Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam Wszystkich Pudlomaniakow!!! :D

Bedziemy pod koniec sierpnia w Polsce i kupujemy jeszcze jednego pudla -tym razem czarnego-mam pytanie do hodowcow-

pudel bedzie mial 2 miesiace i pare dni przy odbiorze rodzice sa z papierami jak zdobyc,odtworzyc rodowod "malego"?

Posted

Witaj Maruscha,

jeżeli jego rodzice są z rodowodem, to szczeniak powinien mieć wystawiony dokument jego pochodzenia, tzw. METRYCZKĘ (zawiera imię i przydomek hodowlany, nr tatuażu, dane dotyczące rodziców, dane dotyczące hodowcy, dane dotyczące nabywcy, nr metryczki, pieczęć oddziału Związku Kynologicznego w Polsce).

Musisz podpisać metryczkę.

Na podstawie metryczki jest dopiero wystawiany rodowód ekportowy, który będzie ważny w za granicą.

Trwa to od 1 miesiąca do 2-3 miesięcy.

Pozdrowienia :D

Posted

Maruscha - napisz dokładniej o co chodzi :o , bo rodowodu nie można "odtworzyć". Rodowód się wyrabia tylko i wyłącznie na podstawie metryki otrzymanej od hodowcy, przy zakupie psa za granicą hodowca wyrabia rodowód eksportowy.

Napisz z kąd ten szczeniak, czy z Polski? Jeśli tak to znamy chyba (na spółke z Sonia-Nero) wszystkie psy hodowlane i posiadające rodowody.

Posted

:P serwus -Anetko dawno nie klikalysmy-...znalazlam ogloszenie o sprzedazy pudli w www.kupsprzedaj.pl narazie mam kontakt mailem-obecnie wlasciciele sa do 10 sierpnia na wakacjach wiec wiecej podam Wam po 10...jest jeden pies i dwie suki-my bierzemy psa.Pudle czarne a ich rodzice sa z rodowodem -tak podala wlascicielka(stad to moje pytanie o rodowod)Bedziemy na wakacjach kolo Legnicy a na pare dni jedziemy do Katowic -pudle sa ze slaska dokladnie skad?to po 10 sierpnia -to tyle co wiem na dzien dzisiejszy....

Pozdrawiamy ja i Askoo

Posted

Jeśli z jakichś powodów (rodzice nie mają hodowlanki, niewystawiani albo z wadami, nie dopełniono formalności itd) szczenięta nie będą miały metryk, rodowodu nie da im się wyrobić.

Posted

Maruscha przeczytaj uważnie mój e-mail !

Właśnie sprawdzam tą strone i jak na razie - wygląda to nie fajnie -( Tego ogłoszenia nie znalazłam .

Natomiast pełno znanych mi telefonów i kundelków oferowanych jako psy rasowe... nawet kudłate łaciate - pudelki (niestety ze zdjęcia widać, że mało mają z tą rasą)

Posted

...mialam tylko mozliwosc obejrzenia fotek w mailu i rodzicow i dzieci.Jasne kota w worku nie kupie tym bardziej ze juz raz kupilam pudla i zostalam "dokladnie" poinformowana przez hodowce co i jak z ogladem pudla takze narazie mam w planie kupic co nie oznacza ze go wezme-jesli nie zadowole sie psiakiem stad tj. z Niemiec chociaz chcialabym miec "rodaka" w rodzinie. :wink:

Posted

Ups, widziałam to ogłoszenie i nawet nie bralam go pod uwagę.

Nie musisz się pytać o rodowód bo na 100% rodzicego nie posiadają :x , świadczy o tym:

-brak podania wielkości pudla (duży, średni, miniaturowy, toy), jeżeli miałby być to średniak, to są tylko trzy takie hodowle w Polsce i nie mają szczeniaków.

-cena 300,00 zł, w tej cenie na pewno nigdzie w Polsce nie kupisz pudla rasowego

-obcięte ogony, w Polsce nie obcina się pudlom ogonów od ładnych paru lat.

Nie wiem czy wiesz, że w Niemczech jest zakaz wystawiania psów z obciętymi ogonami.

Posted

tu tez nie wolno obcinac ogonow- Askoo ma nie obciety a tego nie chcialam do hodowli tylko dla dzieci (wystarczy ze moj juz ma "tyle na glowie" i dzieci malo maja szans zabawy z nim)takze moze byc z obcietym ogonem bo bedzie jako przyjaciel do zabawy zarowno dla Askoo jak i dla dzieci.

A rodowod -hm...skoro rodzice sa z rodowodem to myslalam o wyrobieniu i dla niego dlaczego by mial byc "zwykly" przy Askoo

Ale jak juz klikalam jeszcze nic nie kupilam.

