Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

1. Kiedy Silver przeszła pierwszą cieczkę zauważyłam w jej zachowaniu ogromną zmianę, nie jest już tak energiczna i żywiołowa jak jeszcze 2 miesiące temu, nie chce się bawić ani chodzić na spacery z taką radością jak dawniej. Najchętnie wylegiwałaby się na miękkiej podusi. Dodam, że staram się ją zachęcać do zabawy, spacerów, aktywności i gdy już się trochę rozkręci to chwilami przypomina tę dawną szczenięcą Silver. Czy tak właśnie wygląda "mężnienie" suczek?

2. Czy jej zachowanie może być związane z moim wyjazdem? (zostawiam ją - z bólem serca - na mniej więcej 3 miesiące w kochającym, dobrze znanym i lubianym przez Silver otoczeniu). Wiem, że zwierzaki mają niesamowicie rozwinięte zmysły...

Jeszcze jedno, czy po moim powrocie suncia będzie mnie pamiętała i ładowała się pod kołdrę tak jak teraz :) (przebywam z nią 24 h na dobę i w zasadzie trudno mi będzie funkcjonować bez mojego pycholka, ale nic nie zmienię). Czy na nowo będzie musiała mnie poznawać?

Może moje pytania wydadzą sie wam nieco niepoważne, ale bardzo zależy mi na odpowiedziach, gdyż nigdy nie musiałam zostawiać na tak długo zwierzaka tak zżytego z człowiekiem jak pies.

Posted

Sarah_S,

1. Kiedy byla pierwsza cieczka? Czy dwa miesiace temu? Jesli tak, to moze ociezalosc Silver to skutek ciazy urojonej? Czy oprocz wylegiwania sie na poslanku, sa jakies inne objawy np. przygotowywanie gniazda, znoszenie zabawek, opieka nad nimi, powiekszone sutki, poczatki laktacji, brak apetytu?

Gdy u Majki po cieczce zauwazylam pierwsze objawy ciazy urojonej, natychmiast radykalnymi sposobami przerwalam te poczatki "matkowania".

2. Czy po Twoim przyjezdzie sunia bedzie sie ladowala po koldre to nie wiem :niewiem: Ale wiem, ze na pewno Cie nie zapomni ...

pozdrawiam,

Posted

Pierwsza cieczka zaczęła sie 20 czerwca, czyli 2 miesiące jeszcze nie minęły. Cycuchy nie są powiększone, nie ma objawów laktacji, zainteresowanie jakimikolwiek zabawkami zerowe, więc nie może być mowy o opiece nad nimi czy zanoszeniu na posłanie. Brak apetytu? Ona od szczenięcia na to cierpi,z jedzeniem jest dokładnie to samo, je bo musi (mimo iż próbowałam wszystkie możliwe karmy).

A może po prostu taki jest jej charakter? Mało terierowaty? :) Przypomniało mi się, że już gdy była mała popadała w stany braku zainteresowania otoczeniem. Poszłam nawet z tym do weta, ale po dokładnym obejrzeniu pacjentki stwiedzono brak przyczyn takiego zachowania.

Posted

Sarah_S,

Byc moze, ze Twoja sunia jest raczej malo terrierowa ;) Sunia Flaire od terierow wysokonoznych, tez raczej nie jest uosobieniem typowego teriera. I chociaz jest bardzo zainteresowana otoczeniem (w szczegolnosci innymi psami) to jednek zupelnie nie terierowa jest jej powolnosci i dluuugi "pomyslunek" przed kazda czynnoscia ;)

Widac niektore typy tak maja, co wcale nie odbiera im uroku :-)

pozdrawiam,

Posted

Serdecznie dziękuję za odpowiedzi.

Dziś właśnie przekonałam się, że Silver chyba właśnie tak ma - mało zwinności terierów. Jej znużenie zniknęło jak za dotknięciem magicznej różdżki - biegała po całym domu zadowolona z zabawkami w zębach, nawet na spacer sama chciała iść, pomijam, że wybrała zły dzień, gdy na zewnątrz było 30 st C :scramble:

Posted
Jeszcze jedno, czy po moim powrocie suncia będzie mnie pamiętała i ładowała się pod kołdrę tak jak teraz

Opowiem z mojego doświadczenia.

Otóż ja opuściłam mojego ukochanego pieska na prawie rok czasu (bokserek) i piesek nie zapomniał mnie. Oczywiście przy powitaniach początkowo był nieco mniej wylewny, ale b. szybko wszystko wróciło do normy. Twój piesek na pewno Cię nie zapomni, i może pamiętać o Tobie przez długie lata, nie widząc Cię.

Kiedyś miałam kotkę podczas wakacji (2 mies.) i po roku czasu, kiedy wróciłam w te strony, ona mnie poznała i witała się ze mną.

