Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

mam 2-miesięczną sunię,wychodzimy na dwór i szczerze mówiąc-chyba brak mi inwencji (i temperamentu) jeśli chodzi o zabawy.Do tego, piłeczka ją nie interesuje,kostki do gryzienia też nie, bieganie-pół na pół.jakie zabawy wpłyna dobrze na jej charakter?W co się bawić, w co się bawić? Ona tylko kocha tapety i wszystko co zakazane.Czasem patrzy na mnie jak na wariatke i nie wiem czy coś źle robię...

Posted

Fajną zabawą, rozwijającą więź z właścicielem i uczącą psiaka zwracania uwagi "gdzie jest pańcia" jest zabawa w chowanego. Zazwyczaj jednak potrzebna jest jeszcze jedna osoba. która psiaka czymś zajmie w czasie, gdy będziesz się chowała :lol: Zasady są proste - Ty się chowasz, a psiak szuka. Jeśli na początku niezazbytnio mu to idzie, możesz cichutko cmokać, albo wołać jego imieniem. :D

• 2 months later...
Posted

1. Idąc podczas spaceru upuszczasz jakiś przedmiot (dość duży i widoczny na początku) po chwili (nie oddalając się zbytnio, po kilku krokach), odwracasz się i mówisz "szukaj" ,początkowo pomagasz szczeniakowi odnaleźć przedmiot i zawsze okazujesz szaleńczą radośc z jego sukcesu. Nagrodą dla pieska jest sam fakt odszukania. Później mogą być to mniejsze przedmioty, ukryte nieco staranniej a i Twoja pomoc nie musi być oczywista.

2. Podobnie w domu. Możesz ukrywać przedmioty początkowo w jednym pomieszczeniu i szukać razem z psinką.

3. Przy pomocy któregoś z domowników (który przytrzyma psa) możesz ukrywać się sama.

To zabawy, które sprawiają psom dużą przyjemność a Ciebie cznią Alfą w "stadzie", to Ty inicjujesz polowanie.

Posted

zeby pies bawil sie pileczka to trzeba go u niezaleznic od tej zabawki tylko nie liczne psy maja taka pasje aportowania ze popedza za wszystkim co sie im rzuci. jezeli chcesz zeby twoj psiak dal sie "pociac" za pileczke to poki jeszcze maly w obeznosci psa zacznij sie bawic pileczka najlepiej na sznurku :) ale nie dawaj jej psu. po pewnym czasie mozesz dac na chwilke psu ta pileczke ale nie na dlugo i rzeby ona byla nie dostepna dla psa czyli gdzies w szufladzie zeby byla czy gdzies tam :) mozna tez szkolic na pileczke pozniej :)

Tak troche OT ale :)