Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Adda,

Slodkie fotki, ale cos malo widac :lol: Idz jeszcze raz do tego kurnika i zrob kilka porzadnych fot, takich jak robisz leosiom :lol:

Widze, ze o zarciu mowicie. To ja mam offowe pytanie o jedzeniu ;) Od tygodnia przestawilam swojego psa na gotowane. Pies wazy 2.5 kg, a dzienna dawke zarcia ustalilam na 10% wagi. Chyba robie cos nie tak, bo po tygodniu ewidentnie suka przybrala na wadze i juz wkrotce bede miala upasla swinie kanadyjska :lol:
Doradzicie cos? Czy mam dalej ja tuczyc? :roll:

• Replies 4.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='asher']Wind, pytasz się, jak karmić yorka w galerii... leonbergerów? :roflt:bo Wind zapałała miłością do leośków/przecież Adda miała jechać na zlot yorkofiołów z leonkami , nie pamiętacie :o to takie troche większe yorki/

Posted

Wind napisał(a):
Zaraz przyjdzie adda i powie, ze wiadro trza dac, a nie 250 gram :lol:

Noooo, taka dietę odchudzającą to ja chętnie zastosuję :megagrin:
BTW czemu właściwie odstawiłas suchą?

A tak serio - jesli Maja tyje, to wyjścia masz dwa - zmniejsz dawkę, albo zwiększ ruch. Co stosujesz jako wypełniacz? I jakie mięso dajesz?

Posted

asher,

Zmienilam na gotowane bo sie w necie naczytalam o karmach, ich produkcji i o tym jak to w krajach, gdzie karmy przemyslowe stosuje sie od wielu lat spadla dlugosc zycia psow i kotow :(
Co do zarcia to daje "ekologicznego" ;) indyka (30% zarcia), a reszta to ryz i warzywa, oraz witaminy. Zapotrzebowanie malego yorka na kalorie to ok. 300/dzien. I tak jakos mi wyszlo, ze dzienna dawka to 0,2 - 0,25 kg. Jednak od jutra spadnie do 0,15 kg bo cos mi sie ta dieta rozpasana robi ;)

Posted

[quote name='asher']A tak serio - jesli Maja tyje, to wyjścia masz dwa - zmniejsz dawkę, albo zwiększ ruch. Mimo posiadania lełonów zgadzam się z przedmówczynią :D Wydaje mi się, że mechanizm jest taki sam u każdego psa (i człowieka :lol: ).
Wind, fotki są dramatyczne, bo robione przez podwójną siatkę :roll: Na dodatek komary żarły i jakieś krzaki mi w ten... no... właziły :lol:

Posted

[quote name='Wind']Jednak od jutra spadnie do 0,15 kg bo cos mi sie ta dieta rozpasana robi ;) Uhhh... Wind, to żebyś z torbami nie poszła :lol:

Posted

:iloveyou: dzięęęęęękiiiiiiii :calus:

ale śliczniaste :D ja myślałam, że one żółciutkie, a tu takie pstre śmieszne :D:D:D i grzebyczki już rosną.

no ja nie mogę normalnie :lol: jak się da, to więcej, plissssss :multi: ja tam do Ciebie przyjadę i sąsiadowi wszystko wytłumaczę :lol:

Posted

malawaszka napisał(a):
inne ptoki jeść :evilbat: :lol:

wpadnij do Addy ona ma jakies problemy z gołebiami sąsiada :evilbat:

Wind napisał(a):
asher,

Zmienilam na gotowane bo sie w necie naczytalam o karmach, ich produkcji i o tym jak to w krajach, gdzie karmy przemyslowe stosuje sie od wielu lat spadla dlugosc zycia psow i kotow :( .

A widzialaś filmik z doświadczeń na psach które robia firmy produkujące karmy :( Na Żywieniu ktoś dał linka :(
Wind napisał(a):
Co do zarcia to daje "ekologicznego" ;) indyka (30% zarcia), a reszta to ryz i warzywa, oraz witaminy.

