Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dużo osób karmi swoje psy PPP i ich psy mają się świetnie. Być może psy mają żelazne żołądki, a być może karma po prostu im służy i jest dla nich karmą idealną. Nie da się wydać jednej opinii karmy, ponieważ każdemu psu co innego odpowiada. I po super dobrych karmach psy chorują, jak i po tych złych. Nie ma reguły.
Ja jestem przeciwna nakazywaniu i karaniu osób za karmienie psa karmami z niskich półek. Jak kogoś nie stać na drogą, to karmi tym co może. Wieki psy jadły resztki ze stołów i nie wymarły.
Ja na twoim miejscu albo rozejrzałabym się za inną karmą, albo kupiła mały worek PPP z innego źródła i spróbowała po głodówce go pokarmić. Jeśli pies znów by wymiotował, to byłby wyraźny znak, że nie toleruje tej karmy, a co za tym idzie jakiegoś składnika. Wtedy trzeba robić badania i unikać szkodliwego dla psa pokarmu.

• 2 weeks later...
  • Replies 188
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[FONT=Verdana]Witam wszystkich [/FONT]
[FONT=Verdana]Jestem nowa na forum ;) Poszukuję suchej karmy dla mojej suczki. Co prawda jeszcze jej nie mam u siebie, bo jeszcze nie można jej zabrać od mamusi, ale chcę oczywiście zakupić wszystko co potrzebne zanim będzie w nowym domku. Szukałam i szukałam i zdecydowałam się właśnie na Purinę pro plan. Tylko właśnie pytanie do was którą wybrać? Myślałam o tej L&R Digestion. Tylko teraz nie wiem czy nie lepsza będzie L&R Athletic. Niby czytałam o nich, ale dalej nie mogę zdecydować która będzie bardziej odpowiednia dla młodego owczarka niemieckiego :/[/FONT]

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='catty'](...)
Ja na twoim miejscu albo rozejrzałabym się za inną karmą, albo kupiła mały worek PPP z innego źródła i spróbowała po głodówce go pokarmić. Jeśli pies znów by wymiotował, to byłby wyraźny znak, że nie toleruje tej karmy, a co za tym idzie jakiegoś składnika. Wtedy trzeba robić badania i unikać szkodliwego dla psa pokarmu.

Wymioty nie były spowodowane karmą. Najpewniej piechu zjadł coś na spacerze i zbiegło się to z nowym workiem. :roll:
A to, że każdy pies inaczej reaguje na karmy to norma. Tak jak u ludzi - jednym służy to, innym tamto :)
Serdecznie proszę o aktualne opinie na temat PPP. Nie chcę, aby w wątku dotyczącym karmy była nadal prowadzona dyskusja na temat już wyjaśniony. Dziękuję :)

• 1 month later...
Posted

[quote name='WiedźmOla']Witam. Mam pewien dylemat.
Sporo się tutaj naczytałam o tym, że Purina Pro Plan to dobra karma o przystępnej cenie. Jednak posty, które przeglądałam są dosyć stare w związku z czym mam pytanie: [B]Czy Pro Plan nadal jest dobrą karmą?
[/B](...)
Moje wątpliwości zaczęły się od jakiegoś czasu, ponieważ mój psiur jadł PPP dla szczeniaków dużych ras z jagnięciną. Wszystko było ok, ale od jakiegoś czasu raz zjadał normalnie, raz wcale nie chciał.
Czy faktycznie pies mógł nagle dostać jakiegoś "uczulenia" na Pro Plan? Nagle przestała mu smakować, a po otwarciu nowej paczki rewolucje...sama nie wiem... :shake:
[/QUOTE]

Mam od miesiąca problem ze swoją sunią grzywką.

W sumie podobnie: jadła PPP Light z jagnięciną/ryżem. Zjadła jeden worek, ładnie zaczęła mi chudnąć - czyli założenie wykonane :) Ale na początku lutego zamówiłam kolejny worek. I zaczęły się schody :(

Widać było, że karma nie smakuje - ale pomyślałam, że po prostu się znudziła. Ale po kilku dniach suka zaczęła mi się koszmarnie drapać - po pysku, po oczach... aż do krwi. Do tego niestrawność - było widać, że źle się czuje, apatyczna, lekka biegunka... Znów pomyślałam, że złapała coś na podwórku (bo to odkurzacz mały). Jednak stopniowo było coraz gorzej.
Po tygodniu takich sensacji, z wydrapaną połową grzywki i powieką w strupkach (zajęło jej to tylko 3-4 godziny, jak byłam w pracy) - biegiem do weta - pewnie alergia, odstawić karmę i gotować: mięsko z ryżem. Nic, kompletnie nic lepiej... Zmiana karmienia, odstawienie wszelkich perfum, detergentów (podłogę zmywam samą wodą na przykład), żadnych ciastek, smaczków, itp.
Od dwóch dni dostaje samo mięso, bez ryżu i jakby troszkę lepiej...

