nefesza Posted September 3, 2007 Posted September 3, 2007 Witam, Co sadzicie o nowych karmach Hills - karmy holistyczne? Quote
ktrebor Posted September 4, 2007 Posted September 4, 2007 Wszyscy dookoła mają karmy holistyczne, więc czemu samemu nie zacząć sprzedawać takiego produktu. Jeśli przyjrzymy się dokładniej składowi tej karmy, wyjdzie nam, że to kolejny przereklamowany produkt o zawyżonej cenie. Co takiego kryje się w karmie Science Plan Nature's Best? Hill's Nature's Best napisał(a):Ground maize, chicken and turkey meal, maize gluten meal, animal fat, digest, ground rice, vegetable oil.... A więc podstawowy składnik to kukrydza, mieszanka mączek indyczo-kurzych, a także gluten kukurydziany, a to wszystko okraszone niesprecyzowanym gatunkowo tłuszczem zwierzęcym. A więc ponad 2/3 bazowej masy karmy to kukurydza lub jej półprodukty. Za tą cenę, na rynku można kupić o wiele lepsze karmy komercyjne, lub też serwować psu przez miesiąc wymyślne mięsa z dodatkami. Nie warto inwestować kasy w to. Quote
Tilia Posted September 4, 2007 Posted September 4, 2007 Tą karmę, ze względu na skład (białko/tłusze, wapń/fosfor) bardzo polecali mi zaprzyjaźnieni hodowcy deerhoundów, Szwajcarzy, do odchowu miotu deerhoundów właśnie. Nie podają jedynie samej suchej karmy, ale z suchego właśnie tą- i faktycznie szczenięta odchowują super- bez problemów ze wzrostem, rosną powoli i bardzo proporcjonalnie. Natomiast dorosłych psów nie karmią już raczej tą karmą. Quote
nefesza Posted September 4, 2007 Posted September 4, 2007 A dlaczego doroslych juz nie? Nature's best to nowosc i to nie tylko w Polsce, wiec jak odchowali na niej juz mioty? ktrebor - zawsze mi sie wydawalo, ze Hills to karmy z wyzszej polki. A Ty piszesz, ze lepiej karmic karmami komercyjnymi? Chappi moze? W co w takim razie "inwestowac"? Quote
karenina Posted September 4, 2007 Posted September 4, 2007 Ten Hills na zachodzie ( w austri) widziałam juz w listopadzie 2006 wiec miot juz odchowac mozna bylo. Natomiast u mnie na 6 psow - 6 miało straszne zołądkowe sensacje, nawet te co pedigree zezra bez szkody dla brzucha. Quote
ktrebor Posted September 5, 2007 Posted September 5, 2007 nefesza napisał(a):A dlaczego doroslych juz nie? Nature's best to nowosc i to nie tylko w Polsce, wiec jak odchowali na niej juz mioty? ktrebor - zawsze mi sie wydawalo, ze Hills to karmy z wyzszej polki. A Ty piszesz, ze lepiej karmic karmami komercyjnymi? Chappi moze? W co w takim razie "inwestowac"? Tak Hill's to karma z najwyższej półki cenowej, ale czy jakościowej? Na to można odpowiedzieć przyglądając się i porównując składy karm. Używam terminu karma komercyjna na określenie wszystkich pokarmów dla zwierząt przygotowanych przez firmy, czy to Hill's, Eukanuba, Pedigree, Chappi, Orijen, itp.. Analizując składy karm, a także ich cenę za kg, łatwo zobaczysz, że wśród karm komercyjnych, jest wiele innych produktów o składzie mniej przypominających paszę dla konia a jednocześnie o bardziej przystępnych cenach. Porównaj zawartości karm takich jak Diamond's Chicken Soup, EaglePack Holistic, Orijen (to te karmy dostępne już na polskim rynku) a także ich cenę w odniesieniu do tego produktu Hill's i zobaczysz różnicę. Quote
