Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Equus napisał(a):
hmmm... ja jak brałam moją sukę to była kompletnie niedożywiona, miała krzywicę oraz mega robale. Jej matka mieszkała na wsi i zjadła to co jej sie udało wygrzebać w śmieciach lub łaskawie jej ktoś dał suchy chleb z mlekiem lub czasem może coś upolowała. I wstyd się przyznać, z tej krzywicy wyrosła na pedigree właśnie:roll: Dostawała co prawda i domowe i surowe mięso i witaminy dodatkowo ale podstawą było wtedy pedigree. Jak ją badali po pierwszej cieczce przed sterylka to wyniki miała normalne... No ale to zwykły kundel jest a nie rodowodowe cudo więc może to dlatego:eviltong:
Ale fakt faktem, że jak miała 1,5 roku to przeszłyśmy na royala a potem acanę więc teraz się już nie moge wypowiadac:diabloti:

No popatrz Equus tak pięknie wyrosła na pedigree, to straszne, jak jej się udało???:evil_lol:

• Replies 358
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Śnieżynka napisał(a):
Uzasadnij mi po co zmieniać psu karme jak ma dobre wyniki i jest wszystko z nim ok ?? a weci nie maja do psa żadnych zastrzeżeń ??

no wlasnie jak ma dobre to nie ma potrzeby ale w dalszym ciagu mowie ze nie widzialam dobrych wynikow badan na pedigree tylko same zle

Energy napisał(a):
Tak każdy właściciel przesyłał ci wyniki dla twoich prywatnych badań...

tego nie poweidzialam
jestem na dogo juz troche czasu i znam sporo ludzi , i przypadki chorob ich psow

Energy napisał(a):
No właśnie gdzie napisałam, że cie nie stać? Ty widzisz tylko kasę:crazyeye:

tak to zabrzmialo :)

Posted

Equus napisał(a):
Śnieżynka, jak podajesz psu ziemniaki? Gotowane, rozgniecione?

Najlepiej podchodzi mu peere(rozgotowane same się rozpadają) ze śmietanka 18 % i masełkiem lub frytki na oleju lnianym, ale tego nikt po za nim nie tyka więc musze smażyć osobno :D chociaż dostaje też nasze normalne ;D

Posted

Energy napisał(a):
No popatrz Equus tak pięknie wyrosła na pedigree, to straszne, jak jej się udało???:evil_lol:

No pisałam Ci, ze to zwykły kundel. Pewnie dlatego przeżyła ;)
A poważnie to myślę, ze w wypadku niedożywionych psów to kazda karma podawana regularnie przyniesie dobre rezultaty - nawet resztki ze stołu... Myślę, że pies wzięty ze schronu będzie wdzięczny za kazdą pełną miskę w domowych warunkach, więc nie pisz gops, że jak kogos nie stać na super karmy to niech nie bierze psa...

Posted

Equus napisał(a):
No pisałam Ci, ze to zwykły kundel. Pewnie dlatego przeżyła ;)
A poważnie to myślę, ze w wypadku niedożywionych psów to kazda karma podawana regularnie przyniesie dobre rezultaty - nawet resztki ze stołu... Myślę, że pies wzięty ze schronu będzie wdzięczny za kazdą pełną miskę w domowych warunkach, więc nie pisz gops, że jak kogos nie stać na super karmy to niech nie bierze psa...

nie mowie o super karmach
wiem ze nie kazdego stac
mowie o lepszych karmach w tej samej cenie :)
sa takie

Posted

gops pooglądaj sobie na filmach suczki Energy. Okazy zdrowia:loveu: masz pierwszy namacalny dowód. Drugi to duże czarnuchy :loveu:, o których dziewczyny wspominały.
A Ty masz dla nas jakieś dowody? Czy tak tylko piszesz?

Śnieżynka mam pytanie co do tych buraków, mój pies może jeść mięso, ale MUSI też wcinać buraki. Mieszam mu to i zawsze zostawia na dnie te buraki. Jak Twój pies się na to przestawił, dosmaczasz czymś? Czy od razu zjadał chętnie?

Posted

GPooLCLD napisał(a):
Śnieżynka mam pytanie co do tych buraków, mój pies może jeść mięso, ale MUSI też wcinać buraki. Mieszam mu to i zawsze zostawia na dnie te buraki. Jak Twój pies się na to przestawił, dosmaczasz czymś? Czy od razu zjadał chętnie?

Jak sa słodkie to zjada od razu a jak nie to muszę odsmażyć na maśle, niestety teraz coraz ciężej o słodkiego dobrego buraka, jak raz trafiłam na słodkie podłużne buraki to hurtem kupiłam i ledwo na tydzien starczyło. :D

P.S. ważne, żeby nie przegotować, bo wtedy bez samku jest :D

Posted

GPooLCLD napisał(a):
gops pooglądaj sobie na filmach suczki Energy. Okazy zdrowia:loveu: masz pierwszy namacalny dowód.

Dzięki GPooLCLD:loveu:

GPooLCLD napisał(a):
Drugi to duże czarnuchy :loveu:, o których dziewczyny wspominały.

Tu są te wspaniałe duże czarne dowody, jakby ktoś chciał pooglądać i poczytać:p

http://duzypudel.republika.pl/

Na głównej stronie dwie cudne młode dziewczyny:loveu:

GPooLCLD napisał(a):
A Ty masz dla nas jakieś dowody? Czy tak tylko piszesz?

No właśnie:razz:

Posted

Śnieżynka napisał(a):
Jak sa słodkie to zjada od razu a jak nie to muszę odsmażyć na maśle, niestety teraz coraz ciężej o słodkiego dobrego buraka, jak raz trafiłam na słodkie podłużne buraki to hurtem kupiłam i ledwo na tydzien starczyło. :D

P.S. ważne, żeby nie przegotować, bo wtedy bez samku jest :D

spróbuję poszukać słodkich i podsmażyć, bo rzeczywiście Kuba lubi smażone rzeczy, może zje. Bo teraz chociażbym mięso zmieliła to i tak powypluwa warzywa.

Ty kroisz je w kostkę czy papkę robisz? I same podajesz?

Posted

jak tre na tarce drobno jak mi sie chce a jak nie to daje w calosci i sam gryzie. Podaje albo same albo z ziemniakami, albo miechem :D staram się dawać wszystko osobno w osobnych posiłkach, ale różnie bywa :D

Posted

Śnieżynka napisał(a):
jak tre na tarce drobno jak mi sie chce a jak nie to daje w calosci i sam gryzie. Podaje albo same albo z ziemniakami, albo miechem :D staram się dawać wszystko osobno w osobnych posiłkach, ale różnie bywa :D

dzięki za rade, jutro wypróbuję.

Posted

Bura - ja w sprawie gotowanego - pisałaś, że przez zimę karmisz Igora gotowanym - warzywa dajesz też ugotowane, czy na surowo? Doczytałam, że Sonya-Nero karmi gotowanym na parze - i mięsem, i warzywami - zastanawiam się, czy tak bezpieczniej, czy można mieszać surowe warzywa z gotowanym mięsem? Czy może to w ogóle nie ma znaczenia?

Posted

Jeśli mięso gotuję to warzywa też, szłyszałam, że nie dobrze mieszać surowe i gotowane. Ale moja wetka robi tak, że surowe mieso i warzywa gotuje. Musisz wypróbować.

Posted

Bura napisał(a):
Jeśli mięso gotuję to warzywa też, szłyszałam, że nie dobrze mieszać surowe i gotowane. Ale moja wetka robi tak, że surowe mieso i warzywa gotuje. Musisz wypróbować.

Próbuję na różne sposoby od dwóch miesięcy :) Chciałabym, żeby jadł surowe - pięknie mu się zęby wyczyściły po kościach, oddech, zapach skóry - super.Tylko że ten cholernik kręci nosem na kości, nie sposób odgadnąć, kiedy będzie miał na nie ochotę. Do gotowanego go bardziej ciągnie, z drugiej jednak strony szkoda gotować jakieś kiełki czy świeże natki. Może faktycznie blanszować, jak Mameczka

Posted

Filodendron ja nie gotowałam warzyw, dawałam surowe tyle, że starte na miazgę, bo mi z kolei wet powiedział, że gotowane tracą większość wartości odżywczych witamin itp. Żadnych sensacji z powodu mieszania gotowanego i surowego mięsa oraz surowych warzyw i owocow (bo dodawałam też np. banan, jabłko) nie miałam. Ale tak jak napisała Bura - poprostu musisz spróbować bo zapewne rożne psy różnie reagują. Teorie swoja drogą a praktyka swoją ;) Przecież wszędzie sie słyszy i czyta o tym, zeby nie mieszać suchej karmy z "naturalnym jedzeniem" a większość ludzi to robi i to z dobrymi rezultatami.
Aha, jeszcze jedno - daje też czasem swoim sukom całą, surową marchewkę lub całe jabłko do pogryzienia - mała to ledwie trochę poglamie ale duża wcina aż chrupanie słychać :) Co prawda pewnie niewiele z takiej formy warzyw przyswaja ale to lubi i może sobie coś pogryźć ;)

Posted

Ja na razie daję gotowane ale na wiosnę przechodzę na surowe więc i warzywa będą surowe, tylko kalafiory będę na parze gotować. Teraz już tak robię, na parze. A mięso gotuję osobno i wylewam z niego wodę.

Posted

Wiecie co ja gotuje z wypelniaczem i dzis znalazlam w sklepie makaron dla psow.Niby z jakimis witaminami.Kupilam bo Lolowi lepiej wchodzi makaron niz ryz. Slyszalyscie o nim? starczy mi tego na bardzo dlugo bo to jest chyba ze 2 kilo a ja daje tylko tyle zeby wywar z mieska zagescic, szkoda mi takiego rosolku wylewac ;)

Posted

Mi tego rosołku nie szkoda, bo wychodzę z założenia, że skoro obgotowuję tylko mięcho, to w tym rosołku są ewentualne hormony i inne nieciekawe pozostałości z paszy. Poza tym gluten jest jednym z najczęstszych alergenów dla jasnych pudli (wg amerykańskich hodowców). Więc jeśli mu taka dieta służy, to niech je, a jeśli coś by się działo, to ja bym wtedy właśnie te kluchy wywaliła z diety.

Posted

Equus napisał(a):
Aha, jeszcze jedno - daje też czasem swoim sukom całą, surową marchewkę lub całe jabłko do pogryzienia - mała to ledwie trochę poglamie ale duża wcina aż chrupanie słychać :) Co prawda pewnie niewiele z takiej formy warzyw przyswaja ale to lubi i może sobie coś pogryźć ;)

Hi, hi, ja to mam wszystko pochowane w szafkach i lodówce, ale jak jeździliśmy do rodziców, to pundel wykradał mamie marchewki z koszyka :)
Wczoraj i przedwczoraj nie dałam żadnych warzyw i - o dziwo, odpukać w niemalowane - wczoraj dostał apetytu, zjadł całą szyję indyczą i kawałek korpusu a dziś właśnie obrabia kawałek kości z antrykotu. Może okaże się, że to taki model, któremu trzeba dawać parę dni mięsne kości a potem jednodniowa przerwa na warzywa i nabiał?

Posted

Filodendron moze tak ma, lubi chlopak odmiane i juz.W koncu my tez nie jemy tego samego codziennie;)
Bura a ty zup na miesku nie jadasz? i rosolku tez nie? Hmm ja uwielbiam rosolek i pewnie dlatego mi szkoda;)
Co do makaronu to dzieki za rady, narazie nic mu sie nie dzieje ale bede obserwowac.

Posted

Bura napisał(a):
Niektórzy w ogóle nie dają warzyw i nabiału tylko mięso, kości i podroby... Może Twój po prostu tak lubi??

Może :) Jeszcze nie wiem. Póki co pobiegłam do tego samego sklepu dokupić tych szyi indyczych (upewniłam się, czy są z tej samej dostawy), bo aż się trzęsie do nich. Są wyjątkowo małe jak na indycze - z młodych ptaków albo mniej szprycowanych chemią, nie wiem. Zobaczymy, ile potrwa ta faza, bo smaczki ma niczym kobieta w ciąży. Na szczęście jeszcze korniszonów nie wyjada z lodówki ;)

Posted

Nasza belucha też nie dostaje kości (jedynie od czasu do czasu takie gryzaki) warzywka lub owoce hmm jak się coś robi i jak grzbiet przyjdzie to od niechcenia zje. A tak ogólnie nie jada Bella takich żeczy i żyje i ma się świetnie :D