agacia Posted June 6, 2003 Posted June 6, 2003 Jarek&Ala ja nie uzywam argumentow jakie mi sa na reke.Azja biega w zaprzegu,ale nie ciagnie.Jej linka jest zawsze luzna.Jak nie wierzycie to zapraszam do wroclawia na trening,tylko w sezonie. :wink: Quote
Sliver Posted June 6, 2003 Author Posted June 6, 2003 Do metros... Wasz pies jest na razie mały. Husky są niezależne, nie wiem co zrobicie, gdy zacznie uciekać. Jak rozładujecie jego energię? Czy będzie wychodził na lince? Ograniczycie jego świat do ogrodu? Czy będziecie puszczać licząc na to, że nic mu się nie stanie. To tylko założenie, pytam się z ciekawości. Kupując Husky, musicie się z tym też liczyć. W takim wypadku jedynym sposobem, aby pies się wybiegał jest jednak ten rower, na którym, niestety, nie ma gdzie jeździć. Czy, więc, naprawdę macie warunki? Widzisz - zgadzam sie z Toba odnosnie ich ucieczek i niezaleznosci :) wiem o tym i zdaje sobe sprawe - ale spojrz na to takze z innej strony. Podobnie ma sie rzecz z przyzwyczajeniem psa do ciagniecia i biegania na duze odleglosci o czym juz pisalem i sytuacji wlasciciela, ktory w pewnym momencie czy to z nawalu pracy, szwankujacego zdrowie czy czegokolwiek innego zaprzestanie biegania z psem, uczestniczenia w zaprzegach czy tez nawet zwykle pogonienia psiaka rowerem. Jak widzisz kazda ze stron ma wady, kwestia tutaj jest znalezc kompromis. Zarowno Ty kiedys bedziesz musiala znalezc kompromis ze wzgledu np na mniej wolnego czasu (nie wiem czym sie zajmujesz) jak i ja. Ja juz szukam teraz kompromisu. Juz teraz patrze na to jak postepowac aby psa nie skrzywdzic. Psa szkole - wiem, ze chodza sluchy, iz nie mozliwe jest uzyskanie calkowitego posluszenstwa i z tym sie zgadzam i wiem to takze od szkoleniowca. Mysle, ze mam o wiele lepsze warunki niz przynajmniej 1/3 uczestnikow tego forum, a co za tym idzie bledu wg mnie nie popelnilem. Quote
Sliver Posted June 6, 2003 Author Posted June 6, 2003 sorki ale zamilkne do poniedzialku, przez caly tydzien mam dosc kompow i w domu nie wlaczam :) Quote
agacia Posted June 6, 2003 Posted June 6, 2003 Jeszcze dozuce swoje ostatnie 3 slowa w tej dyskusji. Niektore haszczaki trzeba uczyc ciagniecia,jednak wiekszosc z tych co znam (a znam naprawde sporo) ciagna same z siebie,tak poprostu.Nigdy nie byly tego uczone,bo ciagniecie wyssaly z mlekiem matki. Wiec jesli wam trafil sie haszczak,ktory nie ciagnie i nie chcecie,aby ciagnal to mieliscie szczescie. :wink: Quote
Sliver Posted June 9, 2003 Author Posted June 9, 2003 Witam ponownie - no coz nic dodac nic ujac :) Jak widze mamy wiekszosc podobnych pogladow a nieporozumienia powstaly na tle - hmm kontrowersyjnych miotow. Coz - mozliwe, ze kupie drugiego PSA a nie suke ale to sie jeszcze okaze. W kazdym razie - badz co badz musicie przyznac ze z calej dyskusji wielu amatorow moze wyciagnac korzystne wnioski dla siebie. I o to miedzy innymi w takich dyskusjach chodzi. 1)Moje pytanie jest inne - czy Husky i Malamut dogadaja sie ze soba?? Na spacerze ostatnio spotykam czesto goscia z 2 letnim malamutem. Widze, ze potrafia sie ze soba bawic ale czy staly kontakt ze soba jest mozliwy?? 2)I drugie pytanie na polowe pazdziernika planuje ewentualnych zakup drugiego Husky, ale koniecznie o tej samej masci jak Lucky. Jesli ktos bedzie mial namiary to bardzo prosze o kontakt na priw. Ale nei wczesniej niz w pazdzierniku. Lucky bedzie mial juz wtedy prawie rok. 3) Jakie szelki kupic - widze ze Lucky stara sie unikac obrozy z uwagi na gorac jaka leje sie z nieba. Chcialem mu kupic szelki, ktore by go nie uciskaly. Jednak wiekszosc z tych szelek nie ma zadnej podpinki pod spodem, a wrecz przeciwnie sa ona albo skorzane albo tak kiepsko wykonane, ze obawiam sie obtarcia. Quote
Sliver Posted June 9, 2003 Author Posted June 9, 2003 Ale, czy sa to szelki z regulowana wielkoscia?? Ma dosc kupowania ciagle nowej obrozy i tak pewne bedzie z szelkami. Jak na razie mam juz 4 obroze za soba, z uwagi na ciagly rozwoj Lucky'ego. Chcialbym kupic takie, ktore dopasowane zostana do jego aktualnej wielkosci a potem do jego ewentualnego rozwoju. Lucky jest juz dosc wysoki, brakuje kilku cm do przepisowego wzrostu, ale nie jest otyly i nie posiada grama zbednego tluszu a co za tym idzie na aktualny czas jest szczuply, tym bardziej, ze konczy sie mu linienie. Quote
Recommended Posts