Indyk jest tłustawy, a ryz potrafi psa "rozdmuchać" Możesz spokojnie dawać chudą wołowinkę, albo cielecinkę. Masz małego psa to nie zbankrutujesz na zakupach mięsa :lol:
Ja odstawiłam ryż, a za to zwiększyłam ilość warzyw, a żeby sucz mial jakies zboża to dodaję otreby pszenne :wink:

Posted

[quote name='PIKA']wpadnij do Addy ona ma jakies problemy z gołebiami sąsiada :evilbat: No, mam obesrany podjazd do garażu :roll:

Możesz spokojnie dawać chudą wołowinkę
Ha ha :evilbat: Już raz Wind dała wołowinkę z Tesco, to mało się Majka nie przekręciła :(

Posted

[quote name='adda']

Możesz spokojnie dawać chudą wołowinkę
Ha ha :evilbat: Już raz Wind dała wołowinkę z Tesco, to mało się Majka nie przekręciła :(
A kto to kupuje mieso w hiper i supermarketach? :o

Posted

adda napisał(a):
PIKA napisał(a):
A kto to kupuje mieso w hiper i supermarketach? :o
Ja kupuję w Tesco na Połczyńskiej :D Tam można 8)

najlepsze mięso jest w makro i w realu,-

Posted

adda napisał(a):
Wojtecki napisał(a):
najlepsze mięso jest w makro i w realu,-

W makro i owszem, a do reala mam daleko :roll:

no widzisz, zawsze jest jakaś alternatywa :wink:

Posted

Wojtecki napisał(a):
Tyle że ja mam problem, bo w makro hmm... nagle okazuje się, że ja dużo rzeczy potrzebuję :lol:

Posted

adda napisał(a):
Wojtecki napisał(a):
Tyle że ja mam problem, bo w makro hmm... nagle okazuje się, że ja dużo rzeczy potrzebuję :lol:

bo w makro jest wiele różnych rzeczy a do tego często w nieco zbiorczych opakowaniach.
Ale w skali roku - wyjdziesz na tym i tak do przodu - bo jest taniej 8)
Aczkolwiek jednorazowy koszt zakupów jest czasem porażający :D

Posted

PIKA,

No wlasnie ... eksperymenta z wolowina nam na dobre nie wyszly :( Potem probowalam z wolowina "od chlopa". I rowniez Majka miala jelita pelne gazow i bieguny :(
A z indykiem to chcialam dlatego, ze podobno je mniej antybiotykow ...

Na pewno wyprobuje zmiane proporcji ryzu do warzyw. No i zmniejsze dawke, bo to zaledwie tydzien, a wazona przed chwila sucz ma juz 2,9 kg, zamiast 2,5 kg :o
Coz ... ja sie dopiero ucze, a dietetyk ze mnie zaden :lol:

Posted

Wojtecki napisał(a):
bo w makro jest wiele różnych rzeczy a do tego często w nieco zbiorczych opakowaniach.
Ale w skali roku - wyjdziesz na tym i tak do przodu - bo jest taniej 8)
Aczkolwiek jednorazowy koszt zakupów jest czasem porażający :D

Wyobraź sobie, że odnalazłam kiedyś w szafce zgrzewkę koncentratu pomidorowego przeterminowanego 2 lata :oops: :oops: :oops:

Posted

[quote name='Wind']PIKA,

No wlasnie ... eksperymenta z wolowina nam na dobre nie wyszly :( Potem probowalam z wolowina "od chlopa". I rowniez Majka miala jelita pelne gazow i bieguny :(
A z indykiem to chcialam dlatego, ze podobno je mniej antybiotykow ...

Na pewno wyprobuje zmiane proporcji ryzu do warzyw. No i zmniejsze dawke, bo to zaledwie tydzien, a wazona przed chwila sucz ma juz 2,9 kg, zamiast 2,5 kg :o
Coz ... ja sie dopiero ucze, a dietetyk ze mnie zaden :lol:oj Wind , bo ci leonek urośnie :o