ala56 Posted August 26, 2012 Posted August 26, 2012 Okamia zrób proszę wywiad i jeżeli uda Ci sie zrobic zdjęcie to będzie super a ja obiecuje zrobic ogloszenia. I nr tel do kogo kierowac w sprawie adopcji. Quote
DZIR Posted August 27, 2012 Posted August 27, 2012 sunia z postu 784,- ogłoszenia post 787 - pojechała do domu .Podaje link do ogłoszenia - dla przypomnienia :http://tablica.pl/oferta/dostojna-lena-mix-collie-czeka-na-dom-ID1sbe7.html Quote
Zielona2 Posted August 27, 2012 Posted August 27, 2012 W kwestii collie w Przyborówku - mam kontakt z tamtejszą wolontariuszką, sprawdzam o co chodzi, wysłałam link ze zdjęciem, więc proszę o chwilę cierpliwości. Pierwsza odpowiedź jaką dostałam to "nie ma żadnego collie" ale nie każdy jest w schronisku co dzień, może coś umknęło. Stroną się szczególnie nie sugeruję bo wiem że nie ma na niej wszystkich psów. Okamia - już wiemy że pisałysmy o różnych psach, teraz poczekajmy na wyjaśnienie ze schroniska. ALA - Przyborówko jest w Wlkp. więc jakby co to zajmę się sprawą. Quote
Okamia Posted August 27, 2012 Posted August 27, 2012 (edited) ala56 napisał(a):Okamia zrób proszę wywiad i jeżeli uda Ci sie zrobic zdjęcie to będzie super a ja obiecuje zrobic ogloszenia. I nr tel do kogo kierowac w sprawie adopcji. Jeżeli będzie to na pewno pstryknę zdjęcia i zrobię wywiad ;) Chyba, że wolontariuszka powie Zielonej już teraz coś więcej na temat psiaka to tylko zdjęcia podeślę w czwartek wieczorem ;) Zielona ja to wiem bo większość wolontariuszy przyjeżdża niestety w sobotę co powoduje tłumy, a szkoda. Przy takiej ilości psów jakiś może umknąć, jednak ten collie tak mi zapadł w pamięć że musiałam tu o nim napisać zanim psiak się załamie i zacznie nie daj boże pokazywać zęby to może wspólnymi siłami uda się mu znaleźć dom. Napiszcie mi tylko proszę w razie "W" jakie zdjęcia Was interesują do ogłoszeń? i w jakiej rozdzielczości? ;) Edited August 27, 2012 by Okamia Quote
ala56 Posted August 27, 2012 Posted August 27, 2012 W temacie zdjęć mądra nie jestem, proszę o pomoc bardziej wtajemniczone osoby. Jak zmniejszam w Picasie to ustawiam 600 / ?/, bo czasami dostaje wieksze. Quote
Okamia Posted August 27, 2012 Posted August 27, 2012 ala56 napisał(a):W temacie zdjęć mądra nie jestem, proszę o pomoc bardziej wtajemniczone osoby. Jak zmniejszam w Picasie to ustawiam 600 / ?/, bo czasami dostaje wieksze. ok :) To będą do 600 x 400 czy jakoś tak zmniejszone :) Quote
Zielona2 Posted August 27, 2012 Posted August 27, 2012 Sprawa z colllie w Przyborówku wyjaśniona - jest, i już zarezerwowany, na dniach jedzie do Holandii. Okamia, dzięki za zainteresowanie i chęć pomocy :) Quote
aganiechaa Posted August 28, 2012 Posted August 28, 2012 (edited) post usunięty Edited August 28, 2012 by aganiechaa Quote
Okamia Posted August 28, 2012 Posted August 28, 2012 Zielona2 napisał(a):Sprawa z colllie w Przyborówku wyjaśniona - jest, i już zarezerwowany, na dniach jedzie do Holandii. Okamia, dzięki za zainteresowanie i chęć pomocy :) No problemo :) Nie ma za co dziękować - ważne że pies będzie miał dobry dom ;) Jeżeli coś, kiedyś to znów dam znać :) Quote
paulina200 Posted August 28, 2012 Posted August 28, 2012 Zielona2 napisał(a):Sprawa z colllie w Przyborówku wyjaśniona - jest, i już zarezerwowany, na dniach jedzie do Holandii. Okamia, dzięki za zainteresowanie i chęć pomocy :) A ja się spóźniłam.. Ah taki piękny collie i do tego sunia. Cieszę się, że znalazła nowy dom tylko odrobinkę żałuję, że nie u mnie :) Szukam i czekam dalej. Quote
ala56 Posted August 28, 2012 Posted August 28, 2012 Paulino tu na Dogomanii colaka nie znajdziesz. Ostatnio na Forum Dr Lucy bylo naprawdę kilka młodych ślicznych collie. Tam są collie do adopcji, ten wątek służy bardziej do powiadamiania Fundacji o collie w schroniskach lub błąkających sie. Quote
paulina200 Posted August 29, 2012 Posted August 29, 2012 Właśnie dzwoniłam w sprawie Neli i jak się okazało oczywiście spóźniłam się jeden dzień. Quote
