bonsai_88 Posted September 10, 2008 Posted September 10, 2008 Witam Może ktoś z was mi doradzi jak nauczyć moją sunię, że dysk się łapie zębami? Bo jak się z nią bawię dyskiem to go ślicznie chwyta, ale jak juz rzucę dysk to biegnie za nim, wyprzedza go, staje jak krowa i... czeka aż dysk spadnie na ziemię... z ziemi już nie próbuje go podnosić tylko robi szybki tangret nosem i leci do mnie :shake: Quote
dog_master Posted September 10, 2008 Posted September 10, 2008 Z Kubusiem bylo tak ;) Tez nie wiedzial, o co chodzi z jakims dziwnym plastikowym czyms... ;) 1. Nauka trzymania / brania do pyska - po prostu, jak nauka aportu ;) Zeby trzymal 2. Dysk lekko przesuwalam, zeby mu uciekal ;) I musial ruszyc sie, zeby go zlapac 3. itd itd az do lekkich bliskich rzutow, floaterow etc ;] Quote
bonsai_88 Posted September 10, 2008 Author Posted September 10, 2008 Nie, do póki mam dysk w ręku to to jest najlepsza zabawka na świecie, którą trzeba złapać :D.. ale po rzucie, nawet bardzo bliskim nie wie co z tym zrobić :( Quote
dog_master Posted September 10, 2008 Posted September 10, 2008 No to jak sie z nia bawisz, to wypusc delikatnie dysk z reki, jak ona chwyta. Potem wypusc tuz przed chwytem itd itd ;] Moze ktos ma lepszy pomysl ;) Ja sie nie znam, to troche trwa, ale u nas dziala ;] Quote
bonsai_88 Posted September 10, 2008 Author Posted September 10, 2008 Ok, popróbuję tak :)... chociaż dla mnie już dużym sukcesem jest to,że młoda w ogóle chce bies za frisbee [jeszcze niedawno NIC nie chciała aportować] :) Quote
monia_1234 Posted September 13, 2008 Posted September 13, 2008 Musisz ją bardzo nakręcić na dysk ;) Jeśli już dobrze łapie rollery i dyski z ręki, zacznij b. krótkie floatery tak żeby pies nawet nie zauważył,że tym razem złapał dysk w locie,a nie z twojej ręki. Stopniowo wydłużaj rzut,jednak rób to powoli,żeby pies się przyzwyczaił i nawet nie zauważył,że łapie talerzyk z dala od przewodnika. Quote
bonsai_88 Posted September 14, 2008 Author Posted September 14, 2008 hmm... rollerów nie łapie, bo... ma panią idiotkę, która tego cuda wyczarować nie potrafi :D. Z ręki łapie ładnie, ostatnio nawet zastanawiała się nad złapaniem krótkiego rzutu. A... i już nie tangretuje nosem, a próbuje podnieść leżący dysk :) Quote
monia_1234 Posted September 14, 2008 Posted September 14, 2008 Musisz naucać się rzucać rollery,bo pies łapiąc je uczy się łapać dysk ;) Quote
bonsai_88 Posted September 14, 2008 Author Posted September 14, 2008 Ale jak próbuję to mi się od razu dysk przewraca :D... chyba będę musiała uśmiechnąć się do znajomej co to potrafi, żeby się umówić na wspólny spacerek ;) Quote
Recommended Posts