Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Rozmawiałam z fundacja SFORA. Wstepnie Pani poinformowała mnie, że fundacja może zaproponować leczenie 4 psów na ich koszt. Pieski mają być leczone w Klinice weterynaryjnej na Żoliborzu. Miał być opłacony ich pobyt. W tej klinice jednak mają do połowy września zablokowane miejsca (wielka akcja sterylizacyjna). Jeśli ktoś z Warszawy jest w stanie zabrać do siebie na czas leczenia lub na DT psa, to może go leczyć na koszt SFORY. Oczywiście mowa o 4 psach. Być może jesli zajdzie taka potrzeba, to fundacja sfinansuje leczenie wiekszej ilości. Pieski te po leczeniu mogłyby trafić pod opiekę fundacji.

Jutro mam oddzwonić i dowiedzieć się, czy fundacja znalazła u siebie jakieś wolne miejsca chociaż dla paru psów.

• Replies 3.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Założę Velvetowi wąteczek, co? Teraz rozsyłam po znajomych fotki z prośbą o datki. Kurka, żeby go wzięli na tym SGGW, bo jak nie - to nie wiem. W tej klinice Sfory nie ma chyba miejsca na takie wielgusy :shake:. Ale jakby co, pamiętajcie o nim, kochani!

Posted

zofia&sasza napisał(a):
Założę Velvetowi wąteczek, co? Teraz rozsyłam po znajomych fotki z prośbą o datki. Kurka, żeby go wzięli na tym SGGW, bo jak nie - to nie wiem. W tej klinice Sfory nie ma chyba miejsca na takie wielgusy :shake:. Ale jakby co, pamiętajcie o nim, kochani!

zakladaj mu wátek, wstawié do pierwszego postu. Asta tez dodam, tylko wyszukam.

Posted

zofia&sasza miejsca na przechowanie nie ma - niestety. Można jednak tam leczyć pieska na koszt SFORY. Ktoś musiałby z nim dojeżdżać. Czy ma on zapewniony jakiś DT, hotel?

Ja mam u siebie szczeniaka na DT + suke z cieczką. Nie moge nic zabrać.

Posted

Emilio, właśnie rozmawiałam z Panią Kierownik Schroniska dla Zwierząt w Wieluniu.
Przedstawiłam Jej sytuację psów od Biedrzyckiej.
Pani Kierownik powiedziała, że przyjmie do schroniska dwa psy.
Telefonowałam w tej sprawie do Grzegorza i podałam namiary na Panią Kierownik. Szczegóły umieszczenia psów w Wieluniu Grzegorz będzie uzgadniał telefonicznie z Panią Kierownik .

Posted

Odi napisał(a):
Emilio, właśnie rozmawiałam z Panią Kierownik Schroniska dla Zwierząt w Wieluniu.
Przedstawiłam Jej sytuację psów od Biedrzyckiej.
Pani Kierownik powiedziała, że przyjmie do schroniska dwa psy.
Telefonowałam w tej sprawie do Grzegorza i podałam namiary na Panią Kierownik. Szczegóły umieszczenia psów w Wieluniu Grzegorz będzie uzgadniał telefonicznie z Panią Kierownik .

Odi, cudownie. Wielkie dziéki za tá pomoc. Juz piszé w pierwszym wátku o psach, które majá zalatwione miejsca i czekajá na transport.

Posted

[quote name='zulugula']zofia&sasza miejsca na przechowanie nie ma - niestety. Można jednak tam leczyć pieska na koszt SFORY. Ktoś musiałby z nim dojeżdżać. Czy ma on zapewniony jakiś DT, hotel?

Ja mam u siebie szczeniaka na DT + suke z cieczką. Nie moge nic zabrać.

No właśnie nie ma. Ja też nie mogę go zabrać. Mój Sasza zrobiłby z niego rąbankę, a suka tymczasowa by wylizała resztki. Liczę na upchnięcie i zdiagnozowanie go na SGGW. Tam chyba można opłacić pobyt psa? Bez diagnozy nikt go nie przyjmie.

Posted

Pluciarz napisał(a):
Wysyłam 200 zł. więcej niestety już w tym m-cu nie dam rady. Za tydzień, jak dobrze pójdzie, będę miała sporą ilość używanych kocy, proszę o informacje na pw. gdzie rozesłać. Ze schroniskiem będę rozmawiała za godzinę, dam znać.

też jestem z Olsztyna...pytałam koleżankę wolontariuszkę..schronisko jest bardzo pzrepełnione,brak miejsc totalnie,ale po prowrocie szefa zapyta,może uda sie wziąć ze dwa pieski,ale wątpliwa sprawa:roll:

Posted

Co można napisać?... To nie do uwierzenia, że w cywilizowanym kraju są takie miejsca. I ile ich jest jeszcze, takich, o których nie wiemy?... Nie wiem, co dodać...

Czy ktoś zrobił już może jakieś bannery do tego wątku? Przyznaję, że nie przejrzałam wszystkich stron.

Posted

Uwaga Uwaga.Otrzymalam wiadomość iz po ostatnich uzgodnieniach

wszystkie wysyłki oraz wplaty pienięzne prosimy przekazywac na adres:

Wpłaty i pomoc rzeczowa:

Pogotowie i Straż dla Zwierząt
Plac Pocztowy 4/6
64-980 Trzcianka

Bank PKO BP S. A. w Czarnkowie
87 1020 3844 0000 1702 0048 1093

Z dopiskiem pomoc dla psów spod Grójca

Tel. 512 100 550 (24h)

prosze juz nie wysylac na adres Pani Iwony Kowalik.

Posted

[quote name='kasiaprodex']Uwaga Uwaga.Otrzymalam wiadomość iz po ostatnich uzgodnieniach

wszystkie wysyłki oraz wplaty pienięzne prosimy przekazywac na adres:

Wpłaty i pomoc rzeczowa:

Plac Pocztowy 4/6
64-980 Trzcianka

Tel. 512 100 550 (24h)

prosze juz nie wysylac na adres Pani Iwony Kowalik.

Czy w związku z tym, jeżeli wczoraj zrobiłam zamówienie w Krakvecie i podałam jako miejsce dostarczenia przesyłki adres Pani Iwony Kowalik, to powinnam próbować to teraz jakoś odkręcać czy zostawić jak jest?

Posted

Jesli ktos chcialby zabrac na dt itd/adoptować jakiegos psiaka z samego Krężla prosimy o kontakt z Pogotowiem i Strazą dla Zwierząt z Trzcianki i Fundacją Emir.

Posted

Emilio, rozmawiałam z Panią Dyrektor Zakładu Gospodarki Mieszkaniowej w Gorzowie Wlkp.
Pomimo ogromnego przepełnienia schronisku Pani Dyrektor podjęła trudną decyzję o przyjęciu dwu suniek.
Duża w tym zasługa również Pani Administrator schroniska.
Te dwie sunie powinny być niewielkiego wzrostu. Istnieje możliwość wykonania im sterylizacji.
Zatem jest miejsce dla dwu niedużych suczek w schronisku w Gorzowie Wlkp.
Podam Grzegorzowi namiary telefoniczne do Pani Administrator.

Posted

[quote name='Justynak']Czy w związku z tym, jeżeli wczoraj zrobiłam zamówienie w Krakvecie i podałam jako miejsce dostarczenia przesyłki adres Pani Iwony Kowalik, to powinnam próbować to teraz jakoś odkręcać czy zostawić jak jest?
P. Iwona napewno dostarczy to dla psiakow w Kręzle lub Maciejowicach.

Nie zapominajcie, ze są DWA miejsca z psiakami.(Kręzęl i Maciejowice)

Posted

Jestem w szoku... Mieszkam niedaleko, mam duży samochód, ale nie mam z kim zostawić dziecka. Mogę przywieść słomę, jeżeli jest zbiórka jakiś dużych rzeczy (worki z karmą, posłania) w W-wie to mogę przewieść. Może trzeba dowieźć niezmotoryzowanych wolontariuszy... Piszcie, jak można pomóc!

Posted

donacja napisał(a):
Jestem w szoku... Mieszkam niedaleko, mam duży samochód, ale nie mam z kim zostawić dziecka. Mogę przywieść słomę, jeżeli jest zbiórka jakiś dużych rzeczy (worki z karmą, posłania) w W-wie to mogę przewieść. Może trzeba dowieźć niezmotoryzowanych wolontariuszy... Piszcie, jak można pomóc!

