Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Przede wszystkim serdecznie witam , jestem nowa na forum , ale od dawna Was podczytuję:loveu:

Niedawno pożegnaliśmy naszego ukochanego psiaka-już seniora-niestety, przyszedł na niego czas. Po ogromnym bólu przyszła naturalna potrzeba przygarnięcia psiaka do kochania, mam nadzieję, że i tym razem na wiele lat.

Zawsze moim marzeniem było posiadanie owczarka podhalańskiego. I teraz mam pytania: proszę o opinię właścicieli tych piesków na temat ich charakterów, a raczej pewnych charakterystycznych cech.

Mamy z mężem dom z ogródkiem i zapewniamy długie spacery. Prowadzimy działalność gospodarczą w miejscu zamieszkania, więc pies byłby cały czas z nami. Mieszkałby w domu. Nie mamy jeszcze dzieci, ale planujemy za jakiś czas , więc mam pytanie czy to dobra rasa dla dzieci, jak może zareagować podhalan, gdy w domu pojawi się nagle taki mały ktoś? Acha i mamy dwa koty, bardzo przyjazne, na pewno nie zrobia nic szczeniaczkowi, oby dorosły podhalan też nie miał innych nawyków ;)

Do tej pory miałam 3 psy, wszystkie dożyły na szczęście starości: 2 spore kundelki ze schroniska i nowofunlanda, który niedawno odszedł.

Kupiłam już książki o podhalanach , ale prosiłabym o jakieś Wasze doświadczenia z tą rasą. Z góry wielkie dzięki.

Posted

dom z ogródkiem, spacery i wlaściciele na miejscu to BARDZO DOBRE WARUNKI na białasa:loveu:.
Co do charakteru to: ile psów tyle charakterów, ale są pewne cechy wspólne;) oddany rodzinie, stróżujący a więc i szczekający szczególnie po zmierzchu, posłuszny "inaczej"- co wynika z ich dużej samodzielności, większośc to łakomczuchy, którym zdaża się ukraść czasami coś ze stołu:eviltong:.
moja 3-letnia suka toleruje dzieci nie tylko moje ale i te przychodzące w odwiedziny, ale ona wogóle łagodna do ludzi jest. Ale i dośc ostra suczka znajomego, gdy pokazało się we własnym domu maleńkie dziecko- zakochała się w nim.
Kupiłaś książki / a jakie można wiedzieć? bo o podhalanach znam jedną p.Redlickich.

Posted

Bardzo dziękuję Ci za odp. Tak, kupiłam książkę A.M. Redlickich. Drugą kupiłam o polskich rasach psów w Merlinie, jest tam na pewno owczarek podhalański, ale jeszcze nie przyszła:lol:
Dziękuję za link, dzisiaj będę miała sporo czytania.
Zmartwiła mnie tylko informacja na jednej ze stron www-że długość życia op , zmniejszyła się z 10 lat do 6,5 roku, ze względu na ocieplenie klimatu w Polsce, czy to prawda? :roll:

Pozdrawiam serdecznie

Posted

na forum mamy psy-weterany, a więc powyżej 8 lat w całkiem dobrej formie.
Ocieplenie to chyba bzdury zresztą tak samo jak mit o nizinach:angryy: mysle że bardziej szkodzą psom karmy /z jednej strony przeładowane witaminami, białkiem a z drugiej chemią/ a podhalan jest psem pierwotnym ,dobrze wykorzystującym pożywienie, który gdzieś w genach ma dostosowanie do marnego żywienia przez górali- oczywiście bez przegięcia.