Łukasz Posted March 31, 2005 Posted March 31, 2005 Ja się nie znam ale jak mozna oceniać 4 tygodinowego dzieciaka? Hmmm to tak jakby oceniać noworodka. Oceniając tak młodego psa oceniający patrzy przede wsztystjkim na to po jakich on jest rodzicach. Psy topowe... więc piesek będzie wspaniały!!! Podejrzewam, że fachowiec, profesjonalny hodowca nigdy nie powie, że ten właśnie 4 tygodniowy szczeniak będzie championem, zostawi tą ocenę kupującemu. Przecież kto wie co z niego wyrośnie! Dla mnie kupowanie pieska to loteria. W moim, już dość długim życiu, sprawdza się powiedzenie, cytuję :" dobry start g... wart." Uważam staffik że nie masz racji - nie twierdzę że ta suczka zostanie w przyszłości np.Int.Ch. - jednak patrząc na nią z perspektywy moich poprzednich miotów czy też innych szczeniąt które miałem okazję widzieć w analogicznym wieku to wydaje mi się że suczka zapowiada się ciekawie i posiada wszystkie pożądane cechy eksterieru. Zgodze się że nie ma reguły i przeciętnie zapowiadające się szczenię może w przyszłości wspaniale się rozwinąć (i na odwrót) jednak czymś przecież trzeba się kierować w selekcji szczeniąt. Wstawiłem tutaj jej zdjęcie bo bardzo mi się ta mała podoba i z przyjemnością obserwuję jak się rozwija - nie miałem zamiaru nikogo przekonywać że to "gotowy" champion. Pozdrawiam :) . Szczerze to nie wydaje mi się żeby ta suka mogła w przyszłości coś osiągnąć Taka jakaś nierasowa się wydaje. A chcesz Ty chłopcze jeszcze kiedys ze mną na wystawę jechać ? :lol: Ps. Ja chcę chustkęęęęęęęęęę! Dorotka chustka będzie - nie bój nic... :) Quote
lapis Posted March 31, 2005 Posted March 31, 2005 _dingo_ napisał(a): No, niby masz rację. Ale czy niemowlę nie może być ładne ? :lol: To po pierwsze, a reszta po drugie Quote
coco Posted March 31, 2005 Posted March 31, 2005 Czy to maleńkie, piękne cudeńko jest właśnie po JEHTRO ? Czy to ta jedyna z miotu dziewczynka ? :P :D Jest wspaniała !!! :D :P Piotr Quote
Matisse Posted March 31, 2005 Posted March 31, 2005 Noo, Dorotka, Tom się nie zmartwi, że ma rację, duzi chłopcy tak mają, że lubią mieć zawsze rację 8) Staffik a powiedz ty mi jak chciałbyś wybierać szczenię z miotu pod jakimś kątem nie oceniąjąc go tylko dlatego, że ma 4 tygodnie? Dla wprawnego oka hodowcy czy miłośnika pewne cechy widać już i w tym wieku. Łukaszu nie tłumacz się, nie mów czemu wstawiłeś to jedno zdjęcie tylko wstawiaj więcej :wink: Quote
staffik Posted March 31, 2005 Posted March 31, 2005 Miałem na myśli ocenianie maulszka pod kątem jego późniejszych sukcesów i tego jak będzie wyglądał jak będzie dorosły. Quote
porterin Posted March 31, 2005 Posted March 31, 2005 No marne szanse na razie na kolejne zdjęcia. Ja bym wstawila, ale się boję, że mój webmaster mnie zabije. Quote
Alojzyna Posted April 1, 2005 Posted April 1, 2005 Jak podają niektóre źródła - to jak będzie wygladać suczka w przyszłości, tylko w 30% zależy od hodowcy, to znaczy od genów w jakie wyposażyli ją rodzice poprzez odpowiedni dobór pary oraz od tych kilku tygodni spędzonych w "gnieździe". Dalsze 70% to żywienie i pielęgnacja w nowym domu. Niestety wielu nabywców ma gdzieś uwagi i zalecenia hodowcy, bo sami lepiej wiedzą. Albo słuchaja "dobrych" rad znajomych, co to nigdy psa nie mieli ale są najmądrzejsi. Łukaszowi należy życzyć by jego sunia trafiła do odpowiednich ludzi - o ile sam jej nie zatrzyma. Quote
_dingo_ Posted April 2, 2005 Posted April 2, 2005 Geny to po prostu optymalny wzorzec, który ma szansę się zrealizować jeśli dostarczy mu się budulca. Rzeczywiście, jeśli ktoś karmi psa obierkami to raczej marne szanse na wychodowanie championa. Ale myślę że większość ludzi szykujących psa na wystawy karmi tym co ma najlepsze, stosuje suplementację i regularnie odwiedza weterynarza, więc to genetyczne optimum jest z punktu widzenia hodowcy "języczkiem uwagi" o który warto walczyć. Geny to potęga, aczkolwiek ciężka praca nad psem może sprawić że słabszy pies będzie wyglądał nawet lepiej niż pies który byłby dobrym materiałem hodowlanym, ale został bardzo zaniedbany. Quote
