Olcia Posted May 12, 2005 Posted May 12, 2005 Alicjarydzewska napisał(a):Olcia a butki juz rozebrałas , bo nóżki muszą odpocząć. :-? Mój TZ nie ma wstępu do pokoju jak siedze na Dogo.On nawet nie wie ze sie gdzies na focie pęta :oops: powinnam juz z domku wyjsc znowu wiec nie oplaca mi sie rozbierac :D Quote
Alicja Posted May 12, 2005 Posted May 12, 2005 A no to sie rozumie .Ja też z szaleńcem musze iść na spacer .Bo nie ma komu :evil: Quote
Olcia Posted May 12, 2005 Posted May 12, 2005 i tam na dywan :D niech sika :D i tyle miala do powiedzenia ta co posw nie ma w domciu :D Quote
Alicja Posted May 12, 2005 Posted May 12, 2005 No to mi doradziłas.To już bym chyba szlabanek na dogo dostała ,jakby synuś musiałsiusiu w domciu robić :evil: Quote
Olcia Posted May 12, 2005 Posted May 12, 2005 Alicjarydzewska napisał(a):No to mi doradziłas.To już bym chyba szlabanek na dogo dostała ,jakby synuś musiałsiusiu w domciu robić :evil: powiedzialabys ze duzo sie napil :D Quote
asher Posted May 12, 2005 Posted May 12, 2005 Adda, chyba musisz mi jakąś nagrodę ufundować! W niecałe dwa dni przez cały caluśki topik przebrnęłam A jesli chodzi o kawalera Ślunzaka, to ja juz mówiłam, że biorę w ciemno 8) Olcia, nie żebym ci wroga propagandę siała, ale nie odróżniać Ślunska od Zagłębia? :smhair2: Toż to profanacja!!! Oj, slunzaki i zagłębioki by ci cyferblat naprali, oj napraliby :evilbat: Quote
Olcia Posted May 12, 2005 Posted May 12, 2005 Asher a lancuch do kuchni przygotowany masz?? bo ja juz mam :D Quote
Alicja Posted May 12, 2005 Posted May 12, 2005 No i zaraz poznać że ze stolicy ,to skąd ma wiedzieć gdzie śląsk a gdzie Zagłębie /osobiście to dłuższy czas ja sama byłam tego nieświadoma-tako dziołcha z Rybnika/ :wink: Quote
asher Posted May 12, 2005 Posted May 12, 2005 Hihi, ja jestem pół mazowszanka, ćwierć małopolanka i ćwierć ślunzaczka 8) Teraz mieszkam w Warszawie, ale pochodze z Radomia więc dobrze wiem, czym grozi nieznajomośc miejscowych konfliktów z terenami ościennymi 8) Macie dziołszki, znajcie moje dobre serce :D A abcybilder - naklejka abfal - błąd, śmieć ablyger, ablyjger - sadzonka abo - albo Achim - Joachim, por. Chimek achtlik - ósma część czegoś afa - małpa, a. głupia mina * szczylać afy (robić miny) Agnys, Agnysa - Agnieszka aji - nawet, także, również ajmer, ajmro - wiadro ajncla - mieszkanko jednopokojowe, kawalerka ajntopf - gęsta zupa, jako obiad jednodaniowy akuratny - prawidłowy, taki jak trzeba Alojz, Lojz - Alojzy ała! - boli! (okrzyk z bólu), a. wariactwo (mieć ała) * Ty mosz ała na boloku. Amerykon - Amerykanin amolok - cukierek miętowy Ana - Anna ancug - ubranie, garnitur * ancug=galoty+westa+kabot Angela - Aniela anong (mieć) - być głupim * Ty mosz anong! Antonik, Antoniczek - św. Antoni, figurka św. Antoniego antryj - przedpokój * We antryju na bifyju stoi szolka... anwajong - oblewanie nowego domu, mieszkania anyżki - anyżowe ciasteczka ańfachowy - zwyczajny, bylejaki, prostacki apfelmus - mus jagłkowy apluzyna, apluzina, apfelzina - pomarańcza aptyka - apteka aptykorz - aptekarz arbaj, arbajancug - ubranie robocze as - ktoś super, lepszy od innych * Ale mosz auto, tyś je as. asić sie - chwalić się, pysznić się * Niy aś sie tak tymi szczewikami! aska - dumna, zarozumiała dziewczyna, chwalipięta aszynbecher - popielniczka augustki - jabłka papierówki ausgus - zlew * Łodcedź te zimnioki do ausgusa! Olcia, tę kwestię musimy wykuć na pamięć! aże - że, aż Cdn jak zasłużycie :evilbat: Quote
Alicja Posted May 12, 2005 Posted May 12, 2005 Asher , no jestem pełna podziwu :o .Widać ze płynie w tobie strumyczek śląskiej krwi :klacz: Quote
malawaszka Posted May 12, 2005 Posted May 12, 2005 haha a to pewnie znacie: W amfyju na byfyju stoła szklonka tyju :lol: :lol: :lol: albo kto zgadnie co to znaczy: ciepej tego bala :lol: Quote
