jack Posted September 5, 2008 Posted September 5, 2008 Zastanawim się czy lepiej pieskowi dawac karmę z jednej firmy, czy z np dwóch ???? Ja daję po polowie, ORIJEN PUPPY LARGE bo ma dużo witamin i mikroelementów, oraz dla ładnej sierści PURINA PRO PLAN PUPPY SALMON & RICE. Bardzo proszę o opinie. Quote
jack Posted September 5, 2008 Author Posted September 5, 2008 Dlaczego Drabster uważasz, że lepiej nie mieszac, dając dwie karmy jednoczesnie dostaje więcej witam i mikroelementów. Każda karma ma inne witaminy, najczęsciej tylko po kilka. Po zapoznaniu się z najbardziej popularnymi karmami, ORIJEN ma ich najwiecej ) uważam, że tylko mieszajac dwie lub trzy karmy pies dostanie wszystkie witaminy i minerały potrzebne dla dobrego zdrowia. Dając np tylko PURINA PRO PLAN PUPPY SALMON & RICE, pies by nie miał np witaminy z grupy B. Quote
jack Posted September 6, 2008 Author Posted September 6, 2008 Prosze rownież innych uzytkowników forum o wyrażenie swojej opini. Quote
Martens Posted September 7, 2008 Posted September 7, 2008 Jeśli pies dobrze toleruje, nie widze przeciwwskazań. Sprawdź tylko, czy dzienna dawka witamin rozpuszczalnych w tłuszczach nie przekracza normy (wit. A, D, E). Chociaż myślę, że w zupełności wystarczy zmieniać karmę co worek lub dwa. Quote
Drabster Posted September 8, 2008 Posted September 8, 2008 Karmy sa tak robione by bilans wszystkich składników był optymalny dla zwierzaka a mieszając rozbijasz to Quote
Martens Posted September 8, 2008 Posted September 8, 2008 Właśnie nie - bilans zaburzylibyśmy dodając do karmy jakieś znaczące ilości pojedynczych składników pokarmowych - samo mięso czy inny pokarm białkowy, albo zboża. Wtedy zmieni się skład procentowy. Skoro i jedna i druga karma jest w 100% zbilansowana, i każdej podajemy po 50 dawki, to żaden bilans się nie zaburza. Może się zdarzyć pies z wrażliwym żołądkiem, który mieszania karm nie będzie tolerował, ale nie z powodu zepsucia bilansu... Przykładowo, zupełnie teoretycznie, mieszamy równo po połowie 2 karmy. Jedna ma 26% białka, druga 28. Po zmieszaniu karm, otrzymamy pożywienie, które zawiera 27% białka, a więc nadal zbilansowane, wypośrodkowane pomiędzy tymi dwiema karmami. Podobnie mozna policzyć inne składniki. Nie ma dwóch karm, które miałyby identyczną zawartość poszczególnych składników, niemniej jednak w karmach podobnej jakości i typu są to wartości zbliżone. Zmieszanie takich karm powoduje tylko wypośrodkowanie zawartości procentowej składników pokarmowych pomiędzy nimi, nie dzieje się nic strasznego, skoroi jedna, i druga karma posiada wartości procentowe tych składników zaspokajające potrzeby psa. Bo rozumiem, że miesza się przykładowo dwie różne karmy typu adult, a nie juniora z lightem, bo to już byłoby bezcelowe, faktycznie. Quote
jack Posted September 8, 2008 Author Posted September 8, 2008 Dokładnie. Ja właśnie dlatego podaje dwie karmy, mam pewnosc nie przedawkowania jakiegoś skladnika, a do tego każda karma ma inne witaminy i minerały. Np HILS którego co prawda mój pies bardzo chętnie zjadł ma bardzo malo witam(nie ma wogóle wit z grupy B) dlatego zamienilem na ORIJEN PUPPY LARGE wraz, dla ładnej sierści PURINA PRO PLAN PUPPY SALMON & RICE. Quote
olekg89 Posted September 9, 2008 Posted September 9, 2008 Szczeniakowi bym nie mieszał.Ale dorosłemu psu bez problemów trawiennych tak. Moje psy jedzą głównie suche ,czasem gotowane i surowizny Quote
Rinuś Posted September 9, 2008 Posted September 9, 2008 To czemu nie mieszasz 3 albo 4 karm ? :cool3::cool3: A nie lepiej dodawać witamin ? Mieszając 2 karmy możesz przedawkować którąś z witamin... a zresztą...dobra karma ma w pełni zbilansowane witamimy, które w zupelności wystarczają i nie trzeba nic dodawać... Quote
