Psy z niekopiowanymi uszami wyglądają moim zdaniem znacznie lepiej niż te z kopiowanymi i jest za co "potarmosić" :loveu:.
A ogon? Ogon się przydaje do wyrażania uczuć.

http://www.schippi-web.de/Grafik/domino-Berlin1.JPG
Piękna suka z długim ogonem, jasne , że wygląda dziwnie , bo się ludzie przyzwyczaili , że dobki z krótkimi ogonkami są.

Przykładowo bierzesz psa z rodowodem (!) z ciętym ogonem , po roku marzy Ci się kariera wystawowe. Ale o zgrozo przez ten rok zabroniono wystawiać kopiowane psy. Hmm...Szkoda. ;)

Ps. mi się np. podobają kopiowane czarne dogi niemieckie. Podobają i nic więcej. Kiedys doga czarnego mieć zamierzam, ale nie sądze żeby był kopiowany ;)

Posted

Naturalne uszy moge jeszcze przezyc ale ogony u dobermanow, rottweilerow, bokserow i sznaucerow wygladaja nie na miejscu i psuja sylwetke i wyglad. Dla mnie wygladaja jak mieszance i nie moge sie do nich przyzwyczaic. Ludzie nie powinni robic takiej afery z kopiowania (jak w Niemczech) lecz powinni sie raczej zajac tymi co znecaja sie nad zwierzetami, bezdomnymi psami, kontrola populacji itd. To jest warte zachodu a nie to ze hodowcy obcinaja ogony dla szczeniat. Moja rada: Obcinaj poki mozesz.

Posted

Aga_j napisał(a):
To w takim razie schipperke i PON'y (ktore naturalnie sie rodza bez ogona)tez maja obciete "jezyki" i nie maga sie komunikowac z soba???!!!

Te razy zostały tak wychodowane i jakoś nikt specjalnie im ogonów im nie obcina. Tka się rodzą i tyle. Taka "mutacja".

Ale dla mnie jest paranoją obcinanie czegokolwiek psom , bo nam się tak podoba. :roll: Takie moje zdanie, do którego mam prawo.

Posted

Mi tam osobiście boksery, rottki czy sznaucery podobają sie ZNACZNIE bardziej w całości. U dobków czasami ogon mi przeszkadza, ale widziałam parę ogoniastych, które były naprawdę piękne. I jeżeli ktoś się na psach zna, to doceni u psa jego walory np. budowę io charakter, a nie ogon. Ale uszka u dobka są cudne:loveu: Co nie zmienia faktu, że obcinanie psu czegokolwiek tylko i wyłącznie ze względu na nasze upodobania estetyczne wydaje mi się delikatnie mówiąc skrajnym egozimem:roll:

Posted

Nom kazdy ma swoje poglady...
uszka u dobkow jeszcze potrafie przezyc... ale ogonka nie moze byc...
tak masz racje w kazdem psie sa jakies wspaniale cechy...
czy to charakter czy wyglad.
kazdy z nas dostrzega je u swoich pupilii.
egoizm? ee... bez przesady.
pozdrawiam.:lol:

Posted

nathaniel napisał(a):
a ja sie z zaklą zgadzam to egoizm. Ja rozumie "obciąć jąderka" , ale coś co psu jest bardziej potrzebne. :-(

booshe:-o ... wydaje mi się iż "jąderka" w zyciu kazdego stworzenia są bardziej potrzebne niz ogonek... czy kawalem obcietego ucha. :p

Posted

Filemon, w jakim Ty świecie żyjesz? Czytasz coś oprócz domermanich tematów tutaj na dgm? :roll: Widzialeś kiedyś schronisko, gdzie siedzi masa kundleków, które przecież Twoim zdaniem też powinny i mogą się rozmnażać. Ja mam psy bez papierów i bez jajek. I wierz mi, im jajeczka do niczego potrzebne nie były, tylko przez nie cierpiały i kilka razy do roku chorowały z 'miłości'. Nie sądze, aby ogon dobkowy sprawiał mu kilkutygodniowe posty, ucieczki i 'odmóżdżenie':razz:

Posted

Filemon. napisał(a):
czyli pies bez rodowodu nie moze sie rozmnazac tak? :crazyeye:

Nie powinien, właśnie dlatego, że zbyt wiele kundelków zasiedla schroniska, któe pękają w szwach.
Filemon napisał(a):
tylko pies z rodowodem ma do tego prawo. :razz:

I to też nie każdy. Moim zdaniem powinno się rozmnażać tylko psy wybitne zarówno pod względem eksterieru jak i charakteru. Samo posiadanie rodowodu nie powinno być wystarczającą przepustka do powielania przeciętnych lub wręcz kiepskich psów. Nie o to chodzi w hodowli.