Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 648
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jakiś miesiąc temu miał 3 ataki padaczki. Wróciliśmy do początkowej dawki Luminalu i jak dotąd wszystko jest w porządku. Dexik bryka po śniegu jak malamut. Odgryzł połowę hortensji, ale sprawia mu to taką radość, że spisałam ją na straty.( widać ją na przedostatnim zdjęciu) Niech ją męczy :) Poza tym uwielbia kości na deser i suszone piersi kurczaka. Rozmawiałam z behawiorystką i do lata trzeba dać mu czas na oswojenie się ze wszystkim. Bo Dex jest bardzo grzeczny, ale jak mu coś się przekręci, to za nic nie chce wrócić do domu i ucieka po całym ogrodzie :) Jest kochany! Bardzo łaknie głaskania, czesania i dotyku. z resztą zwierzaków ma dobre układy.

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

Dexter niestety miał znowu ataki padaczki. Tym razem sześć razy. Dostaje teraz podwójną dawkę Luminalu. Jak biega po ogrodzie, to jest w formie. Jak wraca do domu, to cały czas śpi. Chcę go w najbliższym czasie zabrać na kompleksowe badania. Ale nie wiem jak on to zniesie, bo dopiero niedawno pozwala się dotykać i nie ucieka jak oparzony. Trzymajcie kciuki!

Posted

Lenarcik prowadził mojego psiaka. Nie byłam zadowolona. Przeniosłam się do prof. Lechowskiego. Garncarz to rzeczywiście wyśmienity okulista, a Dembele - podobno najlepszy dermatolog. Może teraz jest jakaś nowa generacja leków, bo mój był na luminalu i bromie :(.

Posted

Więc postaram się jeszcze o wizytę u Lechowskiego. Jeśli chodzi o doktora Dembele, to jest super lekarzem, który zna się na wielu dziedzinach weterynarii. I wiele razy mi pomógł, gdzie inni rozkładali ręce.

Posted

Wiesz.... grunt to mieć do lekarza zaufanie. Wtedy łatwiej znosić chorobę psiaka, gdy wiesz, że wetowi nie chodzi tylko o kasę lecz udzieli Ci porady przez telefon, a nie żąda, abyś przyjechała do niego z osłabionym psiakiem po ataku.... Kiedy nie zbywa Cię byle czym, gdy Ty zapłakana zawracasz Mu głowę....
Życzę Wam, abyście tylko na takich trafiali. Jestem myślami z Wami :).

Posted

Owca miał rozszerzone komory w mózgu, które naciskały na nerw - stąd brały się ataki. I z tego, co twierdziła wetka z Elwetu, Luminal miał na to nie działać.

Mam mimo to nadzieję, że Owca się jakoś wyliże :-( Już raz mu się udało... Trzymam mocno kciuki!

Posted

A z czego mu sie te komory rozszerzyly .........Wg. mnie to nie ma niczego bez przyczyny. Jak sie zlikwiduje przyczyne to symptomy tez ustapia.........Owca trzymaj sie. Byle do siego:):)

• 3 weeks later...
Posted

Byliśmy dzisiaj z Dexem u doktora Dembele. Początek był trochę niefortunny, bo Dex pociągnął mnie, przewrócił i uderzyłam głową w krawężnik. A potem jeszcze ciągnął po osiedlowej drodze. W efekcie spędziłam 3 godziny na pogotowiu i wpisuję rachunek za rozerwane buty na jego konto ( obetnę mu z kieszonkowego) :)Na szczęście okazało się, że to tylko stłuczenie z wielkim guzem.
Dr zbadał Dexa i powiedział, że oprócz padaczki jest wszystko ok. Mam dzwonić za miesiąc i wtedy ewentualnie będzie modyfikował dawkę Luminalu. Dostał tylko tabletki na odrobaczenie. Dr Dembele bardzo mu się spodobał i Dex nie chciał wyjść z gabinetu :)
Co do powiększenia komór mózgowych, to mogą być dwie przyczyny. Pierwsza, to wada wrodzona, a druga to wynik zaniku podkorowego (możliwe, że pourazowe). To natomiast nie ma wpływu na padaczkę.

Z nowości mogę powiedzieć,że od wczoraj Dex ma nowego kolegę w domu :cry:
Czarny a'la labrador na krótkich nóżkach biegający wieczorem po ulicy między samochodami. Taki prezent od ukochanego..........
Szukamy właściciela. Starego lub nowego. :)

Posted

winter7 napisał(a):

Co do powiększenia komór mózgowych, to mogą być dwie przyczyny. Pierwsza, to wada wrodzona, a druga to wynik zaniku podkorowego (możliwe, że pourazowe). To natomiast nie ma wpływu na padaczkę.

Dex został znaleziony przy drodze. Nic wtedy nie stwierdzono. Może jednak cos się wydarzyło...