Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Informacje o Latte ze strony www.drlucy.pl
"LATTE (śniada) ma ok. 1-1,5 roku. Jest łagodna, bardzo spragniona kontaktu z człowiekiem. Zachowuje czystość. Wymaga nauki podstawowych rzeczy przydatnych w codziennym życiu - nauki zakładania obroży, chodzenia na smyczy, przybiegania na zawołanie - bo na razie to bardzo pogodna i wesoła kontaktowa dziewczyna, ale bez wykształcenia.
Latte moze zostać sprawdzona pod względem reakcji na koty.
Latte jest zdrowa, zaszczepiona i odrobaczona. Zostanie zaczipowana i wysterylizowana w sierpniu (teraz ma cieczkę) i wtedy dopiero będzie do adopcji chyba że ktoś zobowiąże się do wykonania zabiegu we własnym zakresie na warunkach Fundacji.
tel. 604 439 129

Posted

Ta suczka co podałam link z ogłoszenia jest z rodowodem i pochodzi z jakiejś hodowli z Paryża. Ma 50cm wzrostu, to dobrze? A to z wzorca jest podany wymiar od głowy do ziemi czy od plecków? Zastanawiam się nad nią i nad Latte. Ta jest podobno ułożona, nie ucieka, spokojna i uwielbia dzieci, bo jest z nimi wychowana. Pan ją oddaje, ponieważ podobno chce nabyć psa stróżującego a ona się do tego nie nadaje. Znowu Latte to sunia jak jest napisane do wychowania, a jak będzie trudna w ułożeniu to mam obawy, że nie dam sobie rady :-( No i muszę się też liczyć, że sunię tą z ogłoszenia muszę sterylizować.

Posted

paulina200 napisał(a):
Ta suczka co podałam link z ogłoszenia jest z rodowodem i pochodzi z jakiejś hodowli z Paryża. Ma 50cm wzrostu, to dobrze? A to z wzorca jest podany wymiar od głowy do ziemi czy od plecków? Zastanawiam się nad nią i nad Latte. Ta jest podobno ułożona, nie ucieka, spokojna i uwielbia dzieci, bo jest z nimi wychowana. Pan ją oddaje, ponieważ podobno chce nabyć psa stróżującego a ona się do tego nie nadaje. Znowu Latte to sunia jak jest napisane do wychowania, a jak będzie trudna w ułożeniu to mam obawy, że nie dam sobie rady :-( No i muszę się też liczyć, że sunię tą z ogłoszenia muszę sterylizować.

Coś mi tu śmierdzi...Dlaczego pan nie może mieć dwóch psów? Jakaś podejrzana historia. Sprawdź lepiej dokładnie.
Wysokość psa mierzymy do plecków;)

Posted

badmasi napisał(a):
Coś mi tu śmierdzi...Dlaczego pan nie może mieć dwóch psów? Jakaś podejrzana historia. Sprawdź lepiej dokładnie.
Wysokość psa mierzymy do plecków;)

To ten piesek ma 50cm do głowy. Hmm

Posted

To odejmnij długość glowy i wyjdzie Ci mniej niż powinien miec collie. W Paryżu też psy hodowlane maja jakies dokumenty. Jeżeli kupil psa we Francji to zaplacił za niego sporo bo w euro i chcial z niego zrobić stróża? Może do budy? Psa za granicą kupuje sie w celach hodowlanych i rozmnaża.Kupuje je hodowca z rarejestrowanej hodowli. Napewno nie do stróżowania.Ja w to nie wierzę co on Ci opowiada. Jak ktos chce kupić psa żeby pilnował mu domu to wybiera inną rasę / wcześniej zapozna sie z rasami psów/. Collie może odstarszyć szczekaniem i wielkością.

Posted

ala56 napisał(a):
To odejmnij długość glowy i wyjdzie Ci mniej niż powinien miec collie. W Paryżu też psy hodowlane maja jakies dokumenty. Jeżeli kupil psa we Francji to zaplacił za niego sporo bo w euro i chcial z niego zrobić stróża? Może do budy? Psa za granicą kupuje sie w celach hodowlanych i rozmnaża.Kupuje je hodowca z rarejestrowanej hodowli. Napewno nie do stróżowania.Ja w to nie wierzę co on Ci opowiada. Jak ktos chce kupić psa żeby pilnował mu domu to wybiera inną rasę / wcześniej zapozna sie z rasami psów/. Collie może odstarszyć szczekaniem i wielkością.

Nie, ten pan teraz chce się pozbyć tej suni, bo chce kupić psa obronnego - ostrego i obawia się pewnie, że się nie zgodzą ze sobą. Tak zrozumiałam przynajmniej. Nie wiem. I zastanawia mnie fakt czemu ona jest tak mała. Dzisiaj dzwoniłam do tego pana jeszcze raz i powiedział, że ma 50-51cm od czubka głowy do ziemi i ma rodowód i tatuaż w uchu.