Tilia Posted September 5, 2007 Posted September 5, 2007 nefesza, u nas faktycznie jest to nowość (przedstawiciele Hillsa jeszcze niedawno na moje pytania o tą linię mówili, że czegoś takiego w ogóle hills nie produkuje i chyba pomyliłam z inną karmą), ale na własne oczy widziałam w czerwcu mocno podrośnięte szczenięta odchowane na tej karmie (nie na samej suchej karmie)- karma dla rosnących dużych chartów powinna być mało zasobna i jak widać ta akurat się sprawdza wyśmienicie a czemu nie dla dorosłych? oni nie stosują, bo efekty nie były zachwycające akurat u ich psów Quote
nefesza Posted September 5, 2007 Posted September 5, 2007 Ja probowalam rozne karmy, i jak do tej pory Hills (normalny) sprawdza sie u mnie najlepiej. Np. po Acanie bylo nieustanne drapanie. Teraz stosuje Hills dla wrazliwej skory i jest naprawde OK. Dlatego zapytalam o te nowe (jak widac - u nas) karmy. Dziwi mnie to tylko, poniewaz niedawno weszlam na firmowa stronke Hillsa i nic tam o Natures Best nie bylo - dlatego sadzilam, ze to nie tylko u nas nowosc. Acha, dodam, ze "prawdziwe" jedzono tez mojemu psu nie sluzy, probowalam ja przestawic na "polsurowe" - i skonczylo sie sensacjami zoladkowymi.... Quote
Dada Posted September 6, 2007 Posted September 6, 2007 Widziałam nową ofertę karmy Hills i jakoś mnie nie przekonała.. Daję moim psom hillsa z kurczakiem i indykiem (ponad 30% mięsa), jedzą chętnie i nie ma żadnych sensacji.. /ciągle słyszałam, ze to najlepsza karma.. Polecacie spróbować inną?/ RC absolutnie nie zdał egzaminu!!!! Quote
tamb Posted September 9, 2007 Posted September 9, 2007 Ibazelka napisał(a):Czy ktos karmil wczesniej Biomill'em ?? Jak byscie porownali Biomill'a i Hills'a ? Od miesiące zmieniłam psom karmę z Hills na Biomill. Robią mniejsze kupy i jest pewniejsza. Quote
nefesza Posted September 9, 2007 Posted September 9, 2007 Ja co prawda tej karmy w reku jeszcze nie mialam, ale mam zamiar kupic. I z tego, co wyczytalam na stronce Hill's, to jest jednak nowosc.... ale nie wracam do dyskusji o tym. Natomiast skladzie nie ma tego, co wymienila ktrebor. Na stronce podali (jako "label") taki sklad Natures Best z kurczakiem i ryzem: Ingredients: Chicken, Brewers Rice, Cracked Pearled Barley, Soybean Meal, Brown Rice, Dried Egg Product, Chicken Meal, Pork Fat (preserved with mixed tocopherols and citric acid), Soybean Oil, Powdered Cellulose, Natural Flavor, Whole Grain Oats, Apples, Cranberries, Peas, Carrots, Broccoli, Vitamins (L-Ascorbyl-2-Polyphosphate (source of vitamin C), Vitamin E Supplement, Niacin, Thiamine Mononitrate, Vitamin A Supplement, Calcium Pantothenate, Biotin, Vitamin B12 Supplement, Pyridoxine Hydrochloride, Riboflavin, Folic Acid, Vitamin D3 Supplement), Iodized Salt, Choline Chloride, Potassium Chloride, Vitamin E Supplement, Taurine, Minerals (Ferrous Sulfate, Zinc Oxide, Copper Sulfate, Manganous Oxide, Calcium Iodate, Sodium Selenite), Preserved with Mixed Tocopherols and Citric Acid, L-Lysine, Beta-Carotene, Rosemary Extract. No coz, przekonam sie, jak kupie (a kupie) - i wtedy zobacze na wlasne oczy. Link do info o Natures Best: http://www.hillspet.com/hillspet/minisite/naturesBest/naturesBestHome.hjsp?FOLDER%3C%3Efolder_id=1408474395184494&FOLDER%3C%3EbrowsePath=1408474395184494&PRODUCT%3C%3Eprd_id=845524441783431&CONTENT%3C%3Ecnt_id=10134198673438174&bmUID=1189367888635 Pytanie do ktrebor - skad sklad Natures Best podany przez Ciebie? Z opakowania? Quote
