Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Reszty, czyli także obydwu moich dziewczyn, zdziwiło mnie ciut, ze sędzia nie zechciał porównac w ruchu tego psa z moją Dzidzią, ale kto wie, może wtedy nie mógłby powiedzieć, że był bardziej dynamiczny:evil_lol:...
Ogólnie mówiąc, prawie wszystkie werdykty mnie zaskoczyły, uważam, ze Ursus był poprostu lepszym przedstawicielem naszej rasy, miałam wątpliwości co do Semi, znaczy jak jej pójdzie, byłam przekonana , ze suki wygra Saxanka- co zresztą chyba nawet tutaj napisałam... widać nie trzeba mieć żadnych zastrzeżen i przekonań, bo sędzia potrafi nas zawsze zaskoczyć.

• Replies 67
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

O potrafi zaskoczyć.:cool3: Teraz czekam czym tym razem mnie zaskoczy TYTUS na wystawie w Zielonej Górze. Jedzie sam to może będzie nie tak "dynamiczny".:evil_lol: Pogoda bardzo mu odpowiada i energia go roznosi.

Posted

Ja jeszcze wtrace male cos nie cos o dynamicznym ruchu...Otoz,ruch kerry ma byc elegancki,proporcjonalny,rownomierny.I wplyw na niego ma budowa anatomiczna psa jak i sposob prowadzenia przez handlera...Temat ruchu byl juz poruszony kilkakrotnie i w dalszym ciagu jest postrzegany bardzo roznie u jednej rasy.Dynamika w przypadku zw.klubu jest spowodowana jak najbardziej lekka sylwetka,doskonalym treningiem,podciaganiem glowy ringówka i wyrzucaniem lap w sposob skoczny i dynamiczny,wraz z odstawieniem lokci,co wskazuje na anomalie i zadac nalezy sobie pytanie czy taki ruch ma miec kerry???
Tak dla przypomnienia i dla potomnych-KERRY JAKO PIES ELEGANCKI POWINIEN MIEC ROWNIEZ PŁYNNY I PROPORCJONALNY ORAZ DYSTYNGOWANY RUCH:cool3:

Posted

Ja wczoraj bylam odcieta od pradu i dopiero dzis obejrzalam fotorelacje. Fotki daja nam pewne wyobrazenie, choc sa hmmm nieco tendencyjne;)
Nie bede polemizowac z werdyktem sedziego, bo to nie ma sensu. Dla mnie Ursus jest psem niezwykle efektownym, pieknie przygotowanym i w statyce bez dwoch zdan najlepszym, ale brak mu ekspresji w ruchu.
Bhelliom jest powiedzmy "urody nienachalnej";) ale ekspresji zarzucic mu nie mozna - jest to na pewno w duzej mierze dzielo przygotowania do wystaw (ale nikt nikomu nie broni pracy z psem). Jeszcze co do sposobu prowadzenia psa na ringowce - byl to jedyny pies prowadzony bardzo luzno, nie mial podciaganej glowy. I odstajacych lokci tez nie ma - taki obraz dalo chyba strzyzenie:roll:
To na razie tyle co mi przychodzi do glowy, ide popracowac:razz:

Posted

czapla napisał(a):
Fotki daja nam pewne wyobrazenie, choc sa hmmm nieco tendencyjne;)

ja tak nie mysle,pokazalem tez inne psy frontem,nie widac u nich odstajacych lokci

co do strzyzenia
sedzina prowadzaca kursy strzyzenia zle przygotowala wlasnego psa na wystawe? daruj sobie

co do ruchu keraka
zacytuje kerry82 zreszta tak jest napisane w e wzorcu
KERRY JAKO PIES ELEGANCKI POWINIEN MIEC ROWNIEZ PŁYNNY I PROPORCJONALNY ORAZ DYSTYNGOWANY RUCH:cool3:
i uwazam ze taki powinien byc,niektore psy to maja
a reszta o takim ruchu moze tylko pomarzyc:lol:

Posted

ja nie wiem, co wy tak o tej elegancji i dystyngowaniu

RUCH: dobrze skoordynowany. Kończyny stawiane równolegle, z dobrym wykrokiem
przednich i silnym wyrzutem tylnych. Podczas ruchu górna linia pozostaje pozioma a
g
łowa i ogon powinny być wysoko noszone.

Taki ruch jest określony dla kerry blue we wzorcu opisanym przez nasz własny zwiazek kynologiczny, nic nie widzę o elegancji i dystyngowaniu, przyznam jednak, ze bardzo podoba mi sie taki elegancki ruch jaki prezentuje moja starsza sunia, choć nie zawsze potrafi to pokazac na ringu:roll:

Posted

Dyskusja dobra. Kerry ma rację, w ruchu wyraźnie widać, że piesek ma lekko odstające łokcie. Nie jest to tylko moja opinia, ale również wybitnych znawców rasy. Napewno przednie nogi nie są stawiane równolegle. Tu nie chodzi o krytykanctwo. Tak naprawdę, to kerry musi być elegancki i
w ruchu i w statyce. Być może URSUS nie jest za bardzo dynamiczny, ale ma ruch swobodny i równoległy. A taki jest opisywany we wzorcu.
W ubiegłym roku w Poznaniu na klubówce, najlepszy ruch miał BELTEK. Nie Jazzman ani El Ninio, ale właśnie Beltek. Widzę też, że BETEK bardzo wyszlachetniał, nabrał włosa. Zupełnie inny piesek. Brawo:multi:.