Martens Posted September 9, 2008 Posted September 9, 2008 [quote name='Rinuś']To czemu nie mieszasz 3 albo 4 karm ? :cool3::cool3: A nie lepiej dodawać witamin ? Mieszając 2 karmy możesz przedawkować którąś z witamin... a zresztą...dobra karma ma w pełni zbilansowane witamimy, które w zupelności wystarczają i nie trzeba nic dodawać... No właśnie z witaminami jest różnie, niektóre karmy nie zawierają co poniektórych. Jeśli w żadnej z karm dawki witaminy nie przekraczają 100% dziennego zapotrzebowania, to nie przedawkujemy ich nawet mieszając karmy. Za to dodatkowe podawanie witamin może spowodować problemy. Quote
michau Posted September 10, 2008 Posted September 10, 2008 Karmy z zasady nie zmieniam. Może człowiekowi się nudzi, ale pies to nie człowiek. Psi układ trawienny działa inaczej. Przyzwyczaja się do danego pokarmu i dobrze go trawi. Zmiany jedzenia dla widzimisię człowieka robią zbędny zamęt w psim żołądku. Co do Royala. Karmiłem nim pierwsze pół roku swojego psa i byłem zadowolony. Ale jest tyle innych dobrych (może nawet lepszych karm) i do tego zdecydowanie tańszych, że naprawdę, nie ma się co trzymać kurczowo RC. Quote
Rinuś Posted September 10, 2008 Posted September 10, 2008 [quote name='Martens']No właśnie z witaminami jest różnie, niektóre karmy nie zawierają co poniektórych. Jeśli w żadnej z karm dawki witaminy nie przekraczają 100% dziennego zapotrzebowania, to nie przedawkujemy ich nawet mieszając karmy. Za to dodatkowe podawanie witamin może spowodować problemy. A jak się ma do tego wet?poleca miesznie dwóch karm? według mnie to jest zbędny zabieg i zamieszanie... Karmiąc psa dwoma dobrymi karmami trzeba baardzo starannie je do siebie dobrać... A idąc do weta i mówiąc mu czym karmisz psa dobry wet dobierze dla Was witaminy... Ale tak jak napisałam...karmiąc dobrą karmą nie trzeba dawać dodatkowych witamin...bo po co ? skoro taka karma ma ich w sobie wystarczająco dużo?a o przedawkowanie jest łatwo... Ja nie słyszałam, żeby wet kiedykolwiek polecał mieszanie dwóch karm...:roll: Quote
Martens Posted September 10, 2008 Posted September 10, 2008 [quote name='Rinuś']A jak się ma do tego wet?poleca miesznie dwóch karm? według mnie to jest zbędny zabieg i zamieszanie... Według mnie też i nigdy nie chciało mi się tego robić. Ale psu krzywdy tym nie zrobimy. Niestety nie mam na miejscu weta na tyle dobrego, żeby zapytać :cool1: Quote
ankacyganka Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 a moj vet kazal mi dawac psu "dobrze zjesc", czyli mieszac krupnik lub rosolek z mieskiem :lol:, drugi natomiast nie widzi swiata poza RC (akurat ta karma handluje).. Od tego czasu nie radze sie vetow w sprawie zywienia.. Quote
GATUSO Posted January 4, 2009 Posted January 4, 2009 jack-nie miesza się karm suchych,i nie będzie mieszało.:shake: Chcę dodać witaminek to podam karmę z większą zawartością witamin-totalna bzdura(kup te witaminy a nie dziaduj)jesli zachodzi wogóle taka potrzeba? Po to karmy są zbilansowane,żeby tego nie zmieniać. Jak masz mieszać to lepiej gotuj. Weci i żywienie to pomyłka ,totalna amatorszczyzna nastawiona na kasę od sponsorowanych koncernów(Royal,Eukanuba itd) Do czasu kiedy na studiach weterynaryjnych nie będzie przedmiotu żywienie zwierząt ,nie zaufam żadnemu wetowi w sprawie karmienia psa.:mad: Quote
taks Posted January 4, 2009 Posted January 4, 2009 Karmy z serii Orijen mają inną koncepcję żywienia - sa bez dodatków wypełniacza i m in. na tym polega ich swietna przyswajalność i inne wykozystanie wysokiej zawartosci białka( organizm psa spala białko jako materiał energetyczny). Mieszanie ich z karmami zawierajacymi składniki węglowodanowe( zboża kukurydza...)jest jak dla mnie bez sensu. Analizując skład karmy nie mozna brac pod uwage tylko jej poszczególnych składników ale całość kompozycji dlatego żywienie równoczesnie karmami o róznej koncepcji zywieniowej jest jak dla mnie nawet szkodliwe a w kazdym razie może znacznie zaburzyc bilansowanie.Nie liczy sie tylko ilosc dostarczonych w karmie składników ale i forma, współoddziaływanie - dopiero to ma znaczenie ile z tego zostanie przyswojone i jak zostanie przez organizm potraktowane. Eksperymenty z mieszaniem czy wzbogacaniem karm bez pożądnej wiedzy z zakresu dietetyki to ryzykowna gra :shake: Quote
Recommended Posts