Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam problem z psem którego chce wyadoptować, zaznaczam, że nie jest to mój pies. Pies ma 11 lat, nie jest wykastrowany i jest to jamnik. Psa właściciele chcieli uśpić i tak przez przypadek pies trafił do mnie. Od razu zauważyłam to, że pies jest nadpobudliwy w stosunku do suk, właściwie jeżeli taka znajdzie się w jego pobliżu to nic go nie interesuje tylko ona. Z czasem okazało się, że pies ma też niecne zamiary względem ludzi, a przynajmniej względem moich rąk, zaznaczam, że ja mam swoją prywatną sukę i psa. U mnie w stosunku do mojego psa nie wykazywał żadnego zainteresowania. Ale jak poszedł do adopcji, do domu gdzie jest 5 letni jamnik, wykastrowany, to okazało się jaki z niego romeo, tzn pies przez ok 24 godziny biegał za tamtym psem i usiłował na nim kopulować.
Niestety byli właściciele nie uprzedzili mnie o tym problemie.
Jedno jest pewne - pies przed ponowną adopcją zostanie wykastrowany, ale czy to coś da to trudno powiedzieć.
A może można jeszcze coś zrobić. Może ktoś z was miał podobny problem i może mi coś doradzić.
Może jest to spowodowane stresem, chociaż szczerze to wątpię, a na pewno nie jest to jedyny powód. Nie wydaje mi się też żeby to był w tym przypadku objaw dominacji.
W chwili obecnej pies niestety wydaje mi się nie adopcyjny, bo w domu z psem będzie kopulował na psie, a w domu bez psa na człowieku.
Z góry dziękuje za rady.

Posted

maciaszek napisał(a):
A rozmawiałyście już z jakimś behawiorystą? Np. Jackiem Gałuszką.

O ile wiem on prowadzi szkolenia, a nie usługi behawioralne...chyba, że coś przeoczyłam.

Posted

Rybka_39 napisał(a):
A liczysz się z tym, że nie każdy ma portfel wypchany pieniędzmi?:roll:
A co Ty taka nerwowa :eviltong:?

Tak, liczę się. Dlatego zaproponowałam zagadanie Jacka. Zaproście go na wątek, na pewno się wypowie. Zagadajcie na gg, na pewno odpowie. Za darmo.