Agneska Posted September 2, 2008 Posted September 2, 2008 Hej , mam pytanie. Co wiecie o metodzie klikera. Chciałabym kupić psa ale najpierw zbieram info. , a ze wszystkich stron o Klikerach niewiele wynioslam. Nigdy nie miałam psa i nie mam pojęcia o zwykłym trenowaniu. Prosze więc napiszcie mi własnymi słowami , o co chodzi. Przecierz , jak się ma przy tym nic nie mowić to jak wydać komende ?? Jak pokazać psu jak wygląda siad ?? Jakie są jeszcze komendy ?? Z góry dzienki :) Quote
Iss Posted September 2, 2008 Posted September 2, 2008 polecam poczytać książkę Karen Pryor "Kliker- skuteczne szkolenie psa" - tam jest wszystko dokładnie wyjaśnione , idealna książka dla początkujących. Quote
zerduszko Posted September 2, 2008 Posted September 2, 2008 A ze stron Barbary Waldoch też nic nie wyniosłaś?? Do psa się nie mówi nic na początku, póki nie jesteś pewna, ze zrobi to co chcesz - albo sam z siebie albo po naprowadzeniu. Potem podkładasz komendę - jaką chcesz. Komend można nauczyć b. wiele, ale pytanie czy starczy Wam czasu i chęci ;) Przeczytaj jakąś książkę - tam będzie opisane jak nauczyć poszczególnych komend, jak już nabierzesz wprawy, to sama będziesz dostosowywać sposób uczenia do psa. Quote
aneta_117 Posted September 3, 2008 Posted September 3, 2008 Zobacz tą stronę tu ta metoda jest dokładnie i w bardzo przystępny sposób opisana http://www.dogs.gd.pl/kliker/ i powodzenia w klikaniu Quote
Sylwia K Posted September 4, 2008 Posted September 4, 2008 klikierowe nauczanie uważam za bardzo dobre i łatwe, łatwo można wychwycić te zachowania jakie chcemy Quote
dog_master Posted September 6, 2008 Posted September 6, 2008 Agneska napisał(a):Hej , mam pytanie. Co wiecie o metodzie klikera. Chciałabym kupić psa ale najpierw zbieram info. , a ze wszystkich stron o Klikerach niewiele wynioslam. Nigdy nie miałam psa i nie mam pojęcia o zwykłym trenowaniu. Prosze więc napiszcie mi własnymi słowami , o co chodzi. Przecierz , jak się ma przy tym nic nie mowić to jak wydać komende ?? Jak pokazać psu jak wygląda siad ?? Jakie są jeszcze komendy ?? Z góry dzienki :) Moze najpierw jakis slownik ortograficzny? A co do klikera, to moze najpierw pies, potem jakas szkola / jakis trener...? Bo samemu i to przy pierwszym psie... Mozna wiele namieszac... Tak w skrocie to klik zastepuje potwierdzenie wykonania komendy [np. dobrze, tak etc], bo jest krotsze dokladniejsze, niezmienne. Ale hmm to tak w bardzo bardzo telegraficznym skrocie ;] Quote
Impresja&Simarilion Posted September 7, 2008 Posted September 7, 2008 Iss napisał(a):polecam poczytać książkę Karen Pryor "Kliker- skuteczne szkolenie psa" - tam jest wszystko dokładnie wyjaśnione , idealna książka dla początkujących. Również bardzo polecam tą książkę Quote
Recommended Posts