Paige Posted September 1, 2008 Posted September 1, 2008 Witam Serdecznie. Jak myslicie, warto wysłac szczeniaka do przedszkola? Czy może tylko na szkolenie? Proszę o opinie , gdyz będzie to dla mnie duża pomoc. Quote
Iss Posted September 1, 2008 Posted September 1, 2008 Jasne, że warto iść z psiakiem do przedszkola. Maluch będzie miał szansę poznać inne psy, oswoić się z ich obecnością, hałaśliwością i zwyczajami :) będzie też czas na zabawy i stopniowe wprowadzanie nauki :) Ja z moim dzieciakiem przedszkole sobie odpuściłam i żałuję teraz. Quote
Paige Posted September 1, 2008 Author Posted September 1, 2008 Dobrze. A ile taka nauka kosztuje? Quote
Iss Posted September 1, 2008 Posted September 1, 2008 wszystko zależy od danego ośrodka . Najlepiej się rozejrzeć jakie są ośrodki szkoleniowe w Twojej okolicy i zadzwonić żeby się czegoś dowiedzieć, Quote
an1a Posted September 1, 2008 Posted September 1, 2008 Jeśli chodzi o wysłanie szczeniaka do przedszkola, żeby wszystkie większe szczeniaki po nim skakały - nie. Na odwrót - pójść, żeby nasz szczeniak poskakał po innych - też nie. W pierwszym przypadku socjalizacja będzie na zasadzie nieprzyjemnych bodźców, bo przy mniejszym szczeniaku skakanie większych=nieprzyjemność, później strach. W przypadku większych - nauczenie, że skakać można. Warto przejść się do takiego przedszkola i zobaczyć jak tam wyglądają kontakty psów ze sobą, czy szczeniaki naprawdę coś z tego wynoszą, czy jest to na zasadzie "na hura puszczamy wszystkie i mamy spokój" Quote
Recommended Posts