motylek1007 Posted March 16, 2012 Posted March 16, 2012 ja mam tylko dla szczeniaków, więc Cie to nie interesuje pewnie Quote
malagorzata Posted May 7, 2012 Posted May 7, 2012 ojeny jeny, wszyscy zachwalają PPP widzę, ja sama też myślałam, że to super wybór z mojej strony, chciałam dać mojej słodkiej wszystko co najlepsze więc odejmując sobie od ust zakupiłam "na początek" 3kg dla szczeniaka z ryzem i kurczakiem - klapa totalna, w ogóle nie chce tego jeść ;( właściwie od miesiące w nią to "wmuszam", na różne sposoby. rozmiękczałam wodą/bulionem, dodaławałam do tego jej ulubionego pedigree z puszki (wiem ze ble ale lubi tylko to :|) i nic! teraz specjalnie nic innego jej nie daję, może jak się przegłodzi trochę to zje, ale ciężko mi to idzie, bo mając tylko to może praktycznie cały dzień nic nie jeść, najwyżej parę chrupków przekąsi od czasu do czasu i tyle. Wet mówił, że trochę za chuda, dał jej tabsa na robaki, wszystko super tylko że dalej jest bardzo szczupła... Macie jakieś pomysły jak jeszcze mogę jej do tego PPP przekonać? Bejbuś ma około 3 m-cy, a ja nie chcę karmić jej marketowym żarciem, a narazie tylko to zajada z ochotą (podjada jakieś frieskiesy współlokatorom :/) Quote
Holografic Posted May 10, 2012 Posted May 10, 2012 u mojej jamniczki Purina spowodowała mocne rozwolnienie, kupa w postaci płynnej co godzinę... a mam jeszcze zapas tego, dobrze, że chociaż niezbyt dużo kupiłam tej karmy :/ Quote
izabela.szczepaniak Posted May 25, 2012 Posted May 25, 2012 cockermaister napisał(a):http://www.grandecane.pl/purina-plan-adult-small-mini-digestive-comfort-p-2255.html tu jest z indykiem Fajnie by było gdyby było też dla dużych ras Quote
agacia Posted May 27, 2012 Posted May 27, 2012 Moje psiaki kończą już 2 worek PPP digestion i generalnie wszystko jest ok, tylko mam wrażenie, że więcej po tej karmie pija jak po innych. Quote
gryf80 Posted May 27, 2012 Posted May 27, 2012 no własnie nie tylko po ppp także po dog chow tez pija więcej Quote
Luśkowata Posted May 29, 2012 Posted May 29, 2012 Powiedzcie mi gdzie kupujecie PPP? Na allegro i telekarmie ceny są takie same ale może macie jakieś swoje sprawdzone e-sklepy gdzie jest jeszcze taniej? ;) Quote
gryf80 Posted May 29, 2012 Posted May 29, 2012 ja kupowałam na allegro,szukając najtanszego ale sprwdzonego sprzedającego Quote
Kaaasia Posted May 29, 2012 Posted May 29, 2012 gryf80 napisał(a):ja kupowałam na allegro,szukając najtanszego ale sprwdzonego sprzedającego Ja często też tak robię :lol: lub kupuję w Krakvecie. Quote
kaja-gabi Posted July 27, 2012 Posted July 27, 2012 Luśkowata napisał(a):Powiedzcie mi gdzie kupujecie PPP? Na allegro i telekarmie ceny są takie same ale może macie jakieś swoje sprawdzone e-sklepy gdzie jest jeszcze taniej? ;) Na swiatkarm.pl Ceny znośne ;) I jak zamówisz powyżej 50zł nie płacisz za przesyłkę. Quote
tomektr Posted August 14, 2012 Posted August 14, 2012 [quote name='Holografic']u mojej jamniczki Purina spowodowała mocne rozwolnienie, kupa w postaci płynnej co godzinę... a mam jeszcze zapas tego, dobrze, że chociaż niezbyt dużo kupiłam tej karmy :/[/QUOTE] U naszego Westa stało się dokładnie to samo. Aż mi było jej żal - była zmęczona 4 dniami walki. Minęło po podaniu "zwykłych karm". Więcej Puriny nie kupię. Quote
