Jogurt Posted August 28, 2008 Posted August 28, 2008 Jaka karme moglibyscie mi polecic aby podtuczyc basseta w wieku 15 miesiecy?? Przyznaje ze Orijen mnie bardzo kusi, ale boje sie ze efekt może byc wrecz odwrotny do zamierzonego :cool3: Co radzicie??;) Quote
Impresja&Simarilion Posted August 28, 2008 Posted August 28, 2008 może spróbuj do codziennej karmy dodać ryż lub makaron z kurczakiem/indykiem i marchewką? Quote
Jogurt Posted August 28, 2008 Author Posted August 28, 2008 Zapewnie przynioslo by to efekty. Puki mam wakacje moge sie tak bawic, ale od poczatku roku szkolnego moze byc trudniej, wiec wolalabym miec cos suchego, zeby nie bylo ze jak nie zdaze ugotowac to bedzie kicha. Narazie chlopakowi dawalam od czasu do czasu twarog lub gotowana piers z kurczaka. Quote
Martens Posted August 29, 2008 Posted August 29, 2008 Wklej może zdjęcie? Jeśli pies jest zdrowy nie tuczyłabym go na siłę, zwłaszcza basseta. Quote
Impresja&Simarilion Posted August 29, 2008 Posted August 29, 2008 szkoda, ze sędziowie krzywo patrzą na takie zdrowo wygladające bassety. Quote
togaa Posted August 29, 2008 Posted August 29, 2008 Impresja napisał(a):może spróbuj do codziennej karmy dodać ryż lub makaron z kurczakiem/indykiem i marchewką? Całe lata tak gotowałam moim psom.. Efekt jest taki,że od roku są na suchym light, bo na domowym nabrały kg. że ho,ho i to wszystkie trzy. Ja miałam taki system gotowania: Do szybkowaru:kurczak lub udka /5-6/ + marchew. Po ugotowaniu mięso i marchew wyciągałam,do rosołu dolewałam wody i zasypywałam ryżem.Trzeba to troche wypraktykowac,ile czego w jakich proporcjach.Wychodził ryż na sypko.W miednicy mieszałam z ugotow.mięsem,marchwią.Robiłam porcje i...do zamrażarki. To naprawdę niewiele roboty.Kwestia wprawy... I też odradzam podtuczenia psa.! Bardzo ucierpieć na tym moga stawy ia i Twoja kieszeń. Dobra karma light kosztuje majatek! Quote
Jogurt Posted August 29, 2008 Author Posted August 29, 2008 Bo to jest tak, ze w jego wieku on powinien przytyc, nie mowie ze duzo, ale 1-2kg by mu sie przydalo. On wazyl tak w sam raz, ale bylismy na obozie z agility, gdzie dostal duza dawke ruchu i schudl, poza tym z niego straszny niejadek jest, na zdjeciach tego tak nie widac, ale ma troche zapadniete boki. http://images41.fotosik.pl/6/c35b59c71fd7930dmed.jpg http://images39.fotosik.pl/6/ecd0db1b18a50ebbmed.jpg Quote
Martens Posted August 29, 2008 Posted August 29, 2008 Impresja napisał(a):szkoda, ze sędziowie krzywo patrzą na takie zdrowo wygladające bassety. Szczerze mówiąc miałabym to w nosie nawet będąc hodowcą - byle zrobić hodowlankę i hodować psy zdrowe. Jogurt, dla mnie pies wygląda ok, zwłaszcza na swój wiek. Nie wiem, czy tyczy się to i bassetów, ale większość samców masy nabiera dopiero ok. 2-3 roku życia. U basseta podobnie jak u jamnika czy corgi lekka niedowaga jest zdrowsza niż minimalna nadwaga. Jeśli schudł Ci tak "sezonowo", to możliwe że zimą wróci do poprzedniej wagi bez żadnego wspomagania. Quote
Impresja&Simarilion Posted August 29, 2008 Posted August 29, 2008 to prawda, szczuplejsze pieski są o wiele zdrowsze Quote
prittstick08 Posted August 29, 2008 Posted August 29, 2008 przejrzałam z ciekawosci Twoja galerię. Twój pies wazy 35kg:crazyeye:Rozumiem, ze bassety, z tego co mowisz, wzorcowo tyle ważą, ale wyobraz sobie jakie to jest obciążenie dla stawów dla tak niskiego psa. Moj bernenczyk tyle waży:evil_lol: a ma 65 w kłębie:evil_lol: Nie tucz go, na zdjeciu wyglada na prawde zajebiscie, a i jego stawy sa szczęśliwsze z tego powodu. jezeli mu żebra wyraźnie nie wystają, ze wygląda jak pies ze schroniska zagłady, to nie tucz. Tak według mnie wyglądac powinien zdrowy, aktywny pies:) pozdrawiam Quote
Jogurt Posted August 30, 2008 Author Posted August 30, 2008 On jest aktywny, i to nawet bardzo jak na basseta. W poprzednim poscie podalam link do zdjecia jak on wyglda od gory i nie wyglada to za ciekawie, faktycznie jakbym go glodzila :evil_lol: Quote
Impresja&Simarilion Posted August 30, 2008 Posted August 30, 2008 moim zdaniem pies nie wygąda za chudo. Quote
Ula_czarnuszka Posted August 30, 2008 Posted August 30, 2008 Jogurt, psisko świetnie wygląda, w każdym ujęciu, tym z góry też :loveu: odpuść mu tuczenie... Powyżej już było o stawach i okresie wzrostowym, więc nie będę powtarzać:razz: Quote
prittstick08 Posted August 30, 2008 Posted August 30, 2008 Jogurt napisał(a):On jest aktywny, i to nawet bardzo jak na basseta. W poprzednim poscie podalam link do zdjecia jak on wyglda od gory i nie wyglada to za ciekawie, faktycznie jakbym go glodzila :evil_lol: No to przeciez napisałam, ze wygląda zajebiscie:) wiecej takich bassetów:multi: Quote
Katica Posted August 30, 2008 Posted August 30, 2008 Hej Orijenem na pewno nie utuczysz, osiągniesz odwrotny skutek... Orijen ma owszem dużo białka, ale mało tłuszczu, i mało węglowodanów. Wybierz zwykłą karmę o dość dużej zawartości tłuszczu, jeśli pies ma dużo ruchu to może być nawet High Energy, i dawaj zawsze górną granicę dawkowania, a nawet ciut więcej. Jeśli chcesz się bawić w gotowanie to dużo węglowodanów - ryż, makaron, plus tłuste mięso - np. wołowina, moja suka np świetnie toleruje wieprzowinę więc na zimę jej też daję... Ale jak i poprzednicy uważam że pies wygląda super, i lepiej dla niego że jest szczuplejszy :) Quote
Madzia_K Posted September 3, 2008 Posted September 3, 2008 Madzia...Gosia z naszego forum wyprowadziła Ignasia z zapadniętych boków na...o dziwo...Purinie. Pytanie czy mleczak zechce to jeść. A Jogurt wygląda za chudo. Bassety nie mają być okrągłe, ale ta jego obecna talia nie jest taka, jak powinna być. A co do poruszanego tematu wagi bassetów - są bassety sportowe ( lżejsze ) i te większe ( cięższe ). Jogurt to duży basset. I żeby jeszcze zaognić temat dodam, ze mój basset waży ponad 40 kg:evil_lol:...ale jest 1/3 większy od Jogurciaka:p. I na marginesie...sędziowie wcale nie przepadają za zapasionymi bassami ;) Quote
Recommended Posts