A dzwoniłam jeszcze pod jedno ogłoszenie i jest bardzo ładna sunia w typie collie taka jak Lassie :) i całkiem niedaleko mnie, ale podobno jest strasznie płochliwa. Jak ktoś głośniej coś krzyknie, albo podniesie rękę to się kuli i aż kładzie na plecy ze strachu. Jak idzie na spacer to zaraz przy nodze i nie daj boże żeby ktoś obcy do niej podszedł, bo wtedy najchętniej zapadłaby się pod ziemię. Do tego wszystkiego nauczona jest jeść tylko z ręki (z miski nie tknie nawet tydzień) i nie potrafi komunikować, że chce jej się siusiu itd. Nie jest tego nauczona. Chce ją oddać syn, którego mama jest już starszą osobą i nie ma już siły się nią zajmować a jemu urodziło się małe dziecko i sam ma już psa. Ta starsza pani była z nią u psiego psychologa, ale podobno nic się nie da zrobić, bo jak powiedział ten specjalista to 30% populacji owczarków szkockich ma jakieś uszkodzenie nerwu w mózgu i są takie strachliwe. Czy jest to możliwe? A i dodam, że sunia absolutnie nie wykazuje agresji co do innych psów ani ludzi tylko nieznajomych obszczekuje jak jest zamknięta brama albo jest przy swojej pani lub przy ludziach których zna. Wystarczy, że furtka jest otwarta a w pobliżu nikogo nie ma to siedzi cicho albo ucieka do domu. Czemu ona taka jest? Czy da się ją wyleczyć? Czy będzie gorzej jak trafi do mnie? Podobno mają ją od szczeniaka i nigdy nikt jej nie zrobił u nich krzywdy. Ten pan wydaje się być uczciwym człowiekiem, bo przedstawił mi wszystko jak jest z nią i nie zachęcał aż wręcz zniechęcał mnie. Powiedział także, że trzeba szczotkować psa 2 razy dziennie, bo jest mnóstwo sierści wszędzie.

Posted

Paulina200, mam wrażenie, że Ty nie szukasz psa tylko problemy.
Jeśli interesuje Cię ile powinien mieć prawdziwy, rasowy owczarek collie, to na te wszystkie pytania odpowiedziała Ci ala56. Jeśli więc chcesz psa na wystawy, to musisz kupic psa z zarejestrowanej hodowli.
Jeśli nie zależy Ci na rodowodzie, to możesz zaadoptować collie z Fundacji Dr Lucy. Jest tam troszkę kolaków i starszych i młodszych i śniadych i tricolorowych. Natomiast każdy pies ma inny charakter, tak samo jak każdy człowiek ma inny charakter.
Tak więc zastanów się czego chcesz, a wtedy dopiero szukaj psa dla siebie.

Posted

Lucyja napisał(a):
Paulina200, mam wrażenie, że Ty nie szukasz psa tylko problemy.
Jeśli interesuje Cię ile powinien mieć prawdziwy, rasowy owczarek collie, to na te wszystkie pytania odpowiedziała Ci ala56. Jeśli więc chcesz psa na wystawy, to musisz kupic psa z zarejestrowanej hodowli.
Jeśli nie zależy Ci na rodowodzie, to możesz zaadoptować collie z Fundacji Dr Lucy. Jest tam troszkę kolaków i starszych i młodszych i śniadych i tricolorowych. Natomiast każdy pies ma inny charakter, tak samo jak każdy człowiek ma inny charakter.
Tak więc zastanów się czego chcesz, a wtedy dopiero szukaj psa dla siebie.

Jakby mi nie zależało na wyglądzie psa czy na rasie czy typie rasy to bym poszła do miejskiego schroniska i wzięła pieska najbardziej odpowiadającego mi charakterem pierwszego lepszego, ale skoro piękne collie są gdzieś niechciane, oddawane, porzucane to dlaczego miałabym nie przygarnąć takiego pod swój dach? A to, że zadaje tyle pytań i przejmuję się każdą pierdołą świadczy o tym, iż nie mam pojęcia w takich sprawach, nigdy nie miałam do czynienia z takim psem, jestem laikiem więc wypytuję, a chciałabym podjąć dobrą decyzję i dobrze wybrać, ponieważ jestem odpowiedzialną osobą i wiem, że ten pies będzie ze mną przez wiele lat. Z resztą to też zależy od charakteru człowieka, jedni kupują coś w pierwszym lepszym sklepie i jest ok, a ja nad zwykłymi spodniami czy podkoszulką zastanawiam się 2 godziny i wybieram i przebieram. Ale rozumiem skoro przesadziłam to już nie zamęczam. Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.

Posted

Problem w tym właśnie, że nie przejmujesz się każdą pierdołą, a jedynie rozmiarem psa i jego wyglądem. A to jednak nie podkoszulek. Ani nawet nie spodnie.

