Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 1 month later...
  • Replies 403
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

hills sucha karma z tunczykiem to karma ktora bardzo nam pasowala! suka okropny niejadek a ta karme jadla az milo
zjadlala pieknie cala miske bez marudzenia
granulki dosc tluste to moze tego zaleta

Posted

gops napisał(a):
hills sucha karma z tunczykiem to karma ktora bardzo nam pasowala! suka okropny niejadek a ta karme jadla az milo
zjadlala pieknie cala miske bez marudzenia
granulki dosc tluste to moze tego zaleta

Ale miala problemy ze stawami czy dawalas ja jej bo lubila?

Posted

deer_1987 napisał(a):
Ale miala problemy ze stawami czy dawalas ja jej bo lubila?

nie , dokladnie skarmilismy 12kg HILL'S SP Canine Adult Tuna & Rice dla psow zdrowych
napewno jeszcze za jakis czas wroce do hillsa ten miesiac sobie daruje bo nie wiem czy suka nie zacznie wybrzydzac po nastepnych kg tej samej karmy :)

• 2 months later...
Posted

Balbina12 napisał(a):
czemu hill's się popsuł?Mój je spokojnie,skład ok więc nie wiem o co chodzi???

Skoro się popsuł, to zapewne kiedyś był jeszcze lepszej jakości, miał jeszcze lepszy skład, np. zawartość mięsa. Z tego co gdzieś tam czytałam, RC się popsuł, bo zaczął zamieniać mięso na podroby i skóry, uszy itp. Więc u Hill'sa pewnie podobnie.

Posted

hmmm.a to sa jakieś potwierdzone informacje?Nie żebym cos do tego miała, bo byc może tak jest ale chciałabym mieć potwierdzone info a nie taki ot, sobie,że hills się popsuł...

Posted

Z tego co przeczytałam w internecie, Hill's jak na swoją cenę podobno jakość ma niezbyt porażającą i są dużo lepsze karmy w tej cenie. Poszukaj opinii o Hill'sie, na pewno coś znajdziesz, najlepiej jak porównasz skład z innymi karmami, np. Orijenem, co ci się bardziej opłaca cenowo.

"Hill's, cena za 7,5kg. ok 139 zł" napisał(a):
Składniki: (min. 12% wołowiny); śruta kukurydziana, mączka drobiowa, mączka wołowa, podroby drobiowe, tłuszcz zwierzęcy, olej roślinny, jaja w proszku, siemię lniane, chlorek potasu, sól, chlorek wapnia, fosforan dwuwap-niowy.
Analiza: Białko 23,0%, Tłuszcz 14,2%, Włókno 1,8%, Popiół 4,7%, Wilgotność 8,0%, Wapń 0,66%, Fosfor 0,60%, Sód 0,26%, Potas 0,60%. l kg zawiera: Witamina A 11 530 j.m., Witamina D3 460 j.m., Witamina E 600 mg, Witamina C 70 mg, Beta-karoten 1,5 mg, Selen 0,5 mg, Miedź (siarczan miedzi) 10,5 mg.
Zawiera przedwutleniacze dopuszczone do stosowania przez Unię Europejską.

[quote name='"Orijen cena za 7,5kg. ok 134 zł"']Analiza: Białko min. 40.0%, Tłuszcz min. 16.0%, Węglowodany max. 16.0%, Wilgotność max. 10.0%,
Włókno max. 3.%, Wapń min. 1.6%, Fosfor min. 1.4%, Omega 6 min. 2.0%, Omega 3 min. 0.7%, Glukozamina min. 500 mg/kg, Chondroityna min. 150 mg/kg, Mikroorganizmy 40,000,000 cfu/kg

Posted

tutaj jest skład orijenu (Paulix podałaś tylko analizę), poza tym pakowany jest w 7 kg workach, a nie 7,5 ;)