nefesza Posted September 9, 2007 Posted September 9, 2007 Dominika i Porto napisał(a):Koordynator Programu Hodowlanego Hill's Specjalista ds. Marketingu Hill's EURO-ZOO Sp. z.o.o. ul.. Szpitalna 1 C 05-270 Marki Tel. (22) 781 26 40 Fax. (22) 781 26 44 .Warunkiem zakupu karmy u nich jest wypełnienie jakiegoś kwestionariusza oraz przesłanie kopii nadania przydomku hodowlanego.Trzeba być hodowcą by u nich kupować. A ja dodam tylko, chociaz to troszke off, ze wtedy mozna u nich kupowac caly asortyment Euro-Zoo po cenach hurtowych, w sklepiku przy hurtowni w Markach. Quote
ktrebor Posted September 10, 2007 Posted September 10, 2007 No proszę ja również mam info ze strony hills'a - ULOTKA PDF różnica wynika z tego, że ja podałem zawartość z opakowania europejskiego (UK) a Pani / Pan z amerykańskiego. Mała szansa by produkt sprzedawany w Polsce - będzie sprowadzany z US, tym bardziej, że Hills's ma fabryki w Europie :) Quote
ktrebor Posted September 10, 2007 Posted September 10, 2007 [quote name='nefesza'] Ingredients: Chicken, Brewers Rice, Cracked Pearled Barley, Soybean Meal, Brown Rice, Dried Egg Product, Chicken Meal, Pork Fat (preserved with mixed tocopherols and citric acid), Soybean Oil, Powdered Cellulose, Natural Flavor, Whole Grain Oats, Apples, Cranberries, Peas, Carrots, Broccoli, Vitamins (L-Ascorbyl-2-Polyphosphate (source of vitamin C), Vitamin E Supplement, Niacin, Thiamine Mononitrate, Vitamin A Supplement, Calcium Pantothenate, Biotin, Vitamin B12 Supplement, Pyridoxine Hydrochloride, Riboflavin, Folic Acid, Vitamin D3 Supplement), Iodized Salt, Choline Chloride, Potassium Chloride, Vitamin E Supplement, Taurine, Minerals (Ferrous Sulfate, Zinc Oxide, Copper Sulfate, Manganous Oxide, Calcium Iodate, Sodium Selenite), Preserved with Mixed Tocopherols and Citric Acid, L-Lysine, Beta-Carotene, Rosemary Extract. No coz, przekonam sie, jak kupie (a kupie) - i wtedy zobacze na wlasne oczy. Link do info o Natures Best: http://www.hillspet.com/hillspet/minisite/naturesBest/naturesBestHome.hjsp?FOLDER%3C%3Efolder_id=1408474395184494&FOLDER%3C%3EbrowsePath=1408474395184494&PRODUCT%3C%3Eprd_id=845524441783431&CONTENT%3C%3Ecnt_id=10134198673438174&bmUID=1189367888635 Tak sobie teraz przeczytałem skład amerykańskiej wersji karmy holistycznej marki Hill's i jest on jeszcze bardziej kuriozalny niż wersja europejska! 7 bazowych składników z czego główną masę karmy (kurze mięso które znajduje się na górze listy składników, w trakcie procesu produkcji ulegnie dehydratyzacji i straci ponad 75% swojej masy) stanowią: ryż browarniany (zmielony pozbawiony łupinek), jęczmień, mączka sojowa!!!! (Hills jest jedyną firmą, która do produkcji karmy "holistycznej" używa soi), dziki ryż, dried egg product - pod tym terminem (suszony produkt jajeczny) nie kryją się wcale jajka, tylko produkt zbierany z linii produkcyjnych - zbite, uszkodzone jajka łącznie z fragmentami skorupek i na koniec mączka kurza. Jak już pisałem, za tą kasę, można już w Polsce na prawdę kupić lepszą karmę, która z regułami holistycznego psiego żywienia ma coś więcej wspólnego niż tylko nazwę :) Quote
nefesza Posted September 10, 2007 Posted September 10, 2007 Jestem pod wrazeniem wiedzy dot. karm i procesu ich produkcji. Czy ta wiedza jest poparta czyms wiecej niz domyslami (plotkami)? Quote
ktrebor Posted September 10, 2007 Posted September 10, 2007 Tak wiedza jest poparta znajomością definicji AFFCO (organizacji zajmującej się standaryzacją karm dla zwierząt na rynku amerykańskim) - tłumaczenie terminów używanych przez AFFCO do opisu produktów, można znaleźć na naszej stronie HOKKAIDO.PL Oryginalną listę można znaleźć na stronach AFFCO. Quote