Możliwe, że jest uczulona na ryż? Albo że dali teraz do PPP więcej ryżu, czy coś? Faktycznie granulki trochę inne... Karma stoi, nawet duża suka, która bardzo "pomagała" małej zjadać poprzedni worek, tego nie chciała tknąć :/

Pies sąsiadki (alergik, to wiadomo w jego przypadku - kurczak) - od 2-3 tyg. nowy worek PPP z jagnięciną - też się zaczął drapać, alergia wróciła. Wcześniej zjadł 15 kg PPP Athletic z jagnięciną i było OK.

Jeszcze parę dni potestujemy samo mięsko i trzeba będzie wrócić do sprawdzonej karmy - na TOTWie Sierra Mountain (jagnięcina/ziemniaki) nic się nie działo.

No i niestety PPP musze omijać szerokim łukiem.

• 2 weeks later...
Posted

[FONT=Verdana]Ponieważ karmię moje psiaki Britem który zamawiam bezpośrednio u dystrybutora z Radomia to nie bardzo mam rozeznanie w sklepach internetowych. [/FONT]

[FONT=Verdana]Dla mojego nowego szczeniaka musiałam zamówić Pro Plan Puppy Original. [/FONT]
[FONT=Verdana]Ponieważ jest to karma która znika z naszego rynku nie było łatwo ją dostać. [/FONT]
[FONT=Verdana]Znalazłam w końcu w przyzwoitej cenie w Krakvecie. [/FONT]
[FONT=Verdana]Zamówiłam, przesyłka przyszła szybko, ale...... [/FONT]
[FONT=Verdana]Karma przyszła otwarta [/FONT][FONT=Verdana] [/FONT]
[FONT=Verdana]Nie dzwoniłam do Krakvetu (mój błąd), bo uznałam, że co oni mi zrobią? [/FONT]
[FONT=Verdana]Pytałam kilku osób jak wygląda opakowanie Pro Plana, ale nikt nie wiedział [/FONT][FONT=Verdana] [/FONT]

[FONT=Verdana]Dzisiaj przy okazji wizyty u lekarza podeszłam do małego sklepiku z karmami na Wiatracznej, który prowadzi pani mająca hodowlę jamników. [/FONT]
[FONT=Verdana]Zaczęłyśmy rozmawiać na temat Pro Plana i możliwości kupowania od niej tej karmy. [/FONT]
[FONT=Verdana]zapytałam jak wygląda opakowanie karmy, czy jest zamknięte. [/FONT]
[FONT=Verdana]Pani pokazała mi nowe nie napoczęte opakowanie, które było normalnie zamknięte [/FONT][FONT=Verdana] [/FONT]
[FONT=Verdana]Opowiedziałam jej swoją sytuację. [/FONT]
[FONT=Verdana]Wyciągnęła telefon i zadzwoniła do dystrybutora Pro Plana z pytaniem co ja powinnam w tej sytuacji zrobić. [/FONT]
[FONT=Verdana]I otóż co się dowiedziałam: [/FONT]
[FONT=Verdana]Pan z Pro Plana powiedział, że Krakvet nie zakupuje u nich karmy. [/FONT]
[FONT=Verdana]Sprowadza sobie skądś i w ogóle nie wiadomo skąd. [/FONT]
[FONT=Verdana]Że oni nie biorą odpowiedzialności za tą karmę co sprzedaje Krakvet [/FONT][FONT=Verdana] [/FONT]

[FONT=Verdana]Teraz siedzę i zastanawiam się co ja takiego daję Naomi do jedzenia [/FONT][FONT=Verdana] [/FONT]

[FONT=Verdana]Nie wiem czy powinnam zadzwonić do Krakvetu. [/FONT]
[FONT=Verdana]Karma przyszła do mnie ponad tydzień temu, nic im nie zgłosiłam, bo jakoś tak wyszło. [/FONT]
[FONT=Verdana]Nie miałam do tego głowy, dzieci mi się pochorowały. [/FONT]
[FONT=Verdana]Więc teraz pewnie powiedzą mi abym pocałowała się w tyłek po takim czasie [/FONT][FONT=Verdana] [/FONT]

[FONT=Verdana]Jedno jest pewne: [/FONT]
[FONT=Verdana]W ŻYCIU NIE ZAMÓWIĘ JUŻ NIC W KRAKVECIE!!!!!!!!![/FONT]