Posted

to ja znowu swoje 3 grosze :oops:

Maruscha ,chyba nie masz pojęcia na temat pudli :roll: ?

myslałam,że Sonya -Nero wytłumaczyła tobie?

przeciez to zwykłe kundelki

:roll: a nie pudle

a poza tym nie ma czegos takiego jak wyrobienie rodowodu szczeniakowi ,tylko dlatego ze rodzice jego rodowód mają , po prostu nie jest to mozliwe 8)

Posted

Marusha, obawiam się, żę nie są to żadne pudle - tylko coś tam w typie.

Jeżeli chcesz nawet psa do zabawy dla dzieci to kup im prawdziwego pudla a nie coś co tylko sprzedają jako pudle- niech przedstawią rodowody nam, którzy siedzą w rasie - założę się, że nie przejdą pozytywnej feryfikacji.

W sprawie zakupu wierz w to co mówi Sonya-Nero - ona ma w swojej głowie wszystkie średniaki czarne urodzone na przestrzeni 10 lat jak nie więcej.

Ja uciekam jutro nad morze i nie będe miała dostępu do komputera.

Aha tu masz adres gdzie znajdziesz e-mail i www gdzie naprawdę niedrogo kupisz średniaka morelowego ( z rodowodem) w Czechach, lub zamówisz brązowego pudla średniego w równie śmiesznej cenie nawet jak na Polskę - (znowu z rodowodem i bdb pochodzeniem).

www.czarnafuga.republika.pl/szczenieta.htm

I może będziecie mieli zabawę w wystawianiu? Zastanów się. Te napewno są pudlami.

Aha- nawet jeżeli jest to potomstwo starych linii pudli to w nich często występowały wady typu slepota (wada ujawnia się w wieku około 3-5 lat) - uważaj Marusha na te maluchy.

Posted

Onka napisala-....a poza tym nie ma czegos takiego jak wyrobienie rodowodu szczeniakowi ,tylko dlatego ze rodzice jego rodowód mają , po prostu nie jest to mozliwe... tu sie nie zgadzam jesli rodzice sa rodowodowi to psiak (jak napisala Sonya-Nero) musi miec metryczke dzieki ktorej wyrabia sie rodowod.W tym przypadku "pudla za 300 zl" nie wiadomo -zgadzam sie.

Onka ja nie jestem specem od pudli, nigdy nie bylam i watpie zebym kiedys takowa byla - w moim pytaniu na poczatku- nie wiem czy dobrze przeczytalas PYTALAM sie czy cos takiego istnieje.

Bo w przypadku koni-ktore hoduje i rozmnazam "odtworzenie" rodowodu istnieje (stad pytanie czy i u psow cos takiego jest).

Wyglad to tak ze czesto jezdze do rolnikow bo mi dzwonia ze maja konia i chca go na rzez- dobrze wiedza ze jak nie ja to znajde kupca- jesli cos faktycznie ciekawego.Czasami znajduje na takim koniu na lewym zadzie resztki palonki(znak stajenny)i zaczynam dlubac "w sprawie" po czym okazuje sie ze to jest kon z papierami ino ktos gdzies sprzedal , kupil i sie papier stracil.Stad mowi sie ze sie odtwarza rodowod.....mam nadzieje ze co niektorym wytlumaczylam dlaczego zadalam tak "dziwne" pytanie....

Posted
Onka napisala-....a poza tym nie ma czegos takiego jak wyrobienie rodowodu szczeniakowi ,tylko dlatego ze rodzice jego rodowód mają , po prostu nie jest to mozliwe... tu sie nie zgadzam jesli rodzice sa rodowodowi to psiak (jak napisala Sonya-Nero) musi miec metryczke dzieki ktorej wyrabia sie rodowod.W tym przypadku "pudla za 300 zl" nie wiadomo -zgadzam sie.

Marusha, nie masz racji. Metryczkę dostaje szczeniak po rodzicach rodowodowych i hodowlanych. Samo posiadanie rodowodu nie daje psu uprawnień hodowlanych. Szczenię po rodzicach TYLKO z rodowodem (bez hodowlanki) NIGDY nie dostanie metryczki. :-?

Posted

Oczywiście, pisząc o rodowodowych rodzicach miałam na myśli psy z uprawnieniami hodowlanymi.

Przepraszam za skrót myślowy :oops: , z którego wynikło to całe zamieszanie.

Niestety jeżeli rodzice nie zostali zakwalifikowani do hodowli jako "reproduktor" i "suka hodowlana" (pieczątki o takiej treści wraz z datą i podpisem osoby uprawnionej są umieszczone w rodowodach) szczenięta nie będą mogły mieć wystawione metryczki.

Oczywiście pomijam tu kwestię tzw. warunkowego dopuszczenia do rozrodu przed uzyskaniem uprawnień hodowlanych".

Posted

moje male"co nieco" Sonya -Nero bylo skierowane do Onki ale to co napisalas to o to wlasnie mi sie rozchodzi...

