Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hej , mam pytanie.
Co wiecie o metodzie klikera. Chciałabym kupić psa ale najpierw zbieram info. , a ze wszystkich stron o Klikerach niewiele wynioslam. Nigdy nie miałam psa i nie mam pojęcia o zwykłym trenowaniu. Prosze więc napiszcie mi własnymi słowami , o co chodzi. Przecierz , jak się ma przy tym nic nie mowić to jak wydać komende ?? Jak pokazać psu jak wygląda siad ?? Jakie są jeszcze komendy ??
Z góry dzienki :)

Posted

A ze stron Barbary Waldoch też nic nie wyniosłaś??

Do psa się nie mówi nic na początku, póki nie jesteś pewna, ze zrobi to co chcesz - albo sam z siebie albo po naprowadzeniu. Potem podkładasz komendę - jaką chcesz. Komend można nauczyć b. wiele, ale pytanie czy starczy Wam czasu i chęci ;)
Przeczytaj jakąś książkę - tam będzie opisane jak nauczyć poszczególnych komend, jak już nabierzesz wprawy, to sama będziesz dostosowywać sposób uczenia do psa.

Posted

Agneska napisał(a):
Hej , mam pytanie.
Co wiecie o metodzie klikera. Chciałabym kupić psa ale najpierw zbieram info. , a ze wszystkich stron o Klikerach niewiele wynioslam. Nigdy nie miałam psa i nie mam pojęcia o zwykłym trenowaniu. Prosze więc napiszcie mi własnymi słowami , o co chodzi. Przecierz , jak się ma przy tym nic nie mowić to jak wydać komende ?? Jak pokazać psu jak wygląda siad ?? Jakie są jeszcze komendy ??
Z góry dzienki :)

Moze najpierw jakis slownik ortograficzny?

A co do klikera, to moze najpierw pies, potem jakas szkola / jakis trener...? Bo samemu i to przy pierwszym psie... Mozna wiele namieszac...
Tak w skrocie to klik zastepuje potwierdzenie wykonania komendy [np. dobrze, tak etc], bo jest krotsze dokladniejsze, niezmienne. Ale hmm to tak w bardzo bardzo telegraficznym skrocie ;]