Avilia Posted August 29, 2012 Posted August 29, 2012 Bardzo proszę o pomoc dla Leny: http://www.dogomania.pl/forum/threads/231319-Owczarek-szkocki-Lena-ma-5-lat-i-może-od-jutra-nie-ma-dachu-nad-głową Quote
beta ata Posted August 29, 2012 Posted August 29, 2012 [quote name='Macia']W jednym z "punktów zatrzymań" w okolicy Leszna przebywa pies w typie collie. Chyba trochę mniejszy niż standardowy. Jest to samiec, ciężko określić w jakim wieku. Sierść zadbana, jednak pies chudy. Na razie wygląda nieźle, ale zaraz będzie miał ogromną ilość pcheł jak wszystkie zwierzęta w tym miejscu. Psów nie odrobaczają, nie dają nic na pchły. Wydadzą każdemu kto się zgłosi. Nie wiem ile już tam jest, ale skoro nie ma pcheł to krótko. W boksie jest z innym samcem. Nie wiem wiele o jego zachowaniu, jest łagodny, spokojny. Dzisiaj był wykończony, bo słońce grzało, a nie ma nigdzie cienia (w budzie gorąco). kontakt: marcelina.drozda@op.pl, 668045313 Paulina200, a widziałaś to cudo??! Ma fantastyczne umaszczenie! Mi bardzo sie podoba, a Tobie? (Mi przypomina ciut moja sunię w typie sheltie, ale wiekszą, troche jak mały collie, tez adoptowaną, tez ma takie piękne jasne umaszczenie z takim srebrnym cieniowaniem :-) Sama chętnie bym go wzięła, ale nie moge miec drugiego psa :-( ) Quote
Lucyja Posted August 29, 2012 Posted August 29, 2012 Paulina200 - jest przecież jeszcze do adopcji Latte. Piękna, młoda i fajna sunieczka. Na forum fundacji jest tez ten piękny piesio co powyżej sa zdjęcia. Naprawde jest w czym wybrać. Quote
beta ata Posted August 29, 2012 Posted August 29, 2012 Nie moge sie powstrzymać, żeby sie nie pochwalić swoim skarbem :-) Oto maja Tami. Paulina, zobacz, co może "wyrosnąć" ze schroniskowej biedy :-) https://picasaweb.google.com/108252648179427159760/24Czerwca2012?authkey=Gv1sRgCLbrl4DUoe_flAE#5779210654167585810 Quote
paulina200 Posted August 29, 2012 Posted August 29, 2012 [quote name='beta ata']Nie moge sie powstrzymać, żeby sie nie pochwalić swoim skarbem :-) Oto maja Tami. Paulina, zobacz, co może "wyrosnąć" ze schroniskowej biedy :-) https://picasaweb.google.com/108252648179427159760/24Czerwca2012?authkey=Gv1sRgCLbrl4DUoe_flAE#5779210654167585810 Nie wiem jak ona wyglądała wcześniej, ale teraz jest piękna!!! Jaki wspaniały włos. Ciekawe czy jak ja będę miała swojego wybrańca to czy tak będę potrafiła pięknie utrzymać włos. A na pewno zrobię co w mojej mocy żeby tak było. Podoba mi się sunia Lena. Powiem szczerze, że serce jednak podpowiada mi, aby to była jednak suńka. Mam 8 letnią córkę więc jak podgryza właścicieli to czy będzie nadawała się do zabaw i życia z małą drobną dziewczynką? Quote
paulina200 Posted August 29, 2012 Posted August 29, 2012 Proszę mi powiedzieć czy są jakieś odmiany w owczarkach szkockich collie pod względem wielkości. Bo np. Latte wydaje mi się jakaś mniejsza. Albo tutaj znalazłam fajne ogłoszenie http://tablica.pl/oferta/oddam-owczarka-szkockiego-collie-ID1t9Fp.html#52485457;r:;s: I jak dzwoniłam do tego pana to powiedział, że to jest jak najbardziej collie tylko, że mniejszy. Co to znaczy? A Neli jest z mniejszych czy większych ? http://ogloszenia.wp.pl/Owczarek_9347,Neli-slodka-collie-szuka-domu,18951274.html?ticaid=1f133 http://www.oglaszamy24.pl/ogloszenie/457161761/Collie-urocza-Neli.html Bo dodam, że ta sunia to 10000% mój typ. Taki colaczek to moje marzenie. Quote
Milla.j Posted August 29, 2012 Posted August 29, 2012 Miałam okazję poznać Neli, jest raczej wielkości shelti, niż collie, chociaż tak na prawdę czegoś pomiędzy. Sięga mniej więcej pod kolano. I rozumiem co Cię w niej urzekło bo jest po prostu wspaniała:loveu: Quote