Posted

Paulino są trzy fora colakowe - tam jest mnóstwo informacji o collie - skarbnica wiedzy o rasie, potrzebach psa, o zdrowiu i wychowaniu.Są tam doświadczeni hodowcy. Proponowałam Ci naszą stronkę, mogę podać kolejne dwie. Tam dowiesz sie wszystkiego co Cię interesuje. Trudno tu w paru zdaniach napisać wszystko co może Cię interesować. Tu jest wątek " collie w potrzebie" i skupiamy sie na szukaniu domów tym co go potrzebują, bo ktos sie nimi znudzil lub się zgubiły i nie potrafią wrócić do swojego domu.

Posted

[h=2][/h]

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...d64dd1327.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...586dc20be.html

Znalazłam to wydarzenie na FB i niestety u chłopaka straszna cisza, więc postanowiłąm założyć mu tu wątek. Może ktoś pomoże go rozgłaszać albo jakiś dom tymczasowy się znajdzie. Bardzo proszę o pomoc bo psina naprawdę piękna i kochana.

wydarzenie na FB

http://www.facebook.com/events/463144043718237/

Zrobiłam mu ogłoszenie na tablica na woj mazowieckie:

http://tablica.pl/oferta/przepiekny-...y-ID1v7xx.html

"Bezdomny psiak od 5 miesięcy błąka się na wsi pod Warszawą. Jest średniej wielkości, wiek około 4-5 lat. Jest bardzo przyjacielski, łagodny i spokojny. Psiak dokarmiany jest przez mieszkańców, jednak MARZY mu się dom. Obecnie pomieszkuje niedaleko lasku lub tam, gdzie dadzą jedzonko. Powoli idzie jesień a psiak nadal bez domu..... Kto mu podaruje DOM .......ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ZAŁATWIENIA KARMY I BUDY DLA PSIAKA."

BARDZO PROSIMY O POMOC, PIES JEST SMUTNY I POTRZEBUJE BLISKOŚCI CZŁOWIEKA. NADCHODZI JESIEŃ A ON NIE MA MOŻLIWOŚCI SCHRONIENIA.

Kontakt tel Monika 669 366 357

Posted

Koniecznie trzeba psa zabrać w bezpieczne miejsce. No, najlepiej do dt, ale wiadomo, że niełatwo. Przychodzi mi do glowy np. Fundacja Canis w Warszawie... Gdyby mogli przyjąc psa, żeby był bezpieczny, to wtedy mozna mu zrobić akcje ogloszeniową. Piekny pies, więc może uroda mu pomoże w szybkiej adopcji. Zafunduje pakiet ogloszeniowy, ale praktycznie nie da sie wyadoptować psa z ulicy, najpierw trzeba go gdzies zabrać.

A, i wątek trzeba przenieść na Psy w potrzebie.

Posted

Mam malo informacji ale z tego co wiem to ktos sie nim chwilowo opiekuje. Fundacja Dr Lucy udostepnia konto - zbieramy pieniądze na hotel dla Felixa. Chętni mogą wpłacać pieniądze na konto Fundacji z dopiskiem " dla Feliksa". To nasza pomoc ze strony Fundacji,a jak wygląda sytuacja Feliksa ze strony osoby opiekującej sie colinkiem nie wiem. W ogłoszeniu jest podany nr tel i tam mozna uzyskac dokładniejsze infomacje.

Posted

[quote name='ala56']Mam malo informacji ale z tego co wiem to ktos sie nim chwilowo opiekuje. Fundacja Dr Lucy udostepnia konto - zbieramy pieniądze na hotel dla Felixa. Chętni mogą wpłacać pieniądze na konto Fundacji z dopiskiem " dla Feliksa". To nasza pomoc ze strony Fundacji,a jak wygląda sytuacja Feliksa ze strony osoby opiekującej sie colinkiem nie wiem. W ogłoszeniu jest podany nr tel i tam mozna uzyskac dokładniejsze infomacje.
Uwaga, uwaga! Fundacja Dr Lucy nie zbiera pieniędzy dla Feliksa.
Proszę nie dokonywać wpłat na jego rzecz na konto naszej fundacji, bo nie będziemy mieli możliwości przekazania ich na wskazany cel (trudno się dowiedzieć, kto w końcu opiekuje się Feliksem)

Posted

ala56 napisał(a):
Mam malo informacji ale z tego co wiem to ktos sie nim chwilowo opiekuje. Fundacja Dr Lucy udostepnia konto - zbieramy pieniądze na hotel dla Felixa. Chętni mogą wpłacać pieniądze na konto Fundacji z dopiskiem " dla Feliksa". To nasza pomoc ze strony Fundacji,a jak wygląda sytuacja Feliksa ze strony osoby opiekującej sie colinkiem nie wiem. W ogłoszeniu jest podany nr tel i tam mozna uzyskac dokładniejsze infomacje.

Rozumiem, czyli to co napisałam jest nieaktualne