Jump to content
Dogomania

Lala - stareńka pekinka MA DOM - zostaje na zawsze u Madzi :)

Recommended Posts

• Replies 156
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Pół lew, pół małpa, smok
Stara legenda chińska głosi, jakoby któregoś dnia wspaniały lew zakochał się w małej małpce. Jego uczucie było odwzajemnione i tak wielkie, że zakochani błagali samego boga Hai Ho, by ten dał zgodę na ślub młodej parze. Hai Ho po długim zastanawianiu się wyraził zgodę, stawiając wszakże jeden warunek: lew musi pożegnać się ze swą siłą i wielkością. Zakochany lew nie wahał się ani chwili i wkrótce młoda para dochowała się potomstwa. Syn nie był wprawdzie tak piękny jak ojciec, ale połączył w sobie najlepsze cechy obojga rodziców; po ojcu dziedzicząc odwagę i dumę, a po matce biorąc inteligencję i łagodność usposobienia - a na imię miał Pekińczyk.Dumna postawa, żywy charakter i niewiarygodna w tak małym ciele siła pekińczyka fascynowała Chińczyków na tyle, że w astrologii chińskiej pekińczyk stał się symbolem wszechmocnego i opiekuńczego smoka!
Jak głosi legenda, psy te towarzyszyły Buddzie i w razie niebezpieczeństwa zamieniały się w przodka lwa. Pekińczyk uważany był za ucieleśnienie legendarnego pieska "Fu", który odpędzał złe duchy. Był czczony był przez Chińczyków jako półbóstwo - ludzie musieli składać mu pokłony, jego kradzież kara była śmiercią, a kiedy umierał cesarz w ofierze składano również jego pekińczyki, tak by również w życiu pozagrobowym mogły chronić zmarłego władcę.
Lew, małpa, smok? To legenda, a rzeczywistośc jest szara i smutna - to tylko pies... Stary, opuszczony nikomu niepotrzebny. Kiedyś święty pies - dziś zbędne zwierzę, bezkarnie wyrzucone na poniewierkę.
W schroniskach czekają na adopcję pekińczyki: młode i stare, zdrowe i schorowane, ale zawsze tak samo przekonane o swej wyjątkowości i wewnętrznej sile pozwalającej przetrwać ciężkie chwile. Bo przecież nadejdą lepsze czasy. W końcu to bóg Hai Ho powołął je do życia...

Lala - opis i dane kontaktowe

Wena twórcza mnie opuściła, może wymyślicie coś innego?

Posted

GameBoy napisał(a):
Mysia podawalam ci numer do Okty tak chyba latwiej
pozatym mam info od Okty, ze powiadomila Kasie z kociego swiata, podobno Kasia ma cos pomoc

chciałam na maila wysłać fotki, a co do dzwonienie to na dzien dzsiejszy jestem totalnie spłukana, na koncie pustki, a wypłata dopiero 10 :oops:

Posted

ok rozumiem
a z Kasia moglabys sie jakos skontaktowac - przez PW np?
pytam bo nei wiem o co dokladnie chodzilo w smsie od O. ona go napisala na moj stary numer tel i tylko dostalam info, ze napisala " cos w tym stylu"

Posted

GameBoy napisał(a):
ok rozumiem
a z Kasia moglabys sie jakos skontaktowac - przez PW np?
pytam bo nei wiem o co dokladnie chodzilo w smsie od O. ona go napisala na moj stary numer tel i tylko dostalam info, ze napisala " cos w tym stylu"

a Kasia to kto? :oops: Jaki ma nick? :oops:

Posted

GameBoy napisał(a):
koci_swiat chyba, Zmysl - Darek jezdzi do Kasi jakby co napisz do niego

postaram się to sprawdzic :oops:

Renata5 napisał(a):
Mysia,mogę dać 30zł.Poproszę o nr konta na PW,jakby było na coś potrzebne,albo na innego psiaka

Renatko dziekuje za pamięć, narazie Lala niczego nie potrzebuje oprócz domku, ale będe pamietac, zeby w razie co zwrócić się do Ciebie ;)

Posted

Renata5 napisał(a):
To za Prysia,bo podobno,żeby psiak się dobrze chował trzeba dać chodź złotówkę:)

Renatko, już odwiedzanie wątków to jest coś :razz:
Mam nadzieje, że pojawisz się też na innych wątkach i będziesz nam tu pomagała ;)