Mokka -jeso :o z metryczka to pies z rodowodem i hodowlanka - bez to rodowodowy...czemu z tym tyle zamieszania....

Posted
moje male"co nieco" Sonya -Nero bylo skierowane do Onki ale to co napisalas to o to wlasnie mi sie rozchodzi...

Mokka -jeso :o z metryczka to pies z rodowodem i hodowlanka - bez to rodowodowy...czemu z tym tyle zamieszania....

Bo nie każdy pies rodowodowy jest dopuszczany do hodowli. Niektóre mają wady dyskwalifikujące, przekazywane potomstwu, w niektórych rasach wymagane są badania na dysplazję, w niektórych dodatkowo testy psychiczne. Te działania mają na celu wyeliminowanie osobników mało wartościowych, które niepożądane cechy przekazywałyby potomstwu. Tyle teoria, a w praktyce różnie to bywa :wink:

Posted

Akurat w rasie średniak czarny i miniatura czarny siedzę i jezeli chodzi o mioty średniaków to powtórze wszystkie są znane - więc mam prawo twierdzić, że ludzie wciskają kit. Rodzice szczeniaków to nie będą nawet psy zdyskwalifikowane, lub nie wystawiane.

Średniaki czarne sa obecnie w ilości okolo 30 może z 40 sztuk z czego hodowlane - wystawiane są chyba z 15, a wszystkie mioty są dokładnie znane pudlarzom w całej Polsce, więc nie wierzę, że nagle sie objawiły jakiekolwiek psy "rodowodowe" na Śląsku.

Aha- ostatnio na Allegro pan sprzedawał "bolonki" rasowe- pieski miały wszystki kolory tylko nie zgodny z wzorcem (biały), były rude, czarne podpalane- ale były ot "rasowe bolonki". Maruscha - bardzo uważaj żeby to nie były właśnie takie pudleki.

Do sprawdzenia temat jest w grupie IX - "bolonka"

Teraz mówię wszystkom pa, pa - i jadę :D :D

Posted

PaPaPaPaPaPa ANETKO slonecznch i wesolych WAKACJI Ci zycze....nie boj sie nie dam, sie wybujac.....po tych wszytkich odpowiedzich na moje pytanie jestem juz "wiecej " wiedzaca.

Posted

no juz jestem nazot...wlascicielka podala mi ze jest to sredniak.Matka psiakow byla brana z (podobno) hodowli ale jako pies do towarzystwa czyli ja nie wystawiali .Ma na imie Molly( matka obecnych szczeniakow).Nie ma wiec rodowodu.Szczeniaki tez ich nie maja .

Ciekawa jestem czy cos Wam mowi imie Molly czy jest to tylko czyjs wymysl ze byl to rasowy pies z prawdziwej hodowli tylko obecni wlasciciele zaniedbali wystawy itd.Moze Molly to nazwa wlasna nic nie wiem wiecej a psiaka nie kupujemy - jak wrocimy bede myslala o kupnie tutaj. :cry:

Posted

Muisz poczekać aż wróci Sonya-Nero z wystawy ona napewno będzie wiedziała coś na temat średniego pudla .Może lepiej się stało ,że nie kupujesz tutaj tego szczeniaczka.

Posted

No niestety na pewno suczka nie pochodzi z żadnej z naszych hodowli średniaków.

Mogła ewentualnie pochodzić z hodowli pudli miniaturowych i poprostu przerosła.

A imię Molly... niestety nic nie mówi.

• 2 weeks later...
Posted

Witajcie po wakacjach!

Sonya-Nero ma rację. Dodatkowo - jakby suczka była po rodowodowych rodzicach to by posiadała rodowód lub przynajmniej metrykę, bo każdy pies z hodowli otrzymuje dokument (metrykę).

Sam suczka jest już w swietle prawa - kundelkiem, nie posiada dokumentacji i obawiam się, że jest to już tylko "pundelek" (coś ma z pudlem) - tacy ludzie są właśnie najgorsi. Rozmnażają bez sensu i psują nam rasę.....

• 2 weeks later...
Posted

witam rowniez po wakacjach!

Chcialam sie Wam pochwalic ze "pundelek" zostal w Polsce ale w domu pojawila sie On-ka. HiHi :lol: dostalam ja jako prezent i nie moglam oddac bo by sie obrazono.Narazie szaleje po mieszkaniu a Askoo z nia - "Asio" ma nareszcie jak sie wyzyc bez kary tj. pokazuje jej miejsca "zakazane" sam narozrabia a potem pokazuje na nia udajac ze on w tym lap nie mieszal... 8)

Mala ma na imie Kiara i bardzo sie w niej zakochalam od pierwszego wejrzenia....a oto ona

http://www.hundund.de/rassen/foto.php?img=14378&r=233