• 2 weeks later...
Posted

jaki stary temat odkopujesz, teraz wiem trochę więcej i mogę z czystym sumieniem napisać po przeanalizowaniu większości składów karm na naszym rynku oraz przetestowaniu tych najlepszych, że Orijen, ok dobra karma, jedna z lepszych, lecz Royal który jest dość drogi jest na równi z Pro Plan, chodzi mi tu o bytówki, nie o specjalistyczne karmy tej firmy, nie wydawałabym tyle kasy na taką karmę, kiedyś była to dobra karma, teraz jest to droga karma niekoniecznie super jakości. Jeśli chodzi o psiaka bez problemów zdrowotnych to jak najbardziej Orijen czy Taste of the wild można ze spokojnym sumieniem podawać psiakowi, ponieważ są to naprawdę dobre karmy.
Co do puriny Pro Plan, mam takie samo zdanie jak wcześniej, dobra karma, Dog Chow lepsze od pedigree czy chappi, lecz lepiej porównywać do najlepszych karm, niż do tych najgorszych, po co podawać karmę która tylko zapycha, bez wartości odżywczych, od Dog Chow napewno lepszy jest Brit, a porównywalny cenowo z tego co wiem.

Posted

Ja tez miałem taki dylemat czy purina dog chow czy brit premium zdecydowałem sie na brita i jestem bardzo zadowolony żadnych problemów a róznica w cenie ok 10 zł na worku 15 kg poza tym brit ma moim zdaniem lepszy skład

Skład:
Kurczak (42%), ryż, kukurydza, pszenica, tłuszcz z kurczaka (konserwowany tokoferolami), olej z łososia, drożdże browarniane, naturalny aromat, suszone jabłka, minerały, wyciągi z ziół i owoców (300 mg/kg), chlorowodorek glukozaminy (260 mg/kg), siarczan chondroityny (160 mg/kg), mannooligosacharydy (150 mg/kg), fruktooligosacharydy (100 mg/kg), wyciąg z juki Schidigera (80 mg/kg), miedź organiczna, cynk organiczny, selen organiczny.

• 2 weeks later...
Posted

Ja kupuje karme Pro Plan na telekarma.pl worki zawsze zamkniete, karma swiezutka i pachnaca, czasem dodaja gratis puszke na karme Pro Plan (przy 2 psach wlasnych + DT, puszki sa przydatne, kazdy pies je inny rodzaj karmy ;) ).
Moj pies ma problemy zoladkowe ktore przy podaniu 'nieodpowiedniej' karmy koncza sie ostrymi biegunkami. Np moze jesc Brit Care, ale Brit juz nie. Moze jesc Pro Plan, ale po Dog Show dostaje biegunki - niby ta sama firma, a prosze jakie mamy numery...

Po Pro Plan kupy sa 'sredniej wielkosci' (po royal canin size sa duzo mniejsze), karme raz wcina ze smakiem, raz kreci nosem. Potrafi tydzien wcinac i nagle 3 dni nie ruszyc pomimo ze to ten sam worek, jednak 'ten typ tak ma'. od malego.
Siersc ma dluga, gesta, blyszczaca, skora nie smierdzi (jak po niektorych karmach sie zdarzalo). Ogolnie pies jest bardzo zdrowy i ma nadmiar energi (50+kg ADHD :diabloti:).

• 7 months later...
Posted

Witam wszystkich serdecznie, gdyż jestem nowym użytkownikiem forum.
Wracając jednak do tematu rozmowy to także jestem zadowolony razem z moim szczeniakiem Tiago z tej karmy. Pies bardzo cieszy się ,gdy porcja jest dla niego szykowana. Ewidentnie widać, że odpowiada mu ta karma i nie mamy z nią żadnych problemów.
Wszystko jest tak jak należy.

• 2 months later...
  • 3 weeks later...
  • 4 weeks later...
Posted

psiaraAAA napisał(a):
Czy któraś z karm pro plan ma w skaldzie glukozamine i chondroityna ?

raczej nie ma . I słusznie ponieważ wchłanianie ich jest w zasadzie żadne, więc kupowanie takiej karmy to wyrzucanie pieniędzy.

• 5 years later...
Posted

jakos nie uważam jej za dobra karme, firma dobrze rozreklamowana ma kase ale jeśli chodzi o karmy bardzo slabo wychodzą, pies miał po ich karmie takie problemy ze ledwo go odratowaliśmy. zmieniliśmy dlatego karme na bozite i jest wszystko ok.

• 5 weeks later...