Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

macie moze pomysl, jak nauczyc psa(samca), zeby po wyjsciu na spacer podniosl noge i sie wysikal dokonca jak sunia?? widzialam kilka takich psow, z moim niestety mozna isc na 2 godzinny spacer, a on i tak jeszcze podleje nasza furtke... chodzi mi o komfort psa, kiedy w sytaucjach awaryjnych w stylu moja choroba albo podroz nie moze z nim spacerowc zbyt dlugo. mojego staruszka juz zmieniac nie bede, ale nastepnego postaram sie tewgo nauczyc, tylko nie bardzo wiem, jak... :lol:

Posted

Elfik , sikanie psa na spacerze, to nie tylko potrzeba fizjologiczna, to w duzej mierze oznaczanie terenu (na furtce tez zostawia znak, ze to ON tu mieszka i wara innym samcom od tego miejsca :wink: ). Nie przejmowalabym sie wiec zbytnio ta czestotliwoscia, pewnie pierwsze dwa czy trzy "podejscia" i swoje potrzeby juz zalatwil :D , reszta to tylko zostawianie sygnalow :wink:

Posted

Pewnie, ze on znaczy sobie teren, ale nie w tym problem, tylko w tym, ze on sie sika "od serca" tylko kropi... sika porzadnie tylko jak jest chory ;) czesto tez kropi, a wysikuje sie dopiero, jak widzi , ze wracamy do domu. Ja widzialam psy, ktore potrafia takia sztuczke, byc moze dlatego, ze wlasciciele z nimi na moment wychadza, ale mysle , ze mozna to tez inaczej wytrenowac ;)

Posted

Bardzo często psy kojarzą wysikanie (ew. wykupkanie) z rychłym powrotem do domu. Dlatego od samego początku powinno się zwrócić uwagę na to, aby nie wracać z psem do domu tuż po załatwieniu. Przejść jeszcze kilka kroków i dopiero potem powrót. Inaczej psy czekają z wypróżnianiem, aby jeszcze trochę pospacerować (kojarzą - sikanie - powrót - czyli niezadowolenie).

Ja mojego tak nauczyłam (ależ jestem wyrodna ;)), że przechodzimy zawsze rano ten sam odcinek, w tym samym miejscu zawracamy - jak się nie wysika - wtedy czeka do 16 aż wócę z pracy. Ale takie rzeczy się raczeh nei zdarzają.

Posted

Ja do mojego na kazdym spacerze mowilam "zrob siusiu" albo "zrob kangurka", jak widzialam, ze sie przymierza :wink: , a potem chwalilam. Nie wiem, czy to dziala w 100%, ale jak mi sie spieszy i go prosze, to dosc szybko znajduje miejsce i robi. Moze przypadek, moze komenda dziala, nigdy tak naprawde nie przywiazywalam do tego wagi. Mysle, ze podstawa powinno byc okazanie zadowolenia z faktu, ze pies cos zrobil na komende :P

Jak Ci sie uda, to daj znac, mozna bedzie opatentowac 8)

Posted

:lol: ode mnie patentu nie oczekujcie - mojego 12latka uznaje za niereformowalnego w tym temacie, a w przyszlosci kreslonej na jakiej 2 lata planuje suczke i tego problemu raczej sie po niej nie spodziewam :wink: a jesli chodzi o komendy: my tez mamy taka , ale mniej elegancka niz "kangurek" - i tez mi sie wydaje , ze chyba troche dziala :D

Posted
Bardzo często psy kojarzą wysikanie (ew. wykupkanie) z rychłym powrotem do domu. Dlatego od samego początku powinno się zwrócić uwagę na to, aby nie wracać z psem do domu tuż po załatwieniu. Przejść jeszcze kilka kroków i dopiero potem powrót. Inaczej psy czekają z wypróżnianiem, aby jeszcze trochę pospacerować (kojarzą - sikanie - powrót - czyli niezadowolenie).
A inna metoda, to nie łączyć spacerów w celach "przyjemnościowych" z wyjściem na sikanie i nauczyć psa, że jak wychodzi sikać, to ma sikać natychmiast, bo potem idzie do domu.
Ja mojego tak nauczyłam (ależ jestem wyrodna ;)), że przechodzimy zawsze rano ten sam odcinek, w tym samym miejscu zawracamy - jak się nie wysika - wtedy czeka do 16 aż wócę z pracy. Ale takie rzeczy się raczeh nei zdarzają.
Czyli właśnie stosujesz z grubsza tę drugą metodę - wychodzisz na sikanie i pies wie dokładnie, ile ma na to czasu.