Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ludzie! Bierzcie te psiaki, bo w Tygodniku Regionalnym piszą że chcą zamknąć schronisko w Celestynowie!!! :-( Gdzie te domki???!
Kosu32 jak będziesz jechała do Celestynowa, to chciałabym się z Tobą umówić. Piszą tu że potrzeba starych ręczników, kocy, kurtek i ogólnie wszystkiego. Dałabyś mi z tydzień wcześniej znać, to bym przymusową :mad: zbiórkę po rodzinie zrobiła. Pewnie nie będzie tego wiele, ale zawsze coś. Kiedyś widziałam u mamy stary śpiwór bez suwaka, to mogłabym jej zwędzić :razz: a i pewnie jakieś stare ręczniki się znajdą.
Przekazałabym Ci to dla schroniska. Co Ty na to?

Posted

[quote name='tanitka']a mozesz podac do tego artykułu linka, albo go zeskanować?

Niemam skanera, ale zaglądałam na stronę tygodnika:
Tygodnik Regionalny
i niema tam jeszcze tego numeru (22 stycznia nr3). Jest poprzedni numer. Z 15 stycznia, ale jak chcesz, to mogę Ci przepisać artykuł :razz:
Tematem tygodnia jest Niepewna przyszłość schroniska
Nie uśpię żadnego psa-mówi dyrektor schroniska w Celestynowie po tym, jak zamknięto placówkę dla nowych podopiecznych.
Cyt. początek
Powiatowy lekarz weterynarii w Otwocku zakazał przyjmowania psów do schroniska dla bezdomnych zwierząt w celestynowie. Zakaz ma obowiązywać do momentu usunięcia długiej listy uchybień, jakie stwierdzono podczas grudniowej kontroli. Brak ich realizacji, może skończyć sie wnioskiem o zamknięcie celestynowskiego bidula dla zwierząt.

I tak zaczyna się obszerny artykuł.

Posted

[quote name='Agmarek']Ludzie! Bierzcie te psiaki, bo w Tygodniku Regionalnym piszą że chcą zamknąć schronisko w Celestynowie!!! :-( Gdzie te domki???!
Kosu32 jak będziesz jechała do Celestynowa, to chciałabym się z Tobą umówić. Piszą tu że potrzeba starych ręczników, kocy, kurtek i ogólnie wszystkiego. Dałabyś mi z tydzień wcześniej znać, to bym przymusową :mad: zbiórkę po rodzinie zrobiła. Pewnie nie będzie tego wiele, ale zawsze coś. Kiedyś widziałam u mamy stary śpiwór bez suwaka, to mogłabym jej zwędzić :razz: a i pewnie jakieś stare ręczniki się znajdą.

Działamy typowo polską niestety metodą, jak cos nie tak to nie pomagać tylko likwidować. Tak sie robi z przedszkolami, szkołami, schroniskami... a potem dopiero zaczyna się kanał.

Posted

Znalazłam to na oficjalnej stronie Celestynowa. Mniej-więcej o tym jest artykuł, tylko bardziej rozszerzony.
Kosu ma się postarać o całość z Tygodnika

"Istniejące od kilkunastu lat schronisko w Celestynowie decyzją Powiatowego Lekarza Weterynarii z Otwocka z dniem 19 grudnia 2008 roku wstrzymało przyjmowanie zwierząt.

W dniu 4 grudnia 2008 roku na terenie schroniska dla bezdomnych zwierząt w Celestynowie przeprowadzono kontrolę. Schronisko zdaniem powiatowego lekarza weterynarii z Otwocka nie spełnia kilku podstawowych warunków funkcjonowania tej placówki i dlatego też wprowadzono zakaz przyjmowania nowych zwierząt. W schronisku brakuje oddzielnych pomieszczeń: dla szczeniaków, pomieszczeń dla chorych psów w celu odizolowanie ich od zdrowych osobników. Boksy, w których przetrzymywane są zwierzęta wymagają odnowy. Blachy, którymi uzupełniane są braki w ogrodzeniu narażają zwierzęta na urazy. Przejeżdżając nieopodal schroniska podróżni mogą zauważyć również błąkające się psy, które wydostały się z schroniska na ulicę przez dziury w ogrodzeniu narażając tym samym kierowców jak i pieszych na niebezpieczeństwo. Dyrektor placówki zobowiązana jest do zlikwidowania uchybień w działaniu schroniska. W wypadku, gdy nie zostaną wykonane zalecenia lekarza weterynarii placówce grozi najprawdopodobniej zamknięcie".

Posted

Fakt

Piesów jest cała masa... Są jednak pod opieką pracowników i weterynarza. Nie chodzą ani głodne ani spragniomne. Należy się tylko cieszyć że jest ktoś taki Jak Pani Dyrektor, kto trzyma to wszystko w garści i się nie daje. Tej kobiecie powinni dać order za pomoc czworonogom a nie straszyć zamknięciem schroniska.

Tak naprawdę to przydałoby się więcej adopcji (kochających domów) i pełna świadomość ludzi w temacie streylizacji i kastracji psiaków...

Posted

[quote name='kosu32']Fakt

Piesów jest cała masa... Są jednak pod opieką pracowników i weterynarza. Nie chodzą ani głodne ani spragniomne. Należy się tylko cieszyć że jest ktoś taki Jak Pani Dyrektor, kto trzyma to wszystko w garści i się nie daje. Tej kobiecie powinni dać order za pomoc czworonogom a nie straszyć zamknięciem schroniska.

Tak naprawdę to przydałoby się więcej adopcji (kochających domów) i pełna świadomość ludzi w temacie streylizacji i kastracji psiaków...

Kosu oni ją tak straszą już od wielu lat, ale ona dzielna babka daje sobie z nimi radę :mad: Dopuki psom nie dzieje się krzywda, to nie zamkną schronu.
No i właśnie temat sterylizacji...
Nie tak dawno kolega powiedział mi że ja to kastruję i sterylizuję wszystko co mi wpadnie w ręce. Była na ten temat ostra wymiana zdań która skończyła się prawie że awanturą. Po pierwsze co to kogo obchodzi co ja robię ze swoimi zwierzakami, a po drugie to jak ja mam upilnować 3 kotki??? Na co mam czekać? Aż mój pies zapłodni jakąś bezdomną sukę i wspólnymi siłami powiększą grono bezdomniaków? Niektórzy ludzie to palanty. Nie rozumieją że sterylka przynosi więcej korzyści (albo i nawet nie wiedzą co to słowo oznacza) bo gdyby tak każda z moich kotek rodziła w ciągu roku po 6 kociąt, to miałabym ich 18 :-o I niby co ja miałabym z taką bandą zrobić?
I to jest właśnie nieświadomość ludzka :shake:
Isadora niestety musze przyznać Ci rację. Jak sobie z czymś nie radzimy, to zaraz natychmiast trzeba to zlikwidować, tylko nikt się nie zastanawia ile zwierzaków przy tym trzeba będzie uśpić.
Skoro na tych wysokich stołkach są takie mądre persony, to może niech ruszą swoje szanowne tyłeczki i pomogą trochę z własnej woli. Można domków dla piesów poszukać, albo zakasać rękawy i ogrodzenie naprawić...
Ale nie. Po co brudzić sobie rączki. Lepiej zamknąć.
Kończe bo mi się ciśnienie podnosi...

Posted

[quote name='Agmarek']Ludzie! Bierzcie te psiaki, bo w Tygodniku Regionalnym piszą że chcą zamknąć schronisko w Celestynowie!!! :-( Gdzie te domki???!

Agmarku

Rób zbiórkę rzeczy - koniecznie. Tam wszystko się przyda. Ja na początku grudnia zawiozłam cały samochód dostawczy (stare koce, kołdry, poduchy, legowiska, ciepłe kurtki, wykładziny, chodniki, materace, śpiwory i suchą karmę). Zbiórka trwała tydzień. Wspomogli mnie weterynarze, znajomi z pracy i ludzie którym los czworonogów nie jest obcy. Ludzie często oddawali rzeczy które latami zalegały ich strychy i piwnice a dla schroniska to nieoceniona pomoc. Może jak się któregoś dnia zmobilizuję to zrobię oddzielny wątek o tym przedsięwzięciu. Doskolanle wiemy że to kropla w morzu potrzeb - ale zawsze to coś. Wiadomo że najważniejsze są adopcje psiaków, ale te które nadal tam są też potrzebują naszej doraźnej pomocy. Obdzwoń znajomych, rodzinę ... Poproś by poprzeglądali swoje domowe zakamarki. Ludzię często mają takich rzeczy od groma i nie wiedzą co z tym zrobić - jak się tego pozbyć.

Posted

Ludzie !!!

Potrzebne są adopcje - jak najwięcej !!!

Jeżeli ktokolwiek z Was będzie słyszał o kimś kto chce pieska albo kota-dajcie znać na wątku albo na private.

Trzeba pomóc schronisku - KONIECZNIE !!!

Posted

No Kochana !!!

I za to Cię między innymi lubię ... :cool2:

Jesteś zwiastunką dobrych wieści :iloveyou:

Oby tak dalej

Celestynowskie psiaki - w górę !!! :sweetCyb:

Posted

Kosu zawinęłam mamuśce ten śpiwór co Ci mówiłam. Trochę oponowała, ale zrobiłam "psie oczy" i uległa :evil_lol: Mam jeszcze parę ręczników i stary koc co pamięta czasy kiedy mój tata jeszcze żył (11 lat niema go z nami). Też trochę protestowała, ale tłumaczyłam że tata by pewnie tego chciał, a i tak nikt tego koca nie używa. Z westchnieniem kiwnęła głową.
Rozumiem że w niedzielę jedziecie? Ja dopiero po 13 mogę się wyrwać. Będziesz jeszcze w schronie żeby się ze mną spotkać przed bramą? Zadzwoniłabym do Ciebie że już jestem.

Posted

Zapraszamy wszystkich którzy chcą znaleść prawdziwego przyjaciela do schroniska w Celestynowie
(w schronisku przebywa około 1.400 psów)
.:painting:

[FONT=Tahoma]Bo kochać wiernie i bezgranicznie potrafi tylko pies.[/FONT]

[FONT=Tahoma][/FONT]

[FONT=Tahoma]:Dog_run::Dog_run::Dog_run:[/FONT]

Posted

[quote name='kosu32'][CENTER]Zapraszamy wszystkich którzy chcą znaleść prawdziwego przyjaciela do schroniska w Celestynowie

(w schronisku przebywa około 1.400 psów)[/quote][/CENTER]
[LEFT]
Więc zapraszamy! Ten jedyny czeka tam właśnie na Ciebie :razz:[/LEFT]

Posted

Przypominam że w budynku biura na dole znajduje się takie cudeńko. Suczka ma 3 miesiące. Będzie małym pieskiem - jest z tych pinczerowatych ślicznych czworonogów.

Brać kochani brać - bo zaraz zapisy się skończą i ktoś będzie mocno żałował że nie był po Nią pierwszy ...

Cóż za śliczne oczęta - od razu się można zakochać ...

I ta słodka minka - cóż za piękna z Niej dama, mimo tak małych gabarytów...