Birmanka Posted September 10, 2007 Posted September 10, 2007 Dokładnie. Teraz nastała wręcz moda na "holistyczne", "naturalne" .... więc każdy prawie producent dosypie ziółek, napisze na opakowaniu, że karma jest holistyczna czy naturalna a skład zostaje prawie bez zmian .... Hill's nie jest tu żadnym wyjątkiem ... kukurydza, gluten kukurydziany, soja, celuloza, tłuszcz zwierzęcy niewiadomego pochodzenia , oleje roślinne też nie wiadomo jakie ... a ludzie płacą, bo im wet powiedział, że Hill's najlepszy .... Ja szczerze mówiąc nie rozumiem jaki ludzie mają problem, żeby poczytać, troche się zorientować i pomyśleć ... i nie być tak podatnym na reklame i marketing ... Na naszym rynku jest ok 60 marek karm dla psów ... Można naprawde wybrać lepiej niż Hill's i dwaj pozostali giganci ...(Royal, Eukanuba). No i taniej oczywiście :) Quote
nefesza Posted September 10, 2007 Posted September 10, 2007 Birmanka - ludzie jednak MAJA problem, pytajac i szukajac "idealnej" karmy i najlepszej dla swojego podopiecznego. No to pytaja, szukaja, czytaja, sluchaja innych i - moze trudno Ci uwierzyc - ale takze mysla. Inni tez to potrafia, naprawde! I chyba miedzy innymi temu sluzy to forum - przynajmniej tak mi sie do tej pory wydawalo, chyba, ze ktos tu przychodzi sie poklocic lub okazac swoja "wyzszosc". A tak szczerze, czy naprawde wierzycie, ze inne karmy sa lepsze, bo cos innego napisali na opakowaniu? Albo ujeli to "innymi slowami"? Czy ktokolwiek byl tak naprawde przy produkcji tych "lepszych" lub "gorszych" karm? Quote
ktrebor Posted September 11, 2007 Posted September 11, 2007 nefesza napisał(a):A tak szczerze, czy naprawde wierzycie, ze inne karmy sa lepsze, bo cos innego napisali na opakowaniu? Albo ujeli to "innymi slowami"? Czy ktokolwiek byl tak naprawde przy produkcji tych "lepszych" lub "gorszych" karm? Nie no proszę, bez takich takich tekstów. Zakładamy, że firmy oprócz chęci zysku (co jest podstawowym założeniem funkcjonowania biznesu) kierują się również swoimi pewnymi etycznymi założeniami. Dodatkowo, żeby nie pozostawiać firm z etyką sam na sam - istnieją organizacje, urzędy państwowe - które sprawują pewną kontrolę nad rynkiem i produktami. W całym cywilizowanym świecie tworzone są standardy, klasyfikacje, certyfikaty jakościowe itp, itd. Równie dobrze może Pan / Pani poddawać w wątpliwość informacje o produktach, które kupuje Pani / Pan sobie codziennie: Dlaczego mam wierzyć że ta koszulka ma 100% bawełny (jak napisano na metce) a nie jakąś mieszankę? Dlaczego mam wierzyć, że w tym pasztecie jest mięso z gęsi (jak napisano na opakowaniu) a nie soja? Owszem zdarzają się i oszustwa i nadużycia, jednak wykryte powodują one obecnie gigantyczne straty firm (patrz ostatnia wpadka Hasbro, czy też pozostając w temacie psiego żywienia - zatruta karma z Menu Foods) i nie można zakładać, że firmy planujące funkcjonowanie na kilka-kilkanaście lat świadomie będą naciągać normy produkcyjne. Wiemy, że rynek karm dla zwierząt, podobnie jak i innych produktów podlega normom i standaryzacji - dotyczy to m.in używanego nazewnictwa produktów, metod zapisu składu, metod przeprowadzania testów żywieniowych itd, itp. Dlatego też, informacje zawarte na opakowaniach produktów są dla nas informacjami, którymi możemy się kierować przy wyborze karm. I dlatego też, można twierdzić, że na podstawie informacji znajdujących się na opakowaniu karmy Hills - Nature's Best możemy się dowiedzieć, że karma w większości składa się ze zbóż w tym soi. I na tej podstawie, znając cenę tej karmy możemy stwierdzić, że jak na swoją zawartość jest zbyt droga i najprawdopodobniej z karmą holistyczną nie ma nic wspólnego. Quote