karkakarka Posted August 15, 2012 Posted August 15, 2012 [B]Sprzedam [U]2,5 kg karmy PURINA PRO PLAN Puppy chiken & rice [/U]Small breed (małe rasy) Jedna sucz się zajada, druga ma niestety uczulenie. qpy ładne, twarde [IMG]http://nokautimg2.pl/p-15-68-156822c8bab5c51bd1b6c8ec6ed5f002500x500/purina-pro-plan-puppy-small-breed-chicken-rice-3kg.jpg[/IMG] [B][COLOR=#ff0000]Cena 42 zł z przesyłką kontakt na pw[/COLOR][/B][/B] Quote
daisy13 Posted November 19, 2012 Posted November 19, 2012 [FONT=century gothic]Co sądzicie o karmie Purnia Pro Plan? Moja suczka od szczenięcia zajadała Pedigree :oops: ze smakiem a od jakiegoś czasu przestało jej smakować... :-o Zmienić jej z Pedigree na Purine czy może na Purnie Friskies? [/FONT] Quote
andromeda Posted November 19, 2012 Posted November 19, 2012 Purina Pro Plan to bardzo dobry wybór. Quote
Justyna Lipicka Posted November 20, 2012 Posted November 20, 2012 moja suczka tez uwielbia Purinę Pro Plan:) poza tym ta karma jest dobrze zbilansowana:) Quote
daisy13 Posted November 20, 2012 Posted November 20, 2012 Kupiłam jej tą karmę, niestety ona nie chce jej jeść :( Quote
andromeda Posted November 21, 2012 Posted November 21, 2012 daisy13 napisał(a):Kupiłam jej tą karmę, niestety ona nie chce jej jeść :( Po Pedigree może się dąsać przy misce. Wystaw michę na 20 minut jak nie ruszy to zabierz i daj przy następnym karmieniu. Przypuszczam że z czasem zmięknie. Quote
WiedźmOla Posted December 13, 2012 Posted December 13, 2012 (edited) Witam. Mam pewien dylemat. Sporo się tutaj naczytałam o tym, że Purina Pro Plan to dobra karma o przystępnej cenie. Jednak posty, które przeglądałam są dosyć stare w związku z czym mam pytanie: Czy Pro Plan nadal jest dobrą karmą? Moje wątpliwości zaczęły się od jakiegoś czasu, ponieważ mój psiur jadł PPP dla szczeniaków dużych ras z jagnięciną. Wszystko było ok, ale od jakiegoś czasu raz zjadał normalnie, raz wcale nie chciał. Wczoraj otworzyliśmy nową paczkę tej samej karmy i piesior zjadł kolację właśnie z tej nowej paczki. Dzisiaj z rana zastaliśmy kuchnię w stanie nieużywalności: pies zwymiotował resztki na wpół strawionej karmy, później wymiotował jeszcze 2 razy mimo, że już nie miał czym. Następnie na gwałtu rety musiałam z nim zbiegać z 5 piętra bo dostał biegunki. :shake: Widać było, że piechu się źle czuje. Pojechaliśmy do weta na kontrolę uszu i przy okazji powiedzieliśmy co się dzisiaj wyprawiało. Gdy wet usłyszał, że dajemy psu Purinę prawie złapał się za głowę. Mimo, że powiedziałam mu, że to nie ta zwykła Purina, tylko Pro Plan to wet utrzymywał, że nie ważne jaka - Purina będzie Puriną naładowaną chemią. Nie wiem co zrobić z tym fantem. Dzisiaj pies ma głodówkę, z racji porannych sensacji żołądkowych i biegunkowych (które już na szczęście ustały). A jutro... Nie wiem czy dawać mu znów ten Pro Plan, żeby skończyć paczkę... A co jeśli okaże się, że to faktycznie karma? Nie chcę tu wyjść na jojczącą, ale bez sensu narażać futrzaka na kolejne rewolucje, żeby sprawdzić czy to faktycznie przez PPP. Wiem, że większość dogomaniaków przy pytaniu "PPP czy Acana" stawia na tą drugą, dlatego myślę o zmianie karmy na Acanę, ale nie wiem czy dam radę finansowo, bo podobno jest droższa. Jednak cenach to się zorientuję sama. Myślę również o BARFie... Co myślicie na ten temat? Czy faktycznie pies mógł nagle dostać jakiegoś "uczulenia" na Pro Plan? Nagle przestała mu smakować, a po otwarciu nowej paczki rewolucje...sama nie wiem... :shake: Sprawa złego samopoczucia psa wyjaśniona. Nie było to spowodowane karmą. Proszę, aby reszta postów dotyczyła aktualnych opinii o Pro Planie. Dziękuję :) Edited January 4, 2013 by WiedźmOla aktualizacja wątku Quote
