Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 263
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...
Posted

Tobiaszek był w niedzielę ze swoją Panią na dużej działce poza Warszawą. I jak Pani Ania to określiła "upajał się wolnością". Szalał ze szczęścia cały czas. No ale miał powody - duży teren (w sumie 1200 m2), las, rzeczka, skarpa i koleżanka do zabawy. Przez tyle lat uwiązany nie mógł się wyszaleć, teraz też w mieście na spacery grzecznie chodzi na smyczy, a tam wreszcie pełna wolność. Cały dzień psy biegały jak szalone, Tobiaszek odkrywał uroki lasu, łąki, pola. Po powrocie rzecz jasna padł ze zmęczenia i spał jeszcze przez cały poniedziałek, nawet na spacerek niechętnie dał sie namówić :)
A poza tym to wszystko u niego w porządku, jedyny problem to jego czujność i szczekanie o byle co. Przy czym nie jest to problem dla Pani Ani tylko dla sąsiadów. No ale jest nadzieja, że się chociaż trochę oduczy stróżowania.

• 1 month later...
Posted

Nie chciałam się narzucać nowej Pani Tobiaszka, i nie wydzwaniałam do niej...
Ale ciekawość mnie zżera.. Macie może nowe wieści?? Czy skociał już zupełnie, czy drzemią w nim resztki psiej natury?

Posted

Ile razy się spotykamy z Panią Anią i ile razy zaglądam do Niej do sklepu, to zawsze o Tobiaszku sobie rozmawiamy :) I za każdym razem Pani Ania opowiada jaki Tobiaszek jest cudowny i kochany. Zadomowił się już całkiem, z kocim towarzystwem dogaduje się doskonale, najbardziej jest zaprzyjaźniony z kotem z pożaru - Pani Ania ma teorię, że one potrafią wymienić między sobą informacje o strasznych przeżyciach z przeszłości i dlatego te najbardziej przez życie doświadczone trzymają się razem. Oczywiście malec wie, że może sobie pozwolić na wszystko (no może prawie wszystko), więc sobie nie żałuje - jest wybredny jeśli chodzi o jedzonko, domaga się pieszczotek i zabawiania. Poza tym jest zdrowy i nawet zaczyna być psem bardzo pewnym siebie - na spacerze potrafi się odgryźć całkiem sporemu psu jeśli ten go zaczepi. To duża różnica w psychice, bo początkowo bał się każdego i tylko w okolicy nóg Pani Ani czuł się bezpiecznie. Teraz też chodzi na smyczy przy nodze, ale jak jakiś kolega na niego warknie to już nie ucieka i nie chowa się za Panią Anię, tylko odwarkuje bojowo. Pewnie wie, że ma zaplecze obronne i jego odwarknięcie to "Co podskakujesz? Ja też mam swoją Panią, nie jestem gorszy od ciebie, więc nie podskakuj". Na bójki z kolegami Pani Ania oczywiście nie pozwala.

Wybieram się w najbliższych dniach do sklepu Pani Ani, więc jeszcze garść świeżych informacji podrzucę.

• 4 weeks later...
Posted

Sorry cioteczki, ale ja nie mam aparatu, pani Ania też.
Rozmawiałam z nią przed samym nowym rokiem i umówiłyśmy się, że zorganizujemy jakąś sesję zdjęciową tylko musimy się jeszcze umówić z Oleną84 żeby obfotografowała małego, albo musimy gdzieś pożyczyć aparat.

W każdym razie Tobiaszek się zaokrąglił i zrobił się bardzo pewny siebie, żaden inny pies nie ma prawa podejść do pani Ani, koty ustawia w domu, panią Anię owinął sobie wokół palca i wychodzi na to, że to samiec alfa :evil_lol:

• 1 month later...
Posted

Spotkałam dzisiaj Panią Anię z Tobiaszkiem :)
Chłopaczek wygląda zdrowo i pięknie, nie przytył już więcej. Ale zrobił się bardzo agresywny w stosunku do innych psów - niech no tylko któryś wykaże chęć podejścia do jego Pani i od razu wściekle szczerzy zęby, warczy i zagryzł by chyba jakby dorwał śmiałka :cool3:
Potraktował tak dzisiaj mojego Guzika i Melę - oba moje psiaki zainteresowane były Tobiaszkiem a nie Panią Anią, ale on wyraźnie nie rozróżnia. A przy tym cały czas macha ogonem dla zmylenia przeciwnika.
W domu z kotami dogaduje się dobrze, żółwia też już delikatnie nosi w pysku i nie próbuje zjeść, ale jedynym psem jakiego toleruje jest sunia siostry Pani Ani.
Pani Ania pracuje nad nim i wierzy, że uda jej się przekonać go, że nikt mu nie zagraża i że nie ma zamiaru sprowadzać mu konkurenta.

• 1 month later...
  • 1 year later...