Birmanka Posted September 11, 2007 Posted September 11, 2007 nefesza napisał(a):Birmanka - ludzie jednak MAJA problem, pytajac i szukajac "idealnej" karmy i najlepszej dla swojego podopiecznego. No to pytaja, szukaja, czytaja, sluchaja innych i - moze trudno Ci uwierzyc - ale takze mysla. Inni tez to potrafia, naprawde! I chyba miedzy innymi temu sluzy to forum - przynajmniej tak mi sie do tej pory wydawalo, chyba, ze ktos tu przychodzi sie poklocic lub okazac swoja "wyzszosc". A tak szczerze, czy naprawde wierzycie, ze inne karmy sa lepsze, bo cos innego napisali na opakowaniu? Albo ujeli to "innymi slowami"? Czy ktokolwiek byl tak naprawde przy produkcji tych "lepszych" lub "gorszych" karm? A czy ja napisałam , że nie myślą ?? ... czytam to forum jak i kilka innych już dłuższy czas i ciagle powtarza się to samo: " a karma X to jest dobra czy zła?" , " lepsza karma A czy B ?" itd. itp ... a właśnie wystarczy poszukać i poczytać ... zadać sobie troche trudu samemu zamiast szukać gotowych odpowiedzi ... bo tak łatwiej ... Nikt się nie budzi rano i nie ma gotowych odpowiedzi i wiadomości tak poprostu ... A to czy inne karmy są lepsze od innych to nie jest kwestia wiary ... chociaż wiele osób tym się właśnie kieruje przy wyborze karmy wierząc np. w reklamy ... A pomijając już wszystko inne: przepisy, regulacje prawne, składniki użyte do wyprodukowania karm czy dodatki to "idealnej" karmy poprostu nie ma ... Jednemu pasuje to drugiemy co innego, pozostaje tylko to, że często się za daną kamrę poprostu przepłaca, bo nie jest warta swojej ceny. Quote
5iatka Posted September 17, 2007 Posted September 17, 2007 Witam Mam nieco ponad 2 miesiecznego owczarka niemieckiego, jada gotowane na przemian z karma hillsa. Poczatkowo byla to mala paczka puppy lamb & rice, teraz puppy large breed z kurczakiem. Zastanawiam sie nad wiekszym workiem ( 15 kg ) tylko czy moze to byc puppy, czy powinien raczej puppy large breed ( z tego co widzialem puppy large breed jest tylko z kurczakiem, a puppy ma wiekszy wybor smakowy ) Jest jakas wieksza roznica miedzy tymi karmami? pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi Quote
Diorisimo Posted September 24, 2007 Posted September 24, 2007 Według porad dr Suminskiej nie mieszac gotowanego z pelnowartosciowa karma. A o dziwo kotkom mozna mieszac... Albo dobra karma sucha, albo gotowane jedzonko z miesem( tarczyca, hormony itd)-jesli chodzi o psy, zwlaszcza szczenieta duzych ras. Quote
Chefrenek Posted September 25, 2007 Posted September 25, 2007 Diorisimo napisał(a):Według porad dr Suminskiej nie mieszac gotowanego z pelnowartosciowa karma. A o dziwo kotkom mozna mieszac... Albo dobra karma sucha, albo gotowane jedzonko z miesem( tarczyca, hormony itd)-jesli chodzi o psy, zwlaszcza szczenieta duzych ras. Nie mieszać razem, czy między posiłkami??? A co z tą tarczycą i hormonami? Quote
JinnyAl Posted September 30, 2007 Posted September 30, 2007 Właśnie, dlaczego nie mieszać?!?!?!?!! Bardzo mnie to interesuje, prosze o odp kogoś ;) Quote
KaRa_ Posted October 14, 2007 Posted October 14, 2007 Mój szczeniak jest teraz na Hillsie z kurczakiem i bardzo mu smakuje. My kupujemy z hurtowni właśnie Euro-Zoo i mnie 15kg kosztuje 137zł;) Quote
Recommended Posts