Wyjątek Posted March 22, 2008 Posted March 22, 2008 odgrzebalam ten watek bo ptosilabym, aby ktos mi dokladnie wyjasnil, co to jest dogtrekking? Link podany wyżej nie działa. Prosiłabym o jak najwiecej informacji. Pod katem tego, czy taki sport mogłaby z psem uprawiac osoba niepelnosprawna? oczywiscie z psem wyszkolonym do tego. i w jakim stopniu niepelnosprawna? generalnie probuje sie dowiedziec, czy istnieja jakies psie sporty, w ktorych moze uczestniczyc niepelnosprawny fizycznie czy np niewidomy? czy cos takiego sie w ogole praktykuje? czy tez psy wykorzystywane sa tylko w dogoterapii do terapii spolecznej czy jako psy przewodnicy? z gory dziekuje za odpowiedz, lub prosze o przekierowanie do odpowiedniejszego tematu czy strony. Wesolych! :) Quote
Zlasu Posted March 23, 2008 Posted March 23, 2008 Po odpowiedz wejdz sobie na strone organizatora dogtrekkingu podaną w wątku wyżej www.dogtrekking.com.pl Quote
Guest ursa81 Posted May 5, 2008 Posted May 5, 2008 Odgrzeję temat. Jestem na etapie kompletowania sprzętu do dogtrekkingu i w związku z tym mam następujące pytania: 1. Gdzie zaopatrujecie się w sprzęt? 2. Czy ta lina jest OK ? ma ktoś taką jak w linku poniżej? http://www.karusek.com.pl/img_prod/b/b_3627.jpg Czy taka lina wytrzymuje zrywy silnych i dużych psów? Pomijam kwestię, że moja okorowana twarz przy upadku lub kręgosłup mogą być na początku narażone ale jakoś trzeba zacząć, a wiadomo, że przeważnie wszystkie początki są trudne ;) 3. Które szelki się lepiej sprawdzają, takie: http://www.karusek.com.pl/img_prod/b/b_1838.jpg ( heh, jaki model ;) ) czy raczej typu szorki jak te: http://www.karusek.com.pl/img_prod/b/b_2077.jpeg Pomysł na zabawę z dogtrekkingiem wziął się z tego, że muszę mieć wolne ręce podczas naszych częstych wędrówek z psami. Może wsiąkniemy w to głębiej, zobaczymy ;) Quote
la_pegaza Posted May 5, 2008 Posted May 5, 2008 ad 1 ja w manmat.prv.pl :) ad 2 linka jest super - moje dwa boksery nie dały jej rady ;) ad 3 ja mam te pierwsze, typu guard i są ok. Quote
Guest ursa81 Posted May 5, 2008 Posted May 5, 2008 la_pegaza napisał(a):ad 1 ja w manmat.prv.pl :) ad 2 linka jest super - moje dwa boksery nie dały jej rady ;) ad 3 ja mam te pierwsze, typu guard i są ok. Dziękuję! :-o to święta prawda, że kto pyta ten nie błądzi... super sklep! Quote
AnnaAntonina Posted February 28, 2011 Posted February 28, 2011 Podepnę się pod ten wątek, coby nie tworzyć niepotrzebnie nowych forumowych bytów:) Mam 9 letniego, 8,5 kilowego pieska. Nie ma problemów zdrowotnych poza zniszczoną wątrobą. Czy bieganie z takim pieskiem to dobry pomysł? Mam na myśli półgodzinny truchcik raz dziennie. Ma ktoś doświadczenia z takimi maluszkami? Quote
ulvhedinn Posted March 1, 2011 Posted March 1, 2011 Spróbuj po prostu. Tzn zacznij z nim chodzić regularnie na spacery, coraz dłuższe, tak, żeby psa "rozchodzić". I uważnie obserwuj zwierzaka, tak, żebyś go nie przemęczała (ale trochę zmęczony może być). Warto też, żeby obejrzał i osłuchał go wet i ocenił stan serduszka i stawów- to da Ci pojęcie, jak dużo może pies. 9 lat dla niedużego psiaka, to nie to samo, co dla wielkiego psa- to zaledwie wiek średni,regularne, rozbione z sensem dłuższe spacery mogą mu pomóc w utrzymaniu dobrej kondycji i tym samym przedłużyć życie. Mój Pałek ['] jeszcze w wieku 12-13 lat bez trudu ganiał ze mną na wycieczki po 30-40 km. A tak naprawdę "przyhamował" dopiero powyżej 15 lat, kiedy zaczęło mu szwankować zdrowie. Quote
AnnaAntonina Posted March 1, 2011 Posted March 1, 2011 Dziękuję serdecznie za wyczerpującą odpowiedź. Długie spacery na pewno zaczniemy praktykować. Mój Aniołek, jak jest zimno albo mokro w łapki, to siku, kupka i zaraz ucieka do domu. Ale jak widzi słoneczko takie jak dzisiaj, to mógłby ze spaceru nie wracać. Z wetem przez tę wątrobę to kontakt mamy aż za częsty:) Zapytam go przy najbliższej wizycie, czy nie widzi przeciwwskazań. Quote
Recommended Posts