ZEMAT Posted August 5, 2004 Posted August 5, 2004 Mam AST w ciąży i 1 tydzień przed porodem dostała gigantycznych suktów tak jakby miała zapalenie, ale wet stwierdził że to nie zapalenie i jeszcze tego nie widział :o Zaczynam się martwić czy ktoś miał z czymś podobnym do czynienia ?????????/ :( Quote
sortis Posted August 8, 2004 Posted August 8, 2004 Miała takie caly czas przez pierwsze tygodnie karmienia szczeniąt, gdzieś tak w szóstym tygodniu zaczęły się zmniejszać a "wciągnęły" się całkiem parę dni przed następną cieczką, czyli po pół roku. J nie robiłam przy tym nic, wet oczywiście parę razy oglądał. Już po urodzeniu szczeniąt trzeba sprawdzać czy wymionka są wszędzie jednakowo miękkie i koniecznie mierzyć suce temperaturę. Quote
Flaire Posted August 9, 2004 Posted August 9, 2004 a po co te mierzenie temp. ?? :oZakładam, że po to, żeby się upewnić, że nie tworzy się zapalenie gruczołu mlekowego (nie wiem, czy jest na tę przypadłość jakieś polskie słowo - po angielsku mastitis). Szansa tej choroby jest wyższa u suk, które mają np. dużo mleka, a mało szczeniąt, tak że mleko nie jest z niektórych gruczołów regularnie odciągane - właśnie te gruczoły są wtedy podatne na zapalenie.Czy ogromne są same sutki, czy całe gruczoły? Bo jeśli całe gruczoły, to oczywiście jest to objawem wypełnienia się mlekiem i normalnie dzieje się tak u wszystkich suk w ciąży. Natomiast jeśli same sutki, to po prostu chyba niektóre suczki tak mają. Rozmawiałam niedawno z hodowczynią bokserów, której suczka ma ogromne sutki - podobno u bokserów po szczeniakach to normalne i raczej już im tak zostaje - wygląda dosyć komicznie :) . Natomiast mojej suni Airedale sutki nie urosły prawie wcale, a całe gruczoły, choć miała dużo mleka, są już prawie całkiem z powrotem wciągnięte, choć szczenięta mają dopiero 10 tygodni. Quote
Recommended Posts