gryf80 Posted December 13, 2012 Posted December 13, 2012 wiesz-mogła się trafic "trefna"paczka,czy tez partia.ja miałam podobny przebój kiedyś z britem tym w wersji care(czyli super premium)pies mało co mi nie zszedł-wymiotyu za wymiotami...koszmar.ale karmy/firmy wcale nie nie obwiniam.nadal twierdze że brit jest ok.może mój pies zjadł cos co mu zaszkodziło i skojarzyłam to z nową karma?może u ciebie było podobnie Quote
catty Posted December 13, 2012 Posted December 13, 2012 [quote name='gryf80']wiesz-mogła się trafic "trefna"paczka,czy tez partia.ja miałam podobny przebój kiedyś z britem tym w wersji care(czyli super premium)pies mało co mi nie zszedł-wymiotyu za wymiotami...koszmar.ale karmy/firmy wcale nie nie obwiniam.nadal twierdze że brit jest ok.może mój pies zjadł cos co mu zaszkodziło i skojarzyłam to z nową karma?może u ciebie było podobnie U mnie było dokładnie to samo - zjadł worek Brita Care i wszystko było cacy, a gdy zamówiłam nowy worek pies dostał takiego rozstroju żołądka, że ledwo odżył. Czasem właśnie może trafić się felerny worek karmy. Przyjrzyj się, czy krokiety nie są inne niż dotychczas pies jadł, bo i takie się rzeczy zdarzają - u mnie porównanie starego worka karmy z nowym było szokiem - praktycznie inna karma. A mogło przecież dojść do zatrucia z innego źródla, a przyjęcie pokarmu, w tym przypadku PPP, wywołało wymioty. Fakt, że PPP karmą z wysokich półek nie jest, ale nie demonizujmy - skoro psu do tej pory służyła, a w kwestii finansów to maksimum ile możesz dać za worek karmy, to w porządku. Lepsza PPP niż Pedigree, Chappi, czy inne suche świństwa, bądź resztki z obiadów. A to, że psu karma może przestać smakować to normalne. Mój je TOTWa, niby karmę bardzo dobrą, ale i tak mu się nudzi i czasem zdarza się że miska stoi pełna. Możesz próbować zmiany karmy, ale nie wiem czy to jest dobry moment na taką radykalną zmianę. Bo jeśli ot tak przejdziesz z PPP na Acanę, to pies może dostać jeszcze większej rewolucji niż ją mial. To samo z BARFem - wszystko trzeba stopniowo. Quote
WiedźmOla Posted December 13, 2012 Posted December 13, 2012 No właśnie, co do trefnej partii - tym razem worek był kupiony w innym sklepie - w dodatku w sklepie, który tych karm nie prowadzi, ale pan zamówił dla mnie worek i na drugi dzień był do odebrania. Sprawdzałam datę ważności, była zdatna... Miałam wrażenie, że granulki są nieco jaśniejsze niż te, z wcześniejszych paczek, jednak nie miałam jak porównać, bo nie miałam ani granulki z poprzedniej paczki. Nie wiem teraz czy dać psu karmę z tej samej paczki, żeby sprawdzić czy to faktycznie przez to, czy czegoś się nażarł. :| Problemem jest również to, że teraz nie miałabym nawet pieniędzy na ew. następny worek! :-( A co do stopniowego przejścia z karmy na inną lub na BARF to wiadomka - głupia bym była gdybym tak nagle zmieniła mu dietę :roll: Teraz pies od czasu do czasu jako urozmaicenie dostaje kawałek mięska, czy innej marcheweczki, żeby nie żarł tylko suchego... Quote