Posted

To jest Twoja opinia, ale ja nie muszę się z nią zgadzać , co do statyki to Ursus napewno jest piękny w statyce, ale co do ruchu, to wzorzec odnośnie ruchu napisałam wcześniej w poscie jest tam owszem o ruchu równioległym, ale nie ma nic o elegancji, a tym bardziej o dystyngcji, taki wzorzec jest także na stronie THE DUBLIN IRISH BLUE TERRIER CLUB , także nie widzę nic o elegancji, ale o powiedzmy ..dynamice i ekspresji już pewnie można sie doczytać. Fajnie że możemy sobie tak podyskutować, ale myślę, ż ei tak jednym będzie się podobać to, a innym co innego i mam nadzieję, że mamy do tego prawo:evil_lol:

Posted

dobrze skoordynowany. Kończyny stawiane równolegle, z dobrym wykrokiem
przednich i silnym wyrzutem tylnych. Podczas ruchu górna linia pozostaje pozioma a
g
łowa i ogon powinny być wysoko noszone.

[SIZE=3]sama sobie odpowiedzialas na pyta[SIZE=3]nie[SIZE=3]:lol:

[SIZE=3]natomiast ja nigdzie nie znalazlem niczego
o dynamice,predkosci z jaka powinien biegac i takie tam
[SIZE=3]

ciekawe jest to ze wszyscy jestesmy wlascicielami i hodowcami
jednej rasy a kazdy z nas ma inny punkt widzenia
na tym forum napewno nie mozna sie nudzic

Posted

Ruch dobrze skoordynowany, dobry wykrok, głowa noszona wysoko tak jak i ogon, to właśnie ruch elegancki. Wszystkie wyćwiczone chody z wyrzucanymi do góry łapkami, jak u pinczerka, nie przystoją eleganckiemu kerry. Przednie łapy powinny być prosto wyrzucane do przodu, ale swobodnie i lekko. Te tematy to chyba powinny być zamieszczane w pogaduchach.

Posted

No coz, nie chcialabym byc sedzia - moje opinie bylyby zapewne dosc dyskusyjne:evil_lol: (choc chyba wszystkie sa, nie wiem jakby sie czlowiek staral, to wszystkim nie dogodzi:roll:), a do tego dla mnie bardzo trudne, bo jesli jest cos co zachwyca to ok, ale jesli zachwyt jest polowiczny...:roll:

A jesli chodzi o Beltka - chce tu zlozyc publiczne podziekowania dla nowych wlascicieli mojego wnusia, za doprowadzenie go do prawidlowej dla teriera formy zarowno fizycznej, a co wazniejsze psychicznej:multi::loveu::Rose:

Posted

Kerry, a na jakie przepraszam sobie pytanie odpowiedziałam, i do czego jest wstawione zdjecie mojej dzidzi z moją duuuuuuupą ? jako przykład, tylko na co?
Ja tam nic z maluchem, ani z Qu nie musiałam wyćwiczyć, chodzą jak chodzą, a jak komuś sie nie podoba ich ruch, to proszę się poprostu nie patrzeć na moje suki i już :evil_lol:
Gokaiba, widzę ze zmieniłeś przykłąd na sznaucerka, oststnio podawałeś jako przykład ruch foksa, ale kurcze, nie widziałam foksa z tak mocno do przodu wyrzucanymi łapkami,ale... na klubówce, już w finałaś był tak właśnie chodzący AST, tyle, ża miał ekstra X na tylnych łapkach:lol:

Posted

Zebra napisał(a):
Kerry, a na jakie przepraszam sobie pytanie odpowiedziałam, i do czego jest wstawione zdjecie mojej dzidzi z moją duuuuuuupą ? jako przykład, tylko na co?

wlasnie na prawidlowy wykrok i ruch na to

Posted

Zebra, ale masz problem. Kerry, jak pisałem wcześniej, powinien mieć ruch inny niż foksterier, bo to wynika z budowy psa. A o takim dziwnym wymachiwaniu przednimi łapkami w powietrzu, jak ratlerek! też się spotkałem. A to już całkim niewłaściwy ruch dla kerry. Ostatnio w ringu spotakałem się kilka razy z tak biegającymi pieskami. Ja byłem już po całym okrążeniu a konkurencja w połowie ringu.
A zdjęcie małej biegnącej, jest bardzo dobrą ilustracją na ładny ruch.
I koniec na tym. Zebra, masz fajne suki i miło na nie patrzeć. Widać wybiegane i zadbane. A właśnie ruch u nich jest naturalny!

Posted

No i kurcze zawstydziliście mnie tymi pochwałami dla moich suniek, ale miło mi bardzo i dziękuję za ich pochwałę, mają swoje wady, które również sędziowie zauważają, ale nawet z tymi wadami kocham je bardzo:evil_lol: i nawet moje umiłowanie uwiecznił na fotkach Kerry i dzięki mu za to.
Tak wogóle, bo oddaliliśmy się od tematu, na klubówce było naprawdę bardzo fajnie i tak właśnie lubię spędzać wystawy, dzięki wszystkim którzy byli:lol:

Posted

gokaiba napisał(a):
Dyskusja dobra. Kerry ma rację, w ruchu wyraźnie widać, że piesek ma lekko odstające łokcie. Nie jest to tylko moja opinia, ale również wybitnych znawców rasy. Napewno przednie nogi nie są stawiane równolegle. Tu nie chodzi o krytykanctwo. Tak naprawdę, to kerry musi być elegancki i
w ruchu i w statyce. Być może URSUS nie jest za bardzo dynamiczny, ale ma ruch swobodny i równoległy. A taki jest opisywany we wzorcu.
W ubiegłym roku w Poznaniu na klubówce, najlepszy ruch miał BELTEK. Nie Jazzman ani El Ninio, ale właśnie Beltek. Widzę też, że BETEK bardzo wyszlachetniał, nabrał włosa. Zupełnie inny piesek. Brawo:multi:.

;):cool3:;):cool3:;):cool3:;):cool3:;):cool3:

Posted

Witam TRIUMPHA. Widzę że śledzi nasze Forum.
Tak nawiązując do Beltka, to przyznaję, że akurat w Poznaniu nie był najlepszym psem, ale jego naturalny,dynamiczny, długi i swobodny ruch mi osobiście najbardziej się podobał.

Posted

Gait
Full freedom of action. The elbows hanging perpendicularly to the body and working clear of the sides in movement; both forelegs and hind legs should move straight forward when traveling, the stifles turning neither in nor out.

Jeszcze tylko o ruchu:
Najwazniejsza ma byc wlasnie calkowicie luzny w akcji(czyt.swobodny,bez podciagania,[-ale glowa sama w sobie powinna byc noszona wysoko- to kazdy wie] itp).Lokcie zawieszone prostopadle do reszty ciala i pracujace jasno,klarownie z calym ruchem.{......}staw kolanowy skrecony blizej wnetrza niz na zewnatrz...To z amerykanskiego klubu...I chodzi o to,ze pies zwyciezca nijak sie do tego nie ma...I widze na zdjeciach,ze praktycznie wiekszaosc wystawianych psow ma ruch poprawny i wlasnie lekki i elegancki,za wyjatkiem psa klubowicza...
Poniewaz kerry zosatl maskotka Irlandii,zawsze jest prezentowany adekwatnie do swojej slawy np tu w dublinie...Przy pieknym psie,trzeba tez dobrze wygladac i stad wlasnie malo kto prezentuje sie w dresie...Marynarka,bo nawet jak sami hodowcy mowia...Kerry Blue to chluba Irlandii i nalezy go godnie zaprezentowac...To pies o dosc masywnym kosccu,to nie foxterrier i choc powinien ruszac sie swobodnie to z odpowiednia dla siebie dynamika,co daje wlasnie obraz eleganckiego psa...
Teraz Irlandia:
Good coordination, with legs parallel, [SIZE=3]forelegs reaching out and powerful
drive in the hindquarters. When the dog is moving the topline should remain level and the head and tail should be carried high.
Dobra koordynacja z rownoleglymi konczynami,przednie lapy z dobrym wyrzutem do przodu i dynamicznym napedem na konczyny tylne(wlasnie konczyny tylne napedzaja,czyli naped na tylne kola,a przod ma byc plynnie wyrzucony ku przodowi-gdzie lapa powinna byc wyprostowana w calosci,a nie pozginana w stawach,dajac efekt skocznosci).
Kurcze,nie wiem czy ktos cos zrozumie,ale caly sens sie opira na tym,ze...Po co w takim razie robic psa na bostwo przed wystawa i strzyc Bog wie ile godzin,zeby ladnie i elegancko wygladal,skoro ruch ma sie nijak do jego calej sylwetki...
To chyba faktycznie powinno sie znalezc przy pogaduchach przy kawie,wiec jak cos to przerzut gwarantowany:lol:

Posted

No jezeli "to zrobienie" mam uważać " na bostwo", to ja sie przestaję wstydzić za moje wypociny na futrze u dziewczyn:evil_lol:,
co do dresu, bo jak rozumiem, miło do mnie piszesz;), i owszem posiadałam w zestawie ładniutkie ubranko , eleganckie .. ale pogoda dała mi wybór, albo przemarznę do kosci i pójśc na zwolnienie- na co niestety nie mogę sobie pozwolić, bo mam koleżankę na urlopie macierzyńskim i tylko od czasu do czasu uproszę kilka dni wolnego na wystawę, albo wyjść w tym co miałam, a miłąam bluzę dresową i w takim też kolorze polarek, podarunek dla zmarznietej koleżanki od Czapli, kurcze, wyglądałabym fajnie - znaczy jak bąbka na choinkę gdybym jeszcze ten polarek nałożyła:evil_lol:, aż żałuję.....