ala56 Posted August 29, 2012 Posted August 29, 2012 Collie rodowodowy zgodnie z wzorcem ma wymiary -Wysokość w kłębie 56-61 cm dla psa, 51-56 cm dla suki.Jak widzisz mogą być różnice we wzroście. Collie z pseudo hodowli mogą odbiegać od tych wymiarów, ze szczeniaka może wyrosnąć mix podobny bardziej lub mniej do collie a czasem wcale nie podobny. Jeżeli piesek ma rodowód lub tylko metryke to hodowla legalna, jeżeli ktoś opowiada tylko, że rodzice są rodowodowi a szczeniak był ur jako 7 i nie ma rodowodu , albo żer mu nie wyrobili- to są oszuści. Mnie ta suczka z ogloszenia na tablicy wygląda na starszą ale może się mylę. Zaraz znajdę wzorzec sheltie. Pamietaj, że sheltie tylko wyglądem przypomina małe collie, charaktery maja różne. A teraz sheltie: Wzrost w kłębie: Psy 37 cm Suki 35,5 cm Niepożądane odchylenia o więcej niż 2,5 cm powyżej bądź poniżej tej wysokości. Quote
paulina200 Posted August 29, 2012 Posted August 29, 2012 ala56 napisał(a):Collie rodowodowy zgodnie z wzorcem ma wymiary -Wysokość w kłębie 56-61 cm dla psa, 51-56 cm dla suki.Jak widzisz mogą być różnice we wzroście. Collie z pseudo hodowli mogą odbiegać od tych wymiarów, ze szczeniaka może wyrosnąć mix podobny bardziej lub mniej do collie a czasem wcale nie podobny. Jeżeli piesek ma rodowód lub tylko metryke to hodowla legalna, jeżeli ktoś opowiada tylko, że rodzice są rodowodowi a szczeniak był ur jako 7 i nie ma rodowodu , albo żer mu nie wyrobili- to są oszuści. Mnie ta suczka z ogloszenia na tablicy wygląda na starszą ale może się mylę. Zaraz znajdę wzorzec sheltie. Pamietaj, że sheltie tylko wyglądem przypomina małe collie, charaktery maja różne. A teraz sheltie: Wzrost w kłębie: Psy 37 cm Suki 35,5 cm Niepożądane odchylenia o więcej niż 2,5 cm powyżej bądź poniżej tej wysokości. Dziękuję bardzo za informację. Skoro ta sunia z ogłoszenia ma rodowód to chyba musi mieć zgodne z wzorcem wymiary, tak mi się przynajmniej wydaje. Mi nie zależy na rodowodzie ani na wzorcach co do cm itp. itd... To ma być mój przyjaciel, a to, że swoim wyglądem będzie cieszył mój wzrok to już tylko mały dodatek :) A Neli wcale nie wydawała się taka mała na zdjęciach. I mimo wszystko jest to mój typ Lessie :) Ale ona ma prawo być "niewymiarowa", ponieważ nie ma rodowodu, ale zastanawia mnie fakt, że ten pan z ogłoszenia powiedział, że ona nie jest z tych dużych tylko raczej średnich collie. I tego właśnie nie rozumiem. A co powiecie na temat Latte? Podoba mi się też ta sunia. Ale czy ona nie jest taka jak sheltie? Czy nadaje się do domu z dzieckiem? Czy jest spokojna czy raczej łobuziak? Przepraszam, że zamęczam, ale bardzo proszę o pomoc i odpowiedź. Quote
ala56 Posted August 29, 2012 Posted August 29, 2012 A dlaczego pan oddaje rodowodowa sunię - sprawia problemy czy mu sie znudzila ? Ten rodowód wypadałoby zobaczyć na oczy i otrzymać przy adopcji. Ja jednak polecam nasze fundacyjne collie. Jestem wolontariuszką Fundacji ale o Latte wiem niewiele z braku czasu na śledzenie losów wszystkich collie. Najlepiej wszystkiego dowiedziec sie u źródła - jest chyba jakis nr telefonu. Quote
beta ata Posted August 29, 2012 Posted August 29, 2012 Zacznijmy od tego, że rodowód jest dokumentem potwierdzającym, że pies jest naprawdę TEJ rasy, natomiast wzorzec rasy to niejako opis "ideału" tej rasy. W obrębie rasy zdarzają sie spore odchylenia w wyglądzie. Całkowicie rasowy pies z rodowodem może nie odpowiadac temu idealowi z wzorca, jest zupełnie normalne. Taki pies nie jest "hodowlany", ale jest jak najbardziej rasowy=rodowodowy. Oczywiście jest cala masa psów "w typie rasy", niektóre są bardzo w typie, inne tylko troche w typie. Jednak z fachowego punktu widzenia wszystkie "w typie" są mieszańcami, a nie rasowymi. Oczywiście, że collie i sheltie to dwie rózne rasy, ale obie cudowne ;-) Co do futra, to wbrew potocznej opinii, wcale nie jest trudne w utrzymaniu, a za to jest o wiele "praktyczniejsze" niż szata np. gładkowlosego psa, bo nie ma tych "igiełek", które wypadaja przez cały rok, a dwa razy do roku na potęgę i wbijają sie we wszystko... Quote
Recommended Posts