Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Liska wzięłam ze schroniska w 2004 roku. Miał już siwy pysk i chociaż w schronisku wmawiano nam, że ma 4-5 lat, chyba miał więcej. Do tego roku Lisek był zdrów i poza alergią na kurczaka było dobrze.

Coś stało się w lipcu. Pies zaczął strasznie śmierdzieć. Okazało się, że chorą skórę zaatakowały larwy much. Do tego przyplątała się temperatura i niedowład tylnich nóg. Wet podejrzewał chorobę końskiego ogona. Miał też niezbyt dobre wyniki morfologii; lekka anemia (erytocyty 5,6mln i 6 leukocytów). Język wydawał mi się bledszy niż zwykle.

Lisek ładnie zareagował na leki i nastąpiła wyraźna poprawa. Teraz pies biega i cieszy się życiem jak dawniej.Ale....

- zaczął sikać tam , gdzie leży i śpi. Jak jest w domu to załatwia się na legowisko, jak w budzie to na dywanik
-dziwne jak na tę porę roku, ale trochę za dużo wychodzi mu futro.

Pies jest karmiony głównie gotowanym mięsem z dodatkiem jarzyn i węglowodanów oraz puszkami animondy (1-2 razy w tygodniu).

Nie wiem co się stało. Dlaczego sika na legowisko? Mamy codziennie prawie pranie jego kocyków i poduszek. Ręce opadają. Proszę o rady.

Posted

Nie wiem czy w budzie bezwiednie oddaje mocz. Buda jest taka duża, że może bez problemu w niej stanąć i sikać na stojaco.Wiem jak robi to w domu. Po prostu kręci się na posłaniu tak jakby sobie mościł spanie, potem staje, odgina nogę w tył i stojąc sika na posłanie .

Dzisiaj zasikał juz posłanie pod oknem i koc w budzie. Czasami to juz nie mamy mu co podłożyć, bo grube koce i poduchy schną długo- nawet kilka dni. To jest bardzo dla nas uciążliwe.

Posted

Zrobcie przede wszystkim podstawowe badania krwi i moczu + posiew moczu. Moze cos sie dzieje z pecherzem, moze cos z prostata (usg narzadow ? ), moze zmiany po niedowladzie tylu?
A moze zaczynaja sie zmiany wiekowe?
Napiszcie wiecej, jak wygladaja spacery, kiedy sika (okreslona pora dnia? ), trudno cos radzic przez net, tym bardziej na podstawie tak skapych informacji.

Posted

Lisek sika na swoje posłania w ciagu dnia i w nocy. Na spacerach jest zywy, wesoły. Dużo biega. Jednak , gdy napotyka przeszkodę łatwo się przewraca, traci równowagę, łatwo wpada do dołków, rowów, jakby słabo widział albo miał złą koordynację ruchów. Tak jest od roku. nasiliło sie to pochorobie. Obawiamy się, że lisek cierpi na rodzaj demencji starczej. To juz wiekowy pies, chociaż nie wiemy ile ma lat.

Badania krwi robilismy w czasie jego ostatniej choroby w lipcu. Faktycznie, trzeba pomysleć o badaniu moczu. Lisek jest kastrowany.