Diana14 Posted May 8, 2005 Posted May 8, 2005 Kolejne zdjęcie Fridki :lol: Wybaczcie białą ringówkę ale to mojego psa ;) :P Quote
tufi Posted May 8, 2005 Posted May 8, 2005 Cialko sliczne, tylko czemu ona taka smutna na zdjeciach wychodzi? Zupelnie jak nie fafik :( Jakas taka smutno-melancholijnie zamyslona... Zakochana czy co? :wink: Quote
Diana14 Posted May 8, 2005 Posted May 8, 2005 Nie smutna tylko zmęczona...latała pare godzin z moją Vegą po lesie to się zmęczyła dziewczyna... :roll: :wink: :lol: Quote
wfh85 Posted August 2, 2005 Author Posted August 2, 2005 Topic troszke uciekł w czeluści ale już odświeżam. A to z okazji ukończenia przez Fridke Młodzieżowego Championatu Polski :D Zaczelismy od Płocka (Zw.Mł i NJwR) , później międzynarodówka w Warszawie (Zw.Mł i NJwR) a zakonczyliśmy BOBem w Augustowie :fadein: No i dorzucam pare nowszych fotek Fridulki 8) Quote
Diana14 Posted August 2, 2005 Posted August 2, 2005 Pawełku gratuluję Tobie i Łukaszowi :lol: Fridzulek jest cudny ! Czekamy aż zrobi dorosły champ i interka tez ;) Całuski :calus: Quote
LAZY Posted August 2, 2005 Posted August 2, 2005 No prosze! Taki ładny temat z moja kochana Frideczka a mnie tu nie ma :o Gratulacje Pawełku :buzi: Mała jest rewelacyjna...na eksterierze sie nie znam :oops: ale za jej charakterek recze głowa...Musisz znia odwiedzic cioteczka Lazy! :evilbat: Quote
Alojzyna Posted August 2, 2005 Posted August 2, 2005 Gratulacje! A dlaczego Was nie było w Nowym Sączu? Quote
wejherstaff Posted August 2, 2005 Posted August 2, 2005 Śliczne suczka z Fridulki, bardzo mi się podoba :D a to spojrzenie - wspaniała :buzi: Quote
wfh85 Posted August 3, 2005 Author Posted August 3, 2005 Dziękujemy wszystkim ślicznie :oops: A w Nowym Sączu nie było nas między innymi dlatego ze skonczylismy Mł.Ch a podróż z Warszawy do N.Sącza byłaby dośc kłopotliwa (wyjazd w sob ok 22 a powrót w poniedzialek rano) więc odpuściliśmy. Nowy Sącz był taki "asekuracyjny" :wink: Na razie nie wiem gdzie teraz się pojawimy - na razie nie mamy nic zgloszone a Fridka sobie wesoło cieknie :wink: Szczególne podziękowania należą się Diance bo to z nią Frida wzieła 2 z 3 zw.mł :fadein: Postaram sie niedługo wrzucić pare nowych fotek a zainteresowanych Berserkerowymi staffikami zapraszam na stronkę Łukasza Quote
Diana14 Posted August 3, 2005 Posted August 3, 2005 wfh85 napisał(a):Szczególne podziękowania należą się Diance bo to z nią Frida wzieła 2 z 3 zw.mł :fadein: oj nie ma za co :calus: Fridziulka jest śliczna i beze mnie też by sobie dała radę ;) Quote
benia Posted August 11, 2005 Posted August 11, 2005 wfh, no ja tez polowałam na ciebie w Nowym Sączu, a własciwie nie tyle na Ciebie... co na Fridę... :D Mats!! popatrz, popatrz... niby Berserker nic juz na dogo nie pisuje... ale wystarczy trochę pochwalić, ugłaskać i.... łajza wyłazi z nory!! :wink: :D Quote
Matisse Posted August 11, 2005 Posted August 11, 2005 Oj Beniu, przecież jasne, że Berserker patrzy z góry i czuwa nad wszystkim :wink: A Fridulka faktycznie jest piekna. Mówiłam to już nawet gdy ją widziałam w Warszawie wiosną. Byłam pierwsza ! 8) Quote
benia Posted August 12, 2005 Posted August 12, 2005 aaaaaaaa bo Ty to zawsze wiesz gdzie sie wepchnąć!!! ale ja za to widziałam mordulca MSMIMI!!!! :D :P Quote
Matisse Posted August 13, 2005 Posted August 13, 2005 Do MIMI to ja już próbuję jechać od jakiegoś miesiąca i ciągle mi nie wychodzi. Ale obiecuję nadrobić zaległości. Was też już sto lat nie widziałam... Pawle, na Grand Prix się wybierasz pokazać małą? Quote
tunio Posted August 13, 2005 Posted August 13, 2005 Matisse napisał(a):Do MIMI to ja już próbuję jechać od jakiegoś miesiąca i ciągle mi nie wychodzi. A do nas to nawet sie nie probujesz wybrac.... :wink: Teraz to by pewnie Malenstwo nawet Athamasa nie poznalo i potraktowalo jak wszystkie inne psy czyli na wstepie brutalnie...Ale Athi to chyba lubi,nie ? :wink: Quote
Recommended Posts