Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 211
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ja mam suńkę, która na wszystko kręci nosem - sucha karma stoi miesiącami w misce, a mięso ostatnio to tylko wyrzucamy :shake: nie dostej już z ryżem, tylko samo- też nie chce ruszać, przez ostatni tydzień wszystko ląduje w kuble :shake: Dostałam próbki Koebersa - jest zachwycona, nigdy jeszcze nie jadła z takim apetytem :multi: Pasuje jej i namaczana i sucha :) Tylko co ja zrobie z tym zapasem karmy co teraz mamy :eviltong:

• 4 weeks later...
Posted

Właśnie wczoraj dostałem próbki 4 karm Koebersa, a zamówiłem z 1,5 miesiąca temu. Podobno szybciej wysyłają jak się skontaktuje z nimi mejlem. Ja wypełniałem formularz ze strony.

Reakcja psa - zapachowo mu się podobało i smakowo chyba też. Nic więcej nie warto pisać, bo to tylko parę ziarenek z próbek ;)

Przepisuję natomiast skład wydrukowany na próbkach, bo była dyskusja na temat zawartości popiołu. Wszystko po niemiecku więc zakładam, że poprawne i dopilnowane przez producenta.

Auslese: 29,5% białka, 12% tłuszcz, 10,9% popiół, 8% Woda
Extra: 31% białka, 12% popiół, 11% tłuszcz, 7% Woda***
Supermix-Kroketten: 27% Białka, 9,9% popiół, 8,9% tłuszcz, 8% Woda
Reis mit Lamm: 25,3% białka, 9% tłuszcz, 8% Woda, 6,9% Popiół

***w karmie extra skład z opakowania nie zgadza się, ze składem na polskiej stronie internetowej.

Z powyższego wygląda na to, że wysoka ilość popiołu jest w karmach, w których mięso pochodzi z wołowiny. Przypadek?
W tych trzech 'wołowych' karmach 50% wagi produktów to surowa wołowina, czyli w suchej karmie procentowo jest jej znacznie mniej.

Ponadto na opakowaniach próbek nie jest napisane jakie zboże i owoce są w składzie. Tylko Getreide i Gemuse
Jest natomiast wzmianka, że nie ma żadnych dodatków poprawiających smak czy kolor oraz środków konserwujących i ethoxyquin itp

• 2 weeks later...
Posted

BeataSabra napisał(a):
Podeszło i to jak .... prawie z miską pożarte

Nam również...:-), jemy jakieś dwa miesiące (wcześniej jadły TROVET).
Mam trzy psy i dwa jedzą Auslese mieszane z Supermix GJ i czasem Lamm i Reis plus dodaję drożdże piwne na zmianę z mieszanką ziół. A sunia (trochę problemowa) je Supermix GJ mieszane z karmą płatkową Light (dwa razy w miesiącu badamy krew i wszystko jest ok). Czasem jedzą Supermix - Kroketten, żeby nie zapomniały, jak suche wygląda.
Dla futrzaków karma - pycha! A jaką fajną sierść dostały po Supermix GJ.

Mamy też Leckerchen (tym futrzaki nagradzane są dosyć często), ćwiczymy sobie z Suchwunder, a czasem dostają do pochrupania Fleischbrocken.

Posted

Moj potwor wchlania [bo jedzeniem tego nazwac nie mozna, tak mu smakuje :eviltong:] 23M juz od jakichs 2-3 miesiecy - siersc swietna, psisko rosnie ladnie, pelne energii [tego to troche az ZA duzo :eviltong:], radosne, zapach z pyska dosc neutralny. No i nie da sie ukryc, ze jak nie dostanie za duzo, to nasz koszmar w postaci luznych kup przestal istniec.

Co do dawkowania - mlody jeszcze rosnie, a wyglada jak zyleta [ciagle wali w gore, zamiast na boki], wiec dostaje 1/4 wiecej niz powinien wg wyliczen na opakowaniu, bo szwajcar nie moze wygladac jak chart :evil_lol:
No i dzienna dawke dostaje w 3 posilkach, nie w dwoch - lyka dosc duzo powietrza przy zarciu, bo lapczywy jest, wiec wolimy czesciej mu dawac, zeby skretu nie dostal.

Dostalismy tez probke ktorychs smaczkow, ale to niestety nie przeszlo, bestyj w ogole nie ma na nie ochoty.

Posted

Mój 8 miesięczny Fila Brasileiro,też zajada,i też jest łapczywy.Przy karmie Astor zmieniła się konsystencja kup,na twarde!!!Jest sukces tej karmy,bo wcześniej bywało kiepsko.
Psiak rośnie i dobrze przyswaja,granulki w ASTORZE dośc łatwo się kruszą,co przy moim nie gryzącym tylko łykajacy psiaku ma ogromne znaczenie.Jak na razie jesteśmy zadowoleni z karmy.łatwo zaczyna łapać masę,dlatego trzeba pilnować dawkowania.

Posted

Moja suka kończy pierwszy wór płatków dla szczeniąt i muszę przyznać, że zdecydowanie poprawiła jej się sierść. Teraz pięknie błyszczy.
No i nadal ma ochotę na te płatki.

• 2 weeks later...
Posted

malawaszka napisał(a):
a gdzie kupujecie ta karmę? bo ja widziałam, że cena w Polsce jest kosmicznie wyzsza niż w Niemczech - cóż przecież bogatsi Polacy mogą płacić :roll:

Z ciekawosci sprawdzilem ceny w Niemczech i... zalamka. Tam na worku karmy prawie 40zl mozna zaoszczedzic! :crazyeye:
malawaszka, jesli jestes w stanie ten bezbozny jezyk rozszyfrowac - jest tam mozliwosc wysylki do PL?

Posted

:lol: nie wiem czy da się zamówić tam, no i nie wiem czy wysyłka się opłaci bo tam mają drogą wysyłkę - ale to musielibyście sie zorientować, albo szukać znajomych w niemczech, teraz sprawdziłam te ceny i różnica się trochę zmniejszyła jak euro spadło, bo jak patrzyłam kiedyś to była naprawdę kolosalna - niemal dwukrotne przebicie :shock: ale nadal tam jest taniej

Posted

Ale co się dziwić, w naszym pięknym kraju większość produktów jest droższa niz na zachodzie - auta, perfumy, środki czystości, a jak widać i karmy...

Posted

Katica napisał(a):
Ale co się dziwić, w naszym pięknym kraju większość produktów jest droższa niz na zachodzie - auta, perfumy, środki czystości, a jak widać i karmy...

Tansza byc nie moze, bo to nieekonomiczne :eviltong: Transport kosztuje, marza tez musi byc... ale 20-25% marzy to troche duzo jak dla mnie :roll: Dlatego fajnie by bylo, gdyby ktos ta strone przeczytal i sprawdzil, czy nie da sie jakos 'na miejscu' u nich kupic.