asher Posted May 12, 2005 Posted May 12, 2005 Nie wiem co to amfyj :niewiem: reszta to kredens i herbata 8) Waszka, a ty co tak smigasz gwarą, hę? Z zagranicy jesteś przecież :evilbat: Ale jak taka biegła jesteś, to przetłumacz to: Łod roboty pokrziwiony, Poszoł starzik na pyndzyjo. Dyć hned umar umynczony, Marudzyniym do znudzynio. Bo z chłopami som kłopoty, Jak niy styknie im roboty! :evilbat: Quote
asher Posted May 12, 2005 Posted May 12, 2005 Aaaaa! Jak w antryju to alles klar! :D Waszka widac bamotno cosik dzisioj :roll: B baba - żona, kobieta babowka - babka drożdżowa, a. forma do pieczenia babki babrać - brudzić babrok - brudas babskie scochy - szczaw bachraty - pękaty, wybrzuszony badki - kąpielówki * Czamu sie niy sebleczesz do badkow? badnonć - zobaczyć, przypatrzeć się * Dadniuj tam yno co robiom te bajtle. bajlaga - kanapka, klapsznita z czymś, plasterek sera lub kiełbasy między dwoma kromkami chleba bajs - kęs, a. ugryzienie czegoś lub kogoś * Twoj pies mie bajsnoł w żić bajsnyć - ugryźć, skosztować bajtel, bajtlik - dziecko, chłopiec bajukać - raczkować, chodzić na czworakach bajzel - nieporządek, bałagan bakać - pracować, a. palić papierosy * Alech sie dzisioj nabakoł! bakpulwer - proszek do pieczenia bal, bala - piłka * Pogromy sie w bal? baliczek, balik - piłeczka baloniok - wóz z gumowymi kołami, z oponami bamoncić - mówić bez sensu, bredzić, kręcić się w głowie * Łod tyj pogody je żech dzisioj tako bamontno! bamontny - oszołomiony, z zawrotem głowy bana - kolej banhof - stacja kolejowa, dworzec bania - dynia baniorz - kolejarz banka - tramwaj bas - brzuch basok - brzuchacz, grubas, wielki brzuch bauplac - budowisko, plac budowy barches - słodka bułka barzoła, barzoły, barzelisko, barzolisko, barziny, barziska - mokradła, bagno beblać - mówić od rzeczy * Już sie zawrzij, bo yno beblosz a beblosz! bebok - ktoś brzydki, ohyda bele jaki - byle jaki bele kaj - byle gdzie * Bele kaj nie byda robioł, yno na grubie abo na banie! belek, balek - belka belontać - mieszać, kiwać się, majdać, dyndać * Cosik mi sie belonce kole szłapów! berać - opowiadać np. bajki Bercik - zdrob. Hubert, Norbert, Robert... beretka - beret berga, bergowa. bergowka - kamień, bryła czegoś bery - bajki * To bery i bojki a niy prowda! beskursyjo - hultaj, cwaniak beszong - nasyp kolejowy * Pasymy kozy na beszonku! betlowac - chodzić po prośbie betlyjka - stajenka betlejemska bez - bez, a. przez * Idymy na przima bez pole. bez lato - latem, podczas lata bez połednie - w południe bez zima - zimą, podczas zimy bezma, bezmała, bezmałaś, bezma, bezmaji - ponoć, prawdopodobnie * Bezmała Bercik je chory? bezto, bezto - z tego powody, dlatego, przez to beztydziyń - w ciagu tygodnia * Na beztydziyń jymy yno żur a wodzionka! Biczym po zadku! - tak wołano, gdy na wozie konnym usiadły bez pozwolenia dzieci, żeby się "karnąć". bifyj - kredens bigel, bigiel - wieszak na ubrania biglonzko, biglołzko - żelazko biglować - prasować biglynbret - deska do prasowania biksa, bikska - puszka, konserwa * Na wieczerzo łotworz tam jako biksa ze śledziami! binda - bandaż binder - krawat biołko, biołtko, biołko - białko z jajka bioły - biały biydaszyby - podobne do studni dziury w ziemi, do wydobywania wegla "po amatorsku" z niskich pokładów, było karalne biza - kant w spodniach blacha - płyta kuchenna, wierzch pieca węglowego, na którym stawia się garnki podczas gotowania blachowy, blaszanny - blaszany blaszok - coś z blachy, np. pomieszczenie sklepowe o blaszanych ścianach blank - zupełnie * Tyś chyba blank ogup! blaza - odcisk, pęcherz, np. na ręce od roboty lub na nogach po długiej wędrówce blindar - ślepa kliszka blizablajfer - piorunochron blukać, blakać - gadać bzdury blyndować - oślepiać blomwaza - wazon