Psy i koty pamiętają nas doskonale, nasz zapach, więc nie martw się na zapas. :D

• 2 years later...
Posted

Niestety muszę odświeżyć topic. Byłyśmy dzisiaj z Alutką u pana doktora i stwierdził początki ciąży urojonej :placz: Dał jakieś tabletki, które Ala ma dostawać przez tydzień, a później wizyta kontrolna. Oczywiście mam usunąć z zasięgu jej wzroku wszelkie zabaweczki i inne przedmioty, które mogą jej się kojarzyć ze szczeniaczkiem i muszę pilnować, żeby nie podsuwała pod siebie "do karmienia" kocyka i tego typu rzeczy.
Ale mam pytanko, jak mogę dodatkowo suni pomóc? Wind napisała, że radykalnymi sposobami przerwala te poczatki "matkowania" u Majeczki. Można wiedzieć jakie to sposoby?
Pozdrawiam gorąco :)

Posted

Ja nie Wind ale podpowiem - zanim sięgniesz po hormony, to sprobuj trochę przaśnych i ekologicznych metod...
:lol:

Mniej jeść (znacząco mniej)
Mniej pić (nie drastycznie, ale ograniczyć żłopanie wody)
Dużo mentalnego zajęcia (nauka, ćwiczenia, nowe sztuki)
Gigantyczna porcja ruchu (tym się masz yorku zająć, a nie produkcją mleka i memłaniem się w sobie...!)
Nie niuniać nad suczką, być oschłym, nie pieścić, nie rozczulać się.

Ostatni punkt jest najtrudniejszy....

Generalnie - zabierasz yoreczkę na obóz dla komandosów.

Żołnierze! Ma być (k....) spokój! Jesteście mięczaki i maminsynki ale ja z was zrobię elitarną jednostkę GROM!

Rozumiesz, te klimaty.
:evil_lol:

Posted

Oj ciezkie to wszystko... Co do jedzonka, chyba trzy dni temu dalam jej tylko suche /zazwyczaj je gotowane/ i troszke sie zmartwilam, bo przez caly dzien zjadla kilka chrupek i kilka schowala. Zmieklam i dalam jej miesko. Czyli twardą byc i tylko suche zostawic?
Odnosnie picia, to Alicja ogolnie pije bardzo niewiele.
Tabletki juz wczoraj zaczela brac wiec teraz tylko Twoimi metodoami moge jej dopomóc. Dzieki wielkie za rady :)
Pozdrawiamy

Posted

Oj sie narobilo... Z poligonu nici. Dzisiaj okazalo sie ze sunia jest podziebiona, ma opuchnieta krtan i musi sie oszczedzac. Pojechalysmy do weta, bo w pewnym momencie zaczela sie jakby dusic, bardzo charczala i az kladla sie na podloge :-( Biedactwo, tak mi jej szkoda :placz:
Przy okazji dowiedzialam sie ze mnostwo osob dzwoni do wtererynarza z problemem duszenia sie psiaka. Okres swiateczny i coz, zywa choinka i sianko robia swoje.
Pozdrawiamy :)

Posted

Anusia & Alutka napisał(a):

Przy okazji dowiedzialam sie ze mnostwo osob dzwoni do wtererynarza z problemem duszenia sie psiaka. Okres swiateczny i coz, zywa choinka i sianko robia swoje.
Pozdrawiamy :)

ano my tez wlasnie dzis ostatni zastrzyk z kuracji atybiotykowej dostalismy bo mała była chora
ale juz wszystko jest super! Napewno u was tez tak bedzie.

Posted

To sie nam rozchorowaly skarby :) Ala narazie dostala jeden zastrzyk, antybiotykow nie ma ze wzgledu na ciaze urojona. Zobaczymy co powie nasz pan doktor w czwartek.
Pozdrawiamy i zyczymy duuuzo zdrowka, zarowno psiakom jak i wlascicielom :)

Posted

a ja mam pytanie...bo Fibi swoja 1 cieczke miala w listopadzie...ciazy urojonej nie ma a charakter sie strasznie jej zmienil...na spacerach to praktycznie musze ja ciagnac za soba bo jej sie isc nie chce (co innego w droge powrotna do domu to wtedy biegni) a tak to stanie przy jednej galazce i stoi i stoi...za patyczkami sie juz jej nie chce biegac..w ogole nic sie jej nie chce...taka powazna sie zrobila i co najgorsze przestala sluchac...kompletnie...i chyba musze zaczac ja na nowo uczyc albo na wiosne do szkolki jakiejs pojde...czemu sie tak zmienila??az tak wydoroslala??to normalne??

Posted

Wczoraj byłyśmy u pana doktora. Juz wszystko jest OK, z czego sie bardzo ciesze. Obcielysmy tez pazurki, bo przeciez u pana doktora nie boli, a w domu wystarczy ze zblizy sie cazki do pazurka, to juz jest wielka histeria :lol: moja kochana symulantka :loveu:
Co do pytan Nadii to nie mam zielonego pojecia. Moja Alka dalej jest taka zwariowana jak byla.