Slomy nie potrzeba, jest pod reka na miejscu, na polu..DZIEKUJEMY. Dary rzeczowe typu koce itd, karma, miski smycze, obroze, przydadzą sie. Gmina, nie oszukujmy sie, zakupuje najtansza karme wiec jak psiaki dostaną lepsza tym lepiej.

Posted

[quote name='Kostek']acha i 2 osoby z naszej fundacji objawow nosowki nie zauwazyly wiec to takze nie moze byc powod uspienia psa!

Odpowiadam ponieważ od początku sytuacja musi być jasna!!
Nie będzie pospolitego ruszenia i wolnej amerykanki przy ratowaniu psów Biedrzyckiej !!
W Krężelu było łacznie 141 psów ż 13 zwłok w zamkniętcyh 3 pomieszczeniach razem z psami żywymi; zwłoki nosiły ślady, że były pożywieniem dla tych pozostających przy życiu; w 2 pojemnikach na śmieci ( 180 l) znajdowały się zwłoki psów w stadium końcowego rozkladu)
W Maciejowicach znajduje sie ok 70 psów w nieco lepszym stanie; psy te równiez pozbawione były wody, jedzenia oraz opieki lekarskiej; one też będą sukcesywnie zabierane;( wczoraj psy zostały przez nas napojone i dostały karmę) wójt Maciejowic spotyka się z nami w najbliższy piątek i zadeklarował swoją pomoc; w okolicznym lesie wg info mieszkańców znajdują sie b. liczne zwłoki psów
26.08.08 z Krężela zabrano:
Fundacja AST
1 samiec amstaffa - stan zadowoalający
Psi Anioł
- 1 suka wilkowata - stan zadowalający
4 szczeniaki - stan zadowalający
1 pies czarno - biały - pies z urazem oka, stan zadowalający
EMIR 1 suka mix kaukaza z otwartym złamaniem tylnej łapy i ranami
na pozostałych, wyglodzona, odwodniona ( zmnaleziona w
piwniczce ziemnej - została przewieziona od razu do kliniki)
2 suki wilczaste - nużyca w stopniu zaawansowanym, stan og.
poważny
1 pies mix długowłosy stan zadowalający
1 suczka mix z urazem szczęki i nużyca w stopniu średnim
- stan poważny
Schronisko Milanówek
2 suczki stan zadowalający
Pogotowie dla Zwierząt
4 suki - stan zadowalający
15 szczeniaków - rokowania niepewne
Schronisko p.Wandy
16 psów i suk( w tym szczeniaki powyżej 3 m-ca - pojadą do
schroniska p.Wandy - stan psów poważny,
Schronisko Wieluń
2 psy - nużyca w stopniu zaawansowanym
Lubliniec
dom staly - 2 psy - stan zadowalający

listę kolejnych miejsc będziemy publikować na bieżąco

1) psy są w złym stanie, wychudzone, odwodnione, ok 60% ma zmiany nużycowe w różnym stopniu zaawansowania
2) wiele ma świeże i starsze rany po pogryzieniach
3) suki ze szczeniakami juz zostały zabrane z Krężela ; moga być jeszcze w Maciejowicach
4) w interwencji uczestniczyła miejscowa policja, technik policyjny z ramienia prokuratury, pow.lekarz weterynarii i jego zastępca póżniej na miejsce przyjechał wójt i prac urzędu gminy; z ramienia fundacji był lekarz oraz póżniej dojechała ekipa lekarzy - wet.
5) zostały uśpione szczeniaki w liczbie 14 z objawami niewydolności krążeniowo-odechowej, ropnymi wyciekami z nosa , z wysoka gorączką i charłactwem
6) 2 szczeniaki z objawami nosówkowymi i wysoką gorączka zostały przebadane, podano im antybiotyk i kroplówki; szczeniaki te zostały umieszczone w boksie wysłanym świeżą słoma; rokowania co do nich są niepewne
7)przebadane i zaopatrzone medycznie tez zostały psy z widocznymi ranami i okaleczeniami
8) w dniu dzisiejszym ma przyjechać pow. lek. wet razem z 2 lek. wet z ramienia urzędu gminy i dokonać oceny stanu zdrowia psów na miejscu
9)w jednym z pomieszczeń znajduje si e ok 10-13 psów b. agresywnych - o ich losie również zadecydyją lek. wet.

Każde zwierzę zostanie wydane tylko za potwierdzeniem jego odbioru + zdjęcie.

10)wszelkie kontakty zapytania
pod tel 609 036 046 Katarzyna Śliwa -Łobacz - rzecznik prasowy
EMIRA;
Chętnie przyjmjemy wszelką pomoc , bo bardzo jej te psy potrzebują , ale ta pomoc musi być koordynowana, aby niczego nie zaprzepaścić
11) zostało ustalone z wójtem Chynowa, że przez najbliższy miesiąc gmina będzie finansowała zakup karmy oraz opłaci pracownika ( jednego z tych, którzy tam są do opieki nad pozostałymi psami do czasu ich zabrania)
12) zwloki zostały zabrane przez firmę utylizacyjną
13) zgodnie z ustaleniemi z wójtem dzis pracownik ma oczyścić pomieszczenia ze stosów odchodów i resztek zwłok, następnie zdezynfekować roztworem virkonu ( zakupi go gmina); następnie zostanie tam położona świeża sloma i wprowadzone psy
14) szukamy miejsc w dobrych schroniskach i odpowiedzialnych ludzi; psy te nie moga pójśc gdziekolwiek, ble szybciej i bez kontroli; opsoby biorące te psy muszą mieć świadomośc, że wymagają one leczenia, co pociąga za sobą koszty, które będa musziały ponosić
15) Akcję prowadza wspólnie ARKA, Fundacja EMIR, Pogotowie dla Zwierząt;
ustaliliśmy, że podajemy 1 ( słownie) jedno konto i jest to konto Pogotowia dla Zwierząt( rozliczeń ponoszonych kosztów dokonamy między sobą) - dlatego wszelkie pieniądze przeznaczone na pomoc psom Biedrzyckiej ( czy to z wpłat osób prywatnych, bazarków czy allegro) musza przejśc przez wyżej podane konto;
wszelkie dary rzeczowe: karma, smycze, obroże , itp. prosimy przesyłać wyłącznie do Pogotowia dla Zwierząt do Trzcianki
wszelka samowola w tym względzie będzie przez napiętnowana.

Oburzające i nie do przyjęcia są pomówienia i nieodpowiedzialne pogróżki pod adresem ludzi i organizacji, które te akcje zorganizowały.
Przestępców szukajcie gdzie indziej i przeciwko nim kierujcie zawiadomienie do prokuratur;
Oszołomów i ciotek rewolucji szukających dla siebie pożywki i adrenaliny - tolerować nie zamierzamy!
PSY POTRZEBUJĄ POMOCY !!!!

Wpłaty i pomoc rzeczowa:

Plac Pocztowy 4/6
64-980 Trzcianka

Tel. 512 100 550 (24h)

we wspólnym imieniu organizatorów
EMIR
zdj. z 26.08 wkrótce

Posted

Odi napisał(a):
Emilio, rozmawiałam z Panią Dyrektor Zakładu Gospodarki Mieszkaniowej w Gorzowie Wlkp.
Pomimo ogromnego przepełnienia schronisku Pani Dyrektor podjęła trudną decyzję o przyjęciu dwu suniek.
Duża w tym zasługa również Pani Administrator schroniska.
Te dwie sunie powinny być niewielkiego wzrostu. Istnieje możliwość wykonania im sterylizacji.
Zatem jest miejsce dla dwu niedużych suczek w schronisku w Gorzowie Wlkp.
Podam Grzegorzowi namiary telefoniczne do Pani Administrator.

Odi, wielkie dziéki, czyli zalatwilas razem 4 miejsca (2 w Wieluniu i 2 w Gorzowie). Juz zapisujéw pierwszym poscie. zeby to nie umknélo na wátku.

Posted

zofia&sasza napisał(a):
Wysłałam Emir pw z prośbą o dopisanie Black Velveta do listy. Za Boga nie chciałabym być posądzona o wolnoamerykankę i inne brzydkie rzeczy.

:p spokojnie, bo sie podlozymy jak juz, to obie albo i trzy nawet;) Co z pieszczochem, ma jakies gdzies juz miejsce??:shake: