aeniolek Posted August 23, 2008 Posted August 23, 2008 Mam problem...Od kilku dni mojego psiakowi sączy się z siusiaka ropka...Ma kolor biało-żółtawy i jest jej dość sporo. Poza tym raz zesikal się do lóżka chociaż jest już duży i nigdy tego nie robił. Podejrzewam, że ma coś nie tak z pęcherzem (oby tylko). Wybieram sie do weta w poniedzialek i mam pytanie.Czy do tego czasu mogę podać mu np. urosept czy nic nie podawać i zaczekać do wizyty u weta?? Z góry dzieki za pomoc!! Quote
Astro&Marta Posted September 5, 2008 Posted September 5, 2008 widze, że nikt Ci nie odp...i jak psiak? Dodam ze moj pies mial "ropki" przez kilka lat...dopiero po kastracji(5 lat) przestalo mu leciec, nie kazano mi nic z tym robic, a szafy, drzwi, sciany...zachlapane były... Quote
sajtka Posted September 5, 2008 Posted September 5, 2008 niestety to taki niby-tryperek; weci wtedy każą robić płukanki z b.rozcieńczonego nadmanganianu potasu; w przypadku Walka było nieskuteczne ... Quote
xxxx52 Posted September 5, 2008 Posted September 5, 2008 z opisu wynika ,ze nie ma zapalenia pecherza ,tylko zapalenia siusiaka na tle bakteryjnym .sa specjalne masci antybiotykowe u wet.najlepiej sie zglos do wet z pieskiem. Quote
kwasek Posted September 5, 2008 Posted September 5, 2008 xxxx52 napisał(a):z opisu wynika ,ze nie ma zapalenia pecherza ,tylko zapalenia siusiaka na tle bakteryjnym Co to jest "zapalenie siusiaka"? :crazyeye: :lol: Quote
xxxx52 Posted September 5, 2008 Posted September 5, 2008 kwasek ,a slowo Tobie sie susiak nie podoba ,bo mnie wiecej niz lacinskie slowo Penis,ktorego nie uzywam.Cewka moczowa moze tez byc? Quote
kwasek Posted September 5, 2008 Posted September 5, 2008 xxxx52 napisał(a):kwasek ,a slowo Tobie sie susiak nie podoba ,bo mnie wiecej niz lacinskie slowo Penis,ktorego nie uzywam.Cewka moczowa moze tez byc? Chodziło mi o precyzyjne określenie schorzenia :cool3: Czegoś takiego jak "zapalenie siusiaka" raczej nie ma - zapalenie cewki moczowej mogło to być jak najbardziej, ale cewka moczowa to nie siusiak :cool3: To tak jakby ktoś miał zapalenie ucha, a Ty byś powiedziała, że to "zapalenie głowy" ;) Quote
Saite Posted September 5, 2008 Posted September 5, 2008 Jeśli pies posikuje, choć tego dotąd nie robił może być to sygnałem, że ma zapalenie pęcherza, u starszego psa można podejrzewać problemy ze sterczem, przy występowaniu jeszcze innych objawów. To, że u psa występuje ropny wyciek z cewki moczowej nie musi oznaczać, że nie istnieje infekcja w pęcherzu, mogą to być kwestie sprzężone ze sobą lub niezależne. Urosept może tylko wspomagać wypłukiwanie bakterii i zmniejszać ich przyleganie do dróg moczowych, przy infekcji pęcherza trzeba zastosować antybiotyk. Quote
xxxx52 Posted September 5, 2008 Posted September 5, 2008 zapalenie cewki moczowej z wydzielaniem sie ropy ,to etiologia moga byc bakterie.Najlepiej jak prawidlowa diagnoze postawi wet i zaleci wlasciwa masc z antybiotykiem .Pognozwanie jest pozytywne i juz po tygodniu wyciek z cewki moczowej ustanie.Problem nastapi z chwila przedostania sie bakteri do pecherza ,wtedy moze pojawic sie czeste oddawanie moczu ,co doprowadzic moze do pojawienia sie krwi i choroby chronicznej. kwasek-a teraz dobrze?;) Quote
kwasek Posted September 5, 2008 Posted September 5, 2008 xxxx52 napisał(a):Pognozwanie jest pozytywne i juz po tygodniu wyciek z cewki moczowej ustanie. Skąd wiesz, że akurat po tygodniu? :hmmmm: Zresztą... założycielka wątku się nie odzywa, nie ma co ciągnąć dalej tej dyskusji :roll: Quote
xxxx52 Posted September 5, 2008 Posted September 5, 2008 kwasek-mialam pieska ze schronska co mial podobne objawy.Z tym tygodniem to moze przesadzilam,mysle ze po antybiotyku bedzie szybciej zdrowy Quote
kwasek Posted September 5, 2008 Posted September 5, 2008 xxxx52 napisał(a):kwasek-mialam pieska ze schronska co mial podobne objawy.Z tym tygodniem to moze przesadzilam,mysle ze po antybiotyku bedzie szybciej zdrowy Moja suczka 2 razy miała ostre zapalenie pęcherza - objawy ustąpiły dosłownie parę godzin po podaniu antybiotyku, leków rozkurczowych, przeciwzapalnych i przeciwbólowych. Oczywiście kuracja antybiotykowa trwała jeszcze jakiś czas, bo trzeba było usunąć przyczynę, czyli stan zapalny. W tym przypadku nadal jednak nie wiemy, czy chodziło o zapalenie cewki moczowej, pęcherza, czy może o jeszcze jakieś inne schorzenie :shake: Quote
Zuza&Ofi Posted November 15, 2008 Posted November 15, 2008 Pomocy! Właśnie zobaczyłam wyciek u mojej suni (4- miesięczny belg) wygląda właśnie jak ropa. Dzisiaj jest sobota wieczór- czy poszukać jutro dyżurującej lecznicy, czy wstrzymać się do poniedziałku? :( Edit- byłam u weta, to młodzieńcze zapalenia pochwy, uff :) Quote
Recommended Posts