Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, mam problem, ponieważ mój pies ciągle się drapie. A od miesiąca to już w ogóle wybitnie. Jak w nocy spi to śpi. Nie budzi się aby się gryźć czy drapać, natomiast rano jak już jest obudzony to gryzie się i drapie niemiłosiernie. To samo jak w ciągu dnia chodzi po mieszkaniu. Co chwile sobie przypomina, że go swędzi. Na spacerach, zabawie czy podczas szkolenia w ogóle się nie drapie.
Najczęściej gryzie się na nogach, w pachwinach. Drapie się pod pachami, za uchem, czasami na boku brzucha. Zman skórnych nie ma, żadnych stanów zapalnych itp. Je Acanę, kupy ma w porządku. Kiedyś wspominałam o tym lekarzowi to powiedział, że może to przez to, że gubi sierść. Brał witaminy wtedy dodatkowo. Sierść zgubił już całkiem. Jak mu ciągnę za włosy to żaden nie wyleci. Nie wiem czym to może być spowodowane.

• 3 weeks later...
Posted

Hej, byłam jakiś czas temu tym problemem u naszego weta. Wet stwierdził alergię i małego grzybka ( podobno pies ma jakieś przebarwieniana skórze, które świadczą o tym). Dostal dexametazon w tabletkach co 48 h 0,001 mg oraz na noc imaverol. Z racji tego, że mój pies z powodu złych doświadczeń weta naszego nienawidzi i strasznie się boi wchodzić już na teren przychodni, na następną wizytę umówiłam się gdzie indziej. Drugi wet powiedział, że mój pies drapie się z powodów psychicznych ( mamy zajęcia ze szkoleniowcem z powodu duzej agresji do innych psów). Skórę stwierdził idealną. Odstawiłam leki, pies się drapał jak szalony. Wróciłam do leków, bo czułam, że nasz stary wet miał rację. Dzisiaj zauważyłam na uchu jakby nalot, taki strupki jasne, jakby się skóra łuszczyła. Podejrzewam, że z małej alergii czy grzybka robi się coś większego. Nie wiem na co pies jest uczulony. Tzn. wiem, że jest uczulony na penicyliny ( miał wstrząs). Nasz wet powiedział, że Emil jest alergikiem i co jakiś czas będzie mu nawracać jak się wyleczy. Ehhhh Pies ma piękną, błyszczącą sierść a przy tym uchu już wokół zmian ona już nie wygląda najlepiej. Nie chciałabym aby to się rozniosło.
W tej chwili je Acanę light. Wcześniej przez 5 miesięcy jadł Acanę Premium Adult. Może on jest uczulony na kurczaka? :cool1: Zamierzam teraz zamówić jakąś karmę dla alergików. Waham się pomiędzy Acaną z jagnięciną a Acaną z łososiem.

Posted

Mój pies był uczulony na karmę . Strupki robiły sie na zewnętrznej stronie uszu,na obrzeżach i "przesuwały" w stronę środkowej cześci . Wypadała w tych miejscach sierśc.Pomagał oxycort A. Oczywiście,zmieniłam karmę. Poza tym skóra była bardzo ładna.

Moze na jakiś czas zrezygnuj z Acany i spróbuj inną karmę ,ale teżz seriidla alergików. Jagnięcina z ryzem- na przykład.
Mój pies uczulony był na hillsa.

Posted

Jeśli nie gotuję,to daję royala,ale gdy były te problemy to kupiłam eukanube- jagnięcine z ryżem .Kolezanka wypróbowała jawcześniej na swoich alergikach. Nie dawałam jej długo .Chodziło mi o sprawdzenie ,czy te strupki mają związek z karmą.Pa jakims czasie wprowadziłam royala. Lekarz podejrzewał najpierw,ze te zmiany skórne spowodowane są przez pogryzienia muszek,ale nie.Gdy pare miesiecy póżniej kupiłam woreczek hillsa ,to po 2-ch dniach jedzenia te zmiany na obrzeżach uszu znowu zaczeły sie pojawiać.Szybko odstawiłam karme.Przekonałam sie,ze to ona uczula,a nie muszki. Muszek nie było,bo był styczeń.

Odstaw na jakis czas acanę-tak na próbę.Moze jest tam cos ,co Twojego psa uczula.Moze jest też w karmach dla alergików? Nigdy nie wiadomo,co psa uczuli.Człowieka ,zreszta też. Nie musisz kupować eukanuby,ale cos z wyższej półki dla alergików.Poobserwuj. Najlepiej jak uda Ci sięustalić przyczynę uczulenia ,zeby psa nie faszerować lekami.
Jak mój pies miał 3 miesiace,teżstrasznie sie drapał. Skóra była różowa,ale troche sie łuszczyła. Nie wiem ,czy Twojemupsu sięłuszczy. Dawałam wtedy tran dla psów.Podejrzewam ,że to tez mogło być uczulenie,ale na szampon,bo zanim pies znalazł się u mnie ,to został przez hodowczynie wykąpany. Zaaplikowałam tez na kark- zalecenie weta- stronghold ,bo ponoć sąjakieś pasozyty skórne,które nie powodują zmian na skórze,ale swędzenie tak. Dosyć szybko te objawy minęły.
Niestety,coraz wiecej psów jest alergikami. Takie czasy.