Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 648
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Antoine_Clamaran']hej jestem tutaj nowy ale musiałem się zalogować i dodam NEWS!!!

Dzisiaj wieczorem przy okazji zawiezienia Bajki do Elvetu wyprowadzałem na spacer Owcę :) - rozmawiałem z lekarzami na temat jego stanu zdrowia i ogólnie...

a we wtorek OWCA wędruje do Mnie do domu...generalnie pies radzi sobie znakomicie jak na niewidomego, w porównaniu do azylu wyciszył się trochę (dalej ma ADHD i szarpie na spacerze ale Mniej). Jak będę miał to pododaje zdjęcia :)

ps. Dodatkowo zaproponowano dzisiaj w Azylu telefoniczne dwa DT i jeden DS...zobaczymy, ważne że od wtorku może być u Mnie :)[/QUOTE]

Antoine, jesteś moim idolem po prostu ... poryczałam się ... Owco, będzie dobrze pieseczku biedny.
Gdyby była potrzebna pomoc - karma, kasa, dajcie znać OK ?
Brno ... to eee... Czechy ? Tam sobie radzą z nowotworami mózgu u psów i diagnostyką neurologiczno-onkologiczną ?

Posted

jak narazie DT, bo Agnieszka chce mi wciskać inne DT, a skoro OWCA znajdzie inny DT albo DS no to nie będę blokował DT u Mnie...chociaż myślę o Nim jak o DS...w kolejce do Mnie ustawiły się już Grota i Galera :) no ale zobaczymy...jak narazie będzie u Mnie :)

Posted

jutro będę w szpitalu się popytam o ewentualną operację czy ma sens i czy jest szansa, jak narazie wiem że odstawiają leki bo nie powodują nic - pies po nich zachowuje się tak samo jak i bez nich. Podowiaduje się co i jak! generalnie słyszałem że w Bielsku Białej jest bardzo dobry szpital (chyba Med-Vet prowadzony przez murzynów) wiem że leczą tam psiaki zza granicy (Słowacy i Czesi bardzo sobie chwalą tą klinikę) głównie zmiany neurologiczne - no chyba że ktoś z was coś słyszał??

Posted

[quote name='Antoine_Clamaran']jutro będę w szpitalu się popytam o ewentualną operację czy ma sens i czy jest szansa, jak narazie wiem że odstawiają leki bo nie powodują nic - pies po nich zachowuje się tak samo jak i bez nich. Podowiaduje się co i jak! generalnie słyszałem że w Bielsku Białej jest bardzo dobry szpital (chyba Med-Vet prowadzony przez murzynów) wiem że leczą tam psiaki zza granicy (Słowacy i Czesi bardzo sobie chwalą tą klinikę) głównie zmiany neurologiczne - no chyba że ktoś z was coś słyszał??[/QUOTE]

murzyn był w Bielsku dawno teraz jest w anglii
i nie w med-vet
mam w bb spawdzoną wetkę, specjalistkę chirugii

Posted

Och jak ja sie ciesze......, pisalam do roznych ciotek, ale nie moglam nikogo namowic. Napisze na forum, ze Owca ma dt. Czy w koncu wiadomo czy on ma tego guza czy nie ??
I jak tam jego padaczka ?? i wogole w jakim jest stanie ??

Posted

No to skoro już wiecie, że Owieczek vel Oscypek znalazł dom :multi: to ja napiszę coś o jego zdrowiu.

Owca nie ma żadnego guza, ma natomiast rozszerzone komory mózgowe, które naciskają na nerwy - stąd utrata wzroku (już nieodwracalna). Możliwe, że jest to wada genetyczna i możliwe, że będzie się powiększać.
Padaczka ma taką postać, że leki na nią nie pomogą, będzie tylko dostawał coś w samym momencie ataku.
No i niestety, tak, jak pisała _Goldenek, przyjdzie moment, że ataki zaczną następować jeden po drugim i trzeba będzie pozwolić Owieczce odejść :( Nie wiadomo, czy to będzie za trzy lata, czy za trzy miesiące, tego nie da się przewidzieć :(

Poza tym Owca jest w naprawdę w dobrym stanie - wesoły, skoczny, merdający ogonem, uśmiechnięty :) I śliniący wszystkich dookoła ;) Aż trudno uwierzyć, że on nie widzi, tak dobrze orientuje się w terenie. Mam kilka zdjęć, niestety z telefonu, więc słabej jakości:

Posted

Jest jeden w klinice na Ursynowie.... zapomniałam nazwiska na Jego szczęście. Ale to taki specjalista, że .... wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Mojemu Charliemu (miał wtedy 7 lat)odczytał, że pies ma wodoglowie. Oczywiście, potem okazało się, że to totalna bzdura :(, ale o tym dowiedziałam się od prof. Lechowskiego.

Posted

Wydaje mi się, że komory na rezonansie widać dość wyraźnie, zwłaszcza, jeśli są powiększone i nie trzeba być do tego specjalistą... Ale mogę się mylić.

W każdym razie rezonans odczytywała ta sama osoba, która się w nim w Elwecie zajmowała, jak będę pamiętać to dopytam, kto to był.

EDIT: Ktoś (chyba E-S?) wspominał na wątku o klinice w Brnie... Tą klinikę polecała kiedyś TERESA BORCZ dla naszego azylowego padaczkowca Johny'ego... Eh, może mogliby tam jeszcze jakoś Owieczce pomóc... Tylko ja chyba nie miałabym sumienia wieźć go w takim stanie aż do Czech :( No i skąd brać na ta fundusze?

Posted

[quote name='_Goldenek2']Jest jeden w klinice na Ursynowie.... zapomniałam nazwiska na Jego szczęście. Ale to taki specjalista, że .... wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Mojemu Charliemu (miał wtedy 7 lat)odczytał, że pies ma wodoglowie. Oczywiście, potem okazało się, że to totalna bzdura :(, ale o tym dowiedziałam się od prof. Lechowskiego.[/QUOTE]

Narojek?własnie tego "specjaliste" mam na mysli na szczescie albo nie szczescie jest teraz w lublinie

Posted

[quote name='PawelParos']Narojek?własnie tego "specjaliste" mam na mysli na szczescie albo nie szczescie jest teraz w lublinie[/QUOTE]

Dokładnie Pawle:angryy::angryy::angryy:. Do tej pory mną trzęsie gdy sobie przypomnę :mad::mad::mad: