Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam
Może ktoś z was mi doradzi jak nauczyć moją sunię, że dysk się łapie zębami? Bo jak się z nią bawię dyskiem to go ślicznie chwyta, ale jak juz rzucę dysk to biegnie za nim, wyprzedza go, staje jak krowa i... czeka aż dysk spadnie na ziemię... z ziemi już nie próbuje go podnosić tylko robi szybki tangret nosem i leci do mnie :shake:

Posted

Z Kubusiem bylo tak ;) Tez nie wiedzial, o co chodzi z jakims dziwnym plastikowym czyms... ;)

1. Nauka trzymania / brania do pyska - po prostu, jak nauka aportu ;) Zeby trzymal
2. Dysk lekko przesuwalam, zeby mu uciekal ;) I musial ruszyc sie, zeby go zlapac
3. itd itd az do lekkich bliskich rzutow, floaterow etc ;]

Posted

No to jak sie z nia bawisz, to wypusc delikatnie dysk z reki, jak ona chwyta. Potem wypusc tuz przed chwytem itd itd ;] Moze ktos ma lepszy pomysl ;) Ja sie nie znam, to troche trwa, ale u nas dziala ;]

Posted

Musisz ją bardzo nakręcić na dysk ;) Jeśli już dobrze łapie rollery i dyski z ręki, zacznij b. krótkie floatery tak żeby pies nawet nie zauważył,że tym razem złapał dysk w locie,a nie z twojej ręki. Stopniowo wydłużaj rzut,jednak rób to powoli,żeby pies się przyzwyczaił i nawet nie zauważył,że łapie talerzyk z dala od przewodnika.

Posted

hmm... rollerów nie łapie, bo... ma panią idiotkę, która tego cuda wyczarować nie potrafi :D. Z ręki łapie ładnie, ostatnio nawet zastanawiała się nad złapaniem krótkiego rzutu. A... i już nie tangretuje nosem, a próbuje podnieść leżący dysk :)