Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam problem...Od kilku dni mojego psiakowi sączy się z siusiaka ropka...Ma kolor biało-żółtawy i jest jej dość sporo. Poza tym raz zesikal się do lóżka chociaż jest już duży i nigdy tego nie robił. Podejrzewam, że ma coś nie tak z pęcherzem (oby tylko). Wybieram sie do weta w poniedzialek i mam pytanie.Czy do tego czasu mogę podać mu np. urosept czy nic nie podawać i zaczekać do wizyty u weta?? Z góry dzieki za pomoc!!

• 2 weeks later...
Posted

widze, że nikt Ci nie odp...i jak psiak? Dodam ze moj pies mial "ropki" przez kilka lat...dopiero po kastracji(5 lat) przestalo mu leciec, nie kazano mi nic z tym robic, a szafy, drzwi, sciany...zachlapane były...

Posted

z opisu wynika ,ze nie ma zapalenia pecherza ,tylko zapalenia siusiaka na tle bakteryjnym .sa specjalne masci antybiotykowe u wet.najlepiej sie zglos do wet z pieskiem.

Posted

xxxx52 napisał(a):
kwasek ,a slowo Tobie sie susiak nie podoba ,bo mnie wiecej niz lacinskie slowo Penis,ktorego nie uzywam.Cewka moczowa moze tez byc?

Chodziło mi o precyzyjne określenie schorzenia :cool3: Czegoś takiego jak "zapalenie siusiaka" raczej nie ma - zapalenie cewki moczowej mogło to być jak najbardziej, ale cewka moczowa to nie siusiak :cool3: To tak jakby ktoś miał zapalenie ucha, a Ty byś powiedziała, że to "zapalenie głowy" ;)

Posted

Jeśli pies posikuje, choć tego dotąd nie robił może być to sygnałem, że ma zapalenie pęcherza, u starszego psa można podejrzewać problemy ze sterczem, przy występowaniu jeszcze innych objawów. To, że u psa występuje ropny wyciek z cewki moczowej nie musi oznaczać, że nie istnieje infekcja w pęcherzu, mogą to być kwestie sprzężone ze sobą lub niezależne. Urosept może tylko wspomagać wypłukiwanie bakterii i zmniejszać ich przyleganie do dróg moczowych, przy infekcji pęcherza trzeba zastosować antybiotyk.

Posted

zapalenie cewki moczowej z wydzielaniem sie ropy ,to etiologia moga byc bakterie.Najlepiej jak prawidlowa diagnoze postawi wet i zaleci wlasciwa masc z antybiotykiem .Pognozwanie jest pozytywne i juz po tygodniu wyciek z cewki moczowej ustanie.Problem nastapi z chwila przedostania sie bakteri do pecherza ,wtedy moze pojawic sie czeste oddawanie moczu ,co doprowadzic moze do pojawienia sie krwi i choroby chronicznej.
kwasek-a teraz dobrze?;)

Posted

xxxx52 napisał(a):
Pognozwanie jest pozytywne i juz po tygodniu wyciek z cewki moczowej ustanie.

Skąd wiesz, że akurat po tygodniu? :hmmmm: Zresztą... założycielka wątku się nie odzywa, nie ma co ciągnąć dalej tej dyskusji :roll:

Posted

xxxx52 napisał(a):
kwasek-mialam pieska ze schronska co mial podobne objawy.Z tym tygodniem to moze przesadzilam,mysle ze po antybiotyku bedzie szybciej zdrowy

Moja suczka 2 razy miała ostre zapalenie pęcherza - objawy ustąpiły dosłownie parę godzin po podaniu antybiotyku, leków rozkurczowych, przeciwzapalnych i przeciwbólowych. Oczywiście kuracja antybiotykowa trwała jeszcze jakiś czas, bo trzeba było usunąć przyczynę, czyli stan zapalny.

W tym przypadku nadal jednak nie wiemy, czy chodziło o zapalenie cewki moczowej, pęcherza, czy może o jeszcze jakieś inne schorzenie :shake:

• 2 weeks later...
  • 2 months later...
Posted

Pomocy! Właśnie zobaczyłam wyciek u mojej suni (4- miesięczny belg) wygląda właśnie jak ropa. Dzisiaj jest sobota wieczór- czy poszukać jutro dyżurującej lecznicy, czy wstrzymać się do poniedziałku? :(

Edit- byłam u weta, to młodzieńcze zapalenia pochwy, uff :)