Mączka z kurczaka (o niskiej zawartości popiołu), świeże mięso kurczaka, mączka z indyka, parowane ziemniaki Russet, świeżo złowione ryby z północnych jezior, tłuszcz z kurczaka, świeże całe jaja, mączka z łososia, olej z łososia i anschua, mielone siemię lniane, tapioka, bulion z kurczaka, olej słonecznikowy, brunatnice, parowana marchew, szpinak, groch, pomidory, włóknoz jabłek, ekstrakt z rozmarynu, ekstrakt z drożdży (MOS), glukozamina HCl, żurawina, czarna porzeczka, L-karnityna, siarczan chondroityny.

poza tym zrobił się off, bo to chyba wątek na temat pedigree, a nie o tym jaka karma jest najlepsza ;)

Guest papillonek
Posted

potem temat można usunać ,bo i tak już pewnie nikomu si nie przyda :)
Hill's przedewszystkim nie jest warty swojej ceny jak na taką ilość mięsa.Za tą cenę można psu zmacznie i zdrowiej gotować.
Ten hill's jest mało lepszy od pedigree mało ma mięsa i syfiasty strasznie.Zadnego oleju,warzyw można powiedzieć ,że ,że to pedigree bez konserwantów.

Posted

gops-mój pies tez pochłania hillsa, skład też wydaje mnie się calkiem ok,ja karmię hillsem k/d i nie mam problemów. Ja bym nie przesadzala z tym składem, rozumiem takie karmy jak pedigree ale jak jest mięso,jakiś wypełniacz w miare rozsądnych ilościach to nie przesadzajmy.My tez nie jemy jakiegoś super wymierzonego jedzenia i żyjemy.Najważniejsze to zachować umiar.A z tematem hillsa może przeniesiemy się na hillsowy wątek???
ps.papilonek,proszę nie przesadzaj.Ciekawa jestem czym ty żywisz swojego psa?I dlaczego wypisujesz jakieś bzdury o syfiastości hillsa?Popatrz na skład pedigree i popatrz na sklad hillsa.A przede wszystkim czytaj ze zrozumieniem-olej roślinny jak byk stoi w składzie owej syfiastej karmie...Ja tak jak pisałam karmię k/d w którym dodatkowo nie ma soli więc może przystopuj z tym osądzaniem innych a najpierw sama spójrz na siebie.

Guest papillonek
Posted

O gopsik ma nowwego avatraka :) Obecnie niczym ,tylko gotowane (kurczak,marchewka,makaron).Jeseśmy w poszukiwaniach odpowiedniego żarełka ,ale nie będzie to hill's ,pamiętam te bąki....

Posted

no właśnie papilonku,do dzieła!Czym karmisz swojego psa?Syf to pedigree, chappi i made in biedronka ale napewno nie hills.Poza tym proszę wypisz co według Ciebie jest bardzo złego w hillsie co klasyfikuje go jako syfiastą karmę?Kilka logicznych argumentów bo zdanie typu ,że hills jest syfiasty strasznie,przepraszam ale do mnie nie przemawia.

Posted

papillonek napisał(a):
O gopsik ma nowwego avatraka :) Obecnie niczym ,tylko gotowane (kurczak,marchewka,makaron).Jeseśmy w poszukiwaniach odpowiedniego żarełka ,ale nie będzie to hill's ,pamiętam te bąki....

u nas bakow po hillsie nie bylo ,idealna lsniaca siersc, odpowiednie koopy , i co najwazniejsze suka wcinala az milo , ze wzgledow finansowych nie jestem wstanie kupowac co worek hillsa wiec kupuje co ktorys worek ale jak dla nas to jest najelpsza karma tzn najlepsza dla moich psow

Posted

no to nie pisz ,ze jest syfem!Mojemu psu nie pasował orijen co nie zmienia faktu,ze jest świetną karmą.Po barfie też ciągle biegunki ale jest to napewno sposow żywienia mający wiele zalet.Gotowane też nie było ok. ale tez jest to fajny alternatywa dla suchych karm.To wszystko co wypisalam nie jest syfem tylko mojemu psu nie podeszlo.i tyle.

Posted

na wątku pedigree przypadkiem rozwinął się temat hillsa.Jeśli macie jakieś sugestie,chcecie pogadać o tej karmie-zróbmy to tutaj.Ja mam pytanko-ma ktoś miarkę hillsa?Ile +/- to jest 70g?

Posted

papillonek napisał(a):
potem temat można usunać ,bo i tak już pewnie nikomu si nie przyda :)
Hill's przedewszystkim nie jest warty swojej ceny jak na taką ilość mięsa.Za tą cenę można psu zmacznie i zdrowiej gotować.
Ten hill's jest mało lepszy od pedigree mało ma mięsa i syfiasty strasznie.Zadnego oleju,warzyw można powiedzieć ,że ,że to pedigree bez konserwantów.

Hill's na pewno nie jest syfem, a porównywanie go na miarę pedigree to straszliwy błąd :shake: jeżeli chodzi o zawartość mięsa to w wersji adult beef jest tam minimum 60% drobiu i minimum 12 % wołowiny, jest tłuszcz, olej i inne wartościowe składniki.
Hill's adult chicken zawiera minimum 74% drobiu. Ponadto jest producentem karm dla psów chorych.
Pochopne osądzanie jest niewłaściwe, zwłaszcza przy tak nieumiejętnym porównaniu karm.

Gotować samodzielnie posiłek dla psa też trzeba umiejętnie, więc jeżeli ktoś nie umie dobrze zbilansować wartości niech się lepiej za to nie zabiera.

Psy są różne, każdemu psu odpowiadają różne karmy. Jeden lepiej wygląda na nutrze czy royalu inny na joserze. Dobór karmy to swego rodzaju metoda prób i błędów.
Błędne jest oceniać każdego psa jedną miarka, to się nigdy nie sprawdzi, każdy organizm w jakiś sposób się od siebie różni, dlatego trzeba działać na tyle by dobrać jak najodpowiedniejszy środek.

Guest papillonek
Posted

Czarna_Owieczka napisał(a):
Hill's na pewno nie jest syfem, a porównywanie go na miarę pedigree to straszliwy błąd :shake: jeżeli chodzi o zawartość mięsa to w wersji adult beef jest tam minimum 60% drobiu i minimum 12 % wołowiny, jest tłuszcz, olej i inne wartościowe składniki.
Hill's adult chicken zawiera minimum 74% drobiu. Ponadto jest producentem karm dla psów chorych.
Pochopne osądzanie jest niewłaściwe, zwłaszcza przy tak nieumiejętnym porównaniu karm.

Gotować samodzielnie posiłek dla psa też trzeba umiejętnie, więc jeżeli ktoś nie umie dobrze zbilansować wartości niech się lepiej za to nie zabiera.

Psy są różne, każdemu psu odpowiadają różne karmy. Jeden lepiej wygląda na nutrze czy royalu inny na joserze. Dobór karmy to swego rodzaju metoda prób i błędów.
Błędne jest oceniać każdego psa jedną miarka, to się nigdy nie sprawdzi, każdy organizm w jakiś sposób się od siebie różni, dlatego trzeba działać na tyle by dobrać jak najodpowiedniejszy środek.

Masz rację,ale w składzie który podała z tego co pamiętam paulix to było w hillsie tylko 12 % mięsa ,więc mówię ,że to syfiaste dla zwierzecia które jest mięsorzerne.
Ja obecnie gotuję,żeby urozmaicić dietę,bo eukanuba poszła do schroniska po znudzeniu się mojej psinie.Dobrze wiem,że to metoda prób i błędów i probowalam już karmic niejedną karmą.Coś co dla jednego psa jest dobre dla drugiego trucizna tak jak w przypadku hillsa u nas.

Posted

mam wątpliwość czy to co podaje Hills w składzie to ilość mięsa w ogólnej ilości czy zawarta w pierwszym składniku... moim zdaniem to taki sprytnie opisany skład.

np. pierwszy składnik: Kurczak (minimum 25% kurczaka, minimum 34 indyka i kurczaka łącznie ) moim zdaniem nie mówi że tegoż " Kurczaka" jest 69% w całym składzie , a tylko ile jest tych składników w pozycji Kurczak- czyli dalej nic nie wiemy...

i dalej jest niewiadomą ilość mięsa w Hillsie :(

w składzie który widziałem na krakvecie aż roi się od kukurydzy i soi i nie jest to zachęcające.