catty Posted December 13, 2012 Posted December 13, 2012 [quote name='WiedźmOla']No właśnie, co do trefnej partii - tym razem worek był kupiony w innym sklepie - w dodatku w sklepie, który tych karm nie prowadzi, ale pan zamówił dla mnie worek i na drugi dzień był do odebrania. Sprawdzałam datę ważności, była zdatna... Miałam wrażenie, że granulki są nieco jaśniejsze niż te, z wcześniejszych paczek, jednak nie miałam jak porównać, bo nie miałam ani granulki z poprzedniej paczki. Nie wiem teraz czy dać psu karmę z tej samej paczki, żeby sprawdzić czy to faktycznie przez to, czy czegoś się nażarł. :| Problemem jest również to, że teraz nie miałabym nawet pieniędzy na ew. następny worek! :-( A co do stopniowego przejścia z karmy na inną lub na BARF to wiadomka - głupia bym była gdybym tak nagle zmieniła mu dietę :roll: Teraz pies od czasu do czasu jako urozmaicenie dostaje kawałek mięska, czy innej marcheweczki, żeby nie żarł tylko suchego... No tak, z tym, że jeśli faktycznie PPP powoduje u niego wymioty, więc w tym wypadku nie byłoby mowy o mieszaniu i stopniowym przechodzeniu. Nie wiem co Ci doradzić, skoro nie mogłabyś kupić innej karmy... Ja niestety, mając wrażliwego psa, musiałam podejmować kosztowne kroki, by dojść do właściwej karmy. Quote
klaki91 Posted December 13, 2012 Posted December 13, 2012 Na problemy żołądkowe dobrze działa przegłodzenie + karmienie gotowanym (klasycznie- kurczak+ryż+warzywa) przez pewien czas, jak się uspokoi to dorzucać chrupki i patrzeć czy się znowu jakieś problemy nie pojawiają. U mnie szybko się przyjął Bento Kronen i Bosch, teraz jest Hills bo ma stosunkowo mało białka i tu przechodzenie zajęło nam prawie 2 tygodnie bo wcale nie tak hop-siup, było rzadkie kupsko ale się szybko unormowało Quote
gayka Posted December 14, 2012 Posted December 14, 2012 Żeby wywołać tak ostrą natychmiastową reakcję karma musiałaby być naprawdę czymść zatruta , co wydaje mi się mało możliwe. Myślę, że najadł się czegoś i zbiegło się to z nową karmą. Chyba, że pies jest mega alergikiem . Na ale jadł już wcześniej PPP. Znam sporo psów na PP i myślę, że jest to całkiem dobra tradycyjna i sprawdzona karma . Quote
WiedźmOla Posted December 14, 2012 Posted December 14, 2012 [quote name='klaki91']Na problemy żołądkowe dobrze działa przegłodzenie + karmienie gotowanym (klasycznie- kurczak+ryż+warzywa) przez pewien czas, jak się uspokoi to dorzucać chrupki i patrzeć czy się znowu jakieś problemy nie pojawiają. [/QUOTE] Piechu został przegłodzony przez jeden dzień. Z tym, że wymioty i biegunka były tylko wczoraj rano. Do teraz nic a nic. I wyraźnie widać, że pies się lepiej czuje. [quote name='gayka']Żeby wywołać tak ostrą natychmiastową reakcję karma musiałaby być naprawdę czymś zatruta , co wydaje mi się mało możliwe. Myślę, że najadł się czegoś i zbiegło się to z nową karmą. Chyba, że pies jest mega alergikiem . Na ale jadł już wcześniej PPP. [/QUOTE] Może się faktycznie czegoś nażarł, bo jak wspomniałam przed chwilą już mu nic kompletnie nie dolega. Z tym, że pies nic nie jadł i nie wiadomo czy jak coś znowu zje to nie zwróci (chociaż nie wydaje mi się). Dostał od weta tzw. dobre bakterie na uregulowanie układu, dałam mu je wczoraj, dzisiaj dostał połowę dziennej dawki, wieczorkiem dostanie drugą połowę. A teraz zobaczymy jak to z tym jedzeniem. Dam mu powiedzmy połowę "śniadaniowej" porcji i zobaczymy. I przez przypadek topic zmienił się z PPP na problemy żołądkowe mojego psa :oops: Jeśli ktoś zechciałby się wypowiedzieć na temat jakości Puriny Pro Plan serdecznie proszę. Im więcej opinii tym lepiej. Quote
Recommended Posts