błoznować - żartować błozny - żarty, błaznowanie * np. robić kgoś za błozna (żartować z kogoś) bocoń, bocóń, boczoń - bocian bodnonć - ukłuć bojtlik, bojtliczek - torebka bok, boki - zasłona bolawy - bolący boliłoczka - kwiatki jaskry bolok - miejsce bolące, siniak, wrzód bombon - cukierek bonclok - garnek, garnek gliniany bonkawa - kawa, kawa naturalna bonty - kolory borajstwo - biedaczek, ktoś komu się współczuje * Borajstwo, piznołeś sie w gowa? borok - nieborak, a. oferma Boże pomogej! - Boże pomagaj! * To pozdrowienie dla napotkanego przy pracy, odpowiadało się: Dej Panie Boże! bożo krowka - biedronka bracik - brat brateringi - śledzie opiekane bratkartofle - smażone kartofle bratruła, ruła - piekarnik brauza - oranżada, napój musujący w butelce lub w proszku do rozcieńczenia brecha - łom brele, bryle - okulary brelok, brelaty - okularnik, noszący okulary breweryjo - awantura briftasza - portfel bronocić - rumienić się, zmienić kolor przy pieczeniu * Wejrzij do pieca czy sie już tyn kołocz po leku bronoci. bronok - ktoś brązowy, "brązowy koń" bronotny - brązowy brusek - szlifierka, kamień do ostrzenia noży, kosy... brusić - ostrzyć, szlifowć brutfanka - garnek do pieczenia mięsa bryja - gęsty kompot z gruszek, a. wigijna moczka brynol - denaturat, a. alkoholik brzidok - ktoś nieładny, niesympatyczny brzim, brzym - modrzew bubikopf - kok buczeć - gderać, marudzić buda - szkoła, a. bramka na boisku, a. kram, stoisko na targu lub na odpuście budziorz - bramkarz, a.sprzedawca w budzie buks - mały drać, sympatyczny urwis bulić - burzyć, niszczyć, a. płacić bulkać - bulgotać, a. mówić za dużo lub niewyraźnie bulknonć coś - palnąć głupstwo, odburknąć bulknonć sie - utopić się, topić się buła - guz, opuchlizna butlować - hałasować być w doma - zrozumieć byfyj, bifyj - kredens bymbyn - bęben, a. chłopczyk byrkać - odbijać po jedzeniu byrna - żarówka byszta - szczotka bysztek - sztućce Quote
malawaszka Posted May 12, 2005 Posted May 12, 2005 [quote name='asher']Waszka, a ty co tak smigasz gwarą, hę? Z zagranicy jesteś przecież :evilbat: ano z zagranicy ale rodzinkę na ślunsku tysz mom :lol: Ale jak taka biegła jesteś, to przetłumacz to: Łod roboty pokrziwiony - a to chyba proste nie? :lol: Poszoł starzik na pyndzyjo. - poszedł staruszek na...??? Dyć hned umar umynczony, - hahah wiem co to znaczy ale nie wiem jak to napisać po polsku :oops: :lol: Marudzyniym do znudzynio. - marudzeniem do znudzenia :roll: Bo z chłopami som kłopoty, - no to tysz proste nie? Jak niy styknie im roboty!- jak nie wystarczy pracy :lol: :evilbat: aaa z amfyjem to moja pomyłka faktycznie :lol: Quote
malawaszka Posted May 12, 2005 Posted May 12, 2005 [quote name='asher']Waszka widac bamotno cosik dzisioj :roll: dyć prowda :( Oliwkę do lykorza zabrali i kozali łostać w szpitolu bo ij sie zółtoczka nie kce skóńczyć :( Quote
adda Posted May 12, 2005 Author Posted May 12, 2005 Aleście dziołchy naszrajbowali podczas mojej nieobecności :o Asher gratuluję wytrwałości w brnięciu :D Quote
Olcia Posted May 12, 2005 Posted May 12, 2005 normalnie pelna podziwu Asher a bierz se sluzaka bo ja i tak sie z nim nie dogadam po ichniemu :D Quote
Alicja Posted May 12, 2005 Posted May 12, 2005 Olcia to ten mój już odpada /?/ fotek nie łowić ? :( Quote
Olcia Posted May 12, 2005 Posted May 12, 2005 Alicjarydzewska napisał(a):Olcia to ten mój już odpada /?/ fotek nie łowić ? :( alez skad w koncu On czesto w warszawie bywa to nasza mowe zna :D a jak "ON" ma na imie?? Quote
LAZY Posted May 12, 2005 Posted May 12, 2005 [quote name='malawaszka'][quote name='asher']Waszka widac bamotno cosik dzisioj :roll: dyć prowda :( Oliwkę do lykorza zabrali i kozali łostać w szpitolu bo ij sie zółtoczka nie kce skóńczyć :( :( Wstrętna żółtaczka!!!!